Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotný vznik Hodně divných příběhů je snad ještě divnější, než seriál samotný. Na počátku všeho stála (stejně jako u většiny zásadních věcí) náhoda. A tou náhodou bylo setkání Jiřího Zídka s Karlem Spěváčkem během příprav prvního předávání Zlatého DVD. Nejdříve se přehlédli, potom zkritizovali českou kinematografii, vedli dalekosáhlé debaty o hororech a velmi krátce nato následovalo první společné natáčení, během něhož vznikl krátký trailer. To ještě netušili, jaké bude mít následky, a že se stane nosnou a nezapomenutelnou součástí úvodních titulků. Nápady se hrnuly, zajímavých lokací bylo plno, a tak se rozhodli natáčet ve volném čase povídku po povídce. Jenže ty si začaly velmi záhy žít svým vlastním životem, postavy z jedné se objevily v druhé, až nakonec vznikl seriál plný podivných lidí a ještě podivnějších příběhů, který je neobvyklým pohledem pod pokličku malého města, ve kterém možná žije každý z nás.

Zajímavostí a ojedinělostí celého projektu je jeho samotný vznik, za kterým stojí pouze dva lidé, kteří vzali na svá bedra vše od produkčních záležitostí, až po samotnou realizaci natáčení a postprodukci. Vzhledem k ultranízkému rozpočtu, který byl opravdu zanedbatelný a pohyboval se ve velmi nízkých položkách, se vše točilo na jednu kameru a směrový mikrofon bez jakékoliv jiné techniky, optiky či dodatečných světel, natož pak početného štábu. Výsledný snímek tak díky tomu získal svoji neotřelou podivnou a děsivě pravdivou atmosféru, která řadě prázdných a plochých současných televizních seriálů a inscenací domácí provenience chybí. Zkrátka přichází absolutně nezávislý undergroundový seriál, který z hlavy jen tak snadno nedostanete. Pan Bolest už se na vás těší. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Takže v první řadě musím uvést, že jsem viděl verzi před konečnou úpravou s nevyčištěným obrazem a z poslední povídky navíc jen hrubý sestřih. Ale ted uz k samotnemu hodnoceni. Nebudu se tu vypisovat, jak hodnotim ktery dil, me osobne se nejvice libi Spajdrmen (vtipny napad) a TRIP (zajimave zpracovani). Sice ten serial povazuju kvalitativne za silny podprumer, na druhou stranu se musi ocenit snaha udelat podobny pocin - za par slupek natocit undergroundovy horrorovy serial. Skoda, ze herci neumi hrat, hudba je neustale stejna (i kdyz, jedna pisnicka je hodne slusna), rezie je zmatena, kamera fadni... dalo by se pokracovat. Ale snad se timto "dilem" otevrou dvere jinym tvurcum, kteri az do teto doby nemeli odvahu natocit podobnou zvracenost. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Díky péči pičí z "firmy"(?) >Řitní výtěro< jsem bohužel měl to >štěstí< nahlédnout do práce dvojky Z&S. HDP prý znamená Hovadské Debilní Podělávky. No tak asi tak nějak. Pochcat & nasrat. Více škoda písmenek... .-( - - - P.S. Jak tu tak na to hledím, panstvo stačilo nadělat těchto sraček na 250 minut. To už je snad téma pro psychiatry... ()

Mr.Apache

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze epizodu Festival, a to ještě před finálním sestřihem, takže zatím bez hodnocení. Ale musím přiznat, že jsem se bavil. Sledovat "on silver screen" přátele jako Obitus, Mr.Hlad nebo Rogue, bylo totiž velice zábavné. :-) ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

ŠTOLA: Jediným kladem je Vláďa Škultéty, námět i zpracování je opravdu HD - Hodně Divné. (*) TRAMP: Zajímavý zrod jedné z mála zajímavých postav v HDP. Velice sem padne hudební doprovod. (***) TRIP: Totální úlet. Oba režiséři museli být taky na tripu. (odpad!) ZNOVUZROZENÍ: Tenhle díl je velice rozporuplný, ale nakonec klady převažovaly. (***) SPAJDRMEN: Husté, takový superhrdina tu chyběl. Pokud měl Zídek opravdu takové dětství, tak se nedivím, že točí takové zvrácenosti. (****) JÍZDA: Vícemeně zajímavé, všechno ale ničí finále. (*) RANDE: Floriánek je životní role Jirky Zídka (pan Bolest mohl být, kdyby se v HDP vyskytoval častěji). Dobře zahrané, což v HDP není tak časté. (***) FESTIVAL: To závěrečné promítání nemělo chybu. Takhle se mají točit filmy. (****) PRVNÍ JOB: Nic moc díl, režiséři se asi snažili napodobit Tarantina. (**) ABSOLVENT: Kdyby se přitlačilo na psychologii a přidala nějaká orchestrální hudba, bylo by to výborné. I tak se jedná o to nejlepší z HDP. (*****) POTRAT: Tohle jsem moc nepobral, závěr to ale spravil. (**) KRÁLOVSKÁ HRA: Rekapitulace předešlých dílů, sám o sobě tento díl neobstojí. (**) BARÁK: Hodně divný příběh. (odpad!) NOC KRVE: Romerovi by se tohle asi moc nelíbilo, herci přehrávají ostošest. Výborný je ve své roli Radomír D. Kokeš, taková postava v zombie filmech opravdu chybí. (**) MAKING OF: Vrcholně zábavné, takhle si (ne)představuju natáčení. (*****) ()

Radko

všechny recenze uživatele

BARÁK: Partnerská dvojica, žijúca v rozpadávajúcom dome sa kŕmi naklíčenými surovými zemiakmi, miesto postele majú veľkú deku na zemi. Steny v dome sú pofŕkané hnedastým maglajzom, dieťa je vychovávané s podivnou odťažitosťou. Očakávaná návšteva strýka vzbudzuje výbuchy zlosti. Ak neviete prečo sa to takto deje, tv reportérka všetko objasní. Bavil som sa, vzhľadom k spôsobu nakrútenia a hereckému umeniu zúčastnených, kráľovsky. A mimochodom - myslím, že už len táto epizóda vytrela zadok českým poprevratovým telenovelám, pretože ukázala, že to isté ide nakrútiť s vtipom, nápadom a v podstate bez peňazí na štáb či hercov, ktorí v televíznych produkciách síce berú honoráre, ale odvádzajú porovnateľné (alebo aj horšie) výkony. Zaujímavý komentár: dezert NOC KRVE: Efektní zombíci, podarená viacnásobná pointa, črevá, krv a Spiderman vraždiaci dôchodkyne. Dôslednosť mäsiarčiny a ironického insiderského humoru pri daných filmárskych limitoch zároveň pripomenuli inú oblasť, v ktorej sú bratia Česi dôslednejší než originál. Trampské hnutie. A tak som si pri sledovaní Noci krve viackrát nevdojak spomenul na "americky" autentickú atmosféru táborového ohňa rôznych potlachov v srdci českej divočiny. TREMP - výbor ný kontrast slušných trampských oddrhovačiek a deja, idúceho dvoma líniami - klasický tremp a tremp krvavá huba. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená směsice úchyláren podbarvená muzikou " Turbo Rock'n'Rollové kapely " Flaming Cocks , kde zpívá Vladimír Škultéty. Ten si taky zahraje v povídce "Štola", která je ale jedna z nejhorších co se v HDP objeví .... pravda je, že kvalita kolísá mezi odpadem a 5 hvězdama, ale vzhledem k tomu kolik stojí trojdisková kolekce není co řešit. Chce to prostě pár kámošů, lednici plnou pivek a večírek může začít ..... a nezapomeňte: " ... smutný konce nemá nikdo rád ... " ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitativně nevyvážená záležitost. Celkem souhlasím s hodnocením jednotlivých příběhů v podání Tuxeda. Jen Noc krve se mi líbila podstatně víc. To o skvělé roly Radomíra Kokeše v tomto díle HDP je naprosto scestný blábol. HDP je čistě undegroundová záležitost jen pro fanoušky hororů a jako taková se musí taky brát. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já vlastním akorát DISK 1, takže budu hodnotit jen ho. Z těch šeti příběhů se mi líbí jen dva. Znovuzrozený a Spajdrmen. Ostatní mě ubíjeli častou nudou a přestože se v nich našlo pár světlých okamžiků, mě nejvíc srala ta country hudba. Ve znovuzrození mě zaujal herecký výkon, nebo spíše hrátky herečky a ty scénky ze sklepa. Spajdrmen: začátek docela ušel, konec už byl horší, ale pobavil jsem se. Sice jsem dost zklamaný, ale nějaké to hodnocení přece jenom dám. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

DVD 1 - ŠTOLA: hodně psycho sestup do nitra jednoho psychopata. Zprvu velmi zmatené, po shlédnutí ostatních dílů však zpětně musím uznat, že sice trošku hodně roztříštěné, ale podstatu (na rozdíl od mnohých ostatních) to i má a v rámci celého projektu ne zrovna špatnou. Mám taky hodně rád Škultétyho, takže zase tak strašné, jak by se na první pohled mohlo zdát, to není. Chce to možná trochu (i časový) odstup. (2,5*) TREMP: Pokud máte rádi trampské písničky, asi si to i užijete. KUK je docela příjemná a poslouchatelná kapela a její zpěvačka má hodně dobrej hlas. Škoda, že je tím nejlepším z celého příběhu, který je zbytečně dlouhou, zpočátku nepochopitelnou nudou, jež nakonec přece jen dojde k nějakému opodstatnění. Protože buď je to dobře pojatý nesmysl, nebo to nakonec přece jen nějaký smysl a pointu má, ale vysoce to přesahuje mé chápání. (*) TRIP: Škoda slov i času. (odpad) ZNOVUZROZENÍ: Zatím nejucelenější a nejpochopitelnější příběh. A hlavně, vezmu-li, že celý projekt je striktní amatérštinou, v níž hrají hlavně známí a známé tvůrců, Veronika Sauerová v roli hlavní hrdinky podává příjemný, koukatelný a nejlepší herecký výkon, jaký HDP zatím mohly nabídnout. (2,5*) SPAJDRMEN: Jo, tohle má koule, spád i humor. Je to blbost, ale zábavná. (****) JÍZDA: Scénáristé mají, nejen v tomto, ale i v mnohých ostatních příbězích, opravdu podivný způsob vyprávění, hodně chaotický, místy nesmyslný. Obzvláště, když na něm stojí celý příběh, jako zrovna tento. Nebýt na poměry seriálu nejen herecky ucházející Veroniky Sauerové, ani by to nestálo za řeč, protože to je fakt zbytečný a nijaký příběh. (odpad). DVD 2 – RANDE: Tohle vůbec není špatné. Příběh je sice předvídatelný jako předvolební sliby politiků, ale zachraňují to docela sympatické herecké výkony. Máma je naprosto skvělá, hlavní hrdinka taky ujde a Floriánek sice nijak nepřekvapí, ale alespoň pobaví. (***) FESTIVAL: Ty kokot. Tohle je Hodně Divná Komedie. Co ale taky očekávat od něčeho, v čem většinu času dominuje Otakáro Schmidt. Jó, některé fórky jsou fakt zábavné (když Schmidt něco komentuje do kamery a za ním Obitus s kolegou nakládají do kufru auta tělo...). Asi nejhvězdnější obsazení z celého seriálu. A samozřejmě, Obitus vládne! (****) PRVNÍ JOB: Asi bych mohl vyjmenovat pár filmů, kterými se tento příběh nechal silně ovlivnit a inspirovat a bylo by to to jediné, co bych k tomu mohl napsat. Průser je, že ten příběh není špatný, ale ani ne dobrý, on je prostě nijaký. Oproti jiným dílům (hlavně v prvního DVD) je to ale rozhodně herecky vyzrálejší. A taky to ukazuje, že i tohle může být průprava pro pozdější účinkování v Ordinaci v růžové zahradě. Tady se mi ale Kristýna Kociánová líbila více. (**) ABSOLVENT: Chotěboř, Festial Fantazie, Guru Obitus, Kordus, Cabal, hezká tykadla a dobře se vyvíjející příběh s dobrou pointou. Být to tak humorné jako Spajdrmen nebo Festival, patřilo by to k nejlepší trojici z toho, co jsem z HDP zatím viděl. (***) POTRAT: Název sám trochu napovídá. Na závěr disku trochu morbidního gore. Pokoutní potraty totiž snad nic jiného neskýtají. Pan doktor je úžasný. Protože on jediný je vybočením z jinak sterilního a nezajímavého stereotypu. Jste-li rodiči, za ten hnus a velmi nepříjemné pocity při sledování příběhu (a snad by to mělo být i záměrem?) možná i jednu přidejte (**). Druhé DVD je v mnoha ohledech mnohem lepší než to první. Příběhy jsou jasnější, zajímavější a povedenější. Není to takové nesrozumitelné a nepochopitelné psycho. DVD 3 – KRÁLOVSKÁ HRA: Tento poněkud nudný brutální poem sice poskytuje mnohému dříve viděnému jakýsi ucelenější kontext, ale rád bych se bez toho klidně obešel. Třeba i proto, že vzájemné propojení některých dílů a postav mi na celém projektu docela vadilo a vnímal jsem to spíše negativně. Tohle je takové nic, tvářící se jako něco. Ale ten představitel staříka, nápadně podobný mistru Fulcimu..... (odpad) BARÁK: „Zatracení červi“ Tohle mě totálně rozsekalo. Pořád tomu nemůžu uvěřit, ale tohle je hodně šílená a povedená úchylárna. Hustá, totálně drtící a houstnoucí atmosféra, zajímavé herecké výkony – Kristýna Kociánová je výborná, ale to, co předvádí Ondřej Nosálek, to je fakt peklo. Tohle je opravdu pecka. (*****) NOC KRVE: Některé filmy se prostě tu a tam stanou natolik kultovní a oblíbené, že jsou ostatními filmaři citovány možná až zbytečně moc. A nevyhnul se tomu ani tento nejdelší díl celého projektu. Již během pár vteřin mi bylo jasné, že ta hláška padne a samozřejmě jsem nebyl zklamaný. To je ale asi tak to jediné zajímavé na něm. Jinak je to nudné, nezajímavé a neoriginální. (**) MAKING OF: Lehce humorné, převážně však velice trapné. Kdyby se místo toho prodloužilo mnohem humornější a zajímavější bonusové video z natáčení, byl bych spokojenější. Tohle je jen bezuzdná masturbace tvůrců, která sou trapností přehlušuje i konečnou pointu toho všeho. (odpad). Do HDP jsem šel čistě jen ze zvědavosti a očekával naprostou sračku. Nakonec jsem byl tu a tam i docela překvapen. Přesto průměr vychází na takřka čisté 2*. Přemýšlím...., ale nakonec to tak i nechám. () (méně) (více)

Caelos odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem sice fanoušek hororů, ale z těch dílů co jsem viděl (Tramp, dál nevím) jsem se nudil, bylo to trapné. Sorry tvůrci, tohle se nepovedlo. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že tento nevímkolika dílný trash vzniká bezprostředně před/po Hardkorově Drsných Pitkách u někoho na chalupě... ale takto né pánové.. v úzkém domácím kruhu učinkujících je u obrazovky možná excelentní prča... ale radil bych neventilovat a nedráždit.. >>>home video je totiž dead>>>> 1/10 za prasečí střívka ()

K.I.N.G. odpad!

všechny recenze uživatele

Když to tak ohodnotí i samotný herec tak já taky. Přece hlavní myšlenka je vyjádřena už v názvu :) HDP: Hlavně Dobře na Piču. ()

vegetol.mp odpad!

všechny recenze uživatele

Chápu, že se tvůrci nesnažili o umění. Měl to být brak a je to brak. Ale je to k uzoufání nudný brak. A to by se braku stávat němělo. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Český amaterský pokus o zfilmování hororvých povídek. Když jsem před časem viděl jednu povídku nechápal jsem co je to zač. Ale pak jsem se o to začal zajímat a musím říct ,že to něco do sebe má. kdo četl ony povídky bude zklamán provedením,ale i tak je to smělý pokus u nás v horovém žánru taky něco dělat. ()

Reklama

Reklama