Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (348)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ten chlap je lhář a vrah. A říkám to s naprostou úctou." Pokud by mne nějaká mrtvola informovala o totožnosti sériového vraha, tak bych to před svým psychiatrem raději nezmiňoval. Jenže kouzelník Sid a tvůrkyně nekrologů Sondra v sobě mají dost zvědavosti na to, aby vyrazili podle indicií mrtvého investigativce Strombela. Já jsem si to tedy docela dost užil, protože Američané jezdící vlevo měli na anglických silnicích zábavné problémy, sympaťák Lymanova typu byl zcela evidentně obviněn neprávem, poznatky stále otravnějšího Strombela postupně ztrácely na jednoznačnosti a dialogová smršť mě několikrát smetla do křesla. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Scoop není z Allenových nejlepších komedií (stejně jako není třeba Hollywood Ending nebo Prokletí žlutozeleného škorpiona), ale je naštěstí dost vtipný, roztomile jednoduchý, uvolněný a neodolatelně staromódní. Mimochodem, božská Scarlett předvádí ženskou variantu typického allenovského hrdiny. Po výtečném Match Pointu leckdo čekal asi něco jiného, ale co naděláme. Příště bude třeba zase drama. *** 1/2 P.S. I napodruhé se mi Scoop líbil. A Scarlett je fakt sladká. Nejen v červených plavkách. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Strašná blbost. Ani nevím, jestli v dobrém, nebo zlém. Každopádně to docela uteče a párkrát se člověk pousměje, nějaká chytrost nebo větší výpovědní hodnota je ale pro Sólokapra věc z jiného světa. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím proč, ale po shlédnutí Sólokapra jsem měla takový až slastný pocit, že jsem právě viděla Woodyho nejlepší film po roce 2000. Přitom by se dalo říct, že Match Point je takový "lepší", nebo spíš "propracovanější" nebo tak něco, což dávám do uvozovek proto, že podle mě to právě není pravda. Na Sólokaprovi si cením toho, jak je výsostně osobitý. Match Point je realistická vyprávěnka o zločinu a trestu, mohl by ji natočit kdokoli. Kdežto Sólokapr s lehkostí plácá dohromady všechny možné prvky a to je právě ono, to je Woody. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Woody Allen je jako sympatický stařičký hyperaktivní strýček, který jednou za rok pošťastní své příbuzenstvo návštěvou, kde pobaví okolí líčením svých příhod žertováním a nezastavitelnou vyřídilkou. Sice se zdá, že pár vtipů v mírně pozměněné podobě jste už slyšeli před pár lety, ale to vůbec nevadí, protože má svůj nenapodobitelný šarm a patří přece do rodiny. Woody Allen natočil jednu ze svých typických komedií, kde se tradičně obsadil do jedné z ústředních rolí. Matchpoint-Hra osudu sice výrazně vybočoval z jeho tvorby a svou svěžestí u mě bodoval, ale ani tahle tradiční Allenova poloha mě nezklamala. Je to jeden z mála režisérů, který snad ani špatně točit neumí. Jeho filmy jsou v nejhorším případě dobré a pokud mu už výjimečně nadělím dvě hvězdičky, pak jen proto, že se míjíme tématicky. Sólokapr sice k jeho nejlepším filmům nepatří, ale je to v rámci jeho tvorby rozhodně slušný kousek s tradičními bonmoty, vtípky na židovskou obec i své okolí. Nutno konstatovat, že Woody Allen je přece jen v letech a měl by za sebe najít, pokud jde o herectví, vhodnou náhradu. Scarlett Johanson je půvabná a vzhledem k tomu, že ji režisér obsadil už třikrát, vzniká možná mezi nimi zvláštní chemie, kterou by Allenova partnerka patrně nazvala jinak. Celkový dojem: 75 %. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o žádnou bombu jako z dob Woodyho začátků, ale je to příjemná oddychovka na kterou se dá podívat. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Slyšel jsem, jak se topíš. Tak jsem dopil čaj, dojedl koláčky a hned jsem přišel.“ Tak s Match Pointem to jistě má některé věci společné, ale Sólokapr je hlavně komedie, což dává v celkovém vyznění kapánek něco jiného. Film mě začal moc bavit už na lodi Smrti a hned při první scéně s Woodym jsem zajásal, že svého oblíbence zas po delší době uvidím v jeho osvědčené poloze. A samozřejmě si zase vložil do úst pár parádních hlášek, které v jeho podání zkrátka umí mířit do černého. Ale hlavně se dala brzdy do kupy kouzelně nesourodá dvojice a začalo jejich vyšetřování, které mě bavilo, a zároveň místy napínalo, to když se „otec s dcerou“ pohybovali na tenkém ledě (jinak nepřekvapivě převládala pohodová atmosféra). A závěr se mi svou „poťouchlostí“ moc líbil. Škoda jen nižší koncentrace opravdu kvalitních hlášek a sem tam hluššímu místu, proto „jen“ solidní 4*. „Dal mi kombinaci k sejfu. Ale nemám ponětí k jakému.“ – „Žádný sejf jsem neviděla.“ – „No a dosáhla jsi tam vůbec něčeho, kromě potenciálního otěhotnění?“ ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Woody Allen stárne, slýchával jsem odevšad. Poté jsem viděl Match Point a všem jsem se smál, že to snad nemohou myslet vážně. Teď však přišel na řadu Sólokapr a já si řekl: Aha! Že by na tom přeci jen něco bylo? Což je ovšem nesmysl, neboť odsuzovat po jediném "jen" průměrném filmu... Pravda, asi jde o nejhorší Allenův film, ale nejde o nic nevkusného. Woody mi na talíř předložil takovou chutnou jednohubku, na jejíž chuť však po večeří zapomenu. Což o to, přísady jsou víceméně chutné (obzvlášť Hugh Jackman - a tímto se prosím neřadím k fanouškům X-Menů, já je neviděl), příběh je víceméně podprůměrný a vtipu aby člověk pohledal. Jedna, dvě či tři směšné scény a Sólokapr se hned vydává za komedii. Ale hodina a půl uteče ještě rychleji než trvá ve skutečnosti a to je plus. Nebyl jsem z nového Allena potěšen, ba ani zklamán. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Woody Allen stále má stálé silné momenty, jen si nemohu pomoci... v tomto filmu jeho typická neurotičnost a užvaněnost působila tak trochu kontraproduktivně... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Scarlett Johansson je úžasná herečka. Dokáže vypadat sexy, smyslně, eroticky a přitažlivě, ale na druhou stranu působí tak nevinně, křehce, pohádkově a naivně. Jako anděl s ďáblem. To je pozitivum tohoto filmu. Avšak neustálá ukecanost Woodyho Allena mi chvílemi už lehce začínala vadit. Co se mi ale velmi líbilo, byl konec filmu a "utopeně zmáčená" Scarlett:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Allen ma prekvapil a svojím filmom okúzlil, omámil a očaril. Naozaj som nečakal tak príjemne nemotornú, vkusnú a nenásilnú komédiu. S čistokrvnou komédiou, ako to býva vo Woodyho filmoch zvykom sa však nestretávame ani tu, prifarbené romantikou, pozlátené fantazijnosťou. prizdobené mysterióznosťou. Komédiu z najväčšej časti tvoria práve Allenove výstupy klasického neurotického pajáca, o romantiku sa príjemným iskrením a spontánnym herectvom postarali Scarlett Johansson a Hugh Jackman, a znesiteľnú mysterióznu vložku mal na svedomí záhrobný novinár Iana McShanea. 80%. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Allen potvrzuje, že jako komediograf jede už pěkných pár let na autopilota - bohužel navíc dosluhujícího. SCOOP je podobně ledabyle vystavěná a nepointovaně ukecaná komedie jako HOLLYWOOD ENDING, oproti němu si ale získává stydlivé sympatie o půl hodiny kratší metráží, hrudníkem Scarlett Johanssonové a příběhem, který je tak prostoduchovu variací na duchařské detektivky, až odzbrojuje. A Woody už by fakt neměl hrát... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle vypadá Woody Allen bez důvtipu, sofistikovaného nadhledu a tvůrčí myšlenky. Kupa uhučených dialogů, ani Scarlett v plavkách nezachrání wtf story a pocit, že tenhle film byl vlastně naprosto o ničem a zbytečný. Závěr jak Match Point přes kopírak. Ten byl ale ve zbytku stále o dvě třídy lepší film. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Nakonec 3,5* za tradičně odzbrojující a nedostižně vtipné dialogy/monology a Scarlett "červené plavky" Johansson. V kontextu Woodyho plodné filmografie však spíše průměr. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Víc rolí pro Iana McShanea! Tímhle zvoláním, které se samotným filmem nemá zas až tak moc společného (Ian se tam objeví jenom v pár scénách) začínám svůj komentář - nejsem ani zklamaný, ani nadšený, ani nějak zvlášť zmatený. Woody se chce prostě na stará kolena bavit a ostří jeho humoru už holt není co bývalo. Sólokapr je lehce černá komedie se slušnou detektivní zápletkou, ve které si Woody hraje se svými oblýbenými hračkami - herci. Ústřední duo je hodně dobré, potěší pár menších roliček - Romola Garai a především výše zmíněný McShane. Co se samotného Woodyho týče... ještě pořád na to má a hraje to, co vždycky - starého, newyorkského žida s nervní dikcí. Jen - jak už jsem se zmínil - scénáře už nejsou tak drzé a vypilované jak kdysi. Slušná zábava. 60% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obdivujem Woodyho Allena a jeho chut natocit minimalne jeden film rocne, pretoze sam mam este co dobiehat, co sa jeho filmografie tyka. Tato komedia ma celkom pobavila, pretoze niektore dialogy sa celkom vydarili, ale na takych DAREBACKOV (2000) nema. Scarlett Johansson sa mi tu velmi pacila, Hugh Jackman pohodak a Woody Allen vecny stresak. Proste pohodava komedia s klasickou hudbou, myslim ze z Labutieho jazera... 30.12.2008 ____ Scarlett Johansson - (Sondra Pransky) +++ Woody Allen - (Sid Waterman) +++ Hugh Jackman - (Peter Lyman) +++ Charles Dance - (Pan Malcolm) +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Příjemně staromódní, jemně okoukaný a to, že je jednoduchý a několikrát viděný a že se ničeho nového prakticky nedočkáme, mi ani trochu nevadilo!! Několikrát mi sice v hlavě probleskla vtíravá otázka, zda-li jsem to a tamto někde neslyšel v lepší verzi. Woody si prostě hraje, plní si své a s každým novým nápadem hned utíká k psacímu stolu, aby rok co rok mohl roztočit další ze svých příběhů. Láska a smrt, Banáni, Annie Hall, Manhattan, Hana a její sestry a řada dalších.. jen málo současných autorů se může pochlubit takovými skvosty!! Oproti žánrově čistému Match Point je zcela jistě slabším dílkem, opět lehce nabourává britské tradice a opět nám představuje příslušníky vyšších vrstev. Prvních třicet minut ale ani zdaleka nenasvědčovalo tomu, že mé hodnocení půjde až na 4*. Brilantní dialogy, absurdní situace a zejména nadstandardní herecké výkony. Rozkošně koketující, potrhlá i naivní Scarlett je zde čistě allenovskou postavou, ale například vedle podobně laděného Kennetha Branagha (nervózního a koktajícího z Celebrit) vyšla zcela vítězně. Talentu má ve svém útlém věku na rozdávání. Typicky neurotický Woody s ošuntělými triky místy nestíhá, jistojistě v některých scénách otírá hranici svých hereckých možností. Příjemným překvapením je ale urostlý Hugh Jackman. Uvolněná, stále ještě nadprůměrná komedie!! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

K Sólokaprovi jsem přistupoval bez emocí. Totiž, nedá se říct, že bych byl fanouškem Woodyho Allena, ale jeho filmy mi nevadí. Například Match Point nebo Purpurová růže z Káhiry se mi dost líbí. Ale ať se snažím sebevíc, tak Sólokaprovi nevyčaruju jiné hodnocení, než 3 hvězdy. Já vím, máme tu skvělý humor, Scarlett v plavkách, Jackmana, který je minimálně sympatický, ale přesto všechno jsem z toho filmu necítil TO něco navíc. To něco, co jsem například cítil u výše zmíněných dvou filmů. Takže mi nezbývá než říct: "Promiň, Woody. Snad u některého jiného filmu opět objevím tvou genialitu." P. S. Nápad se smrtkou a lodí považuju za nejlepší věc na tomto filmu! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. Moc se mi líbily scény odehrávající se na lodi mrtvých, postava Woodyho Allena i hudba, ale docela mě zklamala/rozčilovala Scarlett Johanson. S Hughem Jackmanem jim to ale slušelo. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Woody Allen už má za sebou sice lepší filmy, ale ani tomuhle se nedá upřít nápaditost a vtipnost. Herci jsou fajn, příběh typicky allenovský a celé to hodně příjemné uteče.70% ()

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama