Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Polovina 80. let, Camden College, Nová Anglie. Chladnokrevný cynik Sean Bateman (James Van Der Beek) navenek působí jako mladík ze slušné, zazobané rodiny, ve skutečnosti však prodává drogy celé univerzitě a spí přibližně s polovinou její dívčí populace. Avšak - stejně jako všichni kolem - touží jenom po spolužačce Lauren Hyndeové (Shannyn Sossamon), která se rozhodla zachovat věrnost svému povrchnímu příteli Victorovi (Kip Pardue), i když by nepohrdla ani bisexuálním Paulem. Paul ovšem nedá dopustit na Seana, zatímco Victor nejvíc touží po penězích a snad i po Laře (Jessica Biel), která by si ráda podmanila Lauren. Naštěstí je tady ještě drogový dealer Rupert, který má jen jedinou lásku: peníze. Semestr mejdanů, podrazů a zvráceností je v plném proudu a vypadá to, že vztahy Seana a jeho kamarádů se ještě pořádně zapletou.

Satirický pohled na milostný mnohoúhelník prosycený drogami, chtíčem a zkažeností natočil Roger Avary, známý jako režisér černé komedie Zabít Zoe a osvědčený spolupracovník Quentina Tarantina - spolu s nímž získal Oscara za scénář kultovního morytátu Pulp Fiction - historky z podsvětí. Film byl natočen podle stejnojmenného románového bestselleru Breta Eastona Ellise - spisovatele, který před třemi lety inspiroval divácky mimořádně úspěšný thriller Americké psycho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ellisova kniha ma príliš nebavila (na rozdiel od American Psycho a Less than Zero), o to viac ma bavil film - a to hlavne v momentoch, kedy sa odkláňa od knihy (záver a v podstate celá druhá polovica). Je to v prvom rade priamočiarejšie a čitateľnejšie ako zmätená (v dobrom slova zmysle) Ellisova predloha. A Avaryho réžia je úplne dychberúca - backwards scenes (!), videoklipová štylizácia, cit pre kompozíciu jednotlivých scén (samovražda a scéna na ňu neskôr nadväzujúca - úplne mi behali zimomriavky)... vidieť, že predlohu mal veľmi rád a na rozdiel od Mary Harron (American Psycho) sa rozhodol sfilmovať ducha knihy a nie násilne vtrepať príbeh na filmový pás. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

fíha. tak to jsem netušil, že ten film skoro všichni tak hrozně strhali! nudné? nechápu... mně to přišlo našláplé od začátku do konce. nereálnost jsem schopný odpustit: však to není dokument (i když - ty šílené pařáky - jsem jen smolař, kterému se podobné věci vyhýbají - nebo se to přede mnou tají?). výborná kamera, spousta super hereckých výkonů, režijní nápady... zejména victorovo vyprávění nemá chybu, i když pro děj není nějak extra podstatné - tomu říkám dynamika! pro mě osobně prostě jednoznačně velmi nadprůměrný film. ale možná jsem prostě úchyl, kterého baví sledovat utrpení filmových postav... ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ten film nestojí za moc, ale neumím si vysvětlit, čím to je, že se k němu po určité odmlce vždy vracím a pouštím si ho znovu a znovu. Těším se na něj, protože je to příběh ze života vysokoškoláků, mezi něž se také řadím. Těším se na něj, protože je nabitý mnoha různými postavami a jejich odlišnými příhodami. Těším se na něj, protože je prostě a jednoduše zajímavý. To si aspoň myslím, když už zapomenu, co se tam všechno odehrálo, když jsem to viděl před půl rokem naposledy. Když na to pak koukám, tak nejsem ani zdaleka tak spokojen, jak jsem očekával, že budu než jsem si film pustil. Ty nehorázné prasárny mi pak lezou krkem, některé postavy bych zase nejradši odstřelil. Je jasné, že film má kouzlo, přestože není ani zdaleka nijak výjimečný. Ještě nutno podotknout, že některé scény, jsou natočeny opravdu mistrně a hlavně poutavě (např. zpomalené záběry nebo rychlé střihové pasáže). 70% ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Nechapu, jak se necemu takovemu mohl James Van Der Beek propujcit! Je to skvely herec, ktery ma na vic, a kdyz jsem ho videla v zachodove scene, neverila jsem svym ocim... vazne si nemyslim, ze by nekomu zvratky a exkrementy prisly vtipne, takze nechapu, proc jsou skoro ve vsech filmech o teenagerech. Je to nechutne jako cely tenhle film! Ovsem plejada znamych hercu me trochu obmekcila a Pravidla tak o vlasek unikla odpadu! ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Ellis chtěl ze své knihy zřejmě udělat výpovědní generační román, avšak jazykovými prostředky a dějovou roztříštěností se mu to v mých očích nepovedlo - po 150 stranách jsem ji odložil. Film vítězí nad knihou (paradoxně celkem věrně se jí drží) právě ve své kompaktnosti, i když stále vypráví děj z různých pohledů. Neotřelým vizuálním přístupem zkrášluje pochmurný a drsný studentský život a příjemným castingem jej přibližuje tomu našemu. Ke konci je naprosto neuvěřitelně hypnotická pětiminutová pasáž o výletu Victora po Evropě, to se jen tak nevidí... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Scéna s párty "Konec světa" byla natočena dne 11. září 2001. (ČSFD)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama