Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 066)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Vždyť je to obyčejný klišovitý exploitation. Konečná recyklovaná pointa leckoho překvapí, ale mnozí nezasaženi Shyamalanovou tvorbou ji kvůli seriálovosti snímku vůbec nepochopí. Ten lehký zvrat ke konci nemůže nijak přidat na filmu zábavnosti. Pokud vás styl explotation úplně minul, pak se vám to asi bude líbit, pokud ne, budete si odškrtávat předvídatelný bod po bodě. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Pěkný pokoukání. James McAvoy předvádí parádní a občas těžko uvěřitelné představení. Atmosféra a originalita se cení. Škoda podivného konce, ale čert to vem... 80% ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Mister Šajmalů se vrací konečně s plnohodnotným filmem, který postavil na ingrediencích, které z něj onehdá udělaly režisérskou megastar. Velmi soustředěná filmařina, které diváka bičuje nepolevující atmosférou a velmi dobrou prací s herci. Celý film zcela logicky stojí a padá s McAvoyem. Za svůj výkon by měl dostat zlatého chameleóna a ještě by to bylo málo. Shyamalan dokáže být zejména v úvodu až mrazivě nepříjemný a dost dobře klame tělem ve vztahu k věcem příštím. Nadpřirozeno nás ale jako vždy nemine. Napětí se ale daří udržet až do konce, i přes všechny twisty uvěřitelné, či ne až tak úplně zkousnutelné. Úplný závěr beru jako mrknutí na fanoušky, že je pan režisér i přes těžké období stále velmi nad věcí. Split je intenzivní psychologický thriller, který se nebojí jít trochu jinou cestou, než byste sami čekali, nebo i někdy chtěli. 75% P.S. Málem bych zapomněl na hodně zaujímavý soundtrack. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, celkem podařené, i když v mnoha ohledech dost přitažené za vlasy. McAvoy zde hraje velmi dobře a jako velké plus je potřeba také označit scénář s mnoha nečekanými zvraty. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Fakt nežeru obkecaný filmy od začátku do skoro konce, kde se nám pak naservíruje pět deset minut akce pro "oživení". Takže kdo nemá rád dialogy, monology, tak si to moc neužije. ALE tak nějak si to pozornost udrželo ruku v ruce se zvědavostí, co že se z toho vyklube, ale cameo s Willisem tam bylo teda jak pěst na voko. McAvoy to zahrál dobře, ty vyšinutce oddělil ku spokojenosti, i když všech 23 osobností prostor nedostalo -no ještě, že tak-kecalo by se o aspoň o hodinu dýl, avšak Shyamalanův konec, či nějaké odhalení se mi však nekonalo. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Jak moc vám film může pokazit, když víte přesně co se stane. Je to dobré, ale já si to pod vlivem toho neužil. Vím, že chyba je na mé straně, ale to je holt můj dojem. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Napínavé, bez zbytočne zobrazovaného násilia a dobre zahrané.. Len ma hrozne mrzí zistenie, že tento film je zas súčasťou akejsi "super" trilógie... Prečo majú všetci takú ohromnú chuť točiť série o superhrdinoch? Vás to už nenudí?? ;)) ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Rozpolcený přichází šestnáct let po Vyvoleném, dovolím si tvrdit, že Shyamalan teprve až teď objevil téma, ve kterém může opět naplnit svůj velký potenciál. Originání námět s úžasným hereckým výkonem a vtahující atmosférou a jisté propojení s již zmíněným předchozím titulem tomu všemu nasvědčuje. Teď už jen vychytat pár much a příště to bude za plný počet. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Split by jako samostatný film asi fungoval lépe než jako druhý film “komiksové” trilogie. Protože se nabízí seovnání s Unbreakable a jakožto souboj dvou origin filmů, je Unbreakable rozhodně lepší. Má větší tah na branku, postava je zajímavější a dějově je konzistentnější než Split. Ten má výborný úvod a první třetinu, uprostřed začnou trochu nudit časté návštěvy McAvoye u psycholožky, aby pak v závěru zase film chytil drive a ukázal divákovi *SPOILER* stvoření 24. identity a závěrečné finále. Propojení se sérií je až díky závěrečnému cameu Willise. A jsem zvědav na třetí díl - Glass. Universal a Shyamalan si po úspěšném The Visit připisují další komerční trhák a pro Universal úspěšný vstup do roku 2017. Celkově Split rozhodně není špatný film, ale v mých očích byl Unbreakable lepší a doufám, že Glass bude rovněž lepší než Split. 3* ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Po filme Vyvoleny prichadza reziser Shyamalan s druhym s nazvom Rozpolteny,vcera som si ho pozrel po druhykrat,po prvom videni ma absolutne neoslovil a hodnotil som ho jednou hviezdickou,ale teraz musim radikalne zmenit moje hodnotenie,lebo tento thriller s prvkami hororu je fakt skvely,nechapem,ako som to mohol prehliadnut,namet,hudba,spracovanie,pribeh a hlavne genialny herecky vykon Jamesa McAvoya su najvacsim plusom tejto zalezitosti,urcite u mna zabodovala aj herecka Anya Taylor-Joy,takze som maximalne spokojny...:-) ()

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele

Životní výkon Jamese McAvoye, nechápu, který slepec při jmenování na Oscary opomenul tuto neskutečnou one-man show, protože to je zločin za tohle nedostat alespoň jednu zlatou sošku. Film sám o sobě není zas tak ničím výjimečný, dokonce místy zdlouhavý a Anya Taylor-Joy je ultra-nesympatická holka, ale McAvoy to prostě vytáhl na jinou ligu. 70% ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Rozpolcený je absolutně fenomenální spojení teroru a psychologie, kterému jsem se bohužel a z nějakého naprosto záhadného důvodu velmi dlouhou dobu vyhýbal. A ano, řeknu tu stejnou věc, co zde v recenzích řekl snad skoro každý druhý - jsem z toho filmu tak trochu rozpolcenej.. Upřímně řečeno, už dlouhou dobu jsem nezažil, že bych cítil tak nepříjemný pocit po celém svém těle. Naposledy takhle se mnou zatřásl asi jenom mnou extrémně oblíbený Orphan z roku 2009, ale jinak nic jiného. Prostě bomba. Skvělý a nápaditý scénář, úžasný hudební doprovod, hodně pěkná kamera a úžasní herci. James McAvoy odvedl naprosto fenomenální výkon a Anya Taylor-Joy byla co se týče výkonu také velice vysoko. Zároveň tak jde i vidět, že jí role v hororech jednoduše sednou, protože se už předvedla minulý rok v Čarodějnici. Takže jo, bavil jsem se a za celý ten skvělý nápad bych chtěl pana Shyamalana velice pochválit, to plné hodnocení si naprosto zaslouží. 5/5 ()

cm hardy 

všechny recenze uživatele

Celý film a jeho příběh je bezpochyby na 4*. I když je zápletka snadno předvídatelná, film si po celou dobu drží svojí napjatou atmosféru, která se místy může zdát až hororová. Výkon Jamese McAvoye byl náramný a já si ho užíval v každé jeho scéně. Pátou hvězdičku však musím dát za naprosto výborných pět sekund úplného konce filmu, které mě dost dostaly, i když se může zdát, že je scéna tak trochu vytržená z kontextu celého děje, není tomu tak a já za to panu režisérovi tleskám. Na závěr bych chtěl ještě zmínit výborný nápad provedení závěrečných titulků. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Dobré dílko, nezpochybnitelně. Super vstup do filmu, cool camera a fakt moc mega hustej James McAvoy, bez něhož by film byl jen o třech pseudoustrašenejch pipkách v zamčeným pokoji. Jen mě teda slušně štve, že ze 23 magorů nám jich zahrál, já nevím, osm? James se zbylých patnáct asi dostatečně dobře nenadrtil nebo střihač dostal při finálním sestřihu epileptický záchvat. Nevím. Přes to všechno jde v celku o dobrý film. Doporučuju já, Jekyll a Hyde a všichni jejich kámoši. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Kevin hrál magora fakt hodně uvěřitelně, přihlouplé holky mě nepřekvapily, ale ten konec byl na mě trochu moc. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

POZOR SPOILERY Sám jsem z toho rozpolcenej. Na jedný straně výbornej schizofrenní James McAvoy, dobrej námět a Shyamalanova tradičně slušná filmařina včetně budování atmosféry. Na straně druhý nudný dramaturgický zpracování a zbytečnej nadpřirozenej podtext. Rozpolcený nejlíp funguje do chvíle, než začne dostávat větší prostor dějová linka o netvorovi. Jeho závěrečný "zrození" a cameo Willise byl velkej haluz, kterej jsem sice následně "googlenim" rozuzlil, ale nadšenej z něho nejsem. Dělat nenápadnej prequel k 16 let starýmu bijáku, je ujetý samo o sobě (když ještě pominu to, že mě stejně Vyvolený nijak nebavil). Ze začátku jsem byl hodně nadšenej, ale postupem času mě přestaly ty bláboly o netvorovi, flashbacky do dětství a sezení u psycholožky bavit. Začal jsem si potom řikat, jak je velká škoda, že se perfektní námět se schizofrenií nepodařilo dostat na plátno jako mnohem napínavější, akčnější a reálnější podivanou (klidně mohli "lepší" Kevinovi osobnosti občas nějakou z unesenkyň pustit, aby je následně jeho "horší" osobnosti náhaněli). ()

misbos 

všechny recenze uživatele

No prostě ne. Všechno tohle už tu bylo, a mnohem líp. Proč mám jako bejt vyndanej? Že profesor X zvládne zahrát, co by měl zvládnout každej herec. Že se na konci objeví Bruce Lenoch? Že se MNS asi pokouší o svůj vlastní universe? To se jako v budoucnu objeví i poslední ohýbač prdů?? Od kdy lev mluví a leze po zdi??? Ty dvě jsou za Taylor-Joy. ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama