Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 226)

imf 

všechny recenze uživatele

Je to tak ujeté, až je to zábavné. Člověku skoro přijde líto, že se Vorel Jr. a Mádl pokoušejí hrát, když je to absolutně marné. V téhle grotesce je všechno smeteno všudypřítomnou absurditou, šustivými dialogy a bezděčnými gagy. Jestli to Vorel natočil ze srandy, tak je génius, jestli to myslel vážně, tak je blázen. Ta hranice je tak tenká, že jí nedokážu rozlišit. Naštěstí pro něj. :) ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Wich!!! Říká se, že film dokáže vyhodit na pomyslný stupínek vítězství taky hudba. U Gymplu to platí dvojnásobně, co dvoj, rovnou trojnásobně. Mistra Wiche si vážím už poměrně dlouho. Jeho hudba vážně nemá chybu a byť se neřadím k těm "rovný kšilty= niggas, oh yeah!" jsem s jeho songama vždycky spokojenej. Nedávno jsem četl rozhovor právě s Wichem a on nejen-že je hudebním maniakem, ale on to má v hlavě setsakra srovnaný, takže o to větší úklona k zemi.__ Ale i tak nemůžu říct, že Gympl je úplně bez chyb. Našlo by se jich tam plno, ale můj mozek to všechno vetoval. Místo pídění se ve scénaristických kotrmelcích jsem raději fandil, všem. A že herecké výkony jsou na úrovni ostatních českých filmů? Děte do háje. Holubová+ Matonoha+ Bydžovská. To je jediné, co vám mohu podsunout jako důkaz, že se šeredně mýlíte. Hlavně Matonoha, který svou roli chápajícího kantora zahrál opravdu přesvědčivě, nehrál si na kdovíjakou kladnou postavu a konečně i on dostal možnost ukázat, že není jen hercem seriálových "džouků" a především O2 propagátorem. Byl to právě on, kdo mě přikovával k sedačce víc a víc.... Vorel boduje nejen jako režisér, ale i scénárista. Nejvíc je všechno cítit při školních hodinách, které vážně nemají daleko ke skutečnosti. Jsou himmelhergott vtipný a já, jakožto fanoušek detailů, jsem nemohl přeslechnout některé výkřiky ze třídy, jež mě naplňovali pocitem, že sedím opět tam, odkud jsem před chvilnkou odešel. Tu 5* dávám především za to, že se Gympl (ač neprávem) zaškatulkoval mezi Rafťáky a podobný ,s prominutím, sračky. Tenhle film je úplně jinde, je originální, nový a hlavně strašně zábavný. Když se mi v hlavě navíc vybaví finální běh napříc nádražím za zvuků "Z tvojí 1/4" od Indyho a Wiche, říkám si, že ač podobný konce obvykle nenávidím, v tomto případě jsem pookřál a strašně těm klukům přál, aby se mnou zůstali aspoň dalších několik hodin. A to je strašně hezký říct, zvlášť u filmu z našich luhů a hájů.... 95% ()

Reklama

oli.G 

všechny recenze uživatele

Wichove beaty nuda, z úvodnej pesničky navyše vystrihli slovenskú slohu. :) Inak som ale spokojný, a do posledného sedadla obsadené kino bolo asi tiež. No dobre, bolo Valentína, ale aj keby nebolo, na toto proste ľudia u nás budú chodiť. Nepamätám sa, kedy naposledy mal nejaký český film tak aktívny torrent. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Každý, kto navštevoval gymnaziálne štúdium (a teda pokiaľ nie je české školstvo na tom až tak zle), tak vie, že toto zobrazenie úrovne školského systému (do ktorého sa určite jedného dňa naše školstvá dostanú), má so súčasnou realitou spoločné akurát pojmy študent - profesor. Ako paródiu na školské učilištia by som to možno bral, ale to by tupci ako Mádl a Vorel ml. pred kamerou a Vorel st. za kamerou nemohli byť takí drevení a poskytnúť mi aj niečo viac ako len primitívne dialógy bez štipky pointy a humoru. O ten sa stará hlavne učiteľský zbor v podaní staršej generácie. Malou iskierkou bola hudba a graffiťácke scény. 40%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy a určitě časem ještě jednu přihodím. Nelze si pomoci, ale film podobného ražení tady už dlouho zase nebyl. Není to trapné. Dle mého soudu se z Gymplu stane časem kult. Postavy supr, herci také a Jirka Mádl tady předvádí opravdový výkon. A hudba se mi i zamlouvala a to nejsem fanda afroamerické hudby. PS: druhé shlédnutí a zjišťuju že Gympl mě chytil ještě více. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Falošným pracovným názvom filmu bolo slovo "Lempl". (MikaelSVK)
  • Těsně před tím, než ve třídě přibližně v 6. minutě učitelka řekne: "Martin umí, Michal by taky mohl umět ...," řekne Martin (Tomáš Vaněk): "Pé jedna plus pé dva rovná se mínus pé," což je chybně. Správně má být "x jedna plus x dva se rovná mínus pé". (ČSFD)
  • Při hodině fyziky, kdy si Petr Kocourek (Tomáš Vorel ml.) kreslí na školní lavici, je možné na lavici vidět nápis RHS Crew. V té době ale Petr s Michalem (Jiří Mádl) ještě neměli RHS Crew založenou. (ČSFD)

Reklama

Reklama