Reklama

Reklama

Za nepřátelskou linií

(neoficiální název)
  • Finsko Etulinjan edessä (více)
Finsko, 2004, 125 min

Režie:

Åke Lindman

Předloha:

Harry Järv (kniha)

Hrají:

Tobias Zilliacus, Ilkka Heiskanen, Christoffer Westerlund, Kim Gustafsson, Martin Bahne, Carl-Gustaf Wentzel, Jan-Christian Söderholm, Sampo Sarkola (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny tohoto válečného filmu je skupina finských vojáků a švédských dobrovolníků, kteří čelí obrovské přesile Rudé armády během tzv. Pokračovací války. Vědí, že musejí vytrvat, pokud chtějí, aby jejich vlast zůstala i nadále svobodná. Jejich největší zbraní je jejich vůle, vytrvalost a kamarádství. I díky tomu finský David stále odolává sovětskému Goliáši. Pak ale přichází mohutná ruská ofenzíva. Odolá hrstka odhodlaných mužů zdánlivě nekončícímu přívalu rudoarmějců? (Petulka88)

(více)

Recenze (24)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Že byla finská válka dost tvrdá, netřeba dvakrát psát v tomto komentáři. Finové se ubránili více jak jednou takové přesile ruských vojsk, které si chtěli smlsnout na finské zalesněné krajině. Jenže netušili, že Finové jsou horké hlavy a po vybojování si svobody se své země jen tak pustit nehodlali. A do toho znali finské zimy a svoje okolí, které je od shora až dolů víceméně neměnné. Lesy, jezera, lesy, jezera...Každopádně klobouk dolů finské armádě, která jako jediná dokázala sovětské armádě vzdorovat. Mrzí mě ale, že tvůrci tohoto filmu odvyprávěli až dokumentárně přesně příběh, ale zapomněli trošku na osobitost jednotlivých postav a samotný příběh. Každopádně prolínání s vyprávěním opravdových veteránů a skutečnými záběry si mě tento film dokázal získat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,, NA ZÁKLADNU "HRÁZ" JSEM PŘIJEL NA ZAČÁTKU ČERVNA 1942. NA FRONTĚ BYL KLID. MUSELI JSME ZJISTIT ZÁMĚRY NEPŘÍTELE PRŮZKUMNÝMI AKCEMI....“ /// (…tak jo, jen vyprávějte veteráni…) Přiznám se bez mučení: moc jsem toho o Pokračovací válce nevěděl (asi protože se víc věnuju cestování časem). Zvláštní jednotka – (skoro)německý uniformy, nikdo nemá problém položit život za kamarády, samej průzkum, úkoly jako zničit nebo zajmout nepřítele, lesy, kopce – taková partyzánština. Ve filmu najdete i dobový záběry a já chápu, že tohle všechno je nedílnou součástí Finský historie. Ani natočený to není špatně. Jen mi tady chyběj emoce – že moje zas tak překvapivý není, ale dokonce i těch Finů (a Švédů). Film, kterej jistě ocení milovníci válečný historie. Já chcu zůstat nestrannej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na filmy podle skutečnejch událostí. 2.) Nelituju ztracený nohy. Důležitá je má země! 3.) Mám rád filmy, kde se kosej Rusáci! 4.) Thx za titule ,,komes“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dobrý finský film o Pokračovací válce, tedy opětovném útoku Sovětské armády na Finsko. Léta 1941 až 1944. Boj za svobodu Finů podporovaný dodávkami německých zbraní. Dva charismatičtí finští velitelé, průzkumné boje, dobývání ruských palpostů i úspěšná finská obrana proti ruské přesile u Taipaly. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qrKq7UIS4j4 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Severania v poslednej dobe naozaj takmer každým filmom potvrdzujú svoje filmárske kvality. Oceňujem hlavne celistvejší pohľad na taktiku Fínov, ktorí početnej ruskej armáde dokázali dlho vzdorovať. Výborné boli scény nočných prepadov, brodenie sa snehom a likvidácia Rusov v zákopoch. Táto partizánska taktika filmu dominuje, väčšinou sledujeme akcie dobrovoľníkov, kde fínsky vojaci o počte 6-10 mužov dokazujú, že moment prekvapenia znamená takmer vždy víťazstvo. Po technickej stránke ma film milo prekvapil. Pyrotechnici sa vážne vyriadili. Filmom sa mihne pár dobových čiernobielých záberov, ale nerušia a celkom dobre zapadli. Škoda, že hlavný hrdina v závere akosi nedostal dosť priestoru,ale inak veľmi vydarený vojnový film. Fíni valcujú...80%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nežli válečné drama, spíše jakási forma hraného dokumentu o válce Finska proti sovětským hordám za podpory švédských, estonských a kdo ví jakých ještě dobrovolníků. Jak už je tu ale v komentářích psáno, nefunguje to moc jako film. Poznáte pár postav, které si v průběhu filmu zapamatujete podle ksichtu, ale jejich osud vám bude zcela lhostejný a pokud někdo padne, uděláte si tak maximálně čárku. Jako televizní projekt by to bylo drahé a průměrné, jako film do kina si to ale představit neumím, na to je to moc televizně zpracované. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený film o tzv.Pokračovací válce a bitvě v Karelii. Finové čelili obrovské přesile Rudé armády a rvali se jako lvi. Film začíná u průzkumáků v nádherné lesnaté krajině, aby vyvrcholil hlavní bitvou, při níž položilo život přes šedesát tisíc vojáků. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu zdanlivo kľudná , sem tam krátke bojové stretnutia inak život v zákopoch, ...druhá polovica, rusi pomaly ožívajú (skončila blokáda Leningradu) a trúfajú si ísť aj severnejšie cez kurilsku úžinu jedna z veľkých bitiek pri "bráne do Fínska" - (Tierharra), kde nie veľká jednotka s ohromnými stratami zvládla protiútok rusov a zabránila ich pochodu na Helsinky. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

No.¬         Tenhle snímek je pro diváka nevyhledávajícího cíleně válečné snímky pro válečné snímky téměř bezcenný. Svou tendenčností se nijak neodlišuje od tendenčních válečných snímků kterékoli národní tvorby, americké, ruské, československé. Od mnohých zmíněných se však odlišuje chabostí podání. Když to shrnu, divák se nedozví ze skutečnosti nic, ale vůbec nic, a v podstatě stráví dvě hodiny koukáním na vojáky vzájemně se střílející v zákopové válce. Lidská nitka příběhu: každá sudička by se musila propadnouti hanbou; takže ani tady nic.¬                 Kdybych byl finským myslitelem, nebo aspoň finským socialistou té doby, mohl bych vám vyprávěti mnohé o politice tehdejší finské vlády, o křížích a o hvězdách, o celé té složité politické spleti mé doby. Velice zjednodušeně řečeno, Finové se politicky přiklonili k Říši, takže pro Sovětský svaz bylo důležité tuto frontu otevřít. Vedlejší motivy jsou přítomné v kterémkoli politickém rozhodnutí, a proto se o nich nebudu zmiňovati.¬                 Poznámka: Opoznámkování uživatele "kedu" nelze pro jeho opačnou stranickost doporučiti; stejně tak považuju za zavádějící tu část opoznámkování uživatele "robfi", která hodnotí přínos Finů na výsledku války (k ostatku jeho opoznámkování nemám výhrady). ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Byl to skvěle natočený dokumentární film, kde ale velice mizerně fungovalo spojení divák - hlavní postava (nebo kterákoli jiná postava). Jinak se můžete dvě hodinky pokochávat nad finskou vytrvalostí, ruskými prohrami a Mannerheimem :) 60 % ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Poněkud nevyvážený snímek oscilující mezi syrově působivým válečným dramatem s originálními momenty a nekonzistentní televizní učební pomůckou. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Drsná realita války tentokrát z Finska a to o konfliktu, na který z oblasti válečných filmů nejsme zrovna zvyklí. Finsko je napadeno Sovětským svazem a jako obvykle jde o všechno. Příběh je natočen na základě skutečných událostí, tudíž v něm jsou vyobrazeny i skutečné postavy. Scénář se snaží věrně držet deníků a fotografií Harryho Järva, který v roce 1942 coby poručík velel průzkumným a bojovým jednotkám pěchotního pluku IR 61. Neobvykle natočený snímek představuje událost, o kterém se filmy nijak vehementně netočí a těžko říci proč. Našedlý filtr obrazu podtrhuje atmosféru a vlivem vypravěče navozuje až dokumentární dojem. Faktem je, že se celý koncepce filmu pohybuje na hranici právě mezi hraným filmem a hraným dokumentem. A to se zdá být docela chybou. Snímek tímto ztrácí napětí, a pocit nebezpečí. Zkrátka to jako celek vyznívá jen jako obyčejná vyprávěnka, dokonce až s dvouhodinovou stopáží. Což znamená, že něco jako u válečného filmu z Hollywoodu plného bojových scén, drsných výjevů a srdcervoucích emocí se bohužel dočkat nelze. Na nějaké hrdinství se také nehraje. Armáda působí jako celek, kde každý spoléhá jeden na druhého. Bojové scény samozřejmě na správný válečná žánr obsaženy jsou, ale nejsou hlavní devízou komplexního děje. Snímek jen poukazuje na historické události dle deníků a fotodokumentace a nic víc. Tedy co se týče problematiky hrozby na finském území, jednání, řešení problémů a hlavně velení a snahy o splnění úkolů. Svou určitou váhu v rámci historie snímek má a to už hlavně ve faktu, že nepřátelští agresoři v době druhé světové války nebyli pouze Němci a Japonci. Je to sice jen takový obyčejný letmý pohled do minulosti, ale za shlédnutí určitě stojí. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční rozpaky se mi tenhle finský válečný film líbil. Je to aspoň důkaz, že k natočení dobrého válečného filmu není zapotřebí ani hollywoodských peněz ani hektolitrů krve. Pravda, menší rozpočet je tu místy docela cítit, ale jinak jde o zajímavé vykreslení té části finské historie, na kterou jsou Finové dodnes právem hrdí. ()

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

Pokračovací válka finských fašistů a německého wehrmachtu s vojsky SSSR je ve filmu vyobrazena následovně. Finové a Švédi (asi také fašisté) se nijak fašisticky neprojevují - nehajlují a podobně. Sovětští vojáci ve filmu mají roli stafáže, do které se střílí a jsou vykreslovaní vo roli jednoznačnýc nepřátel... Jaká je pravda? Finové kooperovali s Německem až do konce války. Německu vydali více jak 2000 židů, což byla jedna s podmínek pomoci finské armádě proti armádě Rudé. Šlo o armádu fašistickou ve všech směrech, ale to film velmi taktně zamlčuje. Zde na ČSFD to nikomu nevadí, asi jako u většinu jiných filmů zkreslujících autentickou historii. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Komentátor "kedu" klame, keď uvádza, že Fínsko vydalo 2000 židov Hitlerovi, pretože to bola jeho podmienka na poskytnutie pomoci. https://www.csfd.cz/film/221842-za-nepratelskou-linii/komentare/?comment=9811071 Práve naopak, Fínsko takúto požiadavku odmietlo a nevydalo na deportáciu žiadneho svojho občana. Podrobnosti tu: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Finland">https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Finland Taktiež tvrdenie "kedu", že fínska armáda bola fašistická vo všetkých smeroch, je lživé. Skutočnosť, že fínska vojnová technika bola označená hákovými krížmi, môže pomýliť naozaj len veľmi neinformovaného človeka - Fíni používali symbol svastiky už v čase, kedy nikto netušil, že ho neskôr použije aj Hitler. K samotnému filmu: zvláštny žáner, pripomínajúci skôr hraný dokument. Spomienky veteránov prestrihávané hranými pasážami, a keď bolo potrebné kvôli nízkemu rozpočtu ukázať nákladné scény (napríklad paľbu delostreleckej batérie), tak archívne zábery. Ale vďaka tomu oveľa realistickejšie, než iné vojnové filmy. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Fajn, zase jednou první komentář :-) Zajimavé válečné drama o Pokračovací válce, které je méně syrové než snímek Talvisota, ale vpodstatě stejně dobré. Na dané poměry velkolepá podívaná a výprava s efekty, horší už jsou prostřihy do současnosti. Jesště, že je jich tak málo, nechápu proč režisér kopíruje hollywoodské manýry z BoB... Dobové záběry oproti tomu nevadí, ale být tam taky nemusely. Snímek si hraje i těmi "jakoaranžovanými" fotkami, že jde o dokoment či co...To nevim proč, a asi nikdo jiný, ale budiž. natočeno a zahráno je to jinak skvěle, snímek je tedy důstojným ztvárněním tohoto konfliktu. **** a 80%. ()

robfi 

všechny recenze uživatele

Jako plus hodnotím, že je to poměrně autentické (výzbroj, charakter bojů), jako mínus, že si režisér nemohl dovolit těžkou techniku a náročné akce, tak to "pořešil" reálnými prostřihy do autentických dokumentů z 2WW, což na mě působilo jako pěst na oko. JInak první půlka na mě působila spíše jako školní výlet než válka, chtělo to natočit nemilosrdněji a syrověji. Přece jen - Finové byli známí svou úskočností a schopností ničit morálku nepřítele a to ve filmu nenajdeme. Protože to je co ? Propagandistický dokument idealizující jednu nebo druhou stranu jako je 99% filmů o druhé světové. Realita byla mnohem pestřejší a nemilosrdnější. Potenciál tam byl, ale zůstal nevyužitý. TO kedu : Až si něco nastuduješ o Finech, zjistíš, že to byla jediná země, která odrazila jak okupaci ze strany Ruska, tak Hitlera a dokázali si udržet svou vlastní identitu, i když za to museli zaplatit neskutečné výpalné ve formě válečných reparací Stalinovi. Kdyby tu válku s Rusákama projeli, tak by jejich vojáky a inteligenci postříleli jako to udělal Stalin s Poláky v Katyni a ti co by zůstali by byli deportováni na Sibiř a Finové jako národ by už neexistovali. To jen k tomu, kdo byl v této válce "hodnej" a "zlej". A mělo to další nečekanou přidanou hodnotu, tím, jak hrstka Finů odrazila Rudé, napomohli nepřímo k poražení Hitlera, protože ten po dojmu války mezi Ruskem a Finskem usoudil, že lehce dobude Sovětský Svaz a to byl začátek Hitlerova konce, protože Rudá armáda bránící svou zemi bylo úplně jiná armáda, než když útočila na Finy. Takže nebejt Finů, možná jsme teď všichni byli jako podřadný národ napůl vyhubení v plynových komorách a napůl hnilii ve vyhnanství někde v Argentině. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Film v podání finské produkce připomíná hraný dokument. Zajímavosti to však nebere. Trocha dějepisu neuškodí a ve škole by jste určitě překvapili. V období roku 1942 pokračuje Zimní rusko-finská válka /1939-40/ následnou Pokračovací válkou /1941-44/. Konflik vznikl v roce 1939, kdy Stalin chtěl uplatnil změnu hranic s Finskem /lukrativní území a ostrovy chtěl a jako kompenzaci nabízel sice větší území, ale Finy nechtěné/ a oficiálně byl ukončen až v roce 1947 Pařížským mírem. Zde se věnujeme části fronty, kde malá jednotka Finů a jejich spojenců odolává ruské přesile. Ztráty na ruské straně byly větší. Prohranou Zimní válkou si Finové moc nepomohli. Stalin pak chtěl samozřejmě víc. Pokračující válkou pro změnu utrpěla finská pověst v Evropě z důvodu jejich spojenectví s fašistickým Německem. ()

Sympy 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát tři když jsem viděl některé efekty třeba u samopalů,poté mě občas štvalo propojení s přítomností a asi jsem to moc porovnával s Talvisotou.Jenže když jsem viděl tu akci s prokopáváním se sněhem k nepřátelskému opevnění,musel sem tu hvězdu přidat. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

K tomu utrpení se to neříká lehce, ale skvělý film. O odvaze bránit svoji zemi. O statečnosti vojáků, kteří se nebáli riskovat život pro obranu své vlasti. O opravdovém hrdinství. Seveřani asi jako jediní z mála věděli, co s nimi Ruský bratr udělá. Tak vidno i ve filmu, který byl zdokumentováním jednoho příběhu jedné roty. Velmi slušně zakomponované historické záběry. ()

Reklama

Reklama