Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film o jednom z úsekov životnej cesty spisovateľky Boženy Němcovej. Životopisný film je zameraný predovšetkým na jej vzťah k Slovensku, slovenskej kultúre, nášmu ľudu a jeho rozprávkam. Rozprávanie vyrastá z pôdorysu štyroch pobytov Němcovej u nás, no prizmaticky zachytáva celý životný osud prenasledovanej tvorivej osobnosti spisovateľky - v dusnej atmosfére bachovho absolutizmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výborný pohled na život Boženy Němcové po roce 1848. Důležité je vnímat, že je to vysloveně československý film a mluví se v něm pravým babylónským zmatením jazyků. Což svědčí o autenticitě. A ač jsou mnozí herci dabováni, celku to nijak neškodí a vzniká zajímavé setkání s Němcovou v době opojením Slovenskem. Podobně nadšená byla Němcová i v Horoucím srdci. S barevným filmem je tu pracováno vkusně, ale co jen nejdůležitější, Božena sama je v podání Syslové velmi zajímavou postavou. Má v sobě cosi divokého a krásného a tím provokuje. Ačkoli zůstává otázkou, proč se po jejím boku znovu objevuje Lukavský, stejně jako po boku Švorcové. Mezi vedlejšími postavami je opět výrazná Světlá (tentokrát v podání Šulcové) a opět je vykreslená jako pokrytecký kus ledu. Tento film je i po mnoha letech stále moderní a v ničem nezaostává za nejnovějším seriálem na téma Božena. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Film na pomezí biografie a poetizujího snímku. V poetice (postavené na setkání se slovenskými folklorními tradicemi, divokou nespoutanou přírodou, cikánskou exotikou, ale i slovenskou zaostalostí, krutostí uherských poměrů vůči českým, smrtí) tkví největší síla, scenář je pak postaven na parafrázích díla Němcové (hlavně dopisy, etnografické zápisky), díky čemuž působí trošku literárně v konvencích polovičky 19. století. Postava Josefa Němce není zobrazena rozhodně nesympaticky, podle mě velmi blízce skutečné postavě (ne tedy tak klišovitě jako v německém A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu). Herečtí představité byli vybíráni převážně na základě podobnosti s realnými osobnostmi (Němcová - Dana Syslová, Němec - Radovan Lukavský), nejpříjemnější výkony z mého pohledu podal Jan Kačer v úloze milence Němcové a Jana Šulcová jako Karolína Světlá. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přestože se film snaží koncentroval na pobyty Boženy Němcové na Slovensku, představuje nám jednu z možných verzí celkového pohledu na její osobnost. Můžeme ji přijmout nebo odmítnout, nebo si jen říct, takhle nějak to (ne)bylo. Nepříliš známé ani populární autorské trojici (Kavčiak, Vášová, Holloš) se podařilo natočit komunikativní film, který diváka neustále vybízí ke "konfrontaci" (bylo to tak nebo to bylo trochu jinak) a k "udílení dobrých rad" (tak jak to známe nejen od Němce a Karoliny Světlé, ale od všech, s jejichž city a finanční podporou si zahrávala). Neměla by rozdávat peníze studentům, když nemá na nájem! Neměla by se pouštět do známostí, které nahlodávají staré! Neměla by být tak bezelstná, spontánní, beztrarostná! Ale byla by to potom ještě Božena Němcová? A napadlo by někoho natočit tenhle film? ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Veď vy jste jako naše, kdeže tam v Prahe..." Tento televizní film věnovaný zejména celkem čtyřem pobytům Boženy Němcové ne Slovensku zaujme zvláště v momentech, kdy Němcová naslouchá slovenským lidovým báchorkám a kamera přitom kouzlí poetické obrazy. Skoro jsem měl tehdy pocit, jako bych ani nesledoval pouze televizní film. Stejně tak je zajímavé ono propojení biografických reálií se zobrazením slovenského folkloru, který se Němcová snaží v průběhu svých poznávacích cest nasávat plnými doušky. A ačkoliv jinak asi neplatí to, čeho se při pobytu Němcové na Slovensku asi bály uherské úřady, tj. "že když sa Slovák s Čechom zhovára“, je spiknutie proti vládě hotové", v česko-slovenské vzájemnosti tu určitě vznikl pozoruhodný film. Film, který má vskutku "československý charakter", kdy se člověk setká s českými herci nadabovanými Slováky a zase naopak. Tomu všemi pak vévodí Dana Syslová, která postavu Němcové, oné hrdé ženy, co "nedokázala slevit ani o krůček",  ztvárnila na jedničku s hvězdičkou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Život Boženy Němcovej na Slovensku, v tom zaostalom divokom kraji, kde zbierala povesti a rozprávky. Film ani nemá vizuál televízneho filmu, herecké výkony, réžia a prepracovaný scenár svedčia o profesionálnej práci. Dramatické momenty v závere môj dojem ešte zlepšili. –––– Ale, zvážil jste, do čeho jdete? Ta chudoba, ta zaostalost? A co paní Božena? – Papír, snad, mají i tam. –––– Slovák, kde chvíľku postojí, ihneď nakladie vatru. –––– Vy si myslíte, že když se Slovák s Čechem „zhovára“, že je spiknutí proti vládě hotovo? ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Suchý přepis osudu slavné spisovatelky. Chybí zde emoce, jdou zde divní herci a dějově to skáče jak míč. Některé postavy jsou předabovány, a ne zrovna vhodně. Prostě se tohle dílo dle mého názoru nepovedlo. Nemá čím zaujmout a těch pár záběrů ze Slovenska to na vyšší úroveň nedostalo. Tedy u mne. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Méně známý film, ale hezký, poeticky natočený a přitom patrně i reálně (kdo to dnes všechno zjistí) zobrazující skutečný naturel spisovatelky s nelehkým osudem. Osudem, za který si samozřejmě mohla sama. Dnes to pološílené, do svého poslání zahleděné sluníčkářky mají snadné. Tehdy trpěly a většina určitě neměla takové štěstí v neštěstí, jako měla paní Božena v podobě svého manžela a spol. Aspoň ze začátku, než je všechny otrávila. Syslová v asi své vrcholné roli. I když vytvořila (pro mne) poměrně nesympatickou postavu, díky ní hvězda navíc. ()

Reklama

Reklama