Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 066)

moviepill 

všechny recenze uživatele

Nenapísal to tu už niekto kedysi pri inom filmovom počine od M. N. Shyamalana, že majster je späť? Neviem, o ktoré z jeho starších diel sa jednalo, ale dovoľujem si zvolať obdobnú myšlienku po zhliadnutí tohto filmu. Nenechajte sa zmýliť možno samoúčelným príbehom, ktorý údajne nemá pointu. Na lepšie pochopenie toho “čo tým básnik myslel” je treba nechať sa doslova uletieť a otvoriť sa dvadsiatim trom možnostiam interpretácie. Pardonez moi, dvadsiatim štyrom. Najlepší režisérov filmový počin od dôb Šiesteho zmyslu. A James McAvoy si u mňa zasluhuje absolútny rešpekt. Nutná druhá projekcia. Nutných 5 hviezd. ()

Dejff_2004 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu vlastně není nic moc co zkritizovat. Po filmařské stránce je profesionálně natočený. Působivé děsivé scény uvězněných děvčat ve sklepení střídají záběry klidného prostředí trefně obsazené psycholožky Fletcherové (Betty Buckley). Role Jamese McAvoye je velmi náročná a zahrál všechny postavy, které se Kevinovi honí v hlavě, zcela bezkonkurenčně a s obdivem. Jen se prostě v tomto případě dá dost dobře mluvit o „skvělém obalu bez chutného obsahu“. Za což může trochu rozvleklý ukecaný scénář. 50 % ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Manoj Shyamalan mě zase dostal. Jednou u jeho filmů asi přestanu dýchat a stanu se průkopníkem autoasfyxie. Další důkaz, že napětí se dá udržovat i jinak než klipovitým epileptickým střihem roztřesené kamery. ()

Elio 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, silné a mysteriózní. Dokonale děsivá atmosféra, která natáhne vaše nervy jako strunu. A prostě jen čekáte, co se v tomhle neobvyklém hororu-psychologickém thrilleru udá. Pokud jste zastánci podobných mystérií, budete si mnout ruce. No a o hereckém výkonu Jamese McAvoye ani nemluvím. To by si zasloužilo samostatných 5 hvězdiček. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Ukázkové herecké portfolio talentu a schopností Jamese McAvoye - miluji ty jeho beast projevy, ať už tomu je v jakémkoli filmu. Originální nápad s úžasnou psychologickou výstavbou. Ten námět je holt zcela geniální! (Tohle by si klidně zasloužilo nějaký miniseriál.) Na místě je otázka, zda se jeho kvalitám přiblížilo i provedení. Zapracoval bych na postupné gradaci, jelikož to místy bylo trošku sušší, a pak samotné finále, které mi mimořádně neladilo ke zbytku filmu. 70% ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, 71% s tým, že si zavriem jedno oko a druhé si vypichnem. Je zrejmé, že film nie je o únose, ale o ľuďoch, ktoré spoločnosť berie ako monštrá. Aj napriek tomu sa neviem zbaviť pocitu, že to malo väčší potenciál. Oceňujem prítomnosť psychologičky, aj herecký výkon McAvoya bol ok a aj herecké obsadenie troch sexi tínedžeriek, aj to mysteriózno tam malo svoju rolu. Celkovo asi hodnotím kladne, aj keď koniec som možno úplne nepochopil. ()

Vito_LePour 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako Unbreakable, nicméně pořád je to dost neotřelé drama, které s prvním filmem souvisí, akorát se na něj dívá z druhé strany. Tentokrát nemnoho momentů překvapení, za to velmi dobré napětí. A ty výkony! McAvoy v absolutně oscarové kvalitě, Anya TJ absolutně skvělá. ()

Scanerior 

všechny recenze uživatele

Rozpolcený je neskutečně dobře pojatý námět o rozdělené osobnosti zpracovaný do poutavého thrilleru. Na filmu je zajímavé sledovat především právě různé osobnosti hlavního protagonisty, který je mimochodem absolutně skvěle zahraný a opravdu uvěřitelný ve všech jeho "osobnostních rolích". V kombinaci s thrillerovým žánrem, který "zajišťuje", že tu bude i jistá akce a Rozpolcený bude nucen nějakou osobností na tyto akce reagovat, je tento film absolutní pecka. Osobně bych viděl raději přízemnější konec, na druhou stranu to alespoň bylo v souladu s jistými "poznatky", které byly zmiňovány v průběhu filmu a hlavně pak úplný závěr slibuje něco velkolepého, co by s přízemním koncem nedávalo takový smysl, takže nakonec mi to nějak extra nevadí. O spojitosti na konci filmu jsem věděl dopředu, ale i tak to byl super moment a po Rozpolceném se opravdu těším až se kouknu na navazující film. Shyamalan má obecně vždy zajímavé náměty, které někdy oslní, jindy tolik nenadchnou - tento film ovšem podle mě oslnil! ()

BlackAdder87 

všechny recenze uživatele

Když jsem šel do kina, tak jsem o filmu kromě názvu nevěděl prakticky nic, a ani jsem si od toho moc nesliboval, ale odcházel jsem s pocitem dobře utraceného času. James McAvoy by si za svůj herecký výkon zasloužil oskara, nebo alespoň nominaci a závěrečný odkaz na vyvoleného byla pomyslná třešnička na dortu. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Už The Visit naznačil, že by M.N. Shylaman ještě nemusel patřit do starého železa a měl by mu divák dát ještě šanci. Navíc byl The Visit při svém rozpočtu velký hit. Proto Shy ve stejném stylu natočil i Split (minimální rozpočet, pár herců) a dle otvíráku v USA to bude velký hit a snad i definitivní návrat Shye do první ligy. Samotný film je navíc hodně povedený. Nemalou ne-li hlavní zásluhu na tom má skvělý James McAvoy a Shyovo umění budovat napínavou atmosféru. Přes pomalejší rozjezd film dospěje do vygradovaného finále navíc okořeněné závěrečným pomrknutím na diváky znalých Shyova díla. Jen tak dál. ()

Nemooo 

všechny recenze uživatele

James McAvoy ztvárnil opravdu skvěle jednotlivé osobnosti v Kevinově těle. Spíše se jedná o psychologické drama, nežli horor. Za mě 8/10 ()

Karin00 

všechny recenze uživatele

Výkon hlavní postavy naprosto ohromující ! A taktéž doktorka byla sympatická. Film mě nadchl, myšlenkou, hudbou, zpracováním. Úžasné téma. Krásné ztvárnění schizofrenie, i když možná pro mnohé Netvorova osobnost mírně přehnaná, beru to a chápu tak, že tvůrci jej ztvárnili schválně takto "nadneseně, přehnaně", aby poukázali na nebezpečí této poruchy a zdůraznili je. Naprostá jednička. ()

Berengar 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil již od prvniho traileru, ale spíš jsem chtěl počkat, až budee na dvd... No, přiznávám se, že jsem od toho čekal trochu více. Na můj vkus zde mohlo být více napjetí a tajemna. A hlavně méně keců. Přišlo mi to docela utahané, ale ve výsledku je to dobře natočený film, byť mým požadavkům ne zcela vyhovuje. Sám bych na to do kina asi nešel, ale nakonec jsem spokojen. Hodnocení: 3,5 * ()

necrosrandist 

všechny recenze uživatele

Spojení M.N.S. (kterej je, zdá se, na plný koule zpět) a Mekevoj (blázen v dobrým slova smyslu) funguje jako v poslední době máloco. Bezvadný komediální vsuvky potěšily a u samotnýho závěru jsem nadšením vybuchnul fandovským smíchem. Dopo-ku*va-ručuju! ()

luki00 

všechny recenze uživatele

M.Night Shyamalan po dlouhé době ukázal že je Pán Režisér! Rozpočet 9 mil. a celosvětové tržby přes 100 mil.. Vypovídá za vše... James McAvoy a Anya Taylor-Joy perfektní představení.. Viděl v kině..80% ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama