Reklama

Reklama

Slunce vychládá, na Zemi vládne krutá zima a lidé se snaží zachránit. Před sedmi lety byla ke Slunci vypuštěna první kosmická loď Ikaros I, která se měla pokusit Slunce opět rozžhavit, mise ale ztroskotala. Nyní tedy letí k dříve zářivé hvězdě druhý Ikaros s osmičlennou posádkou a hvězdnou bombou, jejíž vypuštění má Slunce znovu zažehnout... Fyzik Capa se ještě předtím, než se loď ocitne v mrtvé zóně, loučí se svou rodinou na Zemi a slibuje, že posádka udělá pro záchranu života na Zemi všechno. Členové posádky během letu přemýšlejí, co zničilo Ikaros I. Pak náhle loď zachytí signál z vesmíru: patří právě zmizelé kosmické lodi. Ikaros II může buď proletět kolem, nebo změnit kurz a stále ještě existující loď navštívit, aby případně získal druhou hvězdnou bombu, která by zvýšila šance na úspěch. Capa, kterého kapitán Kaneda pověří rozhodnutím, nakonec přikáže změnit kurz. Další člen posádky Trey ale není dost pozorný a zapomene přednastavit štíty. Ty se porouchají a způsobí nehodu, která se naštěstí obejde bez ztrát na životech. Štíty je ale třeba opravit zvenčí. Do prostoru vychází kapitán Kaneda a Capa. Vzniknou problémy a kapitán posílá Capu dovnitř. Sám štíty opraví, ale zahyne při tom... Brzy se ale objeví další problém: začne hořet kyslíková zahrada, která je nakonec zničena výbuchem, aby se požár nerozšířil. Ukazuje se, že pro sedm lidí není na lodi pro cestu ke Slunci a zpět dost kyslíku, tři lidé jsou „navíc“... Mezitím se loď přiblíží k Ikaru I a čtyři mužští členové posádky ho prohledávají. Brzy pochopí, že loď její posádka zničila úmyslně – byla to sabotáž. Posádka se rozhodla zadanou misi nesplnit. Navíc se ukáže, že chybí palubní počítač. Nebude tedy možno použít její náklad... Mezitím se Ikaros II od Ikara I oddělí a obě ženy, které zůstaly na palubě druhé lodi – Cassie a Corazonová – se pokoušejí dostat kolegy rychle zpět. Muži mají ale jen jeden skafandr, který dostane Capa. Psychiatr doktor Searle se obětuje, aby se zbývající tři mohli vrátit na palubu. Někdo totiž zničil poklop, který on musí otevřít ručně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 595)

bidja 

všechny recenze uživatele

Přiznám se v některé pasáži jsem usnul, ale jiné mě naopak nadchly. Psycho sonda do existenčních témat mě zaujala, pravda postavu zbylého člena první výpravy jsem zcela nepochopil, ale budiž, vizuální zpracování velmi dobré. Musím se na to podívat ještě jednou na projektoru s pořádným ozvučením. ()

CamperCz 

všechny recenze uživatele

Tohle sci-fi vykrada snad vsechny ostatni filmy podobneho razeni ktere jsem kdy videl. To ale nemeni nic na tom, ze je nesmirne atmosfericke a vizualne strhujici. Nedokazal jsem se odtrhnout...a asi jsem se zamiloval do Rose Byrne =) ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Vidieť to v kine, tak ma tento film s potenciálom v mojich očiach neprekonateľnej Fontány dostane. Lenže malá obrazovka a pokročilejšia hodina dokáže niektoré fantastické skutočnosti zakryť a film ako taký na mňa nezapôsobí tak , ako by mohol. Ale inak je to fantastická vizuálna nádhera, ktorá sa poučila s prílišnej tichosti Solarisu a preplácanosti Armageddonu a vytýčila novú cestu filozofickej Sci-fi. Na dnešnom filmovom poli nezvyčajný kúsok, ktorý stojí za to.. 85% ()

kujon 

všechny recenze uživatele

Není to věru zlé... Ale Event Horizon to není. Nicméně i přes tento handicap je to, dle mě, velice povedený snímek, který není svým (mým) 4* nic dlužen. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ve kterých se letí někam v raketě a po celou dobu letu se řeší nedostatky paliva, kyslíku, jídla a nepravděpodobnosti návratu, ty zrovna 2x nemusím. Sunshine je přesně z tohodle soudku, ovšem právě Sunshine mě kupodivu chytil a nepustil. Nevím, čím to je, ale ten film v sobě prostě něco má. Něco, co vypadá na první pohled nudně, ale stejně se pořád díváte. Jak tu bylo ale už několikrát řečeno, to co by rozhodně mít neměl, je zbytečný vyvražďovací konec. ()

BlaXxer 

všechny recenze uživatele

V tomto filme sa vyskytuje celkom dosť príbehových klišé a vedeckých absurdít, ale prekvapivo to nekazilo výsledný dojem. Čo musím vyzdvihnúť je atmosféra prázdneho vesmíru a nekonečnej samoty jedinej posádky, ktorá má poslednú šancu vzkriesiť našu hviezdu. Pri prvom zhliadnutí mi chodil mráz po chrbte. Druhý krát to už také intenzívne nebolo ale to čaro zlatého slnka vo mne stále pretrvávalo. Scenár ma držal stále v napätí a pripomínal mi úzkosť ako v Horizonte udalostí. Postavy v závere pod tlakom bojujú s nepriaznivým vývojom udalostí aby splnili svoju misiu. Audiovizuálne krásny snímok je naozaj kvalitný a strhujúci. Odporúčam každému sci-fi fanúšikovi. ()

kubyno 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že je to racionální kravina... "Sunshine" nechává krásné zážitky vytvořené nádhernými záběry se skvělou hudbou. Atmosféru dodávají také výborné herecké výkony, prostě jen sednout a ponořit se do té nádherné atmosféry. ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

To je sci-fi dle mého gusta. Žádné extra ohromení triky, ale napínavá zábava, která přináší i pár dějových zvratů, které málokdo čeká. Ne, že bych neviděl lepší, ale rozhodně je to jeden z mála filmů, které mají hlavu a patu a nesnaží ohromovat ať už trikovými záběry či nějakou megahvězdou v hlavní roli. ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Téměř průměrné sci-fi, které sice pěkně vypadá, ale nepřináší VŮBEC NIC nového, je strašně nevýrazné, dovolil bych si říci až hloupé. Pořád nechápu, jak může někdo naplácat na sebe deset scén, které dohromady nic neříkají. Ve zkratce: děj - ne, postavy - ne, zápletka: snad, kamera - téměř ok. Vzhledem k tomu, že jsem se na to díval s manželkou (ona sci-fi nerada) a jí se to líbilo, tak varuju, pozor! ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Pár minut po zhlédnutí jsem byl přímo nadšený, ale jaksi mi vrtá hlavou rozostřený zombie, proč on? Do té doby to byla jedna z nejlepších sci-fi záchraných misí, kterou jsou kdy viděl ! A ta temná atmosféra ! ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Sci-fi s jednoduchou premisou: posádka na palubě obrovské vesmírné lodi s příjemným ženským hlasem míří ke Slunci v rámci své mise na záchranu lidstva. Vzhledem k tomu, že už jsou druzí v pořadí (stejná mise před nimi z neznámých důvodů selhala) a jedná se o individua pokrývající celou škálu stupnice 0=logické uvažování až 10=emoce a falešná moralita nade vše, mají o zábavu postaráno. (I když zvláště u té hysterické holky občas pochybujete o tom, zda někoho napadlo udělat jim psychotesty před tím, než je šoupli do té lodi.) Mohla bych ještě psát cosi o tom, že Slunce tady funguje taky jako jedna z postav, ale ... radši ne ;) ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Proč mě musí zklamat film, od kterého si tolik slibuji? Každý předpokládám ví, že za pět až šest miliard let se Slunce změní v rudého obra, jehož okraj bezpečně pohltí naší planetu (a kdo ví, jestli ne Mars), takže úvahy o slábnoucí intensitě sluneční aktivity jsou celkem vzato mimo mísu (ačkoli se samozřejmě periodicky opakuje doba ledová, to však není vpravdě důvod, proč se snažit v nitru Slunce zažehnout novou termonukleární reakci). Nedostatky tohoto druhu jsem byl ochoten filmu odpustit, bohužel se chybiček v jeho průběhu a zejména v druhé polovině objevilo tolik, že jsem film nakonec do závěrečných titulků doslova protrpěl. Čekal jsem výraznější známky ponorkové nemoci mezi členy posádky a naopak jsem absolutně nečekal, že se na palubě Ikaru II zjeví kapitán Pinbacker, coby zombie, která pojala za svůj "mrtvolný" cíl zpytovat svědomí lidstva a zabránit uskutečnění mise a tím zabránit i zachráně Země. Jakmile se totiž na scéně objeví , začíná být situace mírně nepřehledná, nezvykle hororová a zbývající členové posádky se vzájemně předhánějí v síle morálního poselství divákovi. Docela trapné, nemyslíte? Samozřejmě jde o věc názoru!!! Musím se přiznat, že mě celkem odvařilo vizuální zpracování, které bylo opravdu nádherné (přechod kotoučku Merkuru přes Slunce), a pak perfektní hudební doprovod. Závěrem mi nezbývá než říci, že nebýt Pinbackera a pár maličkostí, určitě bych film vychvaloval o poznání více. Je mi to líto. Opravdu! ()

Související novinky

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Natalie Portman čeká Anihilace

Natalie Portman čeká Anihilace

05.08.2017

Alexe Garlanda vždycky zajímala nevyzpytatelná budoucnost. Jeho scenáristické portfolio zahrnuje 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredda, tři roky zpátky se pak odhodlal i k režii a nadělil nám… (více)

Ostrovní tvůrci mají napilno

Ostrovní tvůrci mají napilno

02.02.2014

Hned několik slibných filmů od současných renomovaných britských tvůrců nabírá lákavé ohlasy ve festivalovém oběhu a další projekty se připravují. Udělejme si stručné shrnutí. Sean Ellis byl… (více)

Reklama

Reklama