Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karol Józef Wojtyla, jeden z nejslavnějších Poláků všech dob, rodák z Wadowic, ve svých 38 letech nejmladší polský biskup a o čtyři roky později již arcibiskup krakovský, záhy kardinál a jedenáct let nato první (a v historii jediný) polský papež a biskup římský, je jedna z osobností, které svým významem daleko přesáhly dobu, v níž žily, místo, kde přímo působily, i čas, v němž tvořily své dílo.
Dvacet šest let, v nichž Karol Wojtyla pod papežským jménem Jan Pavel II., působil v nejvyšším pontifikátu katolické církve, znamenalo doslova renesanci křesťanské víry na celém světě. Od dob Pia IX. (1846) nejmladší papež, založením básník, herec a vášnivý sportovec, doktor teologie a filozofie a zároveň člověk velkého daru řeči a nesmírného jazykového nadání (plynně ovládal více než 10 jazyků a stále se učil další) zcela změnil pohled na papežský úřad.
Kněz s prožitou zkušeností důsledků fašistické okupace a komunistické diktatury rozuměl dobře bolestem současného světa. Svůj úřad přijal s pokorou jako absolutní službu Bohu. Vstoupil do srdcí věřících i nevěřících, budoval mosty mezi náboženstvími. Jako nejvyšší představitel katolické církve vyjádřil omluvu za mnoho křivd, jichž se dopustila za dvě milénia své existence. Vykonal mnoho poutí a skutků, které žádný papež před ním nevykonal. Vystoupil z bezpečí papežské rezidence a nacestoval za svými věřícími milión kilometrů po celém světě. Přinášel autoritu svého úřadu a víru a vřelost své osobnosti na místa bezpráví i na místa, která žádný papež ještě nikdy v historii nenavštívil.
Ve světě druhé poloviny XX. století, poznamenaném totalitními režimy, diktaturami, studenou válkou a náboženskou intolerancí se stal symbolem. Pro trpící a utiskované symbolem lásky a naděje, pro diktátory postrachem. Světu, zachvácenému nejrůznějšími - ismy a relativitou všech hodnot, znovu a znovu vysvětloval obohacující podstatu víry a nutnost obnovení svobody, pravdy a lidské důstojnosti. A jako málokdo věděl, o čem mluví.
Ačkoliv měl pro své konzervativní postoje v některých bolavých otázkách současného světa i své kritiky, přesto získal miliony lidí na celém světě svým smyslem pro humor, schopností vyjádřit složité otázky jednoduše a především vřelým srdcem, do něhož se vešlo i odpuštění pro člověka, který jej chtěl zabít. Probouzel v lidech hodnoty, které sám vyznával. Lásku, úctu a toleranci. Jeho Světové dny mládeže jsou v historii křesťanské církve revolučním počinem. Stal se otcem všech, kdo jej chtěli přijmout, symbolem práva na lidskou důstojnost a svobodu, jednou z příčin morálního pádu komunismu, byl nominován na Nobelovu cenu míru.
Jeho poslední dny na tomto světě na začátku dubna roku 2005 s ním sdílelo tisíce věřících na zcela zaplněném Svatopetrském náměstí, vigilie se držely v kostelích i na otevřených prostranstvích po celém světě. K poslednímu rozloučení s papežovými ostatky před jejich uložením do krypty pod Svatopetrskou bazilikou se sjelo za čtyři dny kolem čtyř miliónů lidí, což je jedna z největších poutí v historii křesťanství.
Papežův pohřeb na krátkou dobu spojil celý svět, obyčejné lidi i hlavy států, přátele s nepřáteli, křesťany, pravoslavné, Židy, muslimy, blízké i vzdálené, všechny, jejichž životů se nějak dotkl, aby v ojedinělém souznění vzdali čest muži, který nesmazatelným způsobem poznamenal tvář tohoto světa.
Dvoudílný italsko-polsko-americký film Papež Jan Pavel II. byl natočen již v roce papežovy smrti, 2005, pod dohledem jeho dlouholetého přítele a osobního sekretáře, dnes kardinála Stanislawa Dziwisze, arcibiskupa krakovského, v režii Johna Kenta Harrisona (USA), který se podílel i na scénáři, původně inspirovaném televizní hrou Francesca Contalda (Itálie).
Mapuje cestu tohoto výjimečného muže od mládí v rodných Wadowicích, přes studia v Krakově, postupnou ztrátu blízkých a rozhodnutí vstoupit za nacistické okupace do tajného kněžského semináře pod vedením kardinála Sapiehy, až po první mezníky jeho kněžského života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Podobný druh pietních filmů přes veškerou snahu a dobré úmysly patří mimo okruh fanoušků osobnosti, o které snímek pojednává, k tomu nejnudnějšímu, co se na filmovém plátně či televizní obrazovce může objevit. Dobře to vystihl Spyro3. Je to zkrátka životopisný film, který je natočený bez náležitého odstupu s určitou dávkou patosu a idealizování postavy, o které vypráví. Vytrácí se člověk a adoruje se instituce papežského stolce. Katolík bude pochopitelně spokojený, ale ostatní ztrácí důvod s podobným kouskem ztrácet čas. Přitom Karol Wojtyla byl opravdu výjimečný člověk a kdyby ho scénárista a režisér dokázali zlidštit, mohlo jít o opravdu zajímavé dílo. Celkový dojem: 40 %. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Karola Wojtylu si veľmi vážim, ako človeka, tak aj ako pápeža, ale tento film ma až tak neoslovil. Celý jeho život je až príliš napchatý do krátkeho časového úseku, navyše ani ten scenár sa veľmi nevydaril. Od druhej svetovej vojny ani neviete ako to rýchlo ubehne až k pápežstvu, čo je veľká škoda, pretože o tom veľkom človeku sa dalo toho urobiť viac. Ako spomienka a pripomenutie kým vlastne bol je to spravené pekne, nato že ide o tv film. Niektoré pasáže sa mi zdali byť trocha zbytočne. Záver filmu je dosť emotívny a na tie smutné momenty si stále dobré pamätám i keď som mal vtedy iba desať rokov. ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Karola Wojtyly jako člověka i papeže Jana Pavla II. si velice vážím a v mnohém je mi vzorem. Ale tento film mě příliš neoslovil. Důvody tu myslím velice dobře shrnul Spyro3, takže je nebudu opakovat. Jen připojím, že v části, kde už je Jan Pavel II. papežem, je akcentována politika a politické problémy jeho pontifikátu. Pokud chcete trochu poznat Karola Wojtylu jako člověka i papeže, doporučuji spíše čtyřdílnou sérii Karol: člověk, který se stal papežem a papež, který zůstal člověkem. 85 let života člověka však v žádném případě nelze vtěsnat do byť sebelepšího filmu :-) ()

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Chápu že svatořečení Jana Pavla II. je asi na spadnutí, sám bych proti tomu ani nebyl- jedná se určitě o jednu z velkých postav 20. století. Škoda jen, že tvůrci si toho asi byli vědomi- a tak (hlavně v 2. díle) zde jen předkládají důležité epizody ze života papeže (od zvolení, přes atentát, až po smutný konec s Parkinsonovou chorobou). Člověk si to sice připomene, ale zároveň se vlastně nedozví nic novýho. Jinak, hodně dobrý Jon Voight. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky je v podstatě kladné hodnocení. Samozřejmě, že film nemůže nabídnout žádnou úchvatnou akci či dechberoucí dějové zvraty - jde přece o životopisnou produkci. S tímto "omezením" se však film vypořádává velmi dobře, zvlášť výběrem herecké elity - Voight, Lee, Cromwell, nakonec i Cary Elwes odehrává kvalitně. Svým efektem se to blíží Občanu Havlovi - opravdu jen efektem, dojmem z přiblížení se k hlavní postavě; ničím jiným. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme sa objaví aj nástupca Jána Pavla II., pápež Benedikt XVI., vtedy ešte ako kardinál Jozef Ratzinger (Mikolaj Grabowski). (m.a.t.o.)
  • Scenár bol konzultovaný s odborníkmi z Vatikánu. (m.a.t.o.)
  • Ian Holm bol pôvodne obsadený ako pápež Ján Pavol II., no z rodinných dôvodov musel rolu odmietnuť. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama