Reklama

Reklama

Jsem kyborg, ale to nevadí

(festivalový název)
  • Jižní Korea Ssaibogeujiman gwaenchanha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Při pracovní směně na montážní lince v továrně na rádia uslyší Young-goon hlas, který jí radí, jak sestrojit baterii pro dobití. Dívka uposlechne rady neznámého hlasu, dle návodu propojí své zápěstí s kabely baterie a zapojí se do zásuvky. Young-goon tak konečně získá dostatek energie k aktivaci své pravé podstaty - kyborga. Nadlidské schopnosti musí použít k záchraně své babičky, která byla odvezena do psychiatrické léčebny. Po ukončení „dobíjecího procesu“, tedy ve chvíli, kdy se Young-goon probere z bezvědomí po zásahu elektrickým proudem, zjistí, že byla odvezena do téhož ústavu pro duševně choré. Soustředí se tedy na svůj úkol – likvidaci personálu léčebny a záchranu babičky. Lékaři jí však do cesty kladou velké překážky jako například povinnost jíst, hrozí jí tedy nebezpečí poškození robotického zařízení. Naštěstí pro ni jeden z pacientů, Park Il soon, vyrobí přístroj k přeměně jídla na elektrickou energii a Young-goon může najít svůj pravý smysl života. (Ketri)

(více)

Recenze (98)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Seo-Gyeong Jeong, Chan-wook Park .. Špatné. Tohle si nezaslouží ani průměr a už vůbec ne kvůli zářivé vzpomínce na jméno Park Chan-Wook nebo kvůli formální stránce. Kdyby totiž alespoň tato mozaika emocionálně převážně prázdných scén měla nějaký smysl nebo pointu, možná by se dalo mnohé odpustit, jenže když chybí i tento prvek, ospravedlňující dlouhé minuty zívání a zírání na Parkovu překvapivou neschopnost tentokrát něco sdělit, nemohu jinak. Pitomoučké postavy (naštěstí ospravedlnitelně bláznivé) v reji barvitých vizuálních onanii s fajnovou hudbou prostě na dobrý film nestačí. Mě určitě ne. 40%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Po Vengeance trilogy Park prichadza s filmom z uplne ineho zanroveho sudka (i ked jedna akcna "masaker-sekvencia" svojou spektakularnostou si v nicom nezada aj s Peckinpahovymi vybuchmi filmoveho nasilia), ktorym dokazuje, ze vie tocit aj ine, ako vazne filmy a zaroven sa v nich rovnako dobre, ak nie este krajsie vynima jeho specificky rezijny rukopis rozpravania hlavne obrazom ako i zaluba v ciernom humore. Vizualna stranka si (od perfektnych dekoracii, cez kameru - uhly i nasnimanie az po FX sekvencie) podobne ako u predchadzajucich reziserovych filmov zasluhuje absolutorium a dokonale plni svoju funkciu podavat naoko vazny pribeh (mentalna choroba ako prekazka v medziludskej komunikacii - podobne prvky uz obsahoval aj Sympathy for Mr. Vengeance) odlahcenym sposobom, vyborne balansujuci na hrane zabavnej usmevnosti od prepadu do trapnosti. Dovody "preco" a "ako" sa ustredna pacientka dostala do sanatoria a co je vlastne skutocnou podstatou jej poruchy su sekundarne. Cyborg tema (fuzia cloveka s mechanickymi prvkami), vlastna hlavne japonskemu cyberpunku sa v Parkovych rukach prioritne meni na sled vizualne hravych "ako-keby" live-manga sekvencii, pri ktorych som tajil dych az nezdravo velakrat ;-) [Berlinale 2007] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zmatené, ne úplně dotažené, citově až překvapivě chladné a formou drtivě vítězící nad obsahem? Ale kdepak... Spíše svěží, překvapivé, žánrově neujasněné, nápadité, příjemně ulítlé (respektive hodně ulítlé i na Asii) a prostě takové "typicky asijsky" milé. Navíc je to celé opět podpořeno precizní Parkovou režií, skvostnou technickou stránkou a sympatickým obsazením. Ani náhodou to není pro každého, ovšem nesporné kvality tomu těžko někdo nepřizná. A navíc dojde i na jednu geniální akční vyhlazovací scénu a nějaké to jódlování se také dostane ke slovu... ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se film tváří jako mistr v říkání naprostých zbytečností, taková bezzubost. Na druhý pohled už člověku dochází, že tohle je pohled na svět bláznů, do jejich podsvětí, kde platí stejné zákony jako ve světě lidí. Dívka jako cyborg je klam. Ve skutečnosti to je důkaz nepochopení duševně chorých spoluobčanů a jejich vlastního přesvědčení – v přeneseném významu dívce nikdo nevymluví, že je cyborg (blázen), a společnosti zas nikdo nevymluví to, že cyborg není. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ZA PRVÉ - PŘIPOJTE REPRODUKTORY... ZA PÁTÉ - UPEVNĚTE IZOLÁTOR K REPRODUKTORU... ZA DEVÁTÉ - PODŘÍZNĚTE SI NOŽEM LEVÉ ZÁPĚTÍ A ZASTRČTE NEIZOLOVANÉ DRÁTY... ZA DESÁTÉ - PŘIPOJTE SE DO ZÁSUVKY..... /// Na rozdíl od světla (který vědělo, že je světlem hned od začátku), přišla Young-goon na to, že je kyborg později. Pak přišli lidé v bílých pláštích ..... a ona stále neví co je její smysl, proč ji vyrobili? Bláznivý příběhy bláznů, ujetej svět, kde kočka je především chlupatá a o ukradeným čtvrtku by něco mohl vědět automat na kafe. Divnej humor (a je to vůbec humor?) a Parkovi hrátky s myslí (a se mnou) mají i světlý chvilky. Bláznivost pro všechny, kterým to, že 1+1 jsou 2 připadá jako nuda a který není třeba rozumět, stačí jen najít důvod PROČ ji chtít vidět. Já prostě ten důvod hledal marně. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když jsem byl(a) malej (malá), vzali mě rádio (a babičku). 2.) V noci vstávám, abych poslouchal hukot ledničky a zvuky bojleru. 3.) Moc bych chtěl slyšet jódlovat Korejce v Tyrolsku. 4.) Thx za titule ,,Vojta Pitra“ a ,,mydlo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ani opětovné zhlédnutí, tentokrát dokonce na velkém plátně, mě nepřesvědčilo o tom, že I´m Cyborg, But That´s Ok je něco víc než pár moc pěkně natočených střepů, které se dohromady nesloží v žádný zajímavý tvar. Skoro dvě hodiny plýtvání Parkovým talentem. FILMASIA 2007 ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, že musím takhle slabě hodnotit film, který má tak skvělé herecké obsazení. Rain vypadal úžasně i jako blázen a jeho polibek mě rozhodně nenechal chladnou. Zato zbytek filmu mě zchladil dokonale. Moc nepříjemných situací, na které jsem se nechtěla dívat a moc úchylností, které jsem nechtěla slyšet. Chan-wook Park mě zklamal, protože tady už přejel moc daleko. Poprvé jsem měla problém dodívat se na jihokorejský film. Slabé 2*. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený unikátní kousek z psychiatrické léčebny, který poodhaluje nitro "bláznů", kteří mají o sobě naprosto mylné a někdy i halucinacemi podpořené představy. Film působí velice mile a něžně, první polovina je jednoduše příjemná na pohled a vůbec nevadí, že zápletka není kompletně dovysvětlena. První hodinu filmu bych hodnotil velmi kladně, jenže pak se příval nápadů zpomalí, rozvolní a menší pointu, jenž čeká na konci, lze předem odhadnout. 7/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

"Sympathy for Young-goon?" Bezpochyby! Další ukázka (byť sestavená na jednoduchém půdorysu) Parkova režijního mistrovství. Jemně humorná love story z blázince na nás pálí vizuálně nápaditou smršť projektilů, stejně jako Cyborg Girl ve dvou scénách, kterými Park suverénně zahanbuje kdejakého hollywoodského akčního rutinéra. Technické finesy (od vynálezavých úvodních titulků až po pěkné CGI vychytávky), stylizace a celkové zpracování ohromují dokonalostí (sic krapet chladnou) a střízlivou extravagantností, a herci nenuceností. Výkon ústřední dvojice nemá snad ani cenu vyzdvihovat (stačí říct, že slečnu hraje jedna z nejlepších jihokorejských hereček, Lim Su-jeong) - v blázinci jakoby se narodili, jsou sympatičtí a jejich emoce jsou uvěřitelné, a též okolní pestrá přehlídka zvláštních existencí působí přirozeně a poskytuje živnou půdu pro kopec hravých etud v hravě výtvarně zpracovaném prostředí. Il-sunovo dechberoucí "jódlování" o Švýcarsku a následný let s beruškou mě nadchli a považuji ji za jednu z nejlepších a nejhravějších sekvencí letošního roku. Parkův film evidentně díky svému pozoruhodnému pojetí vzbuzuje kontroverzi a po druhém zhlédnutí jsem musel ubrat ze superlativů a nějak mi unikal hlubší smysl toho všeho, ale opět se mi film zadřel pod kůži a bavil jsem se. "Udělat z policajta impotenta je bránění úřednímu výkonu!" :-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Trošku moc divný, aby to bylo přímo milý, což je způsobený prostředím psychiatrický léčebny a i celkovým chováním všech postav a to včetně těch hlavních, ale několik nápadů je fakt pěkných ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Hardcore komediální drama, které je nevšedně pojaté a hlavně originální, . . z prostředí psychiatrické léčebny s milou Su - jeong Im, která vypadala krásně roztržitě. Ze začátku jsem tedy nevěděl, co si myslet a jak na film, jako takový koukat, protože jsem něco podobného nečekal a od Parkových předešlých filmů jsem si už zvyknul, na trošku jiné podání dramat. Netradiční příběh i prostředí se sympatickými herci. Rozhodně zajímavý filmový kousek z Parkovi režie. 70 % ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerná sci-fi komédia od Park Chan-Wooka. Má celkom dobrý príbeh o mladej žene, ktorá verí, že je kyborg a keď sa kvôli tomu zraní, je prevezená na psychiatriu, ale ona je o svojej pravde presvedčená a odmieta jesť ľudské jedlo, čo ju ale môže stáť život. No našťastie si tu nájde nového priateľa, ktorému verí a môže jej pomôcť. Spracovanie nie je zlé, ale nie som s ním ani až tak moc spokojný. Hlavným problémom je, že dej tu ani nedokáže výraznejšie zaujať, ani na okamih ma to nedokázalo lepšie vtiahnuť, chýba tu viac nezabudnuteľných situácií a celý čas mi bolo úplne jedno, ako to bude ďalej prebiehať, prípadne ako to skončí, za čo ale môže hlavne uzavreté prostredie nezaujímavej psychiatrie a málo zaujímavých vedľajších postáv, čo tento film dosť zhadzuje. Ale aj tak si nemôžem na dej ako celok moc sťažovať, celé je to také príjemne hravé, nápadité, svieže a milé, pár scén je aj dosť zaujímavých a tak sa na to dobre pozerá až do konca. A vyzdvihnúť musím hlavne dlhú akčnú sekvenciu v strede filmu, tá je na tento typ filmu neočakávaná, ale príjemne osviežujúca a aj slušne krvavá. Čo sa týka humoru, síce tu chýbajú nejakú skutočne vtipné momenty, ktoré by stáli za zasmiatie, ale tá celková hravosť dokáže udržať dobrú náladu. Herecké obsadenie nie je zlé, ale mohlo byť aj lepšie. Hlavným problémom je už spomínané malé množstvo zaujímavých postáv, Lim Soo-Jung v hlavnej úlohe je skvelá, toto jej sadlo a bavila ma v každom zábere, aj Rain je celkom obstojný, no týmto to končí. Réžia a technická stránka sú výborné, Park Chan-Wook je skvelý režisér a to dokázal aj tu. Škoda, vôbec mi nesedí toto prostredie psychiatrickej liečebne, pôsobí tak moc obmedzujúco, že ma ani tento film až tak moc nebavil, ale inak zvyšné stránky sú veľmi výrazne nad priemerom, skvelá réžia a vizuálna stránka, perfektná hlavná hrdinka a mnoho dobrých nápadov, či už vizuálnych, alebo aj obsahových. A preto je pre mňa I'm Cyborg, but that's Ok lepší priemer. 60% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Čistých pět to není, ale ten film si mě získal nejen svou vizuálně strhující formou, tak i svým tématem a způsobem jeho podání. Sice diváka tolik neangažuje, ale lhostejné vám postavy taky rozhodně nebudou. Navíc se otevřeně hlásím k velkým sympatiím k Rainovi (aka Pi, aka Bi), přestože jsem heterosexuál. Není to dokonalé jako celek, ale v mnoha svých částech ano. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Park Chan-wook natocil cisto audiovizualny film, ktory uplne postrada silnu emocnu rovinu jeho starsich filmov az dokonca sklzava k samoucelnosti. Avsak aj napriek tomu odporucam vsetkymi desiatimi, pretoze jeho vizualna estetika vyraza dych v takmer kazdom zabere. Absolutne ma dostali akcne sceny spajajuce v sebe videohernu estetiku, nasilie a doslova infantilnu atmosferu a hudbu. Po tejto stranke to skutocne nema obdoby. (8.2/10) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Když blázinec, tak pořádnej. Není tu nouze o roboty, mluvící zářivky, kradou se tu pingpongové vychytávky, jódluje v korejštině a chodí pozpátku. Čas se tu hrozně vleče, nejspíš kvůli tomu škytajícímu chlapovi v kukačkách, takže trvá věčnost prokousat se (za pomoci babiččiny protézy) tímhle příběhem až k finálnímu romantickému procitnutí .. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Je to blbost? Je to geniální snímek? Já nevím.. Už se mi dlouho nestalo, abych s hodnocením filmu takhle dlouho otálel. A ač jsem nad komentářem k Ssaibogeujiman kwaenchanha probendil spousty dnů, pořád se nemohu dokopat k závěrečnému rozhodnutí. Na jednu stranu má film nesčetně kladů (kamera, herci, výprava..), ale nemůžu se zbavit pocitu, že chyba bude asi v Chan-wook Parkovi. Netvrdím, že je to mizerný režisér, ale prostě film nedotáhl k dokonalosti nebo dechberoucímu konci. V ději jsem se ztrácel a někdy se přistihl, že myslím na úplně jiné věci, načež jsem musel snímek vrátit na místo, kde jsem se zasnil. Je to škoda, protože takovéhle ambice nemá každý druhý film. Přesto dávám za 4. Už jen kvůli té úchvatné střílecí scénce.... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Precizní vizuál jednoznačně zastiňuje emocionální stránku (doopravdy na mě zafungovala jen scéna s operací)and that's not okay. 70% ()

Související novinky

Wachowští na vás pošlou nindžu

Wachowští na vás pošlou nindžu

16.02.2008

Už jsme se tak nějak smířili s tím, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Andy & Larry) bude pestrobarevná omalovánka pro celou rodinu. Jejich další projekt (byť jej budou pouze produkovat … (více)

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama