Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se vrací k tématu jugoslávské války přes milostný příběh dvou homosexuálů. Srb Milan a Muslim Kenan uprchnou z obleženého Sarajeva do Milanovy rodné vesnice. Ze strachu, aby Kenana nepoznala bosenskosrbská armáda, Milan svého přítele převleče za ženu. Snaží se sehnat papíry k vycestování na Západ, mezitím ale Milan musí narukovat do armády a Kenan zůstává ve vesnici sám. Film je nelítostným pohledem na válku, který čerpá svoji sílu z intenzivního tragikomického ladění. Obě extrémní polohy se prolínají celým filmem. Snímek ostře karikuje srbskou nacionalistickou propagandu, ale i samotné balkánské prostředí, které nezabránilo válce. Homosexuální vztah se přitom stává metaforou netolerance Balkánu. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

pm 

všechny recenze uživatele

Vadila mi určitá předvídatelnost, několik nesmyslných nebo zbytečných momentů, velmi jednoduše vybraný (i když moc dobrý) představitel „nevěsty“ a fakt, že Rade Šerbedžija po filmu Před deštěm nebývá využit herecky lépe než jako zarostlý charismatický typ, což je o to smutnější, že film produkoval, na druhou stranu alespoň si nekradl kameru pro sebe. 70% ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Kdybych o bosenské válce nevěděl vůbec nic, hodnotil bych ten film patrně o dost lépe. Takto nemohu.... Oceňuji sice, že tvůrci poukazují velmi nápaditě na balkánskou nesnášenlivost vůči homosexuálům, na druhou stranu ale nelze přejít fakt, že natočili velmi jednostranný a tendenční film a vlastně tak sami zbytečně přilévají olej do ohně pod kotlem jménem Balkán.... ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Film s velmi závažným tématem i přesahem, těžící z předsudků vůči čemukoli jinému a odlišnému. Netolerance proplouvá příběhem a zanechává na hlavních hrdinech hlubokou jizvu. Pomůže obou mužům hluboký cit jménem láska? ()

vlastovka 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který sráží opakující se klišé a předvídatelný děj. Pozitivem je skvělý představitel Kenana a Rade Šerbedžuje v roli Milanova otce. ()

Reklama

Reklama