Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Polovina 80. let, Camden College, Nová Anglie. Chladnokrevný cynik Sean Bateman (James Van Der Beek) navenek působí jako mladík ze slušné, zazobané rodiny, ve skutečnosti však prodává drogy celé univerzitě a spí přibližně s polovinou její dívčí populace. Avšak - stejně jako všichni kolem - touží jenom po spolužačce Lauren Hyndeové (Shannyn Sossamon), která se rozhodla zachovat věrnost svému povrchnímu příteli Victorovi (Kip Pardue), i když by nepohrdla ani bisexuálním Paulem. Paul ovšem nedá dopustit na Seana, zatímco Victor nejvíc touží po penězích a snad i po Laře (Jessica Biel), která by si ráda podmanila Lauren. Naštěstí je tady ještě drogový dealer Rupert, který má jen jedinou lásku: peníze. Semestr mejdanů, podrazů a zvráceností je v plném proudu a vypadá to, že vztahy Seana a jeho kamarádů se ještě pořádně zapletou.

Satirický pohled na milostný mnohoúhelník prosycený drogami, chtíčem a zkažeností natočil Roger Avary, známý jako režisér černé komedie Zabít Zoe a osvědčený spolupracovník Quentina Tarantina - spolu s nímž získal Oscara za scénář kultovního morytátu Pulp Fiction - historky z podsvětí. Film byl natočen podle stejnojmenného románového bestselleru Breta Eastona Ellise - spisovatele, který před třemi lety inspiroval divácky mimořádně úspěšný thriller Americké psycho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nezvykle pojatý film o ničem. Provokativní, chytře natočený, bez výraznějších dějových linií a snahy o sympatie diváka. Upřímný a hodný odsouzení, právě pro tuto nevybíravou upřímnost. A přesto v jistém slova smyslu nezapomenutelný, protože žije životem hřísným, ke kterému si jen stěží někdo z nás najde cestu... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, jeho zpracování je také velmi dobré, včetně hereckých výkonů, jen mě to nijak zvlášť neoslovilo. Hold jsou mi tyto problémy na hony vzdáleny. Ovšem maximálně bych vyzdvihl soundtrack z tohoto filmu. Skvělý výběr písniček! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý film, který se mi chvilkami zdál nechutný, perverzní, ale přesto i vtipný, s výbornou kamerou a slušnými hereckými výkony. Tvůrci si s kamerou vyhráli a tak se občas objeví i zajímavá scéna (např. spojení dvou záběrů v jeden aj). Film je ze života americké mládeže: sex, drogy, závist atd. A výběr skladeb se mi občas také nelíbilo. Soundtrack je skvělý také tam jsou nejlepší skladby filmu ale ve filmu jich zahraje hodně a plno se mi jich v daných scénách nelíbilo. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a film asi nepochopil, nicméně nudil jsem se od začátku do konce. Zřejmě jsem "stará škola" (je mi 21 ;), ale ani jeden charakter mě nechytl (o hereckých "výkonech nemluvě") technické parádičky (zejména reverz obrazu) začaly být otravné po pěti minutách a těch pár hláškových a ideových perel skutečně nestačilo k tomu, abych si k té bandě ztracených existencí vypěstoval nějakou náklonnost nebo třeba i nenávist, každá emoce dobrá, bohužel Rules of Attraction u mě žádné emoce nevyvolal... celých sto minut jsem si připadal jako když koukam na zoufalý filmový experiment, jehož tvůrce trpí přetlakem a někde po cestě zapomněl scénář... Asi jsem to fakt nepochopil... Sorry boys ;) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roger Avary .. You will never know me. Série teenagerských epizodek, které samy o sobě nejsou zrovna nejpůsobivější, ale dohromady se o jistou výpověď přeci jen postarají. Výrazným tahounem je hudba, hezká herecká sestava a zajímavé režijní pojetí s několika hodně silnými momenty. Škoda, že s některými technickými vychytávkami se chodí pro vodu tak dlouho až se... okoukají. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Roger Ebert went to see this twice because he was unsure how he felt about it. In the end he felt it was too unrealistic with regard to the nudity and attitude to it and he couldn't reconcile with the fact that there was no one to like in it. In response he received many letters from students saying that this is exactly how it is on campuses in the US, that this is what they do every weekend. That might give you an indication of the level of reality achieved here… ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Spíš 3,75* - za to, že se mi neotvírala kudla v kapse ani přes fakt, že je to film o problémkách ve vztazích dospívajících jedinců ( = jedno z největších zel). Teploušek byl mile krásný, pan profesor krásně chlípný a Vanderbýk chlípně nedawsonovský (Škopine?!) - tolik plusů najednou si zaslouží ocenění, leč tu čtvrtou už mi mé pozérské já prostě nedovolí. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Why, what do you mean you want to know me? Nobody ever knows anyone else, ever. You’re never gonna know me. Figure it out. Deal with it. Já se jen modlím, aby se brzo ukázalo, že to přiléhavé vystižení podstaty lidských vztahů je ve skutečnosti úplně mimo. Protože jinak jsme fakt v prdeli. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Famózní James Van Der Beek uprostřed filmu plného prázdných řečí. Suverén se nevěrohodně mění v citovou trosku a svým cynickým bonmotům tak dlouho piluje hrany, až z nich udělá neposlouchatelné fráze. Když si nakonec zopakuje i několik vět své unylé idolky, srazí tím i poslední zbytky pseudopříběhu do nesledovatelných vod. Tenhle pokus si hraje na něco, čím nikdy nemůže být a prachbídnou druhou hvězdu mu zachraňuje tehdy ještě zcela neznámý Ian Sommerhalder ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mazeeeec. Tak tohle me opravdu mile prekvapilo. Rozhodne nejuchylnejsi kolej jaka se kdy ve filmu objevila. Mistni sebranka studentu bud chlasta a suka na party nebo se poflakuje po skole, bere drogy a kazdej ma nejakou tu uchylku. Je videt, ze je Avary kamos Tarantina, protoze misty tady byl humor fakt drsnej. Sice to nema nejakej vyraznejsi pribeh, ale je to proste film o studentech s jejich problemama (s kym sukat, kde sehnat drogy), ale vubec to nevadi a film ani na chvily nenudi. Navic kdyz je to cely podporeno vynikajici hudbou. Herci zahrali vsichni do jednoho slusne, skutecne jim verite, ze to je banda silenejch studentu. Ale to co predved James Van Der Beek to je proste narez jako svine. Zatimco v Dawsonove svete, je za takovyho hodnyho kamarada, tak tady se furt chova i tvari jako nejvetsi psychopat a je maximalne krutej (husta je napriklad scena kdy se rozhoduje jaky ma moznosti s holkou). Hodne se mi libily ruzny vychytavky s kamerou. At uz tolik diskutovana scena kdy se Sean a Lauren setkaji, tak i to pousteni filmu pozpatku atd. Film ze sveho tempa ztraci jen v okamzicich, kdy se tvurci pokouseji o nejaky romanticky blaboly, ale tech tu je nastesti minimum. Neni to sice cistejch 5*, ale Avary si je zaslouzi. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Možná někoho překvapí, proč "luxusní" tři hvězdičky, tak tedy: protože ve srovnání s knihou je to dobrý film. Před několika lety jsem dal na čísi doporučení a vyrazil koupit Americké psycho. Ukázalo se, že je vyprodané, ale prodavačka mi vnutila Pravidla vášně od stejného autora, s tím, že jsou "ještě mnohem lepší". Dnes vím, že se ta ďábelská mrcha potřebovala té slátaniny zbavit. Je to hrozně laciná, vulgární a nudná kniha. No a filmová podoba je velmi nápaditá, docela vtipná a - teď mě budete definitivně považovat za cvoka - vkusná. Znovu: oproti knize. Vcelku se to dá brát tak, že Roger Avary dlouho neměl do čeho píchnout, tak si koupil digitální kameru a pár levných herců a dal světu vědět, že je pořád tady a má plnou hlavu nápadů. Což opravdu má - je to jasné od samotného začátku, kdy za znění Triumfální z Aidy sledujeme hemžení hrdinů pozpátku, občas se velmi smysluplně dělí obraz atd. atd. Pokud ho někdo pustí k režii skutečného filmu, budu se těšit. 60 % ()

movie 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně snímek, který mě přirazil do křesla a nenechal mě vstát až do konce. Ne že by za to mohl scénář, plný amorálních teenagerů, ale precizní režie Rogera Avaryho s tolika krásnými nápady (včetně geniálního úvodu, stop strácejících se ve sněhu, cesta po Evropě atd.) a jeho důmyslný casting, kde z roztomilých seriálových hvězdiček udělal pěknou špínu. Bravo!!!!! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Roger Avary to nemá vůbec jednoduché po ukončení "společné filmové dráhy" s Quentinem Tarantinem, kde to skončilo už po PULP FICTION. Ale jde vidět, že příběh zlatých hodinek nebyla náhoda, komediální esence je potvrzena, ale bohužel nepřichází nic nového. To čeho se obávali Weitzovi, Gansel, nebo Poirier, že na stříbrné plátno prostě nepatří to se Avary odvážil vložit bez sebemenšího rozmyšlení. To vidím jako velký plus, bohužel vše ostatní už nám bylo předloženo s krásně roztáhnutýma nohama se stále stejným omamujícím parfémem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit snímek, který skončil tam, kde začal a mezitím se vůbec nic nestalo. Vlastně stalo - fetovalo se, sexovalo se, nadávalo se, sebevraždilo se a říkalo se tomu studium. Také vzduchem létaly odvážné teorie o tom, že souložit s někým jiným ještě neznamená nebýt věrný a podobné hovadiny, které bych nepobral ani kdybych měl tři doktoráty a absolvoval s vyznamenáním večerní kurs háčkování. Také přitom proběhlo nemalé množství nesmyslné filmařské onanie nad zpomalenými či couvajícími záběry, což mne vyloženě nebavilo. Ve finále mi bylo naprosto jedno, jak to celé dopadne a tady si musím zaspoilerovat - nedopadlo to nijak. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vydařený >nezávisláček< na téma >sex, drogy & stud'i’um< , ovšem v lehkém rauši na dojezdu, bez lásky a beze studu... ;-) . . . I bez nějaké velké hloubky sdělení zajímavě epizodicky (obzvláště v úvodu seznámením s postavami) vystavěný, zásobou místy až drsných scének dobře vybavený, dokonale >americký< (po našem řečeno) >mládežnický< film - ale pozor (!), žádná taková nějaká studentská komedie!!!... A vlastně i svým neotřelým způsobem i docela >romantický< ... ;-)) . . . Nečetl jsem knihu, takže nemusím a nemám proč srovnávat, ale u filmu jsem se skvěle bavil, právě tou autorskou neotřelostí, nekorektní nadsázkou a tvůrčí nápaditostí, hudební POPmix (ten šílený šlágr v menu dvd ve fázi repete obzvláště...) nevyjímaje... ;o)))... Tři a půl hvězdičky tedy za film, z nutnosti zachovat pravidla pak za vše výše zmíněné a v dobrém rozmaru a s lehkou vášní zaokrouhleno nahoru... ;-) - - - - - (poprvé viděno kdysi v roce 2004 v době vydání na dvd, komentář zde přidán po vychutnaném znovuzhlédnutí jako devětapadesátý - 15.3.2008) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem že to bude drsný, ale tohle to ještě předčilo. Hlavním kladem tohohle filmu jsou dokonale vybraný herci, ať to byl James Van Der Beek, kterýmu bych i věřil, že je to dealer nebo ten teplouš, kterej fakt vypadal jako teplomet. Asi by to nebylo tak zajímavý kdyby to nebylo opravdu výborně natočený, hodně se mi líbil ten začátek kdy se odehrál příběh a pak se to vrátilo a odehrál se další příběh ve stejnou dobu jako ten první. Celý to je hodně syrově a přitom zábavně natočený, Roger Avary odvedl opravdu výbornou práci a může být na sebe patřičně pyšnej ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu som mal silný pocit, že Avaryho štýl mi pripomína tvorbu niektorého z mojich obľúbených režisérov, no až po prečítaní jeho biografie mi to došlo. Neslávna história vzťahov medzi ním a Tarantinom musela mať naozaj tuhý korienok, keď ešte aj počas natáčania filmu si Avary nemohol odpustiť (trefnú) hlášku s odkazom na svoj predchádzajúci film 'Killing Zoe'. Každopádne v tomto filme už ide Avary svojou vlastnou cestou, no tiež sa nebojí boriť pravidla filmu. Akákoľvek rutinná šablóna, podľa ktorej by sa mal držať je mu cudzia, čomu nasvedčuje scenár, ktorý prakticky nemá výpovednú hodnotu, ničím začína a ničím aj končí. Okrem vzťahov medzi sebou sú charaktery (inak veľmi zaujímavých, originálnych a jedinečných) postáv len prázdnou ulitou. Dej je vlastne len zlepenec určitých dejových línií, ktoré sú ale zlepené veľmi presne, s citom na detail a technické spracovanie, i hudbu, či dokonca herecké výkony. Koláčový graf znázorňujúci kombináciu žánrov je kapacitne vyčerpaný, takže každý žáner ponúkol presne to, čo som od neho očakával. 85%. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé spracovanie, originálne použité pretáčanie dozadu. Sympatické obsadenie, hlavne dvojica Shannyn Sossamon + Jessica Biel. Bohužiaľ to malo stupídny scenár, dej sa nijak nevyvíjal, celé to bolo len o tom, kto koho miluje a prečo ho nikdy mať nebude... absolútne všetky postavy brali koks alebo húlili trávu a pri buzerantských scénach sa mi obracal žalúdok. ()

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama