Reklama

Reklama

Tajemství oceánu

  • Velká Británie Deep Blue (více)
Trailer
Velká Británie / Německo, 2003, 91 min (Director's Cut: 83 min)

Obsahy(1)

Tajemství oceánu je netradiční film, který přináší unikátní záběry ze světa moří a oceánů. Jeden z nejpozoruhodnějších a nejucelenějších projektů, které kdy byly na poli dokumentů natočeny. Tajemství oceánu vás ponoří do mořských hlubin, provede vás od těch nejmělčích korálových útesů až k pustým břehům Antarktidy, od širého otevřeného oceánu až k noční krajině nejhlubších mořských propastí. Slovy režiséra Alastaira Fothergilla: „Zavedeme vás do světa, který jste nikdy před tím neviděli, zavedeme vás do poslední neprozkoumané oblasti naší planety.“ (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Fr 

všechny recenze uživatele

Modrá hladina je zdrojem života..... Po prvních dvou minutách, po fantastických záběrech delfínů, oceánu a vln se mi chce zvolat TY JO !!!! Pohled na nádherně modrou hladinu ve spolupráci s podmanivou hudbou uklidňuje. Nechce se věřit, že to nejsou triky. Majestátná kosatka na lovu, reje delfínů, ale také mnoho prapodivných živočichů, tvorů, kteří fascinují a děsí zároveň. Nejsem žádnej přírodopisnej fajnšmekr, ale mám pocit, že tenhle film je spoustou věcí vyjímečnej. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jaký smysl má sledování střihového filmu, jenž se skládá ze záběrů, které jste už všechny viděli? Jaký smysl má sledování dokumentu, v němž zaznívají věty, které jste už všechny slyšeli? Pramalý. Z úcty ke kráse záběrů a Attenboroughovi dám ***, ovšem divákům raději doporučím jeho seriál Modrá planeta, v kterém totéž a víc uvidíte, totéž a víc uslyšíte, zkrátka více se dozvíte. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to krásnej dokument. Vůbec se nedivím, že ten věděc, kterýmu to ukázali zůstal stát s otevřenou pusou a tvrdil, že to musí být počítačová animace. Po takové hodině filmu si začnete říkat, kolik proboha má modrá barva odstínů? Kolik ryb tam ještě je? Jaké úžasné barvy a tvary ještě mají? Některý záběry jsou opravdu nádherný, jako kdyby vypadly přímo z nějakýho animačního studia (například rej kladivounů, rej delfínů, korálové útesy obklopené červenými rybkami, finální rej všech možných zvířat včetně žraloků, delfínů a albatrosů spousta dalšího). Jenže to bohužel není dokument, ze kterýho by se divák něco dozvěděl. Jako kdybych byl při sledování hluchý a neuměl ani číst titulky a jen viděl děj. Michael Gambon má příjemnej hlas, ale to co říká není výklad k dokumentu, protože neřekl víc jak dvěstě vět, z nichž většina je buď obecně známých nebo popisujících děj filmu. Hodně mi tam chybělo říct, co to vlastně vidím, protože žádnej odborník na podmořskej život nejsem a koukat devadesát minut na něco, o čem se ani nikdy nedozvím, jak se jmenuje, to je ztráta času. Ale co zase bylo úžasný je hudba George Fentona, ze začátku mi připomínala Statečný srdce, pro každou větší skupinu zvířat byl vlastní hudební motiv. Pro delfíny tak nádherně hravá, že jsem už jen při poslechu viděl, jak dovádí a poskakují. Některé okamžiky mi zase připomínala Donnerova Supermana, prostě nádhera. Akorát ten nedostatek faktů o zvířatech mi vadil. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nezávisle na tom, co bylo získáno sestřihy a co podvodními kamerami, je zřejmé, že se tato báseň v obrazech nad obyčej vydařila. Symfonie barev, unikátní detailní záběry na rejnočí hlavu, plovoucího plejtváka, vlnící se hejno hlavonožců, bižuterie života v mořských hlubinách i tučňáčí trampský jihopolární balet odškodní za mnohé. Slova o kompilaci nejsou přesná; zdroje jsou s pedantskou podrobností uvedeny v závěrečných titulcích a není divu. Pokud by se mělo pracovat s originály, nebylo by možné natočit tento film; stal by se prostě nezaplatitelným a jeho realizace by byla - ani ne tak kvůli potřebným penězům - letitá. V žádném případě nejde o sestříhání,ale naopak o vytvoření původního pohledu, jehož hlavním nosným prvkem je poetizace vodních kontinentů a jejich obyvatel. Vzdáleně lze takovýto přístup přirovnat k práci režiséra hraného filmu, který ve střižně selektuje natočený materiál nebo hudebníka aranžujícího nově notoricky známou skladbu. To první je ovšem více výstižné. Autoři filmu hodili rukavici všem, jimž jde o víc, než je strohý přírodovědecký popis. To není kritika, to je konstatování legitimnosti odlišných přístupů při prezentaci druhé, rozsáhlejší a pestřejší části bioty této planety, o níž stále víme míň než méně. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně natočený dokument z podmořského světa, který snad ani není dokumentem. Protože na ty nejrůznější tvory žijící v moři můžete zírat a nespustit z nich oči. A navíc ten hlas Pierce Brosnana v americké verzi byl prostě dokonalý. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Symfonie oceánu. Oceán v obrazech. Epická orchestrální hudba doprovází dokument, který si neklade jiný než estetický cíl. Tím se, i když komentovaný, řadí po bok třeba "Mikrokosmu" nebo "Ptačího světa". Motivy jsou řazeny poměrně volně, přesto při rozlehlosti oceánu trochu zamrzí některé jejich opakování (na sardinkách se hoduje celkem 3x), stejně jako místy snad až příliš patetická hudba, nebo závěrečný, naprosto zbytečný dovětek. Ale to jsou jen malé výtky v porovnání s tím, co za úchvatné podmořské představení film nabízí. Ono také chtít propracovanější scénář, když na některé záběry čekáte měsíce... Mimochodem u mě to vyhráli krabi a kladivouni. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálna nádhera tohto dokumentu mi vháňala do očí slzy. Práve na tomto je dokument vystavaný. Nedozvieťe sa v ňom nič, co by ste už nevedeli pred tým, no krása toho čo vám predvedie vás strhne behom prvých pár sekúnd. Vidieť to v kine musí byť zážitok. (8.5/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Naučná hodnota je téměř nulová, ale o to tu vůbec nejde. Deep Blue je totiž hudebně (Fenton je kouzelník) i obrazově podmanivá odysea do okouzlujícího, a přesto nekompromisního světa, o kterém vlastně víme jen to, že ho skoro neznáme - a veškeré komentáře jsou v něm pouze jako přídavek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle už není film. To je umělecké dílo. Kamera, obraz i hudba G. Fentona hraná orchestrem tvoří dokonalý celek. * * * * * ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument nejenom o mořských tvorech, kteří brázdí náš oceán ale také o suchozemských živočiších. Překrásné záběry kvalitní kamery s různými úhly a vypravěčem mi dalo nevšední zážitek, kterého se asi nikdy nenabažim. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Dokument je sám o sobě velmi dobrý (ať už je to sestříhaný seriál nebo ne), ale především má úžasnou, pětihvězdičkovou hudbu. Jdu shánět soundtrack. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Téměř klasický dokument o zvířatech pod vodou. Ale proč téměř? To protože má něco co jiný dokument nemá a to je naprosto fantastická hudba která nemá konkurenci. Opravdu nádhera. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nádherný mořský svět plný života. Je až s podivem, kolik krásy se skrývá ve vodním světě a přitom jsme jím obklopeni ze všech stran. Je to nádhera, jen aby to tak zůstalo... 80% ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Dokumentárne filmy nehodnotím, ale môžem aspoň napísať, že tento sa mi páčil a vôbec som sa pri sledovaní netrápil problémami niektorých užívateľov (či je to originálne nakrútené alebo iba skompilované z iných dokumentov). Skôr mi behalo mysľou, koľko námahy, trpezlivosti a technickej zručnosti bolo potrebné vynaložiť na niektoré zábery. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že mi voči tomuto dokumentu asi neprospieva fakt, že paralelne sledujem aj seriál Planet Earth, ktorý mi dych vyráža o kus viac, ako táto záležitosť. Pekné, určite pekelne ťažko nakrútené, ale v konečnom dôsledku len pekné. 60%. Ja radšej nejaké tie krokodíly alebo medvede.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Fantastický přírodovědný fenomén s podmanivou hudbou a se záběry, které jen tak něco nepřekoná. Škoda, že dokument není více poučný, pak bych neváhal s plným hodnocením. Nevím sice, odkdy patří žralok obrovský mezi ryby... ale i tak jsem si pochutnal... na tom dokumentu samozřejmě :-) ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Tajomstvo oceánu je po všetkých stránkach dokonalý dokument, ktorý ponúka mnoho užitočných informácií, ale jedná sa v ňom hlavne o tú nádhernú vizúalnu stránku. Mňa to obrovské množstvo prekrásnych záberov prevažne z podmorského sveta naozaj veľmi zaujalo a myslím, že by sa to malo páčiť úplne všetkým. Tvorcovia to zvládli na jednotku. Úchvatné! ()

Související novinky

Cesta ke středu Země

Cesta ke středu Země

17.05.2006

\"Až dosud jsme se dotýkali jen povrchu...\" je reklamní slogan dokumentu společnosti BBC Tajemství oceánu od režiséra Alastaira Fothergilla, který si vzal slova Johna Kennedyho k srdci: Když si… (více)

Reklama

Reklama