Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 064)

jayman 

všechny recenze uživatele

Aký grandiózny návrat, veď toto je slabučké! Teda unávam, námet je vynikajúci, scenár už menej a úplne najhorší je casting, prepánajána, totálne odfláknutý. McAvoy nie je zlý ale sám to celé udržať nemôže. Beast je za uši pritiahnutý prehrot, prečo znehodnocovať výbornú myšlienku o psychosomatickom vplyve autonómnych myslí touto sci-fi béčkovou blbosťou? Každopádne, ak toto má byť hallywoodsky kúsok prvoligového typu, je to hrozne slabé. ()

Elerond 

všechny recenze uživatele

Uznávám, možná to je tím, že jsem hororovými filmy téměř neposkvrněn (a to si hodlám zachovat), ale Split byl pro mne přímo dech beroucím zážitkem. Atmosféra byla neskutečná, hlavně asi díky hudbě, a samozřejmě skvělým hereckým výkonům. Od McAvoye jsem je čekal, ale Anya Taylor-Joy (kterou jsem doteď neznal) také ukázala, že hrát opravdu umí. Krásná práce. 5* ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Konečne, po dlhých predlhých rokoch, celkom slušný film od Shyamalana, McAvoy tiež prispel k tomuto dielku slušnou porciou (24-násobne väčšou ako pri iných filmoch). Tieto psycho konverzačky môžem. Nevadilo mi ani to, že film v poslednej časti vykopol úroveň vyššie iným žánrovým smerovaním (nechcem spoilovať), ale myslím si, že tu to bolo dobré rozhodnutie, lebo film tak dostal väčšiu šťavu. I keď niekomu sa to páčiť nemusí. ()

Hovadin 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím nejlepší film roku 2016. McAvoy předvedl super výkon! Mírné zklamání byl závěr a příchod monstra. Jinak ale Shyamalan nezklamal, ostatně jako vždy, včetně skvělého camea. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Po skvělém začátku se to zvrtlo v to, co jsem očekával. Psycho film, který rozhodně není hororem, jak divákovi prezentováno. Spousta odbočování od hlavní linie, a spousta hluchých míst. James McAvou to sehrál perfektně, to se musí nechat, ale i holky to hrály dobře. Za to si hvězdu zaslouží. To ovšem nic nemění na tom, že to pro mne byla děsná nuda a podruhé ani špendlíkem. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který rozhodně vede k zamyšlení jak, že to ten náš mozek vlastně funguje. Jak moc to je reálné nechám na rozhodnutí každého. Uvidím jaké bude "pokračování". Hodnocení: 68/100. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Máme podobný problém jako u Vesnice. Není to špatné, ale když se to vezme kolem a kolem, opět to postrádá jakoukoliv pointu ...aneb ambiciózní námět v podání "jedinečného" i(n)diota ;) 65% ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Zpočátku film moc komixově nevypadal a jeho návaznost na Vyvoleného se nekonala. To však zcela změnila poslední čtvrtina. Tam to byl teda odpal, který hodně divákům připraveným na cokoliv od smrti všech až po zázračný hepáč vzalo úsměv ze rtů. Najednou jako bychom byli v Hulkovi nebo něco. Ale není to blbé, jen nečekané. Shyamalan si to ale za mně logicky zdůvodnil. Taktéž si díky chytré struktuře umí diváka povodit od emoce k emoci. Umí ho vyděsit očekáváním pěkných hnusáren, ale pak i uklidnit změnou nálady, bezmála až komickými situacemi. Není to prostě žádný Trier nebo Aster. Je to v jádru hodnej kluk a nechce, abychom museli odvracet zrak od černého zrcadla nebo se naopak dívali, ale pak se za to hanbili. A to bych možná Rozpolcenému vyčetl jako jednu z mála věcí. Nejde na dřeň. Vše plyne sice logicky, ale poměrně poklidně až do finále. Ano, pak přijde imho zásadní záběr hrůzy. Ale nikoliv nějakého gore, ale pohledu v očích Casey v policejním autě. Tam to zabolí, pokud se umíte naladit. Ale hodnej rejža vás zase za chvilku pohladí cameem a nasměrováním na Skleněného. Jak jsem psal, je to prostě nice boy. PS: Některé informace o disociativní poruše jsou fakt peckózní a nabourávají vše, co jste si mysleli o člověku, vesmíru a vůbec. Moc by mne zajímalo, jak se potkávají s realitou. Strejda google na první dobrou říká, že jako celkem jo. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

9/10. Hm, tady se někdo vyspal do růžova a nešel svoji pozapomenutou genialitu. Monstrózní McAvoy v hodně znepokojivém filmů, o tom kam až šahá lidská psýche. Anay už je jen třešničkou na výborném dortu. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Psychicky chorý hlavný hrdina, ktorý má v sebe viacero osobností -niektoré psychopatické- unesie mladé dievčatá. Film je postavený na úžasnom hereckom výkone Jamesa McAvoya hrajúceho viacero odlišných postáv. Zaujímavá myšlienka, ktorá zaznie, že ranení ľudia sú čistí, zachráni dievčaťu život. Kevina mi bolo aj ľúto, za to ako ho týrala matka. Otvorený koniec navnadí na pokračovanie. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

What the... Heck 👀 Solidní kidnap movie. Asi si to rovnou pusť. Má to vše, co to má mít. Vtip, napětí, akci a nepustí to celou dobu! Top ()

Ltblue 

všechny recenze uživatele

Rozkladal som si film cely večer po ukončení kina. Celkovo mi prišiel nudný, kde na Vás hodinu a pol McAvoy vyťahuje herecké schopnosti ktoré boli fakt skvelé ale celkovo to nedáva akosi význam. Po the Visit som od Shyamalan/a/ čakal omnoho viac potenciál tam bol veľký no filmy by som si vedel predstaviť ako čistú drámu a inak poňatú. Z celého filmu sa môžte tešiť na flashbacky ktoré Vás viac nadchnú ako zvyšok filmu. ()

Eywa11 

všechny recenze uživatele

3/4... Výkon Jamesa bol bezchybný, hudba super, kamera super, celý ten psychologický background super.... No záver mi prišiel skôr smiešny a odveci, napätie sa vytratilo a úplne mi to pokazilo celkový dojem. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Výborný psychologický rozbor jednej multi-postavy, v podaní šialeného a presvedčivého McAvoya. Je to tak povediac one man show, ktorá sa riadi pravidlami a rozhodnutiami vyplývajúce z jeho myslenia. Postupné odhalovanie jeho temných zákutí mysle a celkovou ideológiou prináša drásajúce nervy a zvyšujúci sa krvný tlak. K tomu perfektné dialógy medzi ním a terapeutkou. Ostatok tu skutočne funguje, možno na konci tá hudba bola až moc pulzujúca a koniec tak povediac s vyšším sústredením jednoducho predvídatelný. Lenže štylisticky je to podané perfektne a na začiatok roka je to výborný nakopávač. Ináč asi nie som jediný koho tie študentky až tak moc roztpylovali. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Som prekvapená, ako malý filmík to vlastne bol. Ako sa držal pri zemi a scenáristicky pekne viedol diváka bez zbytočných okľúk. Shyamalan ukázal, že toto je stále jeho žáner. Režijne film dokáže diváka prikovať do sedačky, nechať ho ohrýzať si nechty a nadskakovať nedočkavosťou pri výborne gradovaných scénach, a to v spolupráci s inteligentným scenárom. A rozhodne si Shyamalan veľmi pomohol i kastingom. Na Anyu Taylor-Joy je treba si dať do budúcna pozor, je mladá, herecky šikovná, len zdanlivo nenápadná a neprvoplánovo pekná. Ale hviezdou celého filmu je jednoznačne James McAvoy. Nič lepšie sa tomuto filmu nemohlo stať a mladý Brit na plátne predvádza neskutočný koncert. Pohľady, prízvuky, mimika, gestikulácia, chôdza... ale hlavne tie pohľady. Nedokážem ani vybrať jedinú jeho naj scénu, i keď Hedwiga v izbe som si užila asi najviac. Herec, ktorý svojimi kvalitami predchádza väčšinu kolegov zo svojej generácie, a ktorý v týchto menších filmoch úžasne žiari. Na film som sa veľmi tešila už od prvých zmienok a neprehlúpila som, z kina som išla spokojná. Takým tým jednoduchým, no jednoznačným spôsobom. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Shyamalan ide po stopách Vyvolených a opäť prináša drsný, atmosferický a tajuplný pohľad do neskutočných hlbín ľudskej duše, pričom herecky to bolo podporené neomylným a absolútne 100 %-ným McAvoyom. Príbeh o tom, aká je ľudská myseľ silná a že človek prakticky nemá hranice možností. Prvá polka sa pomaly rozbiehala, ale záverečná polhodina - to bolo proste atmosfericky a vizuálne dokonalé. Režisér neutiahol komplet celý film, ale tých slabých stránok naozaj nebolo veľa. A to záverečné cameo s Willisom na nezaplatenie :) 80 % ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama