Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak chudý mládenec skrze svou chytrost a šikovnost nakonec ke štěstí přišel. Televizní film na motivy pohádek B. Němcové... V chudé chalupě žije mnoho dětí, z nichž nejstarší je Ondra (M. Kavalčík). Chalupa už všechny neuživí, proto otec pošle syna do světa, aby se vyučil nějakému řemeslu. Ondra se na své pouti setkává se stařečkem, kterému nabídne poslední buchtu. Tajemný stařík mu poradí, kudy se má vydat na cestu a také chlapce něčím obdaruje. Na cestě pak Ondra potkává mnoho lidí a při každém takovém setkání prokazuje svou chytrost. Když doputuje až do města, prohlíží si krámky a přemýšlí, kterému řemeslu by se mohl vyučit. Vybere si zlatníka. Je přijat a dokonce je tak zručný, že mu mistr dovolí zhotovit šperky pro princeznu, do které se Ondra zamiluje. Princezna (J. Tabrea) je němá, ale i s tím si chytrý Ondra určitě poradí. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Chlapče, dneska se v naší chudé domácnosti nepeklo jen tak, dnes se peklo, abychom tě vypakovali z domova. A najdi si poctivé řemeslo!" (jakékoliv řemeslo je poctivé, ne?) A Ondra šel a po cestě za buchtu k rozumu přišel a pak už ho čekala jenom samá pozitiva a sociální jistoty. Přechytračil kde koho (přechytračit neznamená podvést), všichni se radovali, jak je chytrý a milý, vyučil se zlatníkem .... a potomci Ondry a princezny jsou nepochybně po obou rodičích tmavoocí s tmavými kudrnatými vlasy. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pro tuto sobotu vyhrabala ČT další marnost z ostravského studia. Odpad to tentokrát ještě není. Princezna je dobrá a námět z Němcové přece jen nedovoluje klesnout pod určitou úroveň. Možná by to bylo i na dvě hvězdy, nebýt zoufalého projevu předsavitele titulní role. Kavalčík opravdu nemá jinou možnost než být Rudou z Ostravy. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka bez pořádného kouzla. Herci (včetně mladého Kavalčíka se snaží), ale bohužel nejvýraznější je královský rádce (Postránecký), který má zbytečně moc prostoru. I když jeho špehování je skutečně k smíchu:-) Scénáristicky slabé - Ondřejovi kumpáni ze zlatnické dílny zbytečně pobíhají a pokřikují, ale napětí nezvýší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možná ke konci zbytečně uspěchané, ale jinak přímočaré, jak má u pohádky být, slušná práce s druhým plánem i herecké výkony. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Maskéři si na Michalovi Kavalčíkovi vyzkoušeli pořádně silný make up. V několika scénách byl strašně oranžový až to působilo nepřirozeně. Jinak byla pohádka příjemná díky hercům, kteří se snažili co jim síly stačily. Exteriéry byly pěkné. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní zpracování velice kvalitní literární předlohy. Opravdu krásná pohádka a navíc je fajn vidět, že Ruda z Ostravy nebyl vždycky jenom sráč. 70% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezké exteriéry, nic více. Bohužel ani velmi dobří herci nezachránili nezáživný scénář. Začátek o tom, kterak vykutálený podvodník ke štěstí přichází je navíc úplně zbytečný, neboť to hlavní ("boj" o princeznu) je až ve druhé polovině filmu. No, asi se nehodilo natočit jen půlhodinovou pohádku. ()

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Ať už vyzněl celkový dojem televizní pohádky jakkoliv, nemůžu upřít tvůrcům naprosto výborný výběr exteriérů, které mému oku lahodily. Samozřejmě mne překvapil mladý Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy v pro něj netypické roli vesnického jinocha a jsem zvědavá na jeho další filmové proměny. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice dialogově slabší, ale náladou a především vyzněním velmi, opravdu velmi příjemná pohádka, situována do interiérů bruntálského zámku a rožnovských exteriérů. Také obsazení Postráneckého se povedlo, zlatník Ondra ani princezna nejsou nijak výrazní, to ale nemůže pokazit nedělně příjemný pocit z této pěkně provedené pohádky. Hudba: Pavel Helebrand ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Budeme mít dobrého krále..." Vcelku milá pohádka s příjemnou hudbou o tom, jak hezky chasník k rozumu za buchtu pro pohádkového dědečka přišel, přechytračil kdo koho a ve výsledku získal krásnou princeznu. Klasika od Boženy Němcové je zárukou minimálně průměrně koukatelné pohádky na nedělní odpoledne. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Kavalčík by měl svoji kariéru orientovat poněkud jiným směrem ve svém příštím životě (který doufám proběhne ve zcela jiné časové epoše než ten můj). K herectví vlohy nemá, zato dokáže perfektně odhadnout lidi (kouzelného dědu pohostí, nekouzelnou paní sprostě ošulí) a taky je parádně ošulit (viz předchozí závorka). Takže Kavalčíku, nemarni svůj talent a šup šup, nafasovat hrnce a dělat prima akce pro důchodce! ()

ssfan 

všechny recenze uživatele

Hodně ubohá pohádka s nepropracovaným dějem a chabým scénářem, který by zvládlo napsat i desetileté dítě. 15% ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Pěkné štramberské exteriéry a účast Řeháka, Postráneckého a Tokoše trochu zvedají tuto pohádku z obvyklé TV utahanosti a nudy. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Klasická česká pohádka v hlavní roli s nijakou princeznou a s Rudou s ostravy v době, kdy ještě nevypadal jako otrapa, ale jako gey. Navzdory děsné ústřední dvojici vcelku milá televizní záležitost. ()

Reklama

Reklama