Reklama

Reklama

Moudrý japonský soudce Ooka (M. Donutil) dokáže svým důvtipem přijít na kloub i tomu nejsložitějšímu případu a spravedlivě tak rozsoudit každý spor. Vždy vyslechne obě strany – obchodníky, otroky i starosty, aby potom položil správně všechny otázky, občas použil i nějaký ten chyták a díky tomu mu nikdy neutekl žádný podvodník... Vynalézavý soudce Ooka Tadasuke byl skutečnou historickou postavou, žil na přelomu 17. a 18. století. Svým smyslem pro spravedlnost a pro svůj důvtip si získal srdce prostých Japonců. Jeho příběhy se vyprávějí a mají svou platnost a poučení dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Šalamounská moudra japonského soudce oděná do zdařilých kostýmů a zasazená do velmi ubohých kulis, toť celá tato "pohádka". Ale jelikož jsou to moudra vpravdě poučná a feudální Japonsko nevídáme v televizi často, najde si určitě své diváky i dnes. My, co jsme ji poprvé viděli v útlém věku, na ni nikdy nezanevřeme. Výsledné hodnocení je toho dostatečným důkazem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Donutil v kimonu se samurajským mečem, to musíte vidět. Je to pohádka spíš pro starší děti, ale líbí se mi, že v dítěti vidí pozorného a inteligentního diváka. Dítě se tu musí zamýšlet nad dopady jednotlivých rozhodnutí a nad tím, co je v daném případě správné. "Zákon je nástroj, se kterým se musíme učit zacházet." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý výlet do jiné kultury a jiné historické epochy. Studiovka, která potěší jednak hereckým obsazením, jednak exoticky orientálními kulisami. Celkový dojem: 75 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá pohádka pro středně starší děti. Nakonec, metody, které soudce Ooka používá, se dají jednoduše aplikovat v normálním životě, jsou-li k tomu podmínky nebo to situace umožňuje. Například. Máte obchod nebo firmu. Přijdete ráno do práce a najdete tam všechny zaměstnance a věci na vašem stole zcela rozházené. Chybí vám peníze na výplaty! Nyní uděláte na své podřízené malou lest. Řeknete, že v jedné místnosti máte takový zvláštní bojler, který se utrhne, když na něj šáhne zloděj. Po jednom budou chodit a šahat na bojler (v pohádce to byl kouzelný zvon). Potom si je necháte nastoupit a řeknete, že bojler byl natřen speciální tekutinou, která barví ruce, a budete chtít, aby všichni ukázali své dlaně. Kdo se bude zdráhat, ihned se prozradí. Prozradí ho jeho svědomí. Proviněného zaměstnance můžete přísně potrestat. Třeba jej propustit na hodinu. Nesmíte ale zjistit, že na výplaty nemáte ne proto, že jste byli okradeni, ale proto, že velmi špatně hospodaříte. Může být, že to je ve finále tak, že vás přímo okradla naše vláda. Jste pak obětí toho našeho báječného raně kapitalistického režimu. Jak ale donutit tyhle panáčky, aby si šli šáhnout na váš kouzelný bojler a ukradené peníze vám vrátili, netuším. Na to jsem viděl příliš málo pohádek. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Šalamounská pohádka o přirozenoprávním nalézání práva (nález - judikát). Donutil v titulní úloze je výtečný, scénář promyšlený a justice, používající invenční rozum podepřený citem a intuicí, strhující. Na malé ploše maximum dosažitelného, jemuž nechybí ani klasická nadčasovost. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Česká orientální studiovka ze série podobných. V téhle se Donutil Ooka s falešnou pleší prezentuje coby soudce rafinovaný jak cukr a chytrý tak, že by mohl chytat myši do ruky. Ukázka toho, že pohádka nepotřebuje velkou výpravu, aby děti zaujala, a že děti nejsou blbci, aby se na ně muselo mluvit v holých větách a všechno jim předžvýkat, aby to pozřely a strávily. Ani slovem tedy nezmíním to, že soudce sám vznesl obvinění, poslal obviněné do vazby a následně bez dalšího, jako třeba bez procesu, vynesl rozsudek. Děkuji uživateli flanker.27, že mi tenhle kousek dětské nostalgie připomněl. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Televízna inscenovaná rozprávka z orientu o múdrom sudcovi Ookym a ušľachtilých ľudských hodnotách. V starovekom Japonskom cisárstve, kde sa odohráva tento príbeh, dokázal vždy rafinovane a spravodlivo vyriešiť každý spor. Bolo by to celkom fajn, keby to nebolo natočené v štúdiach českej televízie, s českými hercami. Tých totiž navliekli do kimon, nasadili parochne a nalíčili im šikmé oči na spôsob aziatov. Prišlo mi to podobne trapné ako keď si niekto natrie tvár krémom na topánky a vydáva sa za černocha. ** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hleďmež osobů Japonských v pohádce české! Však, to šalba, to klam!! Soudce jest sluhou pánů dvou, či snad banditou Koločavským! Ale hyň sa ukázala pravá jeho tvář! Však nevadilo mi, neb iluze ta dokonána do kvalit prudkých byla a zdání orientu vskutku dobře učiněno jest, snad seženu já film tento, neb stesk po pohádce oné nezvyklé a neblbé přepadl mne. Pak tedy Hurá, na warez!! 私はストーリーを覚えていない... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Sled jednoduchých detektivek pro děti, "asijské" kulisy a vůbec všichni účinkující jsou číňani jak stehna z ryby. V dětství mi chytrost a moudrost soudce Ooky ohromně imponovala, dnes už bych této studiové pohádce udělila maximálně 3*. Každopádně mi jednotlivé případy celkem utkvěly v paměti a jde o neotřelou podívanou pro děti, takže přivřu oči nad tou celkovou laciností zpracování: 75%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice chytrá japonská pohádka o jednom spravedlivém a moudrém soudci. Japonce obecně by naše krajina měla přijímat jako své mentální učitele, neboť je to národ, který má ve světě nejvyšších kvalit co do společenských a morálních hodnot. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pardus přehrával i při divadelních představeních, není divu, že před kamerou to působí ještě mnohem hůř. Jeho rolička okradeného strážce je naštěstí zanedbatelná, takže nekazí celkový skvělý dojem z chytré pohádky, které vévodí nebývale umírněný Donutil. Donutilův výkon bych se nebála označit za impozantní. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších TV pohádek, kde sice občas herci přehrávají, ale celkově je to vtipné, zábavné a dokonce moudré. Dokonce ani donutil mi zde nijak moc nevadí. Pohádka mne navíc nakonec přivedla je knižní předloze. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Český selský rozum v "japonských" kulisách. Vytváření primitivních karikatur šlo Čechům vždy nejlépe. S odstupem mnoha let již téměř nekoukatelné. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Zpracování není nejlepší, Japonsko určitě není ztvárněno věrohodně a občas to působí směšně, ale oceňuji snahu přiblížit japonské příběhy i českým divákům, zde převážně dětem. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Moc rád jsem vždy v TV zapl tuto exotickou pohadku pro starší. Herci Donutil a Zindulka tomu ještě dávají větší třidu. A pak , že Japonsko neumíme zahrát. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

kvalitna televizna "rozpravka" ktora moze posobit lacnejsim dojmom, ale co je hlavne je zabavna (dokonca ma i running gag s pripravou a pitim caju)... ()

Reklama

Reklama