Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 065)

Zajdo 

všechny recenze uživatele

James McAvoy podal topkový výkon, som zvedavý či bude aspoň nominovaný na sošku. Shyamalan ukázal už pri Visit, že jeho forma sa vracia a tu to znovu potvrdil, len tak ďalej. ()

SC 

všechny recenze uživatele

Cloverfield 10 bez napětí a s podobně dementním koncem. I když tady je to asi ještě horší, protože Shyamalan jistě věří, že to je dokonalé a všichni z toho sereme Magi v kostkách. Bod za McAvoye (kvůli němu jsem na to ostatně šel) a druhý bod za stehna a výstřihy vězněných studentek (PS: kdo mi vysvětlí, jak to, že měly celou tu dobu dokonalý make-up, má u mě čokoládový mlíko a dvě pastelky). ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Fenomenální. McAvoy předvedl pravděpodobně největší herecký koncert své kariéry a naprosto si mě získal. Celou dobu jsem se vpíjel do sedačky Sinestáru, okusoval si nehty a když už nebylo co kousat, půjčil jsem si ruku souseda. Pod taktovkou Shyamalana by se dala atmosféra krájet i při nákupu v Lidlu a člověk by se bál, že co nevidět šišce gothaje rupne v obalu a stane se z něj hašiš. Všechny tři unesený nečistý coury jsou popravdě dost obložitelný a to v nejlepším romantickym slova smyslu, našinec pak ocení režisérovu touhu ukázat nám-umaštěným panicům bez sociálního života s komplexy z plešatosti- luxusní zadky, který celou stopáž poskakujou jenom ve spodním prádle. Náš Ind si zjevně ze své rodné vlasti přivezl ten ohavný zlozvyk- leštit si bambus a nedá si pokoj ani na režisérský stoličce. To ovšem není na škodu, jelikož díky tomu vzniknul geniální snímek, který se dá naplno prožít asi jenom v kině, napůl omámený smradem nohou a žluklýho popcornu ostatních návštěvníků. Jo a za zmínku stojí finální barová scéna, kde padne interní ftípek, kterej zdánlivě spojuje vesmír Vyvolenýho a Rozpolcenýho. Třeba si ti kluci jednou budou mít co říct. Wil sí. ()

SidneyP 

všechny recenze uživatele

Nebojím se říct, že je to to největší překvapení, které jsem za poslední měsíce v kině dostal. Čistá filmařská práce, hraní si s kamerou, lehký a mrazivý soundtrack doprovázen naprosto strhujícím výkonem Jamese McAvoye (nebo spíš Jamesů McAvoyů?), který - řekl bych dle mého skromného názoru - je docela dost adekvátním kandidátem na nějakou tu sošku. S chutí přehlídnu i fakt, že se během prvních 20 minut mohl film vyvíjet úplně jinač a mělo by to rozhodně pro všechny mnohem šťastnější happy end. 90%. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Tímto se mi McAvoy zapsal do plejády všestraně nadaných herců, které se vyplatí slednovat. Anya Taylor Joy bude nová hvězdička, to je jasný jako rozpolcená facka. :-) Jinak super film, který asi nebudete chtít vidět znova ale rozhodně o něm budete vyprávět známým. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Pro mě první Shyamalan od The Happening a spokojenost. MNS je dobrý řemeslník, co si ví rady s kamerou, takže oproti spoustě rozhrkané konkurence má nekompromisně navrch. A navíc disponuje i dobrým a poměrně originálním scénářem, takže tohle špatně dopadnout prostě nemohlo. Je to napínavé, má to zvraty, má to dokonce i Shymalanovský twist na konci – byť třeba ne tak silný jako ve Znamení nebo Šestém smyslu –, ale především to má McAvoye, který to zvedá o úroveň výš a ještě přitom zvládá vypadat, že má rezervy. Proto se mi zdá skoro škoda, že to nerežíroval někdo odvážnější, kdo by nám odprezentoval všech třiadvacet osobností a nebál se fantasmagorického vhledu přímo do Kevinovy hlavy, kde by třiadvacet McAvoyů sedělo na židlích a čekalo, až přijde na řadu. Tak či onak, bezmála dvě hodiny kvalitní zábavy. Ne sice tak sofistikované jako Shyamalanovy první filmy, ale jestli se do budoucna udrží na tomhle levelu, budu se na každou jeho novou věc velmi těšit. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Nakonec slabší 3. McAvoy je super, ale zbytek je průměr. Ty tři holky mě tam přišli tak nějak navíc, úplně by stačilo těch pár postav co hraje McAvoy. Jinak děj je nula nula nic a ten vetřelčí závěr je hodně velký úlet. 50% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Priemerná vykrádačka s mierne nadpriemerným Jamesom. Atmosféra nulová, tie nesympatické číče by som zakiloval hneď v úvode a ušetril Jamesovi spústu práce s prevteľovaním.. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pán Shyamalan sa vrátil k žánru, ktorý mu najviac sedí. Jeho aktuálny film zaujme hlavne neskutočným hereckým výkonom J. McAvoya. V niektorých scénach ma fakt vydesil takmer na smrť. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Kouzlo neviděného a neotřelého již z pera M. Night Shyamalana dávno vymizelo, ale občas po něm zůstane alespoň kus řemeslně dobře zvládnuté práce - a to je Rozpolcený. 75% ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Já vlastně ani nevím, jestli je podle mě tenhle film dobrý nebo ne. Chvílemi mi to přišlo už trochu přes čáru, ale nějak jsem měla pocit, že to tak má být. Ale hlavně jsem byla celou dobu nesmírně nadšená z ústředního pošuka v podání McAvoye, takže jsem dost možná spoustu nesrovnalostí a nedokonalostí přehlédla. Ale film jsem si užila, takže asi dobrý. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Náš roztomilý Ind si natočil další dementní, nicneříkající, zbatečnou hovadinu. Co začalo jako skvělé konverzační drama, thriller, se zvrhlo na dementní sci-fi, dá-li se to vůbec zařadit, co nemá hlavu ani patu a neskutečně ke konci nudí a je trapné. Hrůza !!! ()

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Ono opravdu na odpuzení u tohoto filmu hned v počátku stačí, aby kamera hned v úvodu detailně zabírala nesympatickou odpudivou ženskou (psychiatrička) a k tomu nudné dialogy o hovně a už se člověk vrtí v křesle nervozitou, že má nutkání to vypnout. ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé ako sa filmovo pristúpilo k fenoménu "disociatívnej poruchy osobnosti". Treba povedať, že James McAvoy zahral všetky polohy a prechody na výbornú. Oceňujem, že vo filme je zobrazená mienka o tejto poruche "rozpoltene", lebo naozaj aj v skutočnosti panuje kontroverzia, či vôbec niečo, ako viac osobností v jednom tele, ktoré sú od seba viac, či menej "nezávislé", vôbec existuje. Film v tomto prípade zaujíma koniec koncov viac, než jasné stanoviská a siaha, až ďaleko po úplnej fikcii a "paranormálne". Čo je celkom zaujímavé, a postupne to buduje napätie, ktoré najviac pocítime pri (a po) "zrode" beštie. Umne sú zakomponované i flashbacky, ktoré pomáhajú objasniť minulosť Casey (raz aj "rozpolteného"), ktorá je nakoniec podstatná aj pre vývoj deju, respektíve záverečné dejstvo, a takisto pomáhajú vysvetliť jej momentálny stav a správanie (napr. Casey hovorí, že naschvál robí problémy a ostáva po škole, aby mala od každého pokoj, to môže u diváka vyvolať otázky ako: doma by pokoj mať nemohla?; nemôže ísť po škole niekde inde kde by mala pokoj?, - tieto otázky sa postupne zodpovedajú, samozrejme nie nejak doslovne, trochu si treba aj domyslieť). Zaujímavé je sledovať taktiež niektoré paralely medzi hlavným antagonistom a protagonistkou. Obaja sa stali (minimálne) v detstve obeťov zneužívania, či násilia, pričom každý z nich sa s tým vysporiadava iným spôsobom ("rozpoltený" rozštiepením osobnosti, Casey (asi) sebapoškodzovaním). Anya Taylor-Joy síce nemá priestor, až na také exhibicionistické kúsky ako McAvoy, ale už v "Čarodejnici" ukázala, že má herecký potenciál, a tu to len potvrdzuje. 90% ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Vždyť je to obyčejný klišovitý exploitation. Konečná recyklovaná pointa leckoho překvapí, ale mnozí nezasaženi Shyamalanovou tvorbou ji kvůli seriálovosti snímku vůbec nepochopí. Ten lehký zvrat ke konci nemůže nijak přidat na filmu zábavnosti. Pokud vás styl explotation úplně minul, pak se vám to asi bude líbit, pokud ne, budete si odškrtávat předvídatelný bod po bodě. ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama