Reklama

Reklama

Za nepřátelskou linií

(neoficiální název)
  • Finsko Etulinjan edessä (více)
Finsko, 2004, 125 min

Režie:

Åke Lindman

Předloha:

Harry Järv (kniha)

Hrají:

Tobias Zilliacus, Ilkka Heiskanen, Christoffer Westerlund, Kim Gustafsson, Martin Bahne, Carl-Gustaf Wentzel, Jan-Christian Söderholm, Sampo Sarkola (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny tohoto válečného filmu je skupina finských vojáků a švédských dobrovolníků, kteří čelí obrovské přesile Rudé armády během tzv. Pokračovací války. Vědí, že musejí vytrvat, pokud chtějí, aby jejich vlast zůstala i nadále svobodná. Jejich největší zbraní je jejich vůle, vytrvalost a kamarádství. I díky tomu finský David stále odolává sovětskému Goliáši. Pak ale přichází mohutná ruská ofenzíva. Odolá hrstka odhodlaných mužů zdánlivě nekončícímu přívalu rudoarmějců? (Petulka88)

(více)

Recenze (24)

Fr 

všechny recenze uživatele

,, NA ZÁKLADNU "HRÁZ" JSEM PŘIJEL NA ZAČÁTKU ČERVNA 1942. NA FRONTĚ BYL KLID. MUSELI JSME ZJISTIT ZÁMĚRY NEPŘÍTELE PRŮZKUMNÝMI AKCEMI....“ /// (…tak jo, jen vyprávějte veteráni…) Přiznám se bez mučení: moc jsem toho o Pokračovací válce nevěděl (asi protože se víc věnuju cestování časem). Zvláštní jednotka – (skoro)německý uniformy, nikdo nemá problém položit život za kamarády, samej průzkum, úkoly jako zničit nebo zajmout nepřítele, lesy, kopce – taková partyzánština. Ve filmu najdete i dobový záběry a já chápu, že tohle všechno je nedílnou součástí Finský historie. Ani natočený to není špatně. Jen mi tady chyběj emoce – že moje zas tak překvapivý není, ale dokonce i těch Finů (a Švédů). Film, kterej jistě ocení milovníci válečný historie. Já chcu zůstat nestrannej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na filmy podle skutečnejch událostí. 2.) Nelituju ztracený nohy. Důležitá je má země! 3.) Mám rád filmy, kde se kosej Rusáci! 4.) Thx za titule ,,komes“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dobrý finský film o Pokračovací válce, tedy opětovném útoku Sovětské armády na Finsko. Léta 1941 až 1944. Boj za svobodu Finů podporovaný dodávkami německých zbraní. Dva charismatičtí finští velitelé, průzkumné boje, dobývání ruských palpostů i úspěšná finská obrana proti ruské přesile u Taipaly. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qrKq7UIS4j4 ()

Reklama

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční rozpaky se mi tenhle finský válečný film líbil. Je to aspoň důkaz, že k natočení dobrého válečného filmu není zapotřebí ani hollywoodských peněz ani hektolitrů krve. Pravda, menší rozpočet je tu místy docela cítit, ale jinak jde o zajímavé vykreslení té části finské historie, na kterou jsou Finové dodnes právem hrdí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Severania v poslednej dobe naozaj takmer každým filmom potvrdzujú svoje filmárske kvality. Oceňujem hlavne celistvejší pohľad na taktiku Fínov, ktorí početnej ruskej armáde dokázali dlho vzdorovať. Výborné boli scény nočných prepadov, brodenie sa snehom a likvidácia Rusov v zákopoch. Táto partizánska taktika filmu dominuje, väčšinou sledujeme akcie dobrovoľníkov, kde fínsky vojaci o počte 6-10 mužov dokazujú, že moment prekvapenia znamená takmer vždy víťazstvo. Po technickej stránke ma film milo prekvapil. Pyrotechnici sa vážne vyriadili. Filmom sa mihne pár dobových čiernobielých záberov, ale nerušia a celkom dobre zapadli. Škoda, že hlavný hrdina v závere akosi nedostal dosť priestoru,ale inak veľmi vydarený vojnový film. Fíni valcujú...80%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nežli válečné drama, spíše jakási forma hraného dokumentu o válce Finska proti sovětským hordám za podpory švédských, estonských a kdo ví jakých ještě dobrovolníků. Jak už je tu ale v komentářích psáno, nefunguje to moc jako film. Poznáte pár postav, které si v průběhu filmu zapamatujete podle ksichtu, ale jejich osud vám bude zcela lhostejný a pokud někdo padne, uděláte si tak maximálně čárku. Jako televizní projekt by to bylo drahé a průměrné, jako film do kina si to ale představit neumím, na to je to moc televizně zpracované. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Jedným z alternatívnych názvov filmu je aj Beyond the Front Line. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na juhozápade a východe Fínska, v blízkosti ruských hraníc. (MikaelSVK)
  • Pokračovací válka byl konflikt mezi Finskem a Sovětským svazem probíhající mezi lety 1941-1944. Bylo to v podstatě pokračování tzv. Zimní války (1939-1940). Výsledkem sice bylo sovětské vítězství, ale Finové Rudé armádě způsobili obrovské ztráty a udrželi si svou nezávislost. (Petulka88)

Reklama

Reklama