Reklama

Reklama

Parfém: Příběh vraha

  • USA Perfume: The Story of a Murderer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jean-Baptiste Grenouille (B. Whishaw) narozen v roce 1738 v Paříži byl obdařen velmi zvláštním darem. Jako nikdo dokázal díky svému dokonalému čichu rozpoznávat i ty nejjemnější tóny všech vůní a pachů, zcela neznámé obyčejným lidem. Nikoho neměl a ze sirotčince putoval na těžkou práci do koželužny. Čím byl starší, tím víc rozšiřoval spektrum svých známých vůní a byl váben vším, co se linulo z centra Paříže. Nečekal, že tu nejopojnější a nejúžasnější vůni pocítí z krásné mladé dívky, kterou však zcela smyslů zbavený nešťastně zabije. Tato událost v něm vyvolá touhu umět zachytit všechny pachy světa a jejich krásu uchovat tak, aniž by kdy vyprchala. Díky svým schopnostem udělá dojem na starého parfuméristu za zenitem Baldiniho (D. Hoffman) a ten jej zasvětí do tajů svého umění. Uchovat vůni něčeho, co pro obyčejného člověka žádnou vůni nemá, jako skla, mědi, či kočky, však Baldini nesvede, a tak od svého mistra Jean-Baptiste odchází do města Grasse, proslulého města parfumérů, aby uskutečnil svůj děsivý sen – vytvořit dokonalou vůni, tak dokonalou, že by se nebál zopakovat svůj hrůzný čin. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 252)

Acrux 

všechny recenze uživatele

Film, který by mě naplňoval tak rozporuplnými pocity tak jako Parfém: Příběh vraha, jsem už dlouho neviděla. Film je bezesporu zajímavý, zvláštní a netuctový, skvěle obsazený a dobře zahraný. Na druhou stranu je však pro mě velice těžké najít zalíbení ve filmu, jehož hlavní hrdina je mi od začátku do konce nesympatický, místy se mi až hnusí a ani trochu mu nefandím. Takže výsledek pro mě tak nějak napůl. ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Byl jsem dost překvapený, že se knihu založenou hlavně na počitcích a vjemech hlavního hrdiny vůbec podařilo zfilmovat a ještě o trochu překvapenější, že to nebyla žádná šmíra. Film má odsyp, dopře pracuje s kamerou, díky které lze skutečně aspoň trošku určit vůně a neskonale se mi líbil výkon hlavního hrdiny. Naprosto posedlý, netečný, nemilosrdný, přesto ne úplně nepochopitelný a nesympatický. Jenom bych měl výtku k jeho pobytu v horách, který v knize sedm let, vydal zde za pouhé dvě minuty. Na to, jak dlouhý je film, si to ta pasáž nezasloužila. A druhá výtka je právě délka. Přestože rozhodně nemohu říct, že bych se nudil a koukal pořád na hodinky, přesto mi to na konci přišlo trošku hůře snesitelné a měl jsem pocit naprosté vykoukanosti. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Zase jdu proti proudu. Po pravdě vůbec nedokážu pochopit, co se všem na filmu tak strašně moc líbí. Za začátku byl film sice hrozně zdlouhavý, ale přesto byl zajímavý. Když se potom příběh rozjel, film se mě opravdu začínal líbit. Samozřejmě, že se v průběhu celého filmu objevovaly scény, které mě přešly přemrštěné a hodně pohádkové, ale přece jen jsem se je snažila přehlížet, protože mě přišlo, že se film vydává správným směrem. Ale bohužel ... Od jistého okamžiku se všechno, co se tvůrci snažili vytvořit, sesypalo jako domeček z karet ... Co mě ale úplně "odrovnalo", byl závěr ... A tím nemyslím samotnou závěrečnou scénu, tím myslím všechno od "procesu popravy" ... Jako VÁŽNĚ?! Musím se přiznat, že něco tak stupidního už jsem dlouho neviděla ... Bohužel to ale zřejmě na většinu diváků funguje ... Na mě ale rozhodně ne! Nejdřív jsem chtěla dát filmu dvě hvězdičky, ale nakonec mě samotný Ben Whishaw přesvědčil ... Ten svou roli zvládl naprosto bravurně ... Slabší průměr, zbytečně zahozený námět ... On to opravdu mohl být skvělý film ... ()

Blueeyes

všechny recenze uživatele

Parfém je u mě historicky první film, který nebudu hvězdičkovat. Netuším, kolik frček bych mu měla dát. Už při čtení předlohy jsem se znechuceně šklíbila, ofrňovala a neustále sebou porůznu šila. Nějak jsem tu mrtvolí esenci nemohla ani cítit a bohužel u filmu to bylo ještě horší. Podtrženo pro mě odpudivým hlavním hrdinou, podivnou zápletkou, nepochopitelným chováním postav a šíleným koncem. Ani Alan Rickman to nezachránil, ani překrásný DVD přebal.... Dost možná je v tom nějaká metafora, která mi unikla? Mě tenhle příběh tedy příliš pod nos nejde :-), nedá se nic dělat. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

"Lidé mohou zavřít oči před hrůzností, před krásou, mohou zavřít uši před melodií nebo omamujícími slovy, ale nemohou se ubránit vůni.. Neboť vůně je sestrou dechu. s ním vchází do lidí, přímo do srdce. Kdo ovládá pachy, ovládá srdce lidí.." Film, který se mi svým zpracování líbil ještě více než knižní předloha, ve které byl Grenouille popsán jen jako ošklivá, necitelná geniální zrůda. Ben Whishaw dal postavě něco navíc.. Ač to byl chladnokrevný vrah, dokázala jsem ho pochopit a dokonce s ním i soucítit. Pach pařížských čtvrtí 18. století, plné obchodníků, bláta, much a tlejících ryb snoubící se s vonným jihem Francie, kdy vám do nosu zavane jemná, omamující vůně květin, bylin a směsi vonných esencí, kroužící v baňkách při výrobě parfémů.. Vůně mokrých kamenů, vůně krásných neposkvrněných dívek. Skvělá kamera, výprava, kostýmy a hudba. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to už před 13 lety a zůstala jsem z toho paf! Teď jsem si to znovu oživila a je mi z toho hnusu opět špatně. Ta špína, smrad ( to jediné si musí jeden ňák domyslet) a nechutnost doby je naprosto fenomenálně natočená a přenesená přes obrazovku. Je to prostě epický příběh, který si každý přebere po svém. O jiném filmu jsem to nikdy neřekla, ale TOTO je prostě majstrštyk! Tu je všechno naprosto dokonalé, herci, kamera, kostýmy, děj, střih, je to prostě uauuu....Jediné co mě , ale fuuuck!!! sere, že nemůžu cítit tu fenomenální VŮNI !!! Za mě 100% ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Tykwerovi se skvele povedlo prevest uzasny roman na platno. Sice je fakt, ze roman Parfem vraha je porad daleko lepsi, ale vice se uz na platno dostat neda. Suskindova predloha je skoro nezfilmovatelna (popisy ruznych pachu, postupy pri vyrobe parfemu atd.) , ale Tykwerovi se to povedlo. Uzasna je kamera, ale famozni je i hudba, kterou skladal Tykwer. Fanousci romanu by si tento film nemeli nechat ujit, ikdyz porad budou rikat, ze kniha je lepsi (i ja knim patrim :) ), ale i tak pro me za 5 hvezdicek :). ()

strangercz 

všechny recenze uživatele

Kdyby se daly z filmu přenášet vůně v první půlce bych se pozvracel a v druhé..... Tam netušim, ale bylo by to krásné :) ()

spoonman 

všechny recenze uživatele

neuvěritelný mix krásy, humoru a cynismu. Jestliže do dneška jsem Tykwera považoval za velice přeceňovaného nýmanda, teď jsem ochoten se před ním plazit přes podlahu plnou střepů s rozepnutým poklopcem (no..po přečtení knihy musím hvězdu ubrat..a zapnout poklopec) ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Absolutně fascinující, nemám slov, tento film mě dostal...je velmi spektakulární, nevím jak to lépe popsat, plný emocí a dojmů, skoro beze slov....velmi intenzivní zážitek, který myslím nebude dlouho překonán....kdyby bylo možno film vnímat čichem....... ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava. Jedinečné kostýmy. Kulisy jsou dechberoucí. Kamera jak by smet. Seděl jsem s bratrancem a kamarádem v restauraci. Užívali jsme si společného času na Vranově a žasli nad kamerou co letí nad krajinou. Nad filmově ztvárněným čichem. Když nás vyhodili, seděli jsme na benzínce před hotelem a dívali se na poslední půl hodinu, kdy přišlo vyvrcholení. Poslední žena skončila v rukou tohoto muže, aby mohl vytvořit tajemný parfém, který byl na světě již jednou zdokumentován. Bylo to za časů foraonů a ta vůně byla po dlouhá staletí uchovávána. Když ji otevřeli, lidé ucítili ráj. A to samé cítí lidé ve staré Francii, na pozadí tak důvěryhodných kulis, že jsem se ptal sám sebe, co to muselo stát. Tento film stojí za shlédnutí. Nevím, jakoby mi dal pocit z naplnění. Najednou mi všechny filmy navazují na tento a začínám ho brát jako uhelný kámen. Čich, čich a božská vůně. To je to co cítím, když se zamyslím nad tímto veledílem, jež bylo uvedeno v praxi. I navzdory vyslovení pana Kubricka, že román je nesfilmovatelný. Přesto to dokázali za pomocí moderní technologie a my si můžeme plně, z plna hrdla a čichovou fantazií představit jaké to asi bylo. My budeme závidět naším dětem, co budou vůně cítit ve svých pokojích. Vzpomínáte na vynález japonců? Tohleto mě opravdu vzrušuje do budoucnosti. Na filmu se mi nelíbila občas nedůvěryhodnost. Bylo vidět, že to bylo napsáno. Moc náhod na jednom místě, což mě vedlo ke snížení hvězdiček. Třeba pan učitel vůně ulehne s recepty na tisíc vůní a ten den spadne jeho dům. Vadilo mi to na celkovém charismatu filmu. Byl v tom dětský myšlenkový podtext, jakoby ten film v tu chvíli tvořilo dítě s fantazií bez omezení. Jakoby s ní přeskakoval z věci na věc. Tohleto snad museli dělat brainstormingem a nezamýšlet se nad tím. Takové věci tam byly dvakrát. Přesto stále uvažuji o pěti hvězdičkách. Je to film, který by měl každý shlédnout. Za originalitu a odvahu ve zpracování, za průlety nad zemí. A za to, že i v těch chybách mysleli jako já. Přehodnocuji a zařazuji film do pětihvězdičkových. ()

Aluminium 

všechny recenze uživatele

Kvalitný scenár, šikovná réžia a talentovaní herci urobili z toho filmu priam dokonalý divácky zážitok. Mne osobne sa nepáčilo to ako Jean-Baptiste Grenouille skončil. Ale to je asi jediné, čo môžem tomuto filmu vytknúť. ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vyvoláva viac emócii (dokonca súcitu) vrah ako všetky jeho obete dokopy (čo vôbec neberiem ako výčitku)...... Inak ide o veľkolepé dielo plné skvele nastrihaných nádherných vizuálnych bonbónikov, vynikajúcich hereckých výkonov a precíznou výpravou vďaka ktorej nechýba veľa aby ste ten dokonalý parfém pri pozeraní zacítili.......... ()

ivonca 

všechny recenze uživatele

Krásny, dokonalý príbeh, plní farieb, vôní a vášne. Naozaj veľmi mimoriadne dielo, neskutočné ako sa Tykwerovi podarilo zachytiť vône a preniesť ich na plátno. Klobúk dole!! ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že i Němci dokážou natočit skvělý film (ale většina herců musí být Britové a Američani a musí se natáčet ve Španělsku :)). ()

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Vražedný Parfém v moderním pojetí

Vražedný Parfém v moderním pojetí

25.06.2018

Knižní bestseller Parfém: Příběh vraha, který v roce 2006 zadaptoval do filmu Tom Tykwer (Atlas mraků), se dočká moderního převyprávění od televizního režiséra Philippa Kadelbacha (Válečná generace,… (více)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (více)

Bond 23: Název, holka, písnička

Bond 23: Název, holka, písnička

11.10.2011

Prozatím jsou všechno pouze dohady. Natáčení ale začne zanedlouho (v Jižní Africe, která nahradila původně plánovanou Indii), takže jde o fámy blížící se pravdě. Název třiadvacáté regulérní bondovky… (více)

Reklama

Reklama