Reklama

Reklama

Parfém: Příběh vraha

  • USA Perfume: The Story of a Murderer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jean-Baptiste Grenouille (B. Whishaw) narozen v roce 1738 v Paříži byl obdařen velmi zvláštním darem. Jako nikdo dokázal díky svému dokonalému čichu rozpoznávat i ty nejjemnější tóny všech vůní a pachů, zcela neznámé obyčejným lidem. Nikoho neměl a ze sirotčince putoval na těžkou práci do koželužny. Čím byl starší, tím víc rozšiřoval spektrum svých známých vůní a byl váben vším, co se linulo z centra Paříže. Nečekal, že tu nejopojnější a nejúžasnější vůni pocítí z krásné mladé dívky, kterou však zcela smyslů zbavený nešťastně zabije. Tato událost v něm vyvolá touhu umět zachytit všechny pachy světa a jejich krásu uchovat tak, aniž by kdy vyprchala. Díky svým schopnostem udělá dojem na starého parfuméristu za zenitem Baldiniho (D. Hoffman) a ten jej zasvětí do tajů svého umění. Uchovat vůni něčeho, co pro obyčejného člověka žádnou vůni nemá, jako skla, mědi, či kočky, však Baldini nesvede, a tak od svého mistra Jean-Baptiste odchází do města Grasse, proslulého města parfumérů, aby uskutečnil svůj děsivý sen – vytvořit dokonalou vůni, tak dokonalou, že by se nebál zopakovat svůj hrůzný čin. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 252)

noggy 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnější film jsem snad neviděla. Ano námět zajímavý, baví mě vůně, mysteriózní zápletky, ale tohle bylo moc. Tady nedávalo smysl vůbec nic, vše podřízeno vymyšlenému ději a naplánovanému konci. A při této stopáži se absence logiky opravdu nedá přehlédnout. Navíc - chápu, že hrdina měl být nesympatický, ale kolikrát jsem se přistihla že se radši dívám jinam než na něj.. celkově velké zklamání. ()

zooh 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film s atmosférou, která vás vtáhne. Opravdu mě zaujalo hlavně šílenství hlavního hrdiny, které je sice velice něžně pojaté, ale i tak jej cítíte z každého jeho pohledu. Konec mi přišel trochu přitažený za vlasy, ale i tak velice dobrý film. ()

poky_1 

všechny recenze uživatele

Film, ke kterému by jste si chtěly rádi přivonět a nestačí se jen dívat... K dokonalosti 5* chybí opravdu jen přivonět a cítit vůni parfému :o) ()

krysarr 

všechny recenze uživatele

Za poutavou vypravu 5*, za pribeh 4*, za mraky faktickych chyb a svetlo tam kde nema byt a podobne 3*, za poslednich 20 minut 1*, chte nechte mi vychazi lehce pres 3*. Nevidet poslednich 20 minut, vahal bych mezi 4 a 5 :) ()

brixner 

všechny recenze uživatele

Na první pohled, tedy dle názvu, béčková filmařina. Nenechte se ale mýlit! Po dlouhé době film, který, tedy aspoň ve mně, zanechal nějaké hlubší dojem! Především skvělou kamerou a velmi povedeným navozením atmosféry staré Paříže, ktarážto musela být nádherná i v jejím založení. Příběh jako takový...no, velmi zajímavý, ale nejspíš se nikdy neudál. Ale kdo ví...Zde jsem osobně objevil dalšího zajímavého herce- Bena Whishawa ,představitele hlavní role, které se zhostil nadmíru povedeně, kdy jsem měl místy pocit, že tohle opravdu snad i prožil! Tento chlapík má v sobě těžko popsatelné, mrazivé charisma, čímž ke kvalitě filmu přispěl rozhodnou měrou! Film mě osobně rozhodně vtáhl do děje, takový ten skoro zombie příběh, kdy je člověk zkrátka zvědavý na vyvrcholení. Dojem z filmu poměrně dost pokazila závěrečná scéna s hromadnou orgií, tohle se filmařům moc nepovedlo a ani se jim to nedalo moc věřit. Já však ten "hlubší dojem" vidím někde úplně jinde. Docela mě mrzí, že se nejspíš nedožiji velice vysokého věku, kdy už technologie(snad) umožní přes filmové plátno přenášet i vůně. Protože tohle mě provázelo od první třetiny filmu až do konce-jak asi taková lidská esence může vonět... ()

prasatko 

všechny recenze uživatele

Film tématem velice zajímavý.Ale na můj vkus trochu dlouhý na to že se tam děje tak málo. Jak jsemse koukal tak jsem televizi nevypnul jen proto že jsem chtěl vědět jak to dopadne. A na to že je celý film takový nijaký tak jsem tak nějak očekával dobrý konec kterého se mi nedostalo. Film byl založen celkově na reálných věcech které tak skutečně mohly být(kdybychom tam žily) a ten konec byl tak nerealistický že mi to trochu zkazilo celkový dojem. ()

pauledgecomb 

všechny recenze uživatele

Zajímavý psychologický kus,nemohl jsem se ani na moment odpoutat, ale přitom jsem nelitoval ani vraha ani jeho oběti. K celkově velice slušnému dojmu pomohlo i neotřelé téma. ()

shakeXL 

všechny recenze uživatele

Každopádně rozporuplný film, který dokáže diváka chytnout a ještě dlouho po něm držet hlavně tím parfémem, kteréhožto by si chtěl každý přivonět. Mě osobně ale zase až tak nechytl, protože dá se říci že první polovina filmu je jen o tom jak ke všemu hlavní "hrdina" čichal a druhá o zabíjení - proto 75%. I tak ale nadstandartní film. ()

latimerie 

všechny recenze uživatele

Tato klasika německé literatury od Patricka Süskinda již dlouho čekala na filmové zpracování. O to větší bylo očekávání, když se režie ujal samotný Tom Tykwer. Barevnost a vůně na vás čiší z každého záběru, přesto se nemůžete ubránit, že adaptaci něco chybí. Postava Grenouille (Ben Whishaw), postrádajícího jakékoliv city, byla vystižena skvěle, avšak atmosféra knihy 18. století, až téměř s hororovým nádechem, filmu jaksi chybí. Všechny náznaky jsou divákovi dořečeny, jak to ke správnému velkofilmu patří. Bohužel tajemství a kouzlo nedořečeného zde trochu schází. ()

Matysek1984 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný, napínavý film, s perfektní myšlenkou a zápletkou. Parádně vykreslená atmosféra jak třeba zahumuseného tržiště, tak jednotlivých vražd "pannen". Po celou dobu je divák držen v napětí, kdy vraha dopadnou, páč detektivové po něm jdou jak slepice po flusu, ale vrahovi budete překvapivě fandit, aby ten nepřekonatelný parfém dokončil. Ale ten konec - ten klišoidní KONEC .... u mě bohužel zapříčinil pokles v hodnocení minimálně o jednu hvězdičku. Takhle zabít perfektně "navoněný" film, to mi zkazilo náladu a z kina jsem odcházel lehce znechucen. Po ochladnutí mých negativních emocí nicméně ty 4 hvězdy za jinak parádně natočený film si to stopro zaslouží. ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Film má bezesporu tah od začátku do konce, vše je vybalancováno jak se na renomovaného režiséra sluší a patří. To však lze řící o mnoha filmech, i těch, které člověku po shlédnutí brzy vyvanou z paměti. Jenže tady to není jen perfektně odvedená filmařská práce, co diváka zamrazí a fascinuje. Z příběhu ubohého a výjimečně nadaného mladíka vystupuje mimo jiné jistá archetypální pravda. Promítá se takřka do všeho, a přesto si ji mnohdy člověk neuvědomuje. Jde o konflikt nepomíjivé (božské) a pomíjivé (lidské) složky v člověku, jde o to, že touha po dávno ztracené dokonalosti, příslušná té první složce, je tak osudová a silná, že se může stát věčným cílem, metou bytí, snad až posedlostí, protože ta druhá složka dá zapomenout na její původ a světí prostředky k jejímu dosažení i za cenu konání zla. Jako v tomto podivuhodném, bizarním, v závěru až surrealisticky snovém filmu. Paradox, který je obsažen ve většině lidského konání: člověk koná zlo veden touhou po dobru, člověk chce stvořit lepší svět i za cenu utrpení jednotlivců, stejně jako jednotlivec chce vytvořit dokonalý parfém v nedokonalém světě i za cenu vražd nevinných obětí. Závěr evokuje různá vysvětlení. Jedno z nich se nabízí v tom smyslu, že Jean-Baptiste Grenouille na popravišti opravdu zemřel, ale jeho duch již vnímal jinou realitu, tvořenou jím samým. A samozřejmě, Rachel Hurd-Wood je neodolatelná. ()

pekkanik 

všechny recenze uživatele

Kubrick má pravdu: Süskindov román sa sfilmovať nedá. Tento film je pre ľudí, ktorí knihu nečítali. Ja ju poznám naspamäť, takže určite nebudem objektívny. Podľa mňa, duch diela sa na plátno preniesť nepodarilo. Tam, kde Süskind predvádza svoje rozprávačské majstrovstvo, som sa vo filme ľahko nudil s komentárom, že toto chýba a tým pádom to nie je príliš zrozumiteľné. Tam, kde som sa spolu so Süskindom cynicky bavil na ľudskej obmedzenosti, som pri filme krčil plecami. Atď. Prečo teda štyri hviezdičky? Sila filmu je práve tam, kde sa predlohy nedrží - najmarkantnejšie sa to prejaví v predposlednej scéne na námestí (nechcem spoilerovať, tam to stojí za to - a to nemyslím tú spústu ľahko odetých ľudí). Strih výborný, hudba tiež, takže nakoniec vravím "áno", len tá božská iskra mi tam chýba... ()

RedBastard. 

všechny recenze uživatele

Další umělecké dílo z Tykwerovi autorské sbírky. Naprosto úchvatná výprava, originální a neokoukaný příběh a skvělý výběr herců. Ben Whishaw je jeden z mých oblíbenců a i tady jsem mu věřila naprosto všechno. Příběh je surový, ale přesto jemný a něžný. Scéna na popravišti působila jako dech beroucí monumentální obraz barokního umělce. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

"Jean-Babtiste Grenouille (Ben Whishaw) se narodil za podivných okolností na pařížském trhu roku 1738. Od ostatních dětí se však výrazně lišil. Byl obdařen velmi vytříbeným čichem. Poté, co jako mladý přežil vražedné podmínky koželužny, kde byl zaměstnán, začínal své učení v parfumérii pana Baldiniho (Dustin Hoffman). V umění míchání vůní brzy svého mistra předčil, ale toto umění se záhy stalo jeho posedlostí, která ho vzdaluje lidské společnosti. Díky utkvělé představě zachytit lidské aroma začne Grenouille bez zábran vraždit mladé dívky, jejichž vůně ho zaujme. Drama se stupńuje, poté co potká na cestě do parfumérské metropole, města Grasse, překrásnou Lauru, která má pro něj neskutečně lákavý druh vůně. Když se v okolí města začnou nevysvětlitelné vraždy, Lauřin Otec, obchodník Richis, má podezření, že život jeho dcery je ve velkém ohrožení. Začíná skutečná hra na kočku a myš mezi ocovskou láskou a smrtelnou posedlostí.." Ke komentu filmu budu poměrně stručný - excelentní záležitost.***** ()

Cyklistka 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nemohu ztotožnit s názorem, že jde o výjimečný film. Nechci mu upírat nádhernou vizuální stránku, ale víc natolik pozitivních věcí, abych se nad ním rozplývala blahem, asi nenajdu. Možná kromě hereckých výkonů. Filmové plátno holt čichové vjemy nikdy zprostředkovat nedokáže. Budu-li si chtít tento příběh připomenout příště, zvolím jednoznačně knihu. ()

rosta.k 

všechny recenze uživatele

Nechápu u tohoto filmu pointu.Vraždění dívek pro jeden parfém?S kterým hlavní představitel nic nedokáže!Hned od začátku filmu jsem hledal něco čeho bych se chytil,jenže nic jsem nenašel.Tento film je dlouhý a nudný.Předlohu filmu v knižní podobě bych asi zkousnul lépe.Výprava super ,děj nula. ()

robert.poch 

všechny recenze uživatele

Takže čtu knihu a takový nášup obrazů, emocí, popisů, citů, vjemů,-knihu doporučuji a film je třešnička na dortu. Jean-Baptiste Grenouille je literární postava, která si zfilmování zasloužila. A znovu se mi potvrzuje, že film, byť má skvělou režii a aranžmá, nakonec je jen doplněk knihy. Ale za film dávám 5*, to kvůli knize a příběhu ()

zimi 

všechny recenze uživatele

Úžasný režisér, mám jej hodně rád a tento film je pecka, velká odvaha to natočit mé pocity jsou smíšené! Konce jsem se bál, jak to jen může vyřešit a smekám!!!! Mohu jen doporučit! ()

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Vražedný Parfém v moderním pojetí

Vražedný Parfém v moderním pojetí

25.06.2018

Knižní bestseller Parfém: Příběh vraha, který v roce 2006 zadaptoval do filmu Tom Tykwer (Atlas mraků), se dočká moderního převyprávění od televizního režiséra Philippa Kadelbacha (Válečná generace,… (více)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (více)

Bond 23: Název, holka, písnička

Bond 23: Název, holka, písnička

11.10.2011

Prozatím jsou všechno pouze dohady. Natáčení ale začne zanedlouho (v Jižní Africe, která nahradila původně plánovanou Indii), takže jde o fámy blížící se pravdě. Název třiadvacáté regulérní bondovky… (více)

Reklama

Reklama