Reklama

Reklama

Královna

Trailer 2

Obsahy(1)

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat. Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová. Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně přestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Na otázku, co ji během rešerší o Alžbětě II. její filmová představitelka Helen Mirren odpověděla: "Při existenci všech těch knih a dokumentů o ní jsem byla překvapená, jak málo se v nich objevuje člověk, skrytý za panovnicí. Dokonce i když jí filmují během snídaně, neexistuje chvíle, kdy by se pečlivě nekontrolovala. Přesto jsem se dopídila třeba tohoi, že během 2. světová války prošla školením na mechanika. Dokázala rozebrat motor a zase ho složit dohromady. A princezna Anna v jednom rozhovoru vyprávěla, že byla velmi láskyplnou matkou. Jednou jsem na vlastní oči viděla, jak se smála a vtipkovala. Bylo to při turnají v polu." (NIRO)
  • Herečka Helen Mirren získala za ztvárnění hlavní ženské role ve filmu kromě Oscara a Zlatého glóbu taktéž Volpiho pohár na festivalu v Benátkách a úctyhodných dalších 30 filmových cen. (Lynette)
  • Helen Mirren se osobně několikrát setkala s reálnou královnou Alžbětou II. a řekla, že s ni nemá co se charakteru týče vůbec nic společného. (Lynette)
  • Před každou scénou museli maskéři Helen Mirrenové vycpat pozadí, aby co nejlépe odpovídalo křivkám Jejího Veličenstva. (Olík)
  • Scenárista Peter Morgan využil při psaní filmu nespočet soukromých zdrojů, které mu pod slibem anonymity poskytly spoustu cenných informací. (Olík)
  • Helen Mirren je jediná herečka, která ztvárnila obě královny Alžběty. Tu s pořadovým číslem I. v televizním filmu Královna Alžběta (r. Tom Hooper, 2005) a II. v Královně (r. Stephen Frears, 2006). (imro)
  • Mnohé z pasáží filmu pocházejí ze skutečnosti. Například tisková konference princezny Diany nebo scény na jejím pohřbu. Proto v nich vystupuje mnoho známých tváří, které nejsou v titulkách. Například Elton John, Nicole Kidman, Tom Cruise či Steven Spielberg. (imro)
  • Reálná královna Alžběta II. film odmítla zhlédnout, protože nechce vidět, jak ji někdo ztvárňuje v době nejhoršího týdne jejího života. (imro)
  • Alexandre Desplat nahradil jiného hudebníka na postu skladatele soundtracku, neboť původní hudba se režiséru Stephenu Frearsovi nezdála vhodná pro film. Desplat svou práci zvládl za tři týdny. (imro)
  • Snímek získal šest nominací na Oscara, například za nejlepší film, režii či scénář. Nakonec si zlatou sošku odnesla za svůj výkon jen Helen Mirren. Herečka rovněž získala také Zlatý globus, který si odnesl i scénárista Peter Morgan. (imro)
  • 15-milionové drama vydělalo distributoru Miramax během prvního víkendu (29. 9. - 1. 10. 2006) promítání na 38. příčce amerického žebříčku navštěvovanosti 40 671 dolarů ve třech kinech. Počet promítacích míst se časem měnil a jak film získával mnohá ocenění, rostl i jeho výdělek. Ten konečný se nakonec vyšplhal na 56,4 mil. dolarů. (imro)
  • K dokonalé přeměně v královnu prý stačilo Helen Mirren jen málo. Hned jak se v paruce a s brýlemi objevila před štábem, dávali si mnozí ruce za záda, aby jí vyjádřili úctu. (Siriuss)
  • Elektrická kytara zavěšená na stěně Blairovy pracovny je odkaz na premiérovo mládí v rockové kapele. (Siriuss)
  • Scénář vznikl na základě mnoha rozhovorů s různými „zdroji blízkými královské rodině i premiérovi“, které se vzájemně tak doplňovaly, že bylo možné domyslet si dění v zákulisí. (Siriuss)
  • Michael Sheen si už jednou Tonyho Blaira zahrál. Šlo o televizní snímek The Deal, který režíroval rovněž Stephen Frears. (Siriuss)
  • Film měl premiéru na festivalu v Benátkách, kde Helen Mirren za svůj výkon od diváků obdržela pětiminutové ovace vestoje. (Siriuss)
  • Ještě před Královnou si pod taktovkou režiséra Stephena Frearse vysloužilo oscarovou nominaci pět hereček, žádná z nich však cenu nezískala, až Helen Mirren. (Siriuss)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých autentických miestach v Anglicku, Škótsku či francúzskej metropole Paríž. (MikaelSVK)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama