Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (348)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najhorší film od Allena. Nevyužité herecké obsadenie, prevarený a hlavne predvídatelný scenár, žiadne hlášky, jednoducho nič. Allen asi išiel na pol plynu, myslel si, že po Match point pôjde všetko ako po masle. Nešlo. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Napoprvý se u Woodyho filmů vždycky jenom chechtám, až padám pod sedadlo, a ani u Sólokapra to nebylo jiný. Prostě už jsem dávno přistoupil na allenovskej pohled na svět a ještě jsem nikdy nebyl zklamanej, protože mi jeho filmy připadaj buď skvělý, nebo dokonalý (zatím s jedinou malou výjimkou, navíc hodně starou). Podstatná věc při vnímání tohohle filmu je, že Sólokapr je úplně jinej žánr než Match Point, i když na první pohled hodně láká ke srovnávání, hlavně místem děje a tou tak trochu detektivkovou stylizací. Ale zatímco Match Point bylo vlastně regulérní drama, který nad žánr povznášel hlavně Woodyho těžko napodobitelnej humor, kterýmu se málokdo umí třeba jen přiblížit, Scoop je klasická Allenovská groteska plná obskurních a nezřízeně vtipných postaviček, který se ve velkej většině chovají jako naprostý paka, ale sypou při tom z rukávů jedno eso za druhým v podobě neuvěřitelných hlášek. Nejlepší je, že když to pečlivě sledujete od začátku až do konce, dojde vám, že každá věta je vlastně vtipná a má ve filmu svoje daný místo, navíc Woodyho práce s pečlivě vybranými herci (tady hlavně originálně a nečekaně obsazená Scarlett Johansson) vytříská z domyšlenýho scénáře vždycky ještě něco navíc. A na kouzelníka Splendiniho jsem se koukal tisíckrát radši než na cokoli od Davida Copperfielda. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Woody Allen mi opět sedl do noty. Všechny scény, kde se objevil byly jednoduše precizní. Role mága byla prozatím jedna z nejlepších rolí, ve které jsem jej měl možnost vidět. Začínám se pomalu zamilovávat do jeho dialogů. Téměř vždy se jedná o neskutečnou smršť hlášek, která mi dovede rozpohybovat bránici. Ten člověk musí být z jiné planety. Když se k tomu přidá nevšední příběh a troška toho mysteriózna, tak je o zábavu postaráno. Nějakou předvídatelnost si vytýkat netroufám, neboť jsem během sledování značnou část stopáže podezíral Jackmanova otce. Samozřejmě, že divák narazí i na slabší pasáže a oči diváka s dobrým vkusem nepotěší Scarlett Johansson, která je zde překvapivě velice ošklivá, či minimálně vedle fešáka Jackmana ošklivě vypadá. Pokud nevěříte, že může existovat osoba, která je neskutečně otravná a přitom se v její společnosti cítíte dobře, a dokonce tuto společnost vyhledáváte, tak nejvřeleji doporučuji zhlédnutí tohoto snímku. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka mat.ilda. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"I was born of the Hebrew persuasion, but I converted to narcissism." Woody Allen patří mezi mé velké oblíbence. A opětovně mě svým novým filmem nezklamal. Po minulém snímku Match point zůstal věrný Anglii a nádherné, charismatické Scarlett Johansson..a udělal dobře. Oproti Match pointu odlehčil děj a přidal tam sebe, věčného neurotika. "'Oh, you always see the glass half empty.' 'No, I always see the glass half full. Of poison!'" :) Scarlett mu na výbornou sekunduje a jejich rozhovory se dostávají do těch nejbizarnějších a nejabsurdnějších poloh. :D Mno, jsem zvědav, čím nás Woody překvapí v dalších dvanácti měsících. "16 blue ponies, 21 airplanes, and 12 spinning midgets." ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

K zatím poslednímu Allenovu filmu jsem v diskuzi nenarazila na příliš kladné ohlasy. Sama mám však naprosto opačný názor. Už jen celý nápad mě dostal (a od chvíle, co se na plátně objevila smrtka mě film držel až do konce). Líbilo se mi, že jsem až do konce, nevěděla jak to skončí (což já u filmů hodně cením). Vtípků sice nebylo tolik jako v některých jiných Allenových filmech, ale podle mě zase stály za to. Johanssonová je moc dobrá herečka a Jackmana taky můžu. Navíc to bylo doplněné skvělými výkony samotného Woodyho a McShanea, coby Sida a Strombela... no, já si prostě nestěžuji. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Allen se sice v mnoha věcech docela opakuje, ale stejně jsem se u toho celkem dobře bavil, takže jsem se přiklonil k vyššímu hodnocení. Scarlet Johansson dokáže využít prostor i v typicky allenovské roli, Woody Allen opět hraje, to co skoro pokaždé, Hugh Jackman má pouze dobře vypadat a Ian McShane si moc nezahraje, ale i tak je mnohem přesvědčivější (70%). ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Allen je jako vždy vtipný, s ním i Scarlett, které napsal, pro sebe typické dialogy, které jsme většinou ve fimech zvyklé slýchat od něj, ta je navíc ještě skvělá a krásná (jako v každém filmu, ale ty brýle nikdy víc). Jinak je to typická allenovka posledních let (vyjma Match Pointu, který mi seděl mnohem víc), objevuje se zde u Allena častý motiv nadpřirozena a kriminální zápletky zaobalené do vtipného příběhu. 70% ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Za Sólokapra musí Peter Jackson Woodyho Allena nenávidět, protože chystá film o duchovi, který ovlivňuje vyšetřování své vraždy a Sólokapr je o duchovi, který ovlivňuje vyšetřování séria vražd. Náhoda? Každopádně se mi tento příběh o studentce žurnalistiky, která pátrá po sériovém vrahovi s pomocí užvaněného kouzelníka, velice líbil. Překrásná Scarlett Johansson přejímá klasickou Allenovu roli, kdy hraje prostořekou neurotičku a samotný Allen hraje ,,překvapivě" prostořekého, starého neurotika. Obě postavy jsou si opravdu velice podobné a když se pak vydávají za otce s dcerou, tak jim nelze nevěřit. Hugh Jackson se svojí úlohou aristokrata vypořádal celkem slušně. Jen mě chvílemi štvalo, že jsou všechny postavy trochu přihlouplé, přece jen tam mohl vystupovat někdo chytřejší. Výběr hudby se Allenovi povedl. Stejně jako scény se smrtí. Musím uznat, že Londýn Allenovi zatím sluší. Jednu hvězdičku přidávám za Scarlett v plavkách:-) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Volba herců je dobrá, ale od námětu jsem čekal více napětí. A hlavně konec je až moc obyčejný a klasický holywoodský. Od Allena jsem čekal trošku něco jiného, ale v roli kouzelníka byl úžasný. Hlavně u konce filmu jak jel svým velkým autem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zábava od začátku až do konce, i když prakticky výhradně jen díky Woodyho dialogům (tady vyzdvihněme dabing Jiřího Pragera). Scarlett si ve svých dvaadvaceti mohla s klidem dovolit střídat pózy lolitky a ambiciózní studentky s vysokým libidem, je i s brýlemi nesmírně sexy (ovšem Peter Lyman má pravdu, že bez nich ještě víc), takže pokud o tomhle prohlášení váháte, zobrazte si první stránku místní galerie tohoto filmu a zaměřte se na fotku v plavkách. Nicméně zpět k filmu - v Sólokaprovi se Allen naposledy postavil také před kameru. Asi mu v jeho jednasedmdesáti už přišlo vlastní hraní příliš rozstřesené. V roli roztržitého a především velmi prostořekého kouzelníka Splendiniho se tak báječným způsobem rozloučil se svými fanoušky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Woody Allen opět jinak ale opět zábavně a chytře. Mysteriózní, romantická detektivka od neurotického newyorčana, odehrávající se v Anglii. Krásná Scarlett, zábavný Allen, šarmantní Jackman a hlavně pohodová zábava. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka je nový snímek opravdu spíše starosvětsky roztomilý než strašidelný, ale stačí přijmout žánrová pravidla oddechové hříčky, aby se půldruhé hodiny v kině proměnilo v příjemný způsob zejména konverzační zábavy. Přemíru slov sice Allenově stylu nikdo neodpáře, nicméně rozhoduje, co a jak sdělují. A v obojím má Sólokapr co nabídnout. Bonmoty osobitého neurotika, zde salonního kouzelníka nadaného bezbřehou skepsí, který otravuje umolousanými karetními triky noblesní šlechtu stejně jako mrtvé na plavbě do podsvětí, mají nádech bezpečných známých vod. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Woody je môj top režisér a po Match Pointe (pre mňa film roku 2OO5) som čakal, že maestro príde s ďalšou peckou. Táto predstava a očakávanie je trochu scestné (ale málokto sa mu asi vyhne). Kto čaká od Scoopu niečo kvalitatívne zodpovedajúce povedzme Match Pointu robí chybu. Kto neočakáva nič a nechá film "voľne plynúť" dostane pohodový oddychový a zábavný filmík a hoci to už nie je ten Woody, ktorého verbálne perly mi trápia bránicu neskutočným spôsobom, stále je to ten maestro ktorého mám fest rád. Ja som sa bavil výborne a už teraz teším na ďalší film, nech už to bude hocičo:) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jak tu koukám, tak moc velké ohlasy tu film nemá a mluví se zde o vykrádání a ztrátě režisérské síly. No ... tohle je mnou viděný teprve druhý Allenův film, takže jsem naprosto minutý jeho stylem. Film na mě zapůsobil a to jak po krimi tak i po komediální stránce. Woody Allen zářil a u jeho mono/dialogů jsem se nasmál. A vsunutí poslední cesty na věčnost také nebyl špatný nápad, taktéž "londýnská jízda po nesprávně straně". Zaujalo a rozesmálo - 75%. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mám rád humor Woodyho Allena a rád sa pozerám na jeho filmy. " Bol som práve v hale, keď som počul, ako sa topí. Dopil som čaj a utekal pre pomoc." ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

"You are a cynical crapehanger who always see the glass half-empty! No, you're wrong. I see the glass half full, but of poison." Charakteristické vtipy hovoria opäť o vyššom hodnotení, ale žiaľ bol tento film do veľkej miery detektívka a tá bola nedomyslená a naivná. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč sklízí Scoop tak průměrná hodnocení. Mně se líbil mnohem víc než Match point, u kterého jsem se chvílemi dokonce i nudil (což se mi u Allena nestává). Scoop se veze na podobné vlně jako předchozí Allenův snímek. Jemně se naváží do britských tradic a hodnot, a hlavně, Woody si tu pohrává s žánrem thrilleru. I když tentokrát spíš tradičně allenovsky, než snahou šokovat. Je fakt, že Allen už dnes natáčí filmy jen jaksi pro zábavu. Jeho postavička obrýleného intelektuála dokáže dojmout i pobavit, podobně jako to uměl Chaplin (nesmyslný nadpis na titulní stránce nedávného vydání Reflexu zněl Borat-Chaplin moderní doby, ale není tím Chaplinem spíš Allen?!). Jenže na rozdíl od Chaplina, který s postupujícím věkem nápady střádal a vybíral jen ty nejlepší, čehož důsledkem byly velké časové rozestupy mezi jeho jednotlivými projekty, Allen s nápady nešetří, servíruje každý rok jeden nový film, a tím se jaksi rozmělňuje. Jeho filmy s nabývajícími lety tak nějak ztrácejí na závažnosti (i když tu ztratily už někde v letech devadesátých), a zůstávají „jen“ skvěle zahranou, napsanou a zrežírovanou zábavou. Ve Scoop hraje Scarlett Johansson čistě allenovskou, roztržitou postavu. Je to podobná role, jakou dostal před lety v Celebritách Kenneth Branagh nebo Jason Biggs v Cokoliv. A Scarlett je z nich nejlepší! Je to takový Allen v sukních, ale spíš než intelektuálně působí roztomile potrhle… Scoop byl velmi příjemný film. Skutečně jsem se smál a chvílemi jsem byl napnutý k prasknutí. A ani minutu jsem se nenudil. Allen natočil film, který šlape jako hodinky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ty studentské doby, kdy mě Woody Allenův pubertální humor bavil, už jsou dávno pryč. A jeho postava neurotika je fajn jednou, možná po druhé, ale pak už tomu chybí moment překvapení. On i ten Chaplin posléze přešel od slapsticků k poměrně vážnějším a dramatičtějším věcem. Nicméně. Scarlett se mi nikdy nelíbila a afektovanější herečku aby pohledal (ačkoliv, v česko-slovenském rybníčku by měla těžkou konkurenci), Hugh si prostě zase zkusil romantiku, ačkoliv se víc hodí na ty akční věci, a charismatický Ian McShane nedostane žel moc prostoru. Celkově je to fádní a tuctová historka bez skutečně překvapivé pointy i překvapivých zvratů, která rozhodně ale fakt není parodií na daný žánr - leda že by filmy Zdeňka Trošky byly rovněž parodií - a obsahuje sem-tam-fór, který to ale neudrží nad vodou podobně, jako by vás nad vodou neudržela slámka z McDonaldu. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý vtipný Woody Allen je zpátky. Vůbec nevadí, že scénář je naprosto praštěný a průhledný, to nás přece na Allenovi baví. Přirovnala bych to k mé oblíbené Tajemné vraždě na Manhattanu. Scarlett Johansson hraje úžasně (a to jsem jí nedávno v Black Dahlia zkritizovala...), vytvořila tady jednu z nejsympatičtějších filmových postav za poslední dobu. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Oddychovka akých je málo. Šikovne vymyslená, dobre napísaná, nie iba zábavná (miestami dokonca nefalšovane napínavá), ale tiež dobre sa baviaca - radosť sledovať. Woody Allen si točí čo mu napadne a môže si to dovoliť ako asi nikto. Má na to totiž plné právo. A má ho ani nie tak za zásluhy (kam by sme potom došli, však?), ako z veľmi jednoduchého, no podstatného faktu - drží si úroveň. ()

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama