Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 066)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mít v hlavě dvacet čtyři osobností, tedy dvacet tři, jelikož dvacátá čtvrtá je zvířecí bestie, které se perou o to, aby mohly zůstat ve Světle co nejdéle, není žádný med. A když se vám Horda v hlavě rozhádá a na Světlo se dostanou jen vybraní jedinci, pak už má prvotní osobnost na problémy zaděláno. Druhá část trilogie je ještě lepší než první - Vyvolený. Mysteriózní, hypnotické, magické. Po zhlédnutí všech tří částí najednou musím říci, že jsem na výsost spokojen a budu se k ní ještě rád vracet. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Již první minuta se postará o to, že vás přiková do sedačky a po celý zbytek filmu nepovolí. Nejde ani tak o horor jako spíš o hodně povedený thriller, kterému dominuje herecký projev Jamese McAvoye. Příběhu nechybí napětí, syrovost i nějaký ten dějový zvrat. Sice moc nevěřím celé té psychologické teorii o tom, že schizofrenik může v některé z dílčích osobností být diabetik a v další pro změnu extrémně silný jedinec, zatímco běžně jde o průměrně silného člověka, avšak do koncepce Shyamalanova počinu to zapadá a funguje to. Tento režisér prostě umí a Rozpolceným rozhodně nezklamal. Potěšilo i závěrečné mrknutí Bruce Willise. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Popravdě se mi to líbilo tak napůl. Lepší momenty střídají nudnější pasáže. McAvoy výborný. Jako celek to na mě ale moc nezapůsobilo, hlavní myšlenka filmu je celkem těžce stravitelná. Nejlepší je snad poslední scéna a připomenutí Vyvoleného. Jsem hodně zvědavý, co přinese propojení těchto dvou filmů v připravovaném kousku Glass. 65% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Zázraky existují, Shyamalan je konečně zpět a já se konečně dočkal. Ne sice v takové parádě, jak jsme byli zvyklí z před 15-20 lety, když si vzpomene na legendární větu "I see dead people", která tak trošku katapultovala tohoto režiséra mezi absolutní smetánku Hollywoodu, ale už je to tak dávno, že člověka až zamrazí dvojnásob. McAavoy si podle mě zasloužil nominaci na zlatou sošku, protože to zahrál výtečně. Film graduje a my očekáváme očekávané, ale vše důležité se ukáže v pravou chvíli a tak jak jsme byli od Shyamalana zvyklí z filmů jako Znamení, tak i zde se dočkáme. Některé scény jsou lehce přitažené za vlasy, nebo natočené ne úplně důvěryhodně, ale i tak i toto mile rád odpustím. Nápad super, obsazení výtečné, hlavně mladá Anya Taylor-Joy v roli Casey na mě zanechala hodně dobrý dojem. Takže s odřenýma ušima za 4 ****. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Parádní Shyamalanův film, který ho zase vrátil do sedla. Lépe to už být natočeno nemohlo. Od začátku vás film nenechá vychladnout a pohlcuje vás svým dějem a atmosférou. Hlavní aktér, díky kterému je tohle opravdu brilantní je James McAvoy. Nikdo jiný by do této role nezapadnul lépe než on. Zahrál to neskutečně dobře, hlavně když dokázal zahrát několik různých "postav" a ten jeho ksicht sem prostě seděl! :D ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Split má plusové body pri hereckých výkonoch, najmä Anya Taylor-Joy je skvostná. Hoci mnohí by chceli pasovať Jamesa McAvoya na oscarové priečky, nedajte sa zmiasť, jeho osobnosti a výkon sú síce zaujímavé, ale táto rola zapadne medzi kopu iných. Avoy hrá rôznorodo, o tom niet pochýb, ale stopercentne presvedčivý nie je. Línia so psychologičkou umožňuje spoznávať fungovanie a rozpoltenosť titulného chlapíka, čo je dôležitejšie pre postupné chápanie. V poslednej tretine sa začne drať na povrch 24tá osobnosť a mnohí sú prekvapení, čo sa deje. Rozpoltený razantne zmení žáner i tempo, a tým pádom rozdelí aj divákov - ochotní akceptujú zvrat, druhí zavrhnú nový štýl, lebo nekoreluje s predchádzajúcim dianím. M. Night Shyamalan sa novým filmom vykopal z množstva slabučkých predchodcov. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som sa v tom strácal a fakt som si nevedel čo si mám myslieť o režisérovi, ktorý natočil také pecky ako napríklad Vyvolený. No postupne mi to začalo dávať čoraz väčší zmysel, keď sa odhaľovalo čoraz viac a viac a záver bol skutočne hororový a atmosferický. Za to úplný záver s vyvoleným bola výborná čerešnička na torte. M. Night Shyamalan dokázal všetkým, že to stále ešte nezabudol. 75% - 4* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak silný horror. Neuvěřitelně skvělá propracovaná práce s velmi silnou psychologickou stranou a především s neuvěřitelným mind-fuck finálem. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

No konečně. Pár let poté, co jsem Shyamalanovi, dříve zázračnému zjevení filmového mysteriózna, vyhlásil válku a odsoudil jeho novější tvorbu sérií sprostých slov, neústupný Ind se dokázal pochlapit a během necelých dvou hodin mě neuspat, nenaštvat ani nenudit. SPLIT se sice nevyrovná klaustrofobické atmosféře Znamení ani dějové rafinovanosti Vyvoleného, ale celkový koncept vyprávění na bázi postupného odkrývání obou hlavních osobností - lovce a oběti - je nehorázně přitažlivý a ruku v ruce s dokonalým herectvím McAvoye a Taylor-Joy a režisérovým znovuzrozeným citem pro intenzivní a uvěřitelné napětí vytváří impulzivní smršť zajímavých filmařských nápadů a hrátek. Byl jsem trochu zklamán absencí skutečně překvapivých zvratů, ale pokud má Shyamalan s tímhle fikčním světem dlouhodobější plány (což závěrečná scéna naznačuje), jako mezidílo je Rozpolcený více než uspokojující a vydařený. Finále s brokovnicí v ponurých chodbách nejlepší za poslední roky. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Filmový masakr rozpolceným McAvoyem! Ukázal větší škálu poloh, než jakou má Kamasutra a svým neokoukaným, maximálně přesvědčivým ksichtem mě oslovil víc než usměvavá Barča u vchodu. Ale neřekl bych, že to bylo jen o něm. Film jsem si užil se vším všudy, vadilo mi na něm leda to, že se po dvou hodinách zatáhla opona. Teď si tady čtu vaše výtky a musím se smát své geniální prostoduchosti, která hodnotí film jednoduše stylem baví/nebaví. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Shy, where are you? Ak z traileru vyzeral námet nudne už po minúte, samotný film tomu veľmi nepomohol. Split je doteraz jednoznačne najhorší Shyov film, čo som videl (taktne som nevidel Last Airbender ani After Earth), pôsobí ako generický direct-to-dvd thriller a nemá nič zo Shyamalanovho rukopisu: po silnej audiovizuálnej stránke a pomalej slow-burn atmosfére niet ani stopy, príbeh má ledva jednu vrstvu, nieto viac, postavy sú nezaujímavé a mysteriózno tu človek nenájde ani mikroskopom. James McAvoy navyše padol do klasickej pasce na prvý pohľad zábavnej role, v ktorej sa ale úplne stratil a výsledok je len pocit trápna. PS: Ak doteraz doteraz vyzeral Unbreakable 2 ako zlý nápad, po tomto filme to platí dvojnásobne. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Co to sakra bylo? Shaymalan mi dal pekelně zabrat. McAvoy je neskutečný borec a pan HEREC. [Cinestar Anděl] ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

James McAvoy a jeho 23 identit + jedna šílená bestie. Zahrát takovou roli/role je excelentní a už kvůli tomu si snímek zaslouží poklonu. Napětí tomu nechybí, atmosféra už vůbec ne. Místy pomalejší tempo, ale jinak vše jak má být. Režisér Shyamalan tentokrát nasadil laťku hodně vysoko a Rozpolceného mohu považovat za jeden nejlepších hororů roku. 8/10 = 88% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Split má svoje chybičky a celkovo na mňa nepôsobil ako konzistentné dielo, pretože sa miestami snažil pobaviť, fascinovať, vystrašiť a v žiadnej rovine nevynikal sto percentne, ale určite môžem povedať, že návštevu kina neľutujem. Herecké kreácie Jamesa McAvoya tvorili alfu a omegu celého filmu, ale na vysokej úrovni mu sekundovali aj terapeutka Betty Buckley a unesená Anya Taylor-Joy. Som rád, že sa Shyamalan opäť pochlapil a atmosfericky ovládol divákovu dušu. P.S. Hedwig naozaj nemal chybu!.) ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Kevin má v palici víc lidí, než je germánů na Oktoberfestu. No a co? Tohle už jsem viděl v roce 2003. Identita se to jmenovalo a lepší to bylo. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Šartlatman rozhodně není opět na koni, nebo alespoň nelze s jistotou říct, že záměrně. Rozpolcený je takovým zvrhlým způsobem zábavný, místy i atmosférický, ovšem celou dobu koketuju s velkým twistem, který by měl přijít na konci, jenže jaksi jeho příchod nijak nepřekvapí ani neposadí na prdel. 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Split rozhodně stojí za pozornost. McAvoy vyloženě baví, Anya Taylor-Joy se líbí, Shyamalan jako scénárista zaujme. Bohužel i mě Shyamalan jako režisér trochu sere, protože bych si tento filmek představoval mnohem více hororový. Deset minut na konci je mně málo. 80% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak na hodnocení "Splitu" jsem byla hodně zvědavá (zdejší uživatelé totiž hodnotí filmy tohoto režiséra, aniž by je viděli, a ještě se tím chlubí). Jedná se v podstatě o upgradeovanou verzi "Červeného draka", respektive o jeho (neskrývanou?) kombinaci s multi-osobnostními filmy alá "Identita". Z hlediska originality tedy žádná hitparáda, přesto nový Shyamalan baví. Nevím, zda to byl záměr či nikoli, ale film má ukázkově old-schoolový look; po většinu času jsem skutečně měla pocit, jako bych sledovala staré dobré devadesátky. McAvoy boží (tanec devítiletého Hedwiga na písničku od Kanye West neměl chybu), holky překvapivě OK, psychiatrička neruší. Happy-end se taky nekoná (jupí!!!), zato tu máme nečekaný cross-over (cože?! cool!). Sečteno, podtrženo... I přes spoustu výtek jsem se bavila.;-) 3,5*. ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama