Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o dětském štěstí, jež vždy bylo a bude v dětské představě spojeno s rodinou a domovem… Redaktorka Julie (M. Vančurová) a výtvarník Vojta (J. Bartoška) jedou do šumavského dětského domova pro devítiletého chlapce Matěje Stibora (M. Mikuláš), aby jej přivezli do Prahy na předání hlavní ceny v soutěži dětských kreseb. Matěj nakreslil tříčlennou rodinu u houpačky, nad níž svítí sluníčko. Jeho skuteční rodiče však mají k ideálu daleko. Matka se ho po porodu zřekla, otec se potýká se závislostí na alkoholu (P. Čepek). Najde chlapec novou rodinu? Marek Mikuláš, představitel malého Matěje, který hledá rodinu a domov, ve filmu podle scénáře M. Mathausové a v režii J. Adamce z roku 1981, získal cenu UNICEF za dětský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený televizní film, který sice na první pohled vizuálně působí hodně levným televizním dojmem, ale skrze své těžké téma a opravdu silný námět a výborně napsaný scénář má mnohé co nabídnout i dnes... Dobré herecké výkony a neideologické ukotvení udělaly ze Sluníčka na houpačce, dá se říci, nadčasové dílo... Rum je blbec ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Strašlivá soicální situace malého chlapce, kdy jeho matka není a otec je ochlastou, který stále jen slibuje. Co dál s citlivým dítětem.?!!! Velice závažné téma zde velice zdařile zfilmováno. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobrý avšak smutný film. Řekl bych, že je zde dobře poznat, že scenář psala žena. Adamec tady pochlapil a jestli se tu něco opravdu mimořádně zdařilo, pak to byl výběr herců. Marek Mikuláš tu nijak nepřehrává, mladý Bartoška se skvěle hodil do role bezstarostného chlapíka, který však jak se později ukáže má také nějaké ty šrámy na duši a nedořešené záležitosti. Marta Vančurová opět krásná jako vždy s tím svým zvláštním smutkem ve svém herectví, které mám u ní tak moc rád, no a na závěr nekompromisní Petr Čepek. To je prostě PAN herec ! Skvělý byl i Karel Heřmánek v roli ředitele dětského domova, který by se dětem rozdal, ale přesto jim nemohl být rodičem po kterém toužily. Film i zajímavě končí a dává mu to punc reálnosti. Možná si dnešní divák odplivne nad tehdejším socialistickým řešením pěstounské péče či adoptováním dětí, ale ono je to stejné dnes jako tehdy. Změnilo se snad jen pár zákonů a paragrafů. Dětské domovy jsou plné dětí, které nikdo nechce. Dětí, které by chtěli být milovány. Dětí, které vědí, že jsou i jiné šťastné světy. A občas to někde po adopci neklape a dítě se vrací zpět. Traumatizované o to více, že si přivonělo světa tam za zdí.Proto strašně fandím projektům jako jsou SOS Dětské vesničky, nebo každému páru, který by děti chtěl mít ale nemůže. Všem těm, kteří by chtěli být těm opuštěným maminkou a tatínkem. Tohle je už po několikáté, co jsem nucen konstatovat, že ne vše normalizační rovná se blbé a nekoukatelné. Dávám za 4 loky rumu i když pít je špatné ! * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Silný a upřímný snímek. Čekání a naděje pro děti s kufříčkem a touhou po tom zdánlivě neobyčejnějším, zde bylo vyobrazeno skutečně skvěle. Film má velmi dojemné momenty a skvělý výběr herců. Marta s Jirkou jsou pro podobné role skutečně jak dělaní, Dáša také mile překvapila, stejně tak Milena se svými dětskými testy a pan Čepek je bez komentáře. Po jeho perfektních, předchozích rolích, v podobném duchu, to nemohlo dopadnout jinak. Předabovaný Matěj je z počátku lehce rušivý, nicméně zmíněná síla filmu přebije i to. Klučina vyzbrojený znalostmi zákonů o rodinně, naprosto jasným názorem na rum a bohužel ne moc šťastnými životními zkušenostmi, si zachovává dětskou spravedlnost i touhu, ovšem jeho pohled na budoucnost je pohled dospělého člověka. Někdy nezbývá nic jiného než útěk, záleží jen na tom, před čím utíkáme. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Vážné téma citově strádajícího chlapce toužícího po rodičovské lásce, pojaté bez sentimentu, bez happyendu, bez naděje. Výtečný scénář, s režií plně podřízenou příběhu, a výbornými hereckými výkony skvělého Petra Čepka, Mileny Dvorské i Dáši Veškrnové v epizodní roli. Celou dobu jsem si říkal jestli víc na facku otec, slabošský věčně slibující alkoholik, nebo rodina s propracovanými testy, která nevyhovující dítě bez nějakých výčitek odloží. A při pohledu na opuštěné malé děti, které tak zoufale, s kufříkem připraveným, čekají, jestli se na ně neusměje štěstí, se svíralo srdce, stejně jako při symbolickém závěru plného zoufalství, z něhož není úniku. Civilně syrový film, který rozhodně náladu nezvedne, ale zaryje se hluboko. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

I díky přesvědčivému herectví naplňuje scénář Mileny Mathausové své poselství. Za roli klučiny Matěje, o kterého je zájem až ve chvíli, kdy vyhraje se svou kresbou mezinárodní soutěž, získal Marek Mikuláš (mladší bratr Martina Mikuláše) cenu UNICEF za dětský herecký výkon. Své předpoklady k naplnění vážných rolí dětských hrdinů předvedl i ve filmu V zámku a podzámčí. "Rum je blbec." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že scenáristka Milena Matthausová "neprotlačila" do ČT víc svých scénářů než tento a tuším Jedné noci v jednom vlaku... Jde o velmi dobré TV filmy. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

9leté smrádě, co praví moudra na počkání, jakoby šlo o reinkarnaci samotného Buddhy. K tomu tklivá Svobodova hudba, fatálně pronikavý Bartoškův hlas a melancholická aura Vančurky, která se pro tyhle role snad narodila. Zkrátka malinko podlá hra na city, ale protože jsem v tomhle old school, čtvrtou hvězdu tomu rád věnuji. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Další z dětských filmů o dětech z 80. let. Existují tedy lepší filmy (Počítání oveček), ale Petr Čepek coby alkoholik milující svého syna je výborný. Marta Vančurová byla trochu otravná, jak během jednoho dne navštívila tolik lidí a ptala se jich na spoustu věcí, ač jí do toho vlastně nic moc nebylo. Například jak šmahem odsoudila Matějovu matku, to se mmi moc nezdálo. Milena Dvorská ztvárnila svou roli opravdu přesvědčivě. Brrr. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, které už NIKDY nechci vidět. Na konci jsem obdržela doslova pěstí mezi oči, bolelo to hodně a doživotně mě to poznamenalo. Už nikdy víc! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ten klučina byl na svůj věk až moc přemoudřelý. Citace zákonů o rodině a paragrafů mi nepřišla normální. Ale zatím vším byla situace ve které se nacházel. To vše formovalo jeho charakter a on se tak bránil proti vnějšímu světu. Milenu Dvorskou mám jako herečku ráda a docela si jí i vážím, ale tady hrála strašnou krávu. Marta Vančurová zase do všeho moc šťourala. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Marek Mikuláš hraje dítě z dětského domova, ale tady je mě značně nesympatický, je to asi tím, že na svůj věk je nějak až moc chytrej, všechno ví a zná, na všechno má odpověď. A i jeho vystupování je docela arogantní. Možná tak namachrovaně působí taky díky předabování Adamem Bernauem - Vitorem Králem (v zajímavostech o filmu je mylně uvedeno jméno Lukáše Becha). Naopak jeho otec, alkoholik Stibor v podání Petra Čepka má ty správný grády. Všechno další je na vysoké filmařské výši, je v tom TA atmosféra počátečních osmdesátek, vyzdvižená tísnivou hudbou Karla Svobody. Režisér Jiří Adamac byl ve své době na vrcholu tvůrčí práce a jeho tvorba měla nezpochybnitelnou úroveň. Což už u něj bohužel hodně dlouhou dobu neplatí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uprimny normalizacny film o malom chlapcovi a jeho peripetiach. Skoda, ze reziser potom zacal tocit Cesty Domu a podobne "klenoty". 70 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Aneb jak to dopadá, když komise rozhodne o ponechání si nechtěného dítěte. Tklivá výpověď lidí, kteří poté takový problém řeší či neřeší, nicméně neodráží skutečný důvod takové situace. Jeden z několika snímků na podobné téma, s vynikajícím hereckým obsazením (i tak Petr Čepek zcela vyčnívá), silným tématem a chytrým scénářem s pěknými dialogy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi přišlo, že to malinko zavání citovým vyděračstvím, ale pak začal být ten příběh kluka, táty-opilce a náhradních rodičů tak reálný, až to nebylo příjemné. A konec tomu přidal i tu pátou hvězdu...85% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Silný příběh s parádním hereckým obsazením a koncem, který prostě musel nastat. Částečně film poplatný své době, částečně stále aktuální. ()

Reklama

Reklama