Reklama

Reklama

Královna

Trailer 4

Obsahy(1)

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat. Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová. Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně přestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (429)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tony save the Queen, the cold-hearted regime.. Zástupci monarchie žárlící na popularitu vyděděnce, pár galonů falše pod záštitou upřímnosti a rafinovaná honba za politickými body. Atraktivní pohled do zákulisí, při kterém míra fabulace zůstane tajemstvím. Podstata nevypadnout z role, či se do té správné dostat, je však jasná. Ve jménu majestátu city dusící H.Mirren perfektní do poslední vycpávky zadku, stejně jako chameleon Michael Sheen.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Po kontroverzní dravě natočené sociální kritice "Špína Londýna" překvapí, že Frears natočil neškodný konzervativní komorní příběh. Bez velkých emocí či šokujících odhalení je nastíněn pohled na "žalu" královské rodiny po smrti Diany. Výkon Helen Mirren rozhodně snese nejpřísnější měřítka a nelze se ani v nejmenším divit smršti cen, které za ní po právu dostává. Herecky nadprůměrný snímek, kde ani nijak nevadí okaté podobenství s jelenem, přílišná oslava majestátu či vyzdvihování Tonyho Blaira. Celé je to taková okázalejší divadelní inscenace. Ovšem velmi dobrá nutno podotknout. Je to přesně ten typ, který by zapadl do repertoáru Divadla Na Vinohradech. Královna je typem filmu, který lze bez obav pustit (pra)rodičům a přitom u něj nudou neumřou ani mladší ročníky. ()

Reklama

Ernia 

všechny recenze uživatele

Necelých sto minut vlády Helen Mirren, která si mě naprosto získala. Akorát teď po skončení toho filmu si musim jít zjišťovat jak to všechno tenkrát bylo, protože sama si to nepamatuju (v tý době mi bylo asi 7 a o takovéhle věci jsem se vůbec nezajímala), takže vedlejším účinkem tothoto filmu na mě je, že mě donutil se zase o trochu víc vzdělat ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Myslím, že dominantnou témou tohto napohľad triviálneho filmu je hodnota tzv. "zbytočných" alebo "prebytočných" ľudí. Elizabeth Windsorová je - tak ako každý z nás - NAJPRV človekom, až POTOM kráľovnou, resp. kadečím iným. Možno to je stará ježibaba, ale tiež ktosi, komu bol daný osud, ktorý si nevybral. Frears totiž rozhodne nechcel nakrútiť adoráciu supersnobov, ktorých predkom patrila tretina sveta. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tiché a hlučné drama těch, kteří přecházejí od starého k novému a jsou konfrontováni se svým životem a názory. Stejně jako divák. Frears a všichni tvůrci IMHO monarchii neobhajují, jen se snaží vysvětlit postoje různých postav. A člověk, kterého tohle téma nezajímá, by snad na film neměl ani chodit ;-) ()

Galerie (65)

Zajímavosti (30)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých autentických miestach v Anglicku, Škótsku či francúzskej metropole Paríž. (MikaelSVK)
  • 15-milionové drama vydělalo distributoru Miramax během prvního víkendu (29. 9. - 1. 10. 2006) promítání na 38. příčce amerického žebříčku navštěvovanosti 40 671 dolarů ve třech kinech. Počet promítacích míst se časem měnil a jak film získával mnohá ocenění, rostl i jeho výdělek. Ten konečný se nakonec vyšplhal na 56,4 mil. dolarů. (imro)
  • Herečka Helen Mirren získala za ztvárnění hlavní ženské role ve filmu kromě Oscara a Zlatého glóbu taktéž Volpiho pohár na festivalu v Benátkách a úctyhodných dalších 30 filmových cen. (Lynette)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama