Reklama

Reklama

Jeden z nejúspěšnějších televizních seriálů se dočkal i celovečerního filmového zpracování. Populární rodinka Simpsonových ze Springfieldu tentokrát čelí globálním výzvám a Homer provede nejhorší věc svého života... Homer totiž do jezera vypustí jímku s exkrementy svého oblíbeného pašíka. Pro springfieldské jezero, které už takhle slouží jako oblíbená skládka občanů a dosahuje maximálního stupně znečištění, je to poslední kapka. A je to i poslední kapka v poháru trpelivosti prezidenta. Ten se proto rozhodne nepohodlné město zcela izolovat pod speciálním skleněným poklopem a oficiálně ho vymazat ze všech map. Jenže s tím se Homer smířit nehodlá… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 260)

Matty 

všechny recenze uživatele

Děj je velice slabý. Kopíruje motivy z již odvysílaných epizod (zamilovaná Líza, manželská krize, ekologická katastrofa), netvoří jeden kompaktní celek a jeho hlavním smyslem je patrně poskytnout prostor co nejvíce komickým situacím. Přibližně prvních třicet minut navíc nemůže být o žádném skutečném ději řeč, jsou to jenom vedle sebe úhledně naskládané vtipy. Potěší pár parodií (Titanic, Prison Break, Spider-Man, Harry Poser, ehm, Potter). Z postav nechybí snad nikdo, každý dostane svých patnáct vteřin slávy, třeba i za cenu výše zmíněného roztříštění filmu na autonomní humorné výstupy. Cameo Schwarzeneggera coby amerického prezidenta je vyloženě trapné (v českém dabingu obzvlášť), u Toma Hankse mi nebylo jasné, jestli si z něj tvůrci dělali legraci či nikoliv. Situaci v tomto ohledu zachraňují pouze Green Day, kteří však jdou záhy ke dnu. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se po celých devadesát minut dobře nebavil. U mnohých epizod seriálu (ne nutně těch nejlepších) jsem se nicméně bavil více a dodnes si z nich pamatuji některé momenty. Z celovečerního snímku si – když pominu občasné pobrukování „Spider Pig, Spider Pig…“ – tři dny od zhlédnutí na nic konkrétního nevzpomínám. Animátoři naštěstí odolali současnému 3D trendu, film natočili hezky ve 2D. Kontury jsou jasnější, barvy sytější, pohyby plynulejší, proto zamrzí, že měli přesto nutkání propašovat do filmu i pár trojrozměrných záběrů. V takových okamžicích připomínají hrdinové postavičky vystřižené z leporela a není na ně moc pěkný pohled. Citelně chybí politická či jakákoliv jiná satira. Ve snaze zalíbit se všem, není kritizován nikdo. Pro tuto korektní bezzubost kinoverze seriálu, který již nejednou s úspěchem parodoval americký sen, tupost politiků i praktiky v showbyznysu, nedokáži najít jiného výrazu nežli pokrytectví. Simpsonovi přinášejí přesně to, co každý očekával, tvůrce snad ani nenapadlo nabídnout nám i nějakou nadhodnotu. Něco, co by Simpsonovy v kině odlišovalo od Simpsonových v televizi. Ve stávající podobě jsou to jenom tři (možná čtyři) průměrné epizody neobratně slepené v jeden celek. Nedá mi to, abych je nesrovnal s celovečerním South Parkem, jenž byl zcela věrný podtitulu originálního názvu: Bigger, Longer, Uncut. 80% z úcty k seriálu Zajímavé komentáře: kiddo, RAiken, Vitason, Triple H, Phillo, newt17, lakikaki ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Navzdory skutečnosti, že poslední série jedou takzvaně ´na setrvačník´ a dobrého humoru aby v nich člověk lupou pohledal (prvních cca 8 sérií je naprosto nepřekonatelných), je první ´celovečerňák´důkazem, že pánové kolem Matta Groeninga ještě nevystříleli střelný prach. Zejména 1.půlka filmu je v četnosti fórků a narážek až smrtící, bohužel i těch (pod)průměrných. Ale pořád platí, stejně jako třeba u Asterixe, že Simpsonovi nejsou primárně pro malá děcka a jejich humor ocení spíše odrostlejší a informované publikum. I díky vtipným narážkám na cokoliv, Arnieho ambicemi počínaje, současným fenoménem globálního oteplování konče (narážka na Al-Goreovu vysokozdvižnou plošinu při Lízině přednášce připadala vtipná v celém kině asi jenom mě :o). Nejlepší vtípek? Výměna osazenstva před armagedonnem - pánbíčkáři jdou chlastat a ochlastové se jdou modlit :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velké plátno Simpsonům neublížilo. Je to o něco jiné, než si pustit 4 díly seriálu za sebou, ale zase ne o tolik jiné, aby to ztratilo ducha, vtip a prostě všechno, co k žluté rodince patří. Nenaplnily se naštěstí ani moje obavy, že gagů bude málo a v dlouhé stopáži se rozplynou. Je jich dost a jsou skvělé, nechybí pár známých osobností, Bartův trest na tabuli (a jeho avizovaná nahá jízda do Krustyburgeru), zkroušený Homer ani ekologicky agitující Líza... Prostě parádička :-) ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Zvláštní - už jsem to viděl dvakrát a asi to párkrát v životě ještě uvidím, nicméně pocit, že Simpsonovi už jsou v současnosti slabý seriál, nezmizí a celovečerní film tento dojem jenom prohloubil. Prvním důvodem je prostě fakt, že se zde snížila míra politické nekorektnosti. Druhým důvodem je velice chabý příběh, či spíše jen střípky gagů. Třetím důvodem je to, že z Homera se stalo už příliš velké hovado a tupoun a přestala to být legrace. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tři a půl dílu hezky za sebou, s jakýmsi zprstuvycucaným "ústředním příběhem", několika echt povedenými fóry, respektive narážkami, a spoustou takového slabého odvárku okolo. Chtělo to větší snahu a úsilí, za tohohle stavu říkám, že zkrácení o půl hodiny by vyloženě prospělo. 60% a děkuju pěkně, stačilo jednou. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Struktura televizních dílů podle mě nedovoluje natáhnout vyprávění o žluté rodince na celovečerní stopáž. A to je vlastně moje jediná výtka, protože vtipy je tenhle film doslova prošpikovaný. Zkrátka Simpsonovi tak, jak je mám rád, jen něco se trošku pozměnilo, takže pouze za čtyři. Zklamání? V podstatě ani nevím. Pokud se ale snímek u mě stane evergreenem jako seriál, budu s klidným svědomím moci říct NE. A pak bude i důvod zvýšit hodnocení. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, stejně jako není špatný seriál, když to ale porovnám se South Park : Peklo na zemi, tak to jednoznačně prohrává, je to ale asi tím, že nám radši černější humor, kterým South Park rozhodně nešetří, tady jsou asi nejzábavnější úvodní i závěrečné titulky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda je to tím, že žlutých lidí aneb Simpsonů z Vietnamu je v mém okolí už tolik, že jsem jich přežranej anebo je to tím, že tenhle film nebyl jednoduše vtipnej, ale já se moc nebavil. Nejvíce jsem se totiž nasmál, když David před kinem flirtoval s prodavačkou popcornu, ale vůbec, vůbec mu to nešlo :) He,he milej Davídku to byla show pro bohy. Totéž se bohužel nedá říci o filmových Simpsonech. Ze začátku některé scénky a odkazy byly super, jenže postupně koryto humoru se jménem The Simpsons úplně vysychalo až zcela vyschlo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie som simpsonovský maniak, zo seriálu som videl maximálne 20 dielov, ale toto je vážna smršť dobrých gagov (výmena osadenstva kostola a krčmy pred koncom sveta je proste vtip zabiják). Prvých asi 20 minút mi pripadalo chaotických, ale potom do seba všetko zapadlo a všetky pušky, ktoré boli v príbehu rozvešané po stenách, nakoniec vystrelili. Škoda len, že to nemalo ešte epickejší ťah, predsa len zostal dojem o kus dlhšej a vydarenejšej televíznej epizódy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ač poslední řady pomalu ale jistě poukazují na slábnoucí kadenci vtipů, celovečerák opět vztyčuje vlajku lodi humoru a hlášek až k samotnému vrcholu stěžně. Jistě, ve 20-ti minutách by z toho byl ultimátní koncentrát, ale i takhle se jedná o dokonalou ukázku toho, co dělá Simpsonovi geniálními už 19 let – vrtat bez obalu ve všem, co zrovna současnou Amerikou cloumá: rodina, politika, celebrity i náboženství, a zároveň královsky bavit diváky všech věkových kategorií. Já Simpsonovi sledoval s mladšími sourozenci (11 a 13 let) a je zvláštní pozorovat, jak se každý k jednotlivým gagům staví jinak a přesto se u nich dokonale baví. Bravo! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mnoho pokusů převést úspěšný seriál na filmové plátno již v minulosti ztroskotalo. Buď nedošly realizace vůbec, anebo výsledek nestál za moc. O Simpsonech to ale rozhodně neplatí! Filmová verze je plná vtípků a narážek a i když se ne všechny úplně povedly, celkový dojem je vysoce kladný. Zdá se, že tyhle žluté figurky mají i po nějakých 20 letech pořád co říct. ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čekalo se na tuhle filmovou událost snad celé věky, ale jednou to prostě přijít muselo. Problém byl v tom, že tvůrci nedokázali vymyslet příběh, který by na necelou hodinu a půl fungoval. Ono je tedy vidět, že to natahujou jak nejlíp můžou, ale na oplátku právě v té natahované části je tolik skvělých vtipů, že přimhouřit obě oči je prakticky povinností. Simpsonovi ve filmu se prostě povedli na výbornou. Po tolika dílech v seriálu, kdy se člověk diví, kam stále na ty nápady chodí se vyloupl velice povedený animovaný film s excelentním českým dabingem, který pobaví celou rodinu a o to více potěší milovníky nejlepšího seriálu na světě. Stejně jako mě! --- Tati, to není fér zabíjet ryby elektrickým proudem. - Jakožto veliký milovník ryb chci, aby umírali důstojně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $183,135,014Tržby Celosvetovo $527,071,022Tržby za predaj DVD v USA $97,381,136 //počet predaných kusov 5,725,254║ Na to že seriál až tak moc nemusím, som sa dosť slušne na tom zabavil. /videl v kine: 70%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Podobně jako South Parku celovečerní stopáž Simpsonovým sluší. Rozhodně pokrok od posledních TV sezón, ve kterých se gagy dolovaly hůř než zbytek nutely na dně sklenice. Homerovy eskapády vám sice v hlavě příliš dlouho nezůstanou, ale v kině s ním zažijete velepříjemných devadesát minut v tradičním "žlutém duchu" s hromadou skrytých i naprosto očividných narážek a vtípků. Nemám důvod k nespokojenosti. Snad jen Spider-vepř vyklidil pole až příliš brzy. :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ani docela krutá tlačenice před "kinem" a tragická organizace promítání na letošní LFŠ nezkazila celkový dojem ze Simpsonových ve filmu. Po oplakání Martina Dejdara, který nepřijel se rozjel 87 minutový mejdan, který krom pár chybiček lze nazvat dokonalým. Od první minuty se na diváka valí výborně vymyšlené vtípky, které způsobí smích, který nejde zastavit tak do půlky filmu. V první půlce bych hodně scén a hlášek označil za geniální a dal ihned 5* s čistým svědomím. Bohužel na druhé půlce filmu je dost vidět neustálá obměna celého díla, které ztrácí tah na branku a divákovi bránice se pomaličku uklidňují z rozkoše první půlky. Je to velká škoda, protože nevyváženost vtípků a děje trochu sráží tento velmi očekávaný pokus o přenesení seriálového megahitu (který pomalu, ale jistě klesá se svou kvalitou ...) na velké plátno. Dabingu se nedá u hlavních postav nic vytknout, ale osobně mě zklamal dabing prezidenta USA Arnolda S. . V originále (podle traileru) zní úžasně, ale v dabingu se trochu nepovedl a jeho přízvuk a skvěle napsané hlášky(asi dvě) nevyzní tak skvěle. Konečně jsem přišel na chuť "novému" dabérovi Homera, který se mi ve filmu velmi zamlouval a jestli má cenu psát něco o Martinu Dejdarovi nebo Jirkovi Lábusovi tak nic než "dokonalost" jejich hlasové schopnosti nedokáže přiměřeně ocenit. Docela mě překvapila prakticky naprosté oddělení Simpsonových od zbytku Springfiledu, protože nikdo krom nich a ze začátku Flanderse ve filmu nemá "důležitější" roli a všichni působí jako křoví pro hlavní modly miliónů lidí. Snad dvojka nebude tvořena s tak neskutečnými požadavky a snahou splnit očekávání jako tento film, na kterém je křečovitost a obavy autorů ke konci až příliš poznat. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Ian Maxtone-Graham, George Meyer, David Mirkin, Mike Reiss, Mike Scully, Matt Selman, John Swartzwelder, Jon Vitti a konzultanti: Joel Cohen, John Frink, Tim Long, Michael Price .. Na loni založenou tradici, kdy při návratu z LFŠ navštívíme Brněnský Špalíček a po hromadě nekvalitních kousků (což je letos jen moje domněnka, protože jsem za tři dny na LFŠ neviděl ani jeden film:)) si dopřejeme nějaký kvalitní ve výborném kinosálu. Letos padla volba na Simpsons Movie.. ______ A co nabídla nejznámější seriálová látka na širokoúhlém plátně? Rozhodně velkou porci zábavy, což už dneska mnoho animáků neumí! Zasmál jsem se, mnohokrát a řádně hlasitě. Dílčí momenty geniálního humoru se prolínají s průměrnými vtípky a v pozdějších chvílích mi vadila ztráta tempa, většinou jen kvůli natahování stopáže a hlavně slabší příběhová kostra, která rozvíjela do extrému obvyklou Homerovu hloupost a nezodpovědnost, včetně rodinného rozkolu nebo několika dalších, už několikrát opracovaných motivů. Ono je těžké po osmnácti sezónách i pro tak obsáhlý tým scénáristů něco nového vymyslet. Ještě že tento nedostatek poctivě překrývá sada postarších i velice aktuálních narážek či zesměšnění symbolů Ameriky. Líbivá je taktéž zvláštně pojatá animace a špičková Zimmer hudba. Přes výše uvedené výtky a úctu k seriálu samotnému prostě maximální hodnocení nemohu udělit. 75%. OH YEEEEAH! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V případě mého největšího seriálového kultu se mi to píše velmi těžce, ale celovečerní Simpsonovi ve filmu jsou pro mě opravdu trochu zklamáním! Mým očekáváním bylo cosi velkolepého, ale přišel jen mírně nadprůměrný příběh, záplava gagů občas vázla, humor se konal, ale často takový nízkooktanový, zkrátka nenašel jsem jediný pádný důvod (až na pár roztomilých gagů, ale ty se mohly uplatnit i v rámci nějakého dílu), proč byl celovečerní film natočen... Tak dlouho ten film odkládali, tak dlouho nepodlehli tlakům studia atd. a pak najednou natočí celovečerák, který je sice hodně vtipný, ale nad intence seriálu nijak nepovyšuje... Ten film měl být tedy promyšlený do posledního detailu a já tam bohužel nacházel i vatové vycpávky, které sloužily jen a pouze k prodloužení filmu na celovečerní stopáž... Ale samozřejmě jsem se u toho smál, což ovšem není to, oč tu běží... Velká škoda promarněné šance... 75% (a jak píše Matty, hlavně z ,,úcty k seriálu") ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to asi tak srovnatelně jako dobré díly seriálu. Akorát jsem od toho čekal nějak větší nářez, i když zasmál jsem se a rozhodně se nenudil. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Byl jsem asi jediný, kdo tomu opravdu věřil, že se to povede, ale že se zto povede až tak, že budu v pokušení označit simpsonovi ve filmu jako nejlepší animák všech dob, nejpsychoanalytičtější pohled nejenom na současnou Ameriku a zároveň jednoznačně nejlepší film LFŠ, to jsem nečekal ani já._____ Nejdřív malé uklidnění na začátek, pokud jste viděli trailer a líbil se vám, bude se vám celovečerák líbit úplně stejně - a naopak. Navíc tvůrci tak trochu nemluvili pravdu s tím, že 80% toho, co vidíme v upoutávkách, nebude ve filmu, protože si nepamatuji na nic z trailerů, co v Simpsonech ve filmu nebylo._____ Nebojím se žlutou rodinku ve filmu označit za geniální, protože ten film jednak tématizuje proces percepce (úvod s Ichim a Scratchym a nahrávání znělky pořadu, "Fox reklama", "to be continued", sedící Simpsonovi v kině po čas záv. titulků a další...), nadále snad všechny seriály, z kterých se následně stal celovečerní film a okázale ničí fikční svět, vystavěný seriálem, že Homerovy nezbydou ani vlasy (ano, až tak jsou tvůrci neuvěřitelně důslední)._____ Stejně jako v celovečerním South Parku: Pekle na Zemi, i zde jsou dílčí motivy přebrány z některých epizod (Liza se zamiluje, Bart pohorší okolí svým chováním a Homer způsobí ekologickou katastrofu - vážně to není o ničem jiném, mně to na 87 minut bohatě stačilo). Ale vůbec to nevadí, protože jakmile se dosáhne jednoho deadlinu, hned se přechází svižně na druhý a žánrové přechody působí přirozeně a nekřečovitě._____ Pokud se někdo obával, že by nejdéle vysílanému (animovanénu) americkému seriálu došel třeba při celovečerní stopáži dech, může se uklidnit, protože hned v úvodních minutách je dáno jasně najevo, že tvůrci toči velkolepou podívanou, přeplněnou intertextuálními vsuvkami k prasknutí, gagy tak vygradovanými, že by Monty Pythoni a Parker se Stonem i Atkinson žasli a vše, úplně vše, i ta nejmenší dorbnost, je ve vyprávění famózním způsobem zužitkována. Vzpomínáte si na úvod Twin Peaks: Ohni, se mnou pojď, kdy sledujeme zrnící obrazovku televize, která je následně rozbita, čímž Lynch dává najevo, že koukáme celovečerní film určený pro kina a ne 4:3 tv seriál? Zde je to obdobné, navíc ten film má sice velice jednoduchý příběh, ale pokud někteří prohlašují, že si nemohou po záv. titulcích vzpomenout, o čem to vůbec bylo, tak je to proto, že odhalili předem fabuli (ten kousek je v tomhle hodně návodný) a mají pak problém se syžetem. Ten se týká hlavně toho, že zde jsou oblíbené postavičky ze seriálu, které se prostě musí předvést, a tak vtípek s buranem Kletisem působí samoúčelně, ale i ten je nakonec zasazen do vyprávění velice důmyslně. A pokud si říkáte, že South Park lákal a Kennyho bez kapuce, počkejte si do závěrečných titulek na první slova Meggie._____ Dílči výtky se týkají toho, že přece jenom s gradací na tom nejsou žluťáci nejlépe a na temporytmu by se mohlo ještě zapracovat. Honit moc zajíců najednou se nevyplácí a osobně jsem měl problémy i s tím, že ten film je otevřený jakékoliv psychoanalýze či filozofickému a hlubšímu čtení, ale častými a imho nadužívanými vhledy do mysli a hitchcockovskými a freudovskými symboly a aluzemi tohle čtení hyperbolizuje a zesměšňuje. Přesto Simpsonovi ve filmu považuji za snímek o Americe, ve kterém problém obřích rozměrů způsobil falus a ona postrádá superego a následně i id (a hraje k tomu nietzscheovská skladba "Tak pravil Zarathustra"!). A je to geniální. :-) () (méně) (více)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Český pirát Simpsonových byl dopaden

Český pirát Simpsonových byl dopaden

22.08.2007

Už je tomu skoro měsíc, co na internet unikla exkluzivní pirátská nahrávka snímku Simpsonovi ve filmu s českým dabingem. Což není ostatně nic neobvyklého, takových kinoripů (ilegální kopie filmu… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama