Reklama

Reklama

O kohoutkovi a slepičce

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1953, 13 min

Režie:

Zdeněk Miler

Scénář:

Zdeněk Miler

Kamera:

Zdenka Hajdová

Hrají:

Růžena Nasková (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kreslený film podle námětu národní umělkyně Marie Majerové; na pohádkovém příběhu slepičky a kohoutka se ukazuje, jak nepěkná vlastnost je sobectví a jak je hezké, když jeden pomáhá druhému. (Filmový přehled)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Filmové herectví Růženy Naskové cele respektuju, v Ahasverovi a Příkladech táhnou jsem si ji velice oblíbila, ale jako vypravěčku pohádek... k tomu bych měla určité reservy. Neb je to tak teskné a tak plačtivé. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Další z českých kreslených pohádek, které si naše děti tolik oblíbily. Film bude uvítán jako doplněk promítání pro děti v závodních klubech, osvětových besedách i školách. Filmový přehled 21/1954 ()

easaque 

všechny recenze uživatele

klasická lidová pohádka v Milerově podání mi nesedla. Animace je velmi dobrá, ale příběh znám trochu jinak a tento mi zaváněl ideologickým moralizováním. Taky mi vadilo, že kromě vypravěčky tam nebyly žádné zvukové efekty či hudba. Prostě takové nedomrlé 2hvězdy. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Erbenovská pohádka "O kohoutkovi a slepičce" má vícero variant, ale stejný cíl. Všudypřítomná temnota spisovatelovy podstaty je přiblížena lítostivým žalozpěvem Růženy Noskové. Výchovný charakter je i přes drobné zaškobrtnutí srozumitelné, byť cesta ke spáse by v realitě byla nemožná. Výtvarná podoba Zdeňka Milera podtrhuje zvolenou tesknou atmosféru. Okouzlující svým zvoleným stylem. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Rok 53 a krasna animace. Pohyby slepic jsou temer fotoreal, k tomu nadherne mnohovrstevne pozadi? Nic takto na pohled pekneho a kvalitniho snad Miller uz neudelal. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o kohoutkovi, který se téměř zadávil svým sobectvím a slepičce, která mu z lásky nezištně pomohla, je tu v úpravě Marie Majerové v budovatelském hávu. Kohoutek je až moralistně pranýřován za to, že byl sobecký (vlastnost pro kolektiv značně nevhodná) a slepice-údernice obejde mnohem méně stanovišť, zato vše dožene svým úderným vyhrabováním zaneseného potoka. K tomu "ladí" také poněkud budovatelský komentář. Přesto je kladem krásná animace i zpracování i přes úpravy stále ještě klasické pohádky. Obojí stále ještě nezestárlo, a proto stojí za vidění :-) ()

filmator 

všechny recenze uživatele

Výtvarně a animačně paráda, Miler zatím jen částečně rozpoznatelný. Vypravěč nadbytečný, stačily by jen dialogy. Nemám rád, když nám někdo popisuje to, co sami vidíme. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejstarších Milerových filmů. Hodně mi připomíná ty staré Disneyho krátké filmy, které byly plné zvířat. Zde je o slepici a kohoutovi, který se udáví jeřabinou. Krásná animace, trošku jiná než na kterou jsme zvyklí ze seriálu O KRTKOVI nebo O CVRČKOVI. [392. hodnocení, 19. komentář, 75%] ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Ta drůbež je velice slušně animovaná, kor na rok 53. Škoda, že jinak je to taková debilita. Ještě s kolektivistickým podtextem. ()

Thanoris 

všechny recenze uživatele

Ó, kdyby to tak bylo v životě stejně jednoduché, jako v takových pohádkách... Ale což, vyprávění je to pěkné, ale tyhle prvopočátky bych opravdu nesrovnával s daleko povedenějším Krtkem o tři roky pozdějším. To mluvené slovo bez podkresu se přecejen na film kouká trochu zdálky. ()

Kat_u_lik 

všechny recenze uživatele

Ta animace, ty detaily! Nejvíce se mi líbí na začátku jak kohoutek otevře dvířka, oklepe se, a slepička za ním dvířka lehce zavře a pírka opráší :) Ale máte pravdu, to mluvené slovo je strašné, zbytečně to ubírá na roztomilosti a celkovému dojmu... ()

Reklama

Reklama