Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (348)

dopita 

všechny recenze uživatele

Woody Allen po pár vážných filmech opět zabrousil do komedie a opět mě velice pobavil. Ty jeho bonmoty a hlášky mě spolehlivě rozesmály. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Ty závody mezi Allenem a Johansson o to, kdo je víc Woody, se mi moc líbily. Je mi samozřejmě jasný, že se tahle rychle spíchnutá blbost za peníze z britských koncesionářských poplatků nedá srovnávat s mistrovými rafinovanějšími kousky (a mám s čím srovnávat, viděl jsem všechny a žádný jen jednou), ale nakonec jsem si ho užil i víc a víckrát než ty, které jsem hodnotil i věším počtem hvězd. Synopse jest prostá a svádí k podezření, že se Woody pokusil rozložit svůj koncept z ne uplně vyvedené Melindy a Melindy do více po sobě jdoucích filmů. Hraje v nich roli zločin osoby z vyšších vrstev, v obou zasahuje náhoda, odehrávají se v Londýně. Jenže tam, kde Match Point a Cassandra's Dream ohromují drsností a napětím (ne, že by v Sólokapru žádné nebylo, vlastně musím opět vzpomenout na "Vrchní, prchni"), dvojka neurotiků v Sólokapru produkuje po celou dobu na plátně neskutečné množství srandy. Woody je už sice použitej až hanba a při žertování mu jde oko šejdrem, ale pro hlášky typu "I was in the lounge, I heard you drowning, I finished my tea and scones and came immediately!" a způsob, jak při každé příležitosti ohmatává Scarlett, mu to rádi odpustíte. Od Sólokapra zatím Woody žádnej ryze poťouchlej film zatím nenatočil a je otázka, zda se mu to bez jeho herecké účasti vůbec může podařit. Já bych se ještě za pár kousků přimlouval. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Kouzelnickým tématem a snahou o "detektivku" si Woody trošku vykrádá Prokletí žlutozeleného škorpióna. Sólokapr není špatný film, ale není v něm nic, co by mě nutilo se na něj podívat znovu. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Možná to není úplně ta pravá tvář Mastera Woodyho, ale hergot, vždyť je to pořád skvělé! Sympatičtí a mí oblíbení herci vyrovnávají díry v podobě slabšího příběhu. Scarlett nezahrála špatně, jen to byl sakra nezvyk vidět ji v takovéhle roli, ale zhostila se ji dobře. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Woody Allen mě přiznám se nikdy neoslovil, já jsem ani moc jeho filmů neviděl (Match point - hra osudu, Melinda a Melinda, Manhattan, a možná ještě něco) To co se mě na jeho filmech líbí, je jeho osobní originalita, která přichází s každým jeho filmem. Ještě jsem mu nikdy nedal plnejch pět hvězd, asi i proto, že jsem neviděl jeho top-filmy. To je pro mě určitě výhoda, protože se mám na co těšit. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Woody Allen napsal opět scénář pro konverzační komedii, ale svoji roli vtipného, ironického a sarkastického komentátora rozdělil do dvou rolí. Sid Waterman (Woody Allen) a Sondra Pransky (Scarlett Johansson). Doplňují se, ale jsou své opaky a někdy jsou vysloveně proti sobě. V jedné reakci na Sondřinou vtipnou pounímku Sid i říká, že on je tady na to, aby byl vtipný. Peter Lyman (Hugh Jackson) postrádá jiskru, pro kterou bych uvěřila, že Sondra se hned do něho zamilovala. Naopak má neustále poznámky v tom smyslu, že Sondra nemá důvod se vyptávat a má být ráda, že on má o ni zájem. Tím je hned od počátku jasné, že Peter má máslo na hlavě. Zápletka s mrtvým spolupracovníkem není nová, ale Allen ji dobře využil. Scarlett se místy nutí do konverzační nonšalance, ale zato je nonšalantní, když nemluví. Kdo má rád Allenův humor, své místa si najde. Byla jsem ráda, že se opět objevil i jako herec a bylo vidět, že kouzlení si užívá. ()

Pat.Ko 

všechny recenze uživatele

Od tohto filmu som neočakával niečo úchvatné, skôr som išiel do toho, že idem si pozrieť nejakú dobrú jednorázovku, no žiaľ nemôžem to nazvať "dobrou jednorázovkou". Malo to zopár veľkých dier v scenári, zápletku tiež nie bohvieakú a dialógy boli nudné. Obsadenie bolo dobré, ale výkony, ktoré tu Hugh Jackman, Scarlett Johansson a Woody Allen podali by som zaradil iba do priemeru. Ale zvládol som to pozrieť až do konca, takže nebolo to až tak moc hrozné. Niektoré momenty boli zábavné, takže 4/10. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Tohle je sice trochu slabší Woody Allen, než na jakého jsme zvyklí, ale pro jeho filmy jsem vždycky měl slabost a tak níž jít nemůžu. Mě se to prostě celý moc líbilo. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi film i Woody Allen. Je to komický člověk už od pohledu. Skvěle zahrál kouzelníka, co příliš nectí konvence. Dostával sebe i "jakodceru" do komických situací. Měl opravdu přiléhavé mnemotechnické pomůcky. Sice vypadal jako popleta, ale začalo mu to pálit a na svou zvědavost na konci doplatil. S. Johansson se ocitala ve stavu lásky a paranoity, jako herečka příliš afektovaná. A jak se ukázalo, její milý byl opravdu vrahem, ale ne tím tarotovým. Film mi v mnohém připomínal retrokomedii ve stylu O. Wilda. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Celé je to takové naivní a vycucané z prstu. Woody sice občas pobaví, ale přeci jen méně než jsem od něj zvyklý. Škoda. Ale jako totální oddychovka je to tak nějak koukatelné. S detektivkami skříženými s komediemi mám trochu problém. Ani jedno pak u daného filmu není moc kvalitní. Většinou. Toto je tak na... --- 50% --- ()

derryl 

všechny recenze uživatele

16, 21, 12, tzn. šestnáct koní, dvacet jedna tryskáčů a dvanáct vířících trpaslíků: kód do místnosti s hudebními nástroji, který mě přivedl na myšlenku, že právě v tomto kódu se skrývá klíč k uchopení filmu Sólokapr. Nebrat se tak vážně, prostě se bavit a vytěžit ze zápletky maximum. To je recept na Woodyho dílo. Nechat se unést krásou Scarlett Johansson a záhadností Hugha Jackmana. Allen jako kouzelník a velký mluvka, to je ta pravá kombinace, nemusíme řešit autorovo vykrádání sebe sama chceme-li zažít pěkný filmový večer. Já byl dokonale spokojen a vyšší ambice jsem na film nekladl. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv detektivky nemám ráda, tenhle styl mi svým způsobem sedl, nejspíš to bylo tím podmanivým soundtrackem. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Pekní herci, kvalitní, ale to je asi tak všetko. Príbeh samotný ma nenadchol. Ale tak, úplne by som to nezahadzoval. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

70%. Bylo to celkem fajn na koukání, dialogy a "monology" byly opravdu vyšperkované. Byla radost to číst. Nicméně, nesmí se očekávat nějaká ta komedie, kde se moc smějete. Spíše je to tak ztřeštěné a šílené, že to prostě tak nějak baví. Co se týká děje, nic nového pod sluncem. Herecké výkony, obstojné, ale Woody stál opravdu za to. Ale celkově mě to nezaujalo tak, abych to viděl ještě jednou. Je to na jedno podívání, kdy to v tu správnou chvíli baví, ale podívat se na to podruhé, to asi ne. Howgh! ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Hodně nedoceněné Allenovo dílko s okouzlujícím Hughem a ještě více okouzlující Scarlett. Už jsem film viděl několikrát a můžu kdykoli znovu - miluju totiž Londýn! ()

Martinius 

všechny recenze uživatele

woody allen opat (aj napriek priam groteskne posobiacemu rozcarovaniu podaktorych kritikov) nesklamal. ked sa chcete opat zasmiat na dobrom humore, neopakovatelnych dialogoch, slovnych prestrelkach, myslienkovych vzletoch a pobavit sa na prijemnom vtipnom a originalnom pribehu, je pre vas scoop ako stvoreny. woody allen nechal tentokrat bokom dramu o vztahoch (predchadzajuci match point) a zameral sa komedialne stvarnenie pribehu s krimi-zapletkou, kde sa amaterska studentska novinarka rozhodne za pomoci podioveho kuzelnika (woody osobne) a zosnuleho novinara (ktory aj zo zahrobia podlieha posadnutosti svojho remesla) rozlustit tajomstvo tarotoveho vraha. reziserovi sa tak podarilo vykuzlit presvedcivu odlahcenu a svojim osobitnym sposobom fantastikou opradenu zapletku, ktora pohlti divaka a znalcom allenovej tvorby jemne pripomenie ine woodyho legendarne filmy ako laska a smrt alebo este viac prekliatie zltozeleneho skorpiona. aj vyber hlavnych hrdinov sa tradicne vydaril - scarlett johannson potvrdzuje svoje hviezdne kvality a hugh jackman presvedcuje nielen ako wolverine. neda mi vsak zhodnotit podaktore komentare k filmu od prispievatelov tejto stranky. po ich precitani som mal dojem, ze dotycni mali ci pri ich pisani alebo sledovani filmu hlavu v zachodovej mise alebo boli pod vplyvom mesacneho splnu. za vrcholne diletantske a z prsta vycucane povazujem nazory, ze woody allen vykradol svoje posledne filmy ci zrovnavanie s match pointom, s ktorym mal scoop rovnaku jedine hlavnu protagonistku. v tomto ohlade odporucam vytlacit a nad monitor si zaramovat poslednu vetu z pabelitovho komentaru: na pomery woodyho allena nie je scoop mozno najlepsi, ale vzhladom k vsetkemu ostatnemu je to fim nadpriemernej kvality. ()

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama