Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (348)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Woody zde smíchal dohromady několik svých předchozích filmů se svými kabaretními talk-show vystoupeními a podbarvil celek líbivou, až kýčovitou hudbou romantických mistrů... Co k tomu říct... Komedie, u které se zasmějete, ale znalci Allenovy tvorby zažijou spíše nostalgickou exkurzi do autorovy minulosti s několika málo překvapivými momenty. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Scoop (bohužel) naprosto splnil má očekávání. Místy pořád nějaká ta allenovská jiskra, docela zarážející závěr, ale jinak spíš jedno velké déjà vu. Přesto ty konečné 3* dávám s těžkým srdcem. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Woody pokračuje v zavedeném tempu jeden film ročně a zdá se, že jen tak brzo s tím nehodlá přestat. Nic proti tomu, vždyť předchozí snímek Match Point dokazuje, že výborné filmy točit stále umí. Sólokapr se podobně jako MP odehrává v Londýně a děj se opět točí kolem půvabné Scarlett Johansson, tentokrát v roli nezkušené studentky žurnalistiky. Přesto jsou to dva naprosto rozdílné filmy, které nemá smysl srovnávat. Sólokapr je fantaskní komedie, v níž už ani tak nejde o vlastní příběh, který by mimochodem z pera méně schopného autora vyzněl hrozně banálně (kolik variací na Jacka Rozparovače už tady bylo? A kolik dobrých?). Woodyho síla spočívá v tom, že tento banální příběh dokáže zkombinovat nápaditými dialogy a opepřit specifickým druhem humoru jako nikdo jiný. Jen málokdo umí tolik otřepaných klišé (bohatý princ a chudá popelka patří mezi ta největší..) přetavit v originální a vtipné momenty, které film spolehlivě drží pohromadě. Nicméně kromě toho film obsahuje řadu pro mě nepříjemných momentů, které Woody ještě mohl na svém scénáristickém ponku trochu obrousit. Splendiniho koktavost a neschopnost se vymáčknout mi nevadila. Je to očekávatelná návaznost na jiné Allenovy neurotiky. Spíš mě zpočátku dost iritovaly jeho neskutečně trapné řeči, kterými se snažil mezi londýnskou smetánku zapadnout a které Sondra (Scarlett) nemohla vystát. Připadalo mi to, jako by Woody chtěl být ještě allenovštější než obvykle. Naštěstí postupně jeho repliky nabývají na smysluplnosti... Vadily mi i skoky, kterými v úvodu děj svazoval - Splendini posílá Sondru pryč a z ničeho nic jsou to nejlepší společníci, které nic nerozdělí (ona sdílená nadpřirozená zkušenost mi přišla málo.. :) ), a konečně v některých scénách je těch klišé až příliš. Sólokapr určitě nepatří mezi nejlepší režisérova díla, ale jako oddechovka je to film dobrý a stále plný allenovského humoru a nadhledu. Uvidíme, s čím příjde příště.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Lidé dostávají chuť na všemožné věci. Třeba na zmrzlinu, řízek, burger a další pochoutky. Já včera dostal slinu na film se Scarlett Johansson. Dokonce né na jeden, takže se můžu těšit na slušnou porci! Začal jsem u Scoop, kde hraje ta sexy kočka potřeštěnou začínající novinářku pod taktovkou pana režiséra. Woody Allen se sice opakuje, ale jeho neurotické vystupování a některé hlášky jsou i po okoukání skvělé a já se fantasticky bavil. "Tak ten svetr nechala asi v jiné ložnici, má sklony k promiskuitě".. :)) Točit, psát a hrát stále umí a ať si každý povídá co chce! Na dnešní poměry je to hodně kvalitní komedie a proč to srovnávat s jeho předchozí tvorbou. Herecké tornádo završuje "namakaný" Hugh Jackman, který jakož to zabiják elegán byl prvotřídní. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přestože je Sólokapr "pouze" v modrých číslech, mě Woody tímto snímkem velmi oslovil. Oceňuji krimi zápletku, romantickou linii, ale také vtip, mysteriózní nádech a vynikající herecké výkony. Ve svých rolích mě velmi potěšil Hugh Jackman, ale také Scarlett Johansson a tradičně "potrhlý" Woody Allen. S hodnocením tedy neváhám a za sebe dávám 5*. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pomaly ale isto starnúci W.Allen v tentokrát priehľadnej, ale príjemnej komédii. Dejová línia trošku "na hlavu": plytká, okatučká, no s Woodyovským šarmom a vtipom, ako sa na takého velikána patrí. Čakala som viac klasického, starého obľúbeného uleteného Woodyho, viac perál a šťavy...záleží veľmi, s akými očakávaniami si film idete pozrieť. Veľmi úctihodné a kvalitné 3 body!!!! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Nudit se nebudete, sice to není Match Point, ale i tak je to zajímavé plné zvratů a typicky woodovského humoru. Ten sám v roli jeho tak obvyklé, že se nebudete na nic ptát a hltat ho jako vždy. Je to taková lepší trojitá hvězdička. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Začal by som asi tým, že keď som začal pozerať tento film, tak som o ňom nič nevedel, myslím dej.Mal som chuť na nejaký film s dobrými hercami a hlavne nech je to komédia (môže byť aj romantická, ktorú ja moc nemusím).Mám také šťastie, že vždy keď je v žánri - romantický - tak, vždy je to film, ktorý moc nevyužíva tento žáner.A tu ho tiež zapojený iba okrejovo.Predovšetkým je využitý hlavne vtedy, keď ho je treba a navyše vhodne.Takže, čo sa týka mojich požiadavok na film, tak to rozhodne spĺňa (povedal by som asi preto, že som nečakal, že to bude skoro až kriminálka!?).Po dejovej stránke nemám slov a čo sa týka hercov, tak sú to špičkový herci, takže od nich ani nieje treba niečo očakávať.Jediné čo mi trošku nesedelo bol ten soundtrack, ktorý si Woody Allen určite púšťal v aute zamlada.Takže na záver už len v skratke - skvelý film, skvelá réžia, herci, scenár a celkovo mi tu chutilo ako to jahodové acidko čo som cez slamku ťahal. 85% - 4* ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Rozhodně má film své mouchy, ale mě se líbil. Je z něj znovu cítit Woodyho styl (který mě už několikrát oslovil), i když se určitě nezařadí do zlatého fondu tohoto tvůrce. Uznávám, že zápletka je poněkud praštěná, ale myslím, že Scoop má solidní spád a optimální délku, alespoň já se nenudila ani chvilku. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jak se tak porozhlížím po zdejším hodnocení, je dosti rozdílné. Souhlasím s tím, že Woody Allen natočil větší skvosty. Konec konců, o tom, že jeho kariéra po tomto snímku nepujde strmě dolů nás bravurně přesvědčil kupříkladu loňskou Barcelonou. Sólokapr v mnohém připomíná Match Point. A nejen Scarlett, která je ve Hře osudu sexy, zatímco v kapříkoj krásná. Oba filmy spojuje podobná hudba, pozvolný tok děje a celková odlehčenost. Rád bych se vyhnul přímému srovnávání právě těchto dvou snímků, poněvadž bych patrně musel konstatovat, že Match Point mě zaujal více. Ovšem, díky velice rozumné metráži Sólokapra jsem se já osobně nenudil, kupodivu mi nevadila na oko bijící muskulatura Hugha Jackmana, a neurotická postava ztvárněná samotným Allenem mi (narozdíl od mnohých z vás) přišla sympatická. A to ve výsledku znamená, že se přidávám do klubu těch, kteří se zde nebojí Sólokaprovi spíše přidat, nežli ubrat. Howgh! :-) ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

neškodná blbůstka v čele s herecky fenomenálním Woody Allenem, který mě svým výkonem každou minutu doslova fascinoval... příběh má navíc originální nápad, příjemný spád a tu a tam povedený vtip, takže se svým hodnocením shodnu s většinou. 70% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Woodymu to evropské turné jenom svědčí. Woody je zde neurotický až moc, ale Scarlet Johansson a Hugh Jackman (bez adamantiových břitů) jsou výborní a charismatičtí až na půdu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Scoop je taká príjemná pohodička na relax so sympatickým hereckým obsadením a roztomilo neurotickým W. Allenom ako bonus. Čakal som však od neho viac. Napriek tomu, že tu pár krát zaperlil nejakú hlášku, tak celkovo mi tie dialógy prišli až moc odľahčené a menej humorné ako inokedy, pričom postrádali typickú Allenovskú iskru irónie a satiry. V jeho podaní tu v tejto rovine rezonovala iba jedna téma, téma antisemitizmu, ale to len tak veľmi na okraj, decentne a veľmi málo. Avšak to samotné pátranie po pravde a tarotovom vrahovi nebolo vôbec zlé a čo je hlavné tak nenudilo. Skrátka, keď tento film človek berie len ako jednoduchý komediálny krimi relax s občasným bonmotom, tak sa to dá. Viac ako lepší priemer však tomu dať nemôžem. 65/100 ()

k212 

všechny recenze uživatele

No jistě ... to, co Woody Allen předvádí v Sólokaprovi už jsem sice u něj nejednou viděla, nicméně ještě pořád je to na úrovni, kdy mě zplna hrdla jeho cynicko-sarkastický neurotismus rozesmívá. I přestože jsem očekávala, že na piedestral hlavní role dosádí momentální múzu Scarlett Johansson, hraje prim on sám - jako Splendini-Skvělini by ukecal snad i Chárona. Nicméně bez ženského protějšku žurnalistky-amatérky Sondry Pransky a výrazné naivky, by to jistě nebylo tak vtipné, protože jejich rozhovory jsou někdy neodolatelně absurdní. A to mám ráda. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Najlepšie momenty filmu boli, keď Woody Allen držal hubu, alebo keď vôbec nebol na scéne. Ja tù jeho koktavú reč nemôžem vystáť! On jednoducho zhadzuje hodnotu filmu svojim učinkovaním v hlavnej úlohe! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

"Detektivní" zápletka s vraždou jako z Match-pointu, formou Sólokapr připomíná lepšího Žlutozeleného škorpióna. Pár vtipných bonmotů, nic víc. Slabší Allen, ostatně poslední dobou vlastně Allenův standard. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Celkem pohodová a příjemná taškařice s kriminální zápletkou, která sice není nijak originální, ale o to u Woodyho přece ani nejde. Hlavní tu jsou opět dialogy, které se sice kvalitativně předešlým Allenovým počinům přiblíží jen zřídkakdy a občas se mi zdálo, že v některých momentech mistr jen unaveně vykrádá sám sebe, přesto ale nemohu tvrdit, že bych se nudil. Oproti Allenovým starším filmům působí Sólokapr poněkud prázdnějším dojmem, co se myšlenek a děje samotného týče a v porovnání s "neallenovskou" a brilantně vystavěnou žánrovkou Match Point se jedná o velký krok zpátky, přesto bych Sólokapra ani náhodou neoznačil za špatný film...nazval bych ho lehkou jednohubkou, po jejíž konzumaci nehrozí žádné střevní potíže a po několika hodinách si ani nevzpomenete, jakou že to měla chuť. 65% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Allenovy filmy moc nemusím, ale tenhle je tak přímočarý a tak dobře odsejpá, že se mi vlastně dost líbil. A všimněte si, jak Jackman hraje toho dokonalýho nablblýho anglickýho aristokrata. Buď je tak dobrej herec nebo tak špatnej. ()

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama