Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Recenze (936)

Nortizop 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl když mi bylo tak 10 a dlouhou dobu jsem se snažil přijít na to, kde jsem takovéto fantastické potvůrky viděl, především modrý průsvitný gelovitý vjem daidarabotchi se mi zaryl hluboko do paměti, že se mi o něm i zdálo, když jsem byl menší. Toto je zkrátka jedinečný film, který definuje pravé fantasy, anime a vůbec to nejlepší z Japonska. ()

freshprince 

všechny recenze uživatele

Hajao Mijazaki je génius a Džo Hisaiši jak by smet! Malovaná poezie s krásnou krajinou, nádherným soundtrackem který se Vám vryje do paměti a příjemně vyprávěným příběhem. Tento snímek rozhodně není pro děti (většina anime ne), ale já se k němu dostal právě ve velmi útlém věku a proto je to moje jedna z největších srdcovek. Bez pochyby 100%. ()

ShaKun 

všechny recenze uživatele

Skrytá idea v Miyazakiho famóznom diele, ktorá poukazuje na nás, ľudstvo. Častokrát ukrýva pre nás myšlienku v jeho dielach. Miyazaki je pre mňa ako vzor. Réžia a aj scenár, 40 rokov a ani pri jednom z jeho filmov som nepocítil žiadnu "únavu" . Nastavil hranicu filmov (nielen Anime kde je špička) veľmi vysoko. Svedčí o tom aj jeho "Veľká Trojka" toho najlepšieho čo nám mohol ponúknuť. Priniesol k nám dychberúci fantasy svet, s nezabudnuteľnými charaktermi, úžasným dejom a skvelou hudbou. A toto všetko on vytvoril preto, aby nás jeho svet mohol obkolesiť a pohladiť na srdci. Princezná Mononoke je film, časť jeho samotnej duše, ktorý priniesol pre nás. A áno nakoniec aj tá slza ukápla. ()

DK197 

všechny recenze uživatele

Asi jsem divná. Nebylo to špatné, ale... Nějak jde mimo mě to všeobecné nadšení. Nebylo to špatné, konečná pointa super, ale dál...? ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem shlédnutí odkládal, ale nakonec jsem nebyl zklamán, i když se mi do Mononoke nechtělo. Animace mi zas tak skvělá nepřišla, to příběh byl prvotřídní s jedním ale a tím byl samotný konec, který byl zbytečně natahovaný a trochu zmatečný. Film lze s klidným svědomím doporučit dospělým i dětem, každý si tam najde své. Na druhou stranu nečekejte zázraky, spíš tak trochu jiný animák, který zaujme. ()

malyLibor 

všechny recenze uživatele

Inu, tento film je pro mne obrovským zklamáním a jen dokazuje, jaký jsem barbar a že mi umění pro umění nic neříká. Já mám rád prostě filmy pro lidi. Ano, věřím, že tohle je to pravé umění a je to dokonalé, krásné, esenciální a fundamentální... nicméně já u toho usínal nudou a kroutil hlavou nad podivností příběhu a podivným jednáním postav. Kdyby nebylo krásné animace, asi bych dal odpad... takto dávám dvě hvězdy. Je to průměr, za formu bych dal tři hvězdy, za obsah odpad, dvě hvězdy jsou podle mne maximum, co mohu dát. ()

vladi3 

všechny recenze uživatele

Krasna rozpravka s krasnym posolstvom... Osobne sa mi o trosku viac pacila Spirited away, ale asi len preto, lebo bola moja prva :) ()

Sashmen13 

všechny recenze uživatele

Jó, ne vše animované je pro děti, tak jak tohle dílo přistupuje k brutalitě, je asi jako když si čistím zuby, nic speciálního, ale zároveň vyjímečné. Správný japonský zážitek, ale nemyslím si, že je to pro anime jedince nepolíbené hned z fleku. ()

Pekyno 

všechny recenze uživatele

Jedna z mojich absolútne najobľúbenejších záležitostí. Tento jedinečný animovaný film sa nedá porovnať s ničím, čo som doteraz videl. A, že som ho teda videl nespočetne veľakrát. Majster Mijazaki, vytvoril strhujúci, dobrodružný, ale aj strašidelný svet z ktorého miestami mrazí. Nie, toto nie je tá Cesta do fantázie, ktorú môžu vidieť aj nižšie ročníky a budú relatívne v pohode. Je to dojímavý príbeh plný výbornej hudby od Joea Hisaishiho, múdrostí (príroda a ekológia), láske a skvelých postáv. Prvýkrát videné na ČT v českom dabingu.. a ja už len dodám, že rád sa k Mono vraciam, veľa mi toho zmenila. ()

sarulefilm 

všechny recenze uživatele

Tohle je skvělý! Bylo, je a bude. Princezna Mononoke mě ohromovala v dětství a dodnes to miluju. Animace je super, jako vždy u Ghibli, ale tenhle film má podle mne ze všech děl studia jeden z nejlepších příběhů. Poutavou formou prezentovaná autorova láska k přírodě, kterou předává divákům. Přes všechnu krásu přírody a lásky, kterou snímek zachycuje je zde i spousta temnoty a krutosti. Veškerá složitá témata, která se zde vyskytují jsou ale podána tak jemnou formou, že do člověka opravdu chytne za srdce. Sledováním filmu se divák skutečně propadá do jiného světa a podléhá jeho kouzlu. Je to magie a láska. Je to jemné i drsné. Je to Hayao Miyazaki a jedno z předních děl jeho tvorby. Je to zkrátka srdcová záležitost. ()

Orbitus 

všechny recenze uživatele

Film jako takový jsem viděl poprvé, když mi bylo 10 let, což bylo asi 8 let po vydání. Svým charakterem mně docela upoutal, mamka mi ho pravděpodobně nahrála na kazetu hlavně kvůli tomu, že byl podobný Pokémonům. Už od začátku mně uchvátil zpracováním, dějem, dokonalou hudbou. Opravdu stojí za shlédnutí, děj je svižný, propracovaný a hudba vytváří naprosto skvělý podkres. Tento film doporučuju jako základ pro milovníky anime a i pro ty co se jako já dozvěděli až o deset let později že existuje něco jako anime. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Na to, že anime vůbec není moje krevní skupina, tak tohle bylo pěkné. Mělo to myšlenku a to je pro mě hlavní. ()

Rebel24 

všechny recenze uživatele

Hajao Mijazaki je divoch v animovanom svete, na ktorého sa v čistej surovosti no i priamej charakterovej úprimnosti Hollywood vobec nechytá. Pripomína mi Tarantina v tomto svete, ma svoj štýl, scény s množstvom krvi, prudké dejove zvraty, bez zaváhanie je schopný obetovať jednu z hlavných postav a zaroven filmu nechýba srdce a odkaz pre diváka - a ako bonus to všetko v animovanom šate, v pohode možné servírovať aj pre deti. Škoda tej zbytočne prehnanej dĺžky, film nie je dostatočne ľahký, aby bol stravítelny vo viac ako 2 hodinách sledovania. 78% ()

gerry007 

všechny recenze uživatele

Tohle už je přeci jen lepší než pozdější Cesta do fantazie. O poznání menší nuda a spousta nádherných nápadů ()

Tuatha 

všechny recenze uživatele

Princezna Mononoke byla mým prvním animem, které jsem v životě viděl. Po shlednutí jsem naprosto propadl Hayao Miayzakimu a jeho světu obrovské fantazie. Princezna je anime, které musí zaujmout každého bez rozdílu věku, každého, kdo má alespoň trochu fantazie. Kromě toho výtvarná stránka je taky povedená i když věřím,že někomu může přijít trochu kýčovatá. Výborná pohádka! ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama