Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (933)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Znáte to každý, jste na film natěšeni, je vám doporučován, slyšíte na něj chválu ze všech dostupných stran a nakonec to na plný počet tak nějak nedopadne. Asi jsem fakt čekala nějakou pecku, která zasáhne mé srdce tak silně, jak silně dokázal Ashitaky vystřelit svůj šíp. Námět byl bezpochyby zajímavý, ale ten děj se mi zdál takový nesouvislý. Pořád jsem nerozuměla tomu, proč to princ hraje na dvě strany, když měl táhnout za jeden provaz s vlky a prasaty proti železnému pasu. Chápu, myslel to dobře, ale ... ale u filmu jsem prostě neseděla se zatajeným dechem, plná napětí, strachu o hlavní postavy a s dojetím nakrajíčku, no... Roztomilí byli malinkatí, lesní bůžci, líbila se mi animace v kouzelném lese, kdy se brodili průzračnou vodu k ostrovu. Také hudba je jedna z částí, která mě skutečně zasáhla. Skládat tklivé písně Japonci opravdu umí. Omlouvám se všem zaníceným fanouškům, ale víc než tři hvězdy dát nemůžu, byť bych ráda dala. (Challenge tour 2015) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krásné napsaný postavy, čitelné sdělení pro lidi ohledně našeho nabubřelého chování k přírodě, jedinečná animace, mistrovská hudba a víra v možné souznění lidí s přírodou, jejiž jsme součástí i když si myslíme že jsme nad ní. Zpracování mohlo být ještě silnější a dialogy výraznější, ale i tak je výstavní kousek. Viděno v rámci projektu Challenge tour 2015 jako film číslo 18. ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

První produkt japonské dílny, který jsem viděla akterý mě vlastně přivedl na dráhu japonského anime a vůbec kinematografie opačné části světa. Snad pokaždé když ho vidím, dojme mě osud lesních bohů a na konci se neubráním pláči. Miyazaki nenásilným způsobem poukazuje na ekologickou problematiku světa a vykresluje lidi takové, jací jsou. Chamtiví, násilní a hrabiví. V tomto moři "lidskosti" se pohybuje Ashitaka, který to tak trošku spravedlivě táhne na obě strany a snaží se protipól Mono smířit s lidmi. Hayao Miyazaki nikdy netvořil jednoduché zlo, právě proto je tento film (nepohádka!) tak realistické. Dobře poukazuje na to, že každá karta má dvě strany. Velmi originální a kouzelný příběh doprovází fantastická hudba a kreslené scenérie vyráží dech. (Nikdy nepochopím jak někdo dokáže stvořit ať už v počítači nebo na papíře něco tak krásného). Škoda jen že se stále najde tolik lidí, kteří aniem odmítají nebo odsuzují či pomlouvají, ačkoli vlastně neznají vůbec jeho hloubku. Jsem ráda že jsem mohla na čt1 spatřit dabovanou Princeznu Mononoke. Teď už dávám přednost původní japonské verzi, protože to anime mě naučilo lásce k jejich jazyku.... ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

85% - Princezna Mononoke je prvním dílem Miyazakiho, s nímž jsem měl tu čest seznámit se. Už na začátku jsem pochopil, že to asi nebude obyčejný cartoon, a že se jedná o umělecky propracovaný film. Již výtečná hudba Joea Hisaishiho nasadí atmosferickou laťku vysoko, a daný standard celý film drží až ke konci. Animace působí velmi přirozeně, a moc pěkně se na ně dívá. Hlasy postav (vyzkoušel jsem japonské a anglické) jsou rovněž velmi působivé. Myšlenka celku je silná a k přemýšlení. Možná jsem se ke konci trochu ztratil v logice počínání extra-kladného Ashitaky a lidí okolo něj, ale jinak nádherný zážitek, a těším se na další zkušenost s Hayaem... ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný animovaný film, který už svým tématem i délkou dává na srozuměnou, že pro děti to tentokrát nebude. Dostal jsem se k němu dost pozdě a můžu říct, že mi učaroval. Jak animací, tak scénářem a v neposlední řadě nádhernou hudbou. Bezpochyby se jedná o jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Časopis Empire vybral film v roce 2008 za 488. z 500 nejlepších filmů všech dob. (gjjm)
  • Princezna Mononoke je první animovaný snímek, jenž se podle japonské filmové akademie stal nejlepším filmem. (Kmotr76)
  • Přestože se Princezna Mononoke v Japonsku setkala s velkým úspěchem, v Americe vyšla až o dva roky později - údajně kvůli negativnímu přijetí při promítání v St. Paul. (HappySmile)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama