Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 066)

TheDon 

všechny recenze uživatele

Ten kořeň, které tam válí tu hlavní rolu to má porychtovaný fakt fest. Vlítne do cizí karizóny, kde už má naladěný tři koc a pali domašov je zamknót na retychu, které musí být čisté jak Putinovo triko pod šolnu. Akorát mě škopek nebere, proč těm třem fest nenaloží a chodí za nima na čučku furt v jinéch hadrách. Asi je už mrtvé na spodek, nebo ho má fest krpatýho. Ale jinak někerý ty jeho pasři a koc, co mají domažlice v jeho palici byli dost v klidesu. Hlavně ten malé šropl. No a ke koncu z něho vykókl jakési jaderné x-men s ohrnutým rypákem, co vydrží dardu z pumpy a lítá po šprušlách jak východoněmecké Jurgen na prvním žduchu v bincárně za Mikulovem. Ten holohlávé kořeň z goldny za to asi nebude, ale jinak v orndnunku filmec. 85% P.s.: brněnské speciál pro Ainy ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Ale tak Shyamalan umi, ale nejvic tady stalo za to, ze McAvoy dokaze zaujmout a scenar podle me nebyl vubec spatny. Je to nicmene casto vatovka, chybi tomu trocha vice logiky a jak uz tu nekdo z me topky rikal, Identita se to tehdy jmenovalo a ten mind fuck tam byl daleko vtiravejsi a zajimavejsi. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po komorním psychu Visit Shyamalan tentokrát boduje na plné čáře a možná ještě o kousek dál.Čekal jsem,že se Split povede,ale že dostanu až takovou nekompromisní a působivou pecku mě trochu překvapilo.Split není bez chybičky,ale tam kde se občas nějaká vyskytne,nejedná se o nic zásadního a všechno navíc hravě přebije famózní McAvoy.Od Vesnice pro mého oblíbence poprvé a zaslouženě za plnou palbu...85% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Kdyby se nedostal Kevin ke čtyřiadvacáté osobnosti, bylo by všem lépe. Nejenom třem studentkám, ale i nám divákům. Do té doby, než se stal Kevin, tím čím se stal, mě to neskutečně bavilo a pak to šlo všechno do kopru jako plány děvčat na útěk. Nu a konci se už jenom směju. Někdy je méně přeci jenom více. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Človek musí mať dobrý a bezstarostný život s veľa voľným časom, keď obetuje dve hodiny na pozretie filmu o vyšinutom psychošovi. Ja som musel popri tom niečo robiť a aj tak som to nevydržal pozerať do konca. Mal som obdobia kedy som nemal starosti a mal kopec času a teraz premýšľam, či bolo rozumné napozerať XY takýchto filmov. Veď takýchto narušených ľudí stretávam denne na ulici, v práci, pri nákupe, atď... ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Je to svým způsobem zajímavej film o rozpolcený osobnosti na tolik charakterů. Oni všichni stejně nedostali prostor, takže to je stejně jedno, ale bylo to pro mě překvapení, jelikož jsem zapomněl, o čem to má být. Jamey McAvoy známej hlavně z X-menů to dokázal zahrát suprově, ještě aby ne, když na to maj kdejaký školy. Nicméně pointa tam je nulová nebo jsem ji aspoň neodhalil. Jako jo, zvrat, pro toho, kdo nezná trailer a obsah, tam je, v podobě 24. osoby. Ale i tak je to celý prvoplánový, spousta kecání s terapeutkou. Holky tam jsou taky zbytečný, vlastně jenom na to, aby se na chvíli svlíkly. Krom hlavní představitelky, která krom svýho kouzla a fajn postavy měla i docela pod čepicí a dokázala díky svýmu peprnýmu dětství obstát proti všem osobnostem v jednom. Bohužel, ale nesdílím až takovou radost z toho filmu, jako většina. Přece jenom, jediný na co to mělo zřejmě poukázat, je choroba samotná. Loňskej The visit od Shyamalana mě dostal víc. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

James McAvoy jde za poslední roky herecky kurevsky nahoru! Za mě to teda není herec ani možná do top 30, ovšem jeho kvality divák ocenit musí! První polovina Rozpolcenýho je peckózně geniální, plná záhadných odhalení a překvapení. V té druhé jsem díky šikovnýmu budování příběhu čekal asi víc. Shyamalanovu tvorbu mám rád a vím, že umí hodně! Dám každopádně Rozpolcenýmu ještě minimálně jednu šanci... Nicméně už se těším na pokračování Glass v návaznosti i na mýho oblíbenýho Vyvolenýho. Za McAvoye (kterej je určitě lepší herecký eso než úžasňák Matt Damon) 75% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak zeby sa M. Night Shyamalan predsa len vratil ? Bol som svedkom Shyamalanovho filmoveho znovuzrodenia ? Trzbami bol tento film velky hit, zarobok jaxvina pozeram, a mne sa to pacilo. Teda uz klasicka schiza znamena vojnu, a ono ten chlap - vyborny James McAvoy /Posledni Skotsky Kral/ - konecne sa ukazal, ze je aj kvalitny herec - mal v sebe 23 roznych osobnosti. Fajny masaker, najviac este k tomu trpi hlavne jeho rodina. Strhujuci McAvoyov herecky vykon ma uchvatil, asi ako film Sesty Smysl v rokoch 1999/2000 ked tusim ten maly harant Haley Joel Osment videl mrtvych ludi. Shyamalan si konecne moze zacat liecit rany z toho strmeho padu v Hollywoode. 100 % ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Wau .. Přišel jsem k tomuto filmu s informací, že to je o nějakém podivínovi co má 23-24 osobností v hlavě. Ale nakonec z toho vzešla krásná gradace příběhu, krásné informační vsuvky, které se v další části snímku využili, fenomenální McAvoy a brutální konec co jsem nečekal, protože aý po zhlédnutí jsem zjistil, že je to pokračování lehce komiksové ságy od Nighta Shyamalana. .. P.S.: úplně vidím, jak Todd Philips dokoukal tento film a řekl si "hmm, co kdybych natočil prequel na Jokera". .... HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

William_ 

všechny recenze uživatele

7/10. Moc pěkně natočené psycho se vskutku hutnou atmosférou. James McAvoy si roli užíval natolik, až z něho ke konci filmu šel vysloveně strach. Anya Taylor-Joy (jak jsme u ní zvyklí) nepřekonatelně krásná a charismatická. Zároveň mě potěšilo že postavy, které se snaží uprchnout přemýšlí hlavou a ne prdelí, a tak se jejich přemýšlení vymyká všem tupým hororovkám. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že až takhle dobré jsem to nečekal. V úvodu se na nic nečeká a hup!, už máme cizáka v autě. Následně Shyamalan parádně nastolí atmosféru kombinací špinavého prostředí a hodně divných chvilek dívek ve společnosti roztodivných pošuků ztělesněných jednou osobou. Velký palec nahoru pro McAvoye, protože postavy, které mu zrovna mluví z duše, rozeznáte i v případě, kdy nestihne změnit ošacení. Navíc je naprosto věrohodný. Atmosféra nepoleví, naopak - stále houstne.až do krásně vygradovaného finále, kde sice není žádný twist, za to je krásně vypointované v návaznosti na útrapy, které hlavní hrdinka zažila za mlada. Když jsem pochválil McAvoye, nesmím zapomenout ani na Anyu Taylor-Joy. Žádná nehrající nebo přehrávající slepička, z té by mohla být za pár let top herečka. A poslední scéna? Opravdu šťavnatá třešnička. Hvězdu sundávám pouze za pár scén s rozhovory mezi Džesikou Flečrovou a McAvoyem v její ordinaci (?). Tam to místy ztrácelo tempo opravdu radikálně. Jinak není co vytknout. Šup sem s dalším dílkem, Manoji! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

1000 komentář / 1900 hodnocení A je to zde.... kdyby mi kdokoli před rokem tvrdil, že můj jubilejní tisící komentář bude na film M. Night Shyamalana, vysmál bych se mu. Kdyby mi dále tvrdil, že půjde o kvalitní dílo M. Night Shyamalana, dám mu pár facek a sklenku alkoholu zvaného Realita. Jenže.... pár facek si nyní dávám já a alkohol zvaný Realita si leji na hlavu po galonech. Rozpolcený M. Night Shyamalan nejenže je mým 1000 komentářem, ale i opravdu návratem ke kvalitní thrillerové tvorbě tohoto tvůrce. Úmyslně opomíjím horor, protože toho ve Splitu tolik není. James McAvoy zde herecky řádí podobně jako Jonathan Rhys Myers ve Skrýši. A musím podotknout, že je radost na to celé koukat. Herecky i technicky jde o velice zdařilou práci, která šponuje napětí a na několika místech i příjemně překvapí. Scénář není blbý a logiky se více méně drží od A do Z. A závěr má jednu třešničku na dortu, která není sice šokujícím vyvrcholením, ale i tak mě mile překvapila a nalákala na případný další film tohoto znovu objeveného kvalitního tvůrce. Ano, Shyamalan pochopil, že velké a drahé blockbustery nejsou jeho a vrátil se tam, kde si udělal jméno. Rozpolcený tak má vše, co jsme na Vyvoleném, Šestém smyslu, Znamení a v omezené míře i Vesnici milovali. K propracovaným charakterům, které čelí neznámu, jenž nejen postavám ale i nám divákům dokáží přinést mnoho zajímavého. Jediné negativum tak vidím u občasnému natahování stopáže, kdy jsem si říkal, že je to vše sice skvělé, ale znova vidět bych to nemusel. Hold zřejmě jakási další osobnost ve mě (zřejmě prostitutka z E55) v tom tu pátou hvězdu nespatřila. A tak místo na napochodování na druhou projekci si jdu vzít tanga, žůžový obleček a a točit s kabelkou z aligátoří kůže. Čágo koloušci! 75% ()

Foxí 

všechny recenze uživatele

Split.. film na který jsem se těšila už od roku 2016 a čekala na jakýkoli příspěvek o tomto filmu. McAvoy je můj oblíbenec takže už to mě uspokojovalo dopředu. Když jsem seděla v kině ani jsem nedýchala, jeho herecký výkon jde opravdu hodně vysoko a přála abych si aby za tento výkon dostal i nějaké to ocenění. Co se týče příběhu, nejsou tu situace, které by vás třeba překvapili, že by jste zírali s otevřenou pusou, ale i tak je strhující a pro mě chvilkami dojemný (hodně lidí to tak asi mít nebude). V kině mě opravdu naštval konec, kdy se slečny začali zvedat, rozhodilo mě to a moc mi tedy nedával smysl konec. Rozhodně ho začnu řadit mezi filmy, který si budu pouštět často. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Nebylo to peklo jako poslední Šajmalánovy přešpaly, ale k dokonalosti nebo výjimečnosti to mělo sakra daleko. McAvoy si to celkem dával pro něj to byla výzva, kterou zvládnul, ale jinak nechápu ten humbuk, je to jednoduchoučké až běda... ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl hodnotit pouze výkon McAvoye,tak dám pět hvězd,a ani ostatní herci to nijak neponížej.Film se ovšem probouzí hodně pomalu.Zpočátku takovej neškodnej thriller,se ke konci mění v solidní inferno,a člověk zase konečně může alespoň zčásti tvrdit,že ind je zpět.A vlastně ten poslední záběr na to symbolicky i ukazuje.Protože vlastně jen Šestej smysl,a Vyvolený byly plnohodnotný filmy,jinak samý šlapání do lejn.Slušnej biják.60%. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Děj filmu je na dvojhodinovou stopáž velmi slabý, ale vyrovnání jsem dostal v podobě rozpolceného Jamese McAvoye. Svoji roli zvládl bravůrně a vůbec bych neočekával, že je něco takového možné... Svět je zrůdně Rozpolcený! 80% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na nic se nečeká a okamžitě se rozběhne příběh s notnou dávkou neutuchajícího napětí a nejistot, ale stejně rychle se vyloží i všechny karty na stůl. Škoda že se nepředstavil větší počet rozštěpených osobností, ale na druhou stranu nebyly ty, které se objevily, zaměnitelné. Flashbacků mohlo být méně vzhledem k tomu, co se snažily říct, plot twist také nebyl dvakrát překvapivý a finále mohlo být grandióznější, ale to už by z toho byl film na úrovni tří režisérových děl z přelomu tisíciletí. Samozřejmě k tomu nezapočítávám závěrečné dvě minuty, které byly fantastické, ale byly o to lepší, že nemusely nijak napravovat dojem po předchozím dění. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který vás chytne a nepustí. Má to skvělou atmosféru. Hned od začátku to jde na plný obrátky, kdy sledujeme únos tři pěkných holek totálním magorem co má rozštěpení osobnosti, ale obrovský. Musím smeknout před Jamesem McAvoy který tady předvedl skvělý výkon dokázat zahrát tolik postav. A teď k tomu proč nedám plný počet. Nešlo mě na rozum jak takový člověk může chodit normálně do práce a být na svobodě vzhledem k tomu že chodí k psychiatrovi. Pochybuji že by ho nechala bez ústavní léčby , když žije sám. A pak chování těch holek jsou tři a nejsou schopni ho přemoci. Stejně hodně přitažené za vlasy je to s těmi náboji v té skříňce. I tak jsem se dobře bavil. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

A máme tu další, tak intenzivně očekávané Shyamalanovo mysteriózní dílko, na které jsem se těšila ještě vic než na Vánoce. Dopadlo asi úplně přesně, jak jsem od něj (minimálně) chtěla. McAvoyův výkon byl naprosto bezkonkurenční, Taylor-Joy už mě tak moc netěšila. (Nevím, chovám k ní takové divné antipatie, asi za ty její velké koňské oči.) McAvoy je absolutní klenot tohoto filmu a kdyby nebylo jeho, ani zdaleka by nebyl Split tak dobrý. Scénář asi každý známe a už jsme ho někde viděli, zdejší příběh už několikrát býval pointou mnoha hororů, avšak Shyamalan dovedl ten svůj stejně nejpůsobivěji okořenit. Svému vizálu i kameře je pořád věrný a atmosféru umí stále dokonale brousit až do toho nejpreciznějšího tvaru. Ovšem, musela bych se pořád vracet k tomu, že McAvoy Split táhne na svých bedrech téměř sám a je neskutečné, kolik výrazů uměl za 115 minut vystřídat. Tahle role pro něj musela být životní výzva a podal si jí s opravdovou grácií. Nejlepší, nejvtipnější a nejlépe zapamatovatelnou scénou se stala, když ,,malý" Hedvig tančil ve svém pokoji. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Mám Jamese McAvoye celkem rád, ale osm ne příliš dobře napsaných rolí nemá šanci uhrát nikdo. Shyamalan má cit pro budování atmosféry a čich na zajímavá témata, ale celé je to ve výsledku podivně zamotané, nejasné a přehnaně teatrální. Nejzajímavější kontrast mezi rozpolceným Kevinem a po samotě toužící Casey tu vyznívá do prázdna kvůli kakofonickému a "šokujícímu" závěru. Snad je to kvůli tomu, že si tím Shyamalan staví oslí můstek pro pokračování Vyvoleného, což je ale chabá omluva za promrhanou šanci, aby se z Rozpolceného stal zapomatováníhodný thriller o schopnostech lidské duše. ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama