Reklama

Reklama

10 minuta

  • USA 10 Minutes
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Bosna a Hercegovina, 2002, 10 min

Obsahy(1)

Film Ahmeda Imamovice, odehrávající se v roce 1994 zároveň v Římě i Sarajevu, je, jak již předjímá jeho název, pouze deset minut dlouhý. Vypráví ovšem příběh mnohem delší - ten, který se začíná rozvíjet v představivosti diváka až na konci filmu. "Zatímco deset minut v něčím životě neznamená nic, v životě někoho jiného může mít stejný časový úsek fatální následky." Celkový protiválečný význam filmu vede diváka nezadržitelně ke kritickému zamyšlení se nad vlastním způsobem života i jeho působení v konzumní společnosti. Snímek je držitelem ocenění "Nejlepší evropský krátký film" za rok 2002. (thommas)

(více)

Recenze (33)

dO_od 

všechny recenze uživatele

#68 10 minut, během kterých se může stát cokoliv. Smutné ale realné. Zde navíc ještě dobře podané, nemám problém jít na pět hvězd jen co najdu kvalitnější záznam. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Zazipovaný Children of Men, ktorý zo mňa dokázal za 10 minút vyžmýkať oveľa viac emócii, ako hodina päťdesiat nekomprimovaných vízí Alfonsa Cuaróna. Zároveň pekná ilustrácia toho, ako rozdielne (čitaj lepšie) môže prakticky rovnaká látka fungovať, a aká dôležitá je myšlienka. Scéna v Sarajeve, tých 7 minút bez jediného strihu je už len taká čerešnička na torte. Ináč otravný slogan typu: "best short film in europe" pre tento krát naozaj nie je ďaleko od pravdy. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Film, který dokáže jedním záběrem říct víc, než mnozí režiséři dokáží říct celovečerním filmem. Skvěle vypointované, s hutnou atmosférou a globálním tématem... ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ked sa sudny clovek zamysli po zhliadnuti tohto kratasu, musi mu byt zo seba na grcanie. kolkokrat dokazem riesit materialne zbytocnosti, nevazit si to co mam a pritom par tisic kilometrov dalej ide doslova o holu rit. 10 minut tu a 10 minut tam je sakra rozdiel. smutne, vystizne.. velmi pekna praca. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Keby bol tento príspevok zaradený do projektov Ten Minutes Older, ktoré pojednávajú o relativite času, tak by figuroval v rámci všetkých poviedok na popredných miestach...Silné a sugestívne... ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Bohužel až příliš pravdivé. Dobře vystižený kontrast slunného Říma a podmračeného Sarajeva pod srbskou palbou. Válka v Bosně a Hercegovině a víc než tříleté obležení Sarajeva bylo totálním selháním evropské a mezinárodní diplomacie. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Sarajevská línia jasan za 5*, k tomu opozitná línia však mohla obsahovať aj tvorivejší či výdatnejší nápad, nie? Z toho mi vychádza mocných 80%. ()

mau 

všechny recenze uživatele

Co může znamenat deset minut ve dvou různých evropských městech. Jakou cenu má voda a bochník chleba pro rodinu, nebo prasklý fotbalový míč pro malého chlapce, ukazuje válka v Bosně stejně jako guerrillové nepokoje v Kolumbii (například ve snímku Barvy hory). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je ten brutálne kontrastný balkánsky humor. 10 minút to nebolo, tiež sa mi zdalo, že tam trocha preháňali, tiež záver som vytušil, ale ten záver bol aspoň vtipný. ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silné...co znamená deset minut pro jednoho člověka rozhodně neznamená deset minut pro druhého. Někdy nejsou vůbec nic a někdy úplně všechno. Někdy neovlivní ani jeden život, někdy desítky i stovky. Bohužel v dnešním světě stačí i minuta ba i vteřina k převrácení celého života naruby či jeho obrácení v prach.. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážne filmíky u mňa vždy robia velký problém. A to že nikdy ich neviem plnohodnotne ohodnotit,resp ešte na ne nenašiel mierku.Ale toto čo dokázal povedat Ahmed Imamovic v 10 minútach vo mne zarazilo dych...neskutočný kontrast dvoch svetov,dvoch ludi,dvoch problémov...Je až neuveritelné,akú pointu sa nám autor snaži v tých pár minútach povedať. Neskutočné množstvo ludí sa trápi pre totálne bežné,šedné banality...ale čo je skutočný problem,skutočný smútok....človek zistí až ked sa v skutočnosti stane,a až vtedy mu dojde,ako si treba vážiť život...a nezastavovať sa nad takými drobnosťami,ako "rozliate mlieko". ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Zajímavý kraťas, který porovnává necelých deset minut v Římě a Sarajevu za válečného stavu v roce 1994. Kontrast je samozřejmě jasný i bez sledování, ale s vizuálem udělá dojem a vybudí patřičné emoce. Rozhodně efektně natočený i když jsem to viděl v docela špatné kvalitě tady na Vimeo, Vyšší známku si opravdu zaslouží. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Kosik 

všechny recenze uživatele

Silný snímek, který ukazuje jak čas může být relativní. Turista v Itálii čeká 10 minut na vyvolání fotek zatímco v Bosně zuří válka.... ()

ad 

všechny recenze uživatele

opravdu velmi působivý a dobře natočený kraťas (snad až na hudbu, která mi nesedla, bez hudby by možná v tomto případě bylo lépe)... co všechno se asi stalo ve světě během těch deseti minut, co jsem ten film sledoval? ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Bosna má za sebou těžké časy a těžké časy ji ještě čekají. Celou absurditu této situace dokázali tvůrci ukázat v deseti minutách, které mohou být pro někoho posledními okamžiky v životě. I přesto nevyznívá film zoufale, hystericky či agresivně, ale spíše rezignovaně a s naprostým pohrdáním k těm, kteří měli sračky na Balkáně na svědomí. I proto snímek není dvouhodinovou protiválečnou agitkou, ale pouze párminutovým kyselým výsměchem. ()

Reklama

Reklama