Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

  • USA The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (více)
Trailer 5
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA / Polsko / Slovinsko / Česko, 2008, 150 min

Princ Kaspian z rodu Telmarínů, právoplatný dědic trůnu, bojuje se svým strýcem, samozvaným králem Mirazem, o moc a je pronásledován jeho poskoky, kteří mu usilují o život. V nouzi zatroubí na čarovný lesní roh a pomocí teleportace přivolá ze školních lavic zpět čtveřici sourozenců z válkou sužované Británie, aby mu pomohli naplnit dávné proroctví. Za pomoci skřítků, kentaurů, minotaurů, mluvících zvířat a dalších členů živočišné říše budou muset Kaspian, Petr, Zuzana, Edmund a Lucie bojovat o zdánlivě ztracený trůn, pomstít smrt Kaspianova otce a obnovit stav spravedlnosti v říši, kde se sourozenci odměnou za svou statečnost stali králi a královnami. Podaří se jim zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (36)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 225 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 141,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 419,7 mil. (NIRO)
  • Když sourozenci čekají ve stanici metra, je za nimi vidět nápis "strand". Což v angličtině mimo jiné znamená „pláž“, na kterou se do Narnie příhodně přenesou. (karolina.val)
  • Evropská premiéra se odehrála 17. června 2008 v Praze. (Larrysbride)
  • Mezi filmem a knihou lze najít řadu rozdílů. Ve filmu se například oproti knižní verzi objevuje pokus o útok na Mirazův (Sergio Castellitto) hrad. V knize se pak s dětmi setká Aslan (Liam Neeson) ještě před jejich příchodem ke Kaspianově (Ben Barnes) ležení a obě dívky s ním zůstanou. (Lokitre)
  • Scéna na ulici, kdy Lucy (Georgie Henley) a Susan (Anna Popplewell) běží do metra, byla natočena v Praze, konkrétně u Rudolfina. Úvodní záběry z londýnské ulice jsou točeny u pražské Filozofické fakulty. Zahlédnout lze dále například Pravčickou bránu v Českém Švýcarsku a další místa Severních Čech. (ondradvori)
  • Čeští komparzisté, kteří se účastnili natáčeli scény závěrečné bitvy u vesnice Neznabohy na Ústecku, si stěžovali na špatné hygienické podmínky. Došlo to až ke dvojité návštěvě hygienické inspekce. (ondradvori)
  • 19. června 2008 měl snímek v londýnské O2 Areně nejpočetnější premiéru v britské historii - zúčastnilo se jí 10 000 lidí. (Herr_Flick)
  • Meče vojáků krále Miraze (Sergio Castellito) byly vyrobeny z umělé hmoty vynalezené v Kanadě. Stejnou hmotou se kupříkladu lepí tepelná izolace na raketoplány. Zásah takovou zbraní je sice stejně bolestivý jako zásah duralovou replikou, avšak kvůli pojišťovně muselo být vše, co přišlo do kontaktu s herci, z plastu. (Czernozub)
  • Bojová choreografie a návrhy zbrojí pochází od české agentury A.R.G.O. Zbroje i zbraně jsou k vidění ve zbrojnici na Housově mlýně v Táboře. (Czernozub)
  • Tvůrci procestovali při hledání míst pro natáčení filmu pět světadílů.  Hlavní lokace nakonec byly: Nový Zéland, Česká republika, Polsko a Slovinsko. (hippyman)
  • Klára Issová si zahrála roli "ptačí čarodějnice". Pod maskou je ale zcela k nepoznání. (Gwilwen)
  • Kostýmérka Iris Mussenden řekla, že se při návrzích kostýmů Telmarínů inspirovala tvorbou malíře El Greca. Celkový počet jednotlivých kusů ošacení, vyrobených pro hlavní postavy, byl 1042. Celkový počet jednotlivých kusů oblečení včetně přilbic, masek, bot a rukavic, vyrobených pro krále Miraze (Sergio Castellitto) a jeho pány, i pro telmarínskou armádu, byl 3722. Počet kroužků, použitých na výrobu jedné kroužkové zbroje (jinak též „lehkého kroužkového brnění“), kterou nosí telmarínští vojáci, byl 2184. Celkový počet spotřebovaných kroužků: 850000. Celkový počet členů štábu, kteří na kostýmech pracovali: 70. (POMO)
  • Herci a štáb pocházeli z patnácti různých zemí zemí světa, mezi které patřily Česká republika, Nový Zéland, Spojené státy, Velká Británie, Austrálie, Kanada, Německo, Polsko, Slovinsko, Španělsko, Mexiko, Itálie a Francie. Při natáčení se mluvilo více než devíti jazyky. (POMO)
  • Režisér Andrew Adamson dal herečce Anně Popplewell (Zuzana Pevensie) volno, aby mohla odletět do Londýna na maturitní večírek. Anna se do večerních šatů převlékla na toaletě a předtím, než se musela vrátit do Prahy, stihla dva tance. (POMO)
  • Tým Richarda Taylora z novozélandské firmy Weta Workshop pro nové obyvatele Narnie, Telmaríny, vyrobil téměř 600 kusů výstroje a výzbroje, mezi něž patřilo 200 halaparten, 200 rapírů, 100 falchionů, 250 štítů a 55 kuší. Vyrobili také měkké štíty a další výstroj, sloužící k natáčení klíčových bitevních scén s živými koňmi. (POMO)
  • Dřevěný most, který se objevuje ve vrcholné scéně, byl postaven přes řeku Soca ve slovinském kraji Bovec a jeho stavba trvala dvaceti konstruktérům a dělníkům měsíc. Roger Ford se při jeho navrhování inspiroval mostem, který postavil Julius Caesar přes řeku Rýn během bojů s Germány. Aby bylo možné Fordovy plány uskutečnit, museli konstruktéři dočasně odklonit tok řeky. (POMO)

Související novinky

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

27.12.2008

Takhle o svátcích bychom samozřejmě měli informovat výhradně vesele a optimisticky. Místo toho se však tento týden objevilo několik pochmurně laděných zpráv. Nejvíc hýbe internetem (a žlučí filmových… (více)

Useknutá Narnie

Useknutá Narnie

28.11.2008

Zatímco ve včerejší novince jste četli o jedné obdivuhodně se rozbíhající filmové sérii, dnes je tady jedna, která se možná dočká konce dřív, než se o tom producentům zdálo. Ano, řeč je o Letopisech… (více)

Úbytek capartů v Narnii

Úbytek capartů v Narnii

24.06.2008

Princ Kaspian je z komerčního hlediska rozhodně zklamáním. Zatímco první Letopisy Narnie s rozpočtem 180 vydělaly téměř 750, dvojka s náklady 200 prozatím jen s námahou šplhá k třístovkové hranici … (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama