Reklama

Reklama

Královna

Trailer 3

Obsahy(1)

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat. Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová. Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně přestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (429)

hippyman 

všechny recenze uživatele

bezesporu, herecký výkon Mirrenové byl skvělej (i když už jsem viděl i lepší, za který nikdo oskara nedostal)... no, pořád jsem si říkal, jestli je to film, nebo jen sestříhanej dokument s prvky filmu... strhává to k melancholii, vzteku, smutku, jo, dobrý.... ale... není to úplně můj šálek kávy... myslím, že těží víceméně z tragické smrti lady Di, ale to jako námět pro mě nestačí. jo takže +- 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz sa to stane aj vám, pán Blair. Rýchlo. Bez varovania.“ Drsné a vtipné resp. drsne vtipné resp. vtipne drsné („Mŕtva Diana je ešte neznesiteľnejšia, ako živá.“ ). Pseudo dokumentárna, milo mystifikačná, pôsobivo zákulisná tragikomédia. Skvelé herecké výkony (Helen Mirren, James Cromwell, Michael Sheen, Sylvia Syms), zábavné dialógy („Smútia kvôli niekomu, koho nepoznali.“) a veľa scén na zamyslenie (stretnutie s jeleňom). Nebojte sa Kráľovnej - je to vtipný a pôvabný film nakrútený ľahkou rukou a končiaci skôr, ako by ste čakali. Cinematik PN 2007 ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Smrt Diany, princezny z Walesu nastavuje bolestně tvář královské rodině, film především ukazuje, jak zásadně media ovlivnily chování královské rodiny, přesto si myslím, že to nemá žádný vliv na oblibu královny, časté hypotetické hlouposti, které píše bulvární tisk, tvrdí, že královská rodina si nepřála, aby se princezna vdala za muslima, a tak je oba nechala zavraždit, je vhodná spíše pro čtenáře, který vyhledávají spíš bulvární tisk, než seriózní fakta. Myslím si, že film nahlédl do života monarchie a každý má možnost to posoudit. Nejvíce zajímavou částí příběhu, byl pro mě začínající vztah, který počal v tomto čase královské rodiny mezi ministerským předsedou a královnou. To maličko změnilo můj pohled na Tony Blaira. Zaujala mě taky scéna, kdy děvčátko v davu daruje královně kytku, která to přijala s elegancí jí vlastní. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Aj napriek skvelému spracovaniu danej témy a dobrému obsadeniu je film podľa môjho názoru precenený, možno hlavne kvôli jeho značnému významu pre britské publikum, ale určite by som netypovala, že dostane toľko nominácií. Zápletke chýba akási šťava a scény sú miestami rozvláčne. Film síce bazíruje na realite, no medzery medzi skutočnými udalosťami sú vyplnené vymyslenými rozhovormi, s ktorých niektoré znejú vcelku vierohodne, iné zas menej. V tomto prípade naozaj hrá rolu záujem o danú tému a ak tam je, aj film je zaujímavý a má zmysel ho vidieť. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla britka nebo čtenářka bulvárních plátků, určitě bych dokázala ocenit to, že Tony Blair ma v bytě bordel, na dveřích pracovny malůvky od dětí a chodí ve fotbalovém dresu, smutnět nad tím, že královna je taky člověk, který si zapláče a chodí venčit psy nebo obdivovala interiéry Buckinghamského paláce a výroky typu "já se na to nemůžu koukat, kdybys mě potřebovala, najdeš mě o jedny dveře dál" (král ke královně sledující video o princezně Dianě). Jenže nejsem ani jedno, ani druhé, takže královna se pro mě stala jedním z nejnudnejších děl poslední doby. Ne špatný, ale nudný. Dokážu ocenit skvělé herce (Helen Mirren je třída a Oscara si víc než zasloužila), dokážu ocenit krásnou kameru, exteriéry i interiéry, ale nejsem tím, pro koho byl tenhle film natočen a bylo to dost poznat... Mimochodem - hodně moc by mě zajímalo, jestli tenhle film, scénář, jeho natáčení a kdovíco ještě prošlo cenzurou v Buckinghamu (můj osobní tip je že ano a že nebyla rozhodně jediná). ()

Galerie (65)

Zajímavosti (30)

  • Snímek získal šest nominací na Oscara, například za nejlepší film, režii či scénář. Nakonec si zlatou sošku odnesla za svůj výkon jen Helen Mirren. Herečka rovněž získala také Zlatý globus, který si odnesl i scénárista Peter Morgan. (imro)
  • Alexandre Desplat nahradil jiného hudebníka na postu skladatele soundtracku, neboť původní hudba se režiséru Stephenu Frearsovi nezdála vhodná pro film. Desplat svou práci zvládl za tři týdny. (imro)
  • Mnohé z pasáží filmu pocházejí ze skutečnosti. Například tisková konference princezny Diany nebo scény na jejím pohřbu. Proto v nich vystupuje mnoho známých tváří, které nejsou v titulkách. Například Elton John, Nicole Kidman, Tom Cruise či Steven Spielberg. (imro)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama