Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (226)

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, slečna Potterová mala vskutku zaujímavý a inšpiratívny život. Keď niekoho niečo baví, úspech sa skôr či neskôr dostaví... No nemôžem si pomôcť, nebavilo ma to až tak, akoby som čakal. Myslím, že to bolo hlavne kvôli samotnej predstaviteľke hlavnej postavy - R. Zellweger. Už veľmi dlho mi pripadá akási spuchnutá, niečo medzi škrečkom a Číňancom. Miestami jej ani oči neboli vidno. Skrátka moje hodnotenie bolo dosť o sympatiách k herečke, inak kostýmy a výprava boli výborné. 60/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický, hrejivý, naleštený dobový hollywood v tom dobrom zmysle slova. Veď predsa by bolo nefér točiť klasický životopis o tvorkyni slávnych detských knižiek. Feministická variácia Hľadania krajiny nekrajiny. Lenže Noonan nedokáže vydolovať toľko emócií, čo Forster, Zellweger nie je taká pekná, ako Winslet a McGregor predsa len nie je až taká osobnosť, ako Depp. Odhliadnuc od porovnávania je Miss Potter veľmi pekný, milý film, ktorý vynikne viac počas vianočných sviatkov, ale ktorý aj napriek svojej krátkej stopáži nie je schopný vyhnúť sa nudnejším sekvenciám. Je to skôr rozprávka s temnejšími pasážami a realistickejšie poňatím záverom. 70%. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

První půlhodina filmu byla vyloženým utrpením. Pohádka o zvířátkách v lidských šatičkách s pro mne nejnesympatičtější hlavní postavou, kam moje paměť sahá. Při každým záběru na úděsně se šklebící Renée se mi otevírala kudla v kapse a měl jsem co dělat, abych nepřepnul TV. Jestli se takhle přiblble pitvořila slečna spisovatelka i ve skutečnosti, tak potěš pámbu. Po šílenym nástupu ale naštěstí miss Potterová začala mimiku svý buclatý tvářičky trochu krotit a pokročilo se dokonce i v příběhu - dozvěděli jsme se ze života Beatrix i jiný věci, než jak buzerovala tiskaře a vydavatele při vzniku svých knih a nakonec musím říct, že tý hoďky a půl, kterou jsem filmu věnoval, nelituju. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Koho nechytí za srdce tento film má asi nízke EQ (Chodím na NAS). Spojenie skvelého Ewana McGregora a Renée Zellweger sa aj po troch rokoch po natočení Down with love, vyplatilo. Obaja herci spolu pôsobia náramne dobre, príbeh je smutný, plný prekvapivých zvratov, pravdivý a krásne režírovaný. Soundtrack je nádherný. Kresby pôsobia vo filme osviežujúco. Príroda je krásna, dobové oblečenie tiež veľmi dobré. Pre mňa je to 100% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborní herci v čele s triem Renée, Ewan a Emily jsou báječní, rozpohybované ilustrace slečny Potterové kouzelné, ale jinak mě tohle životopisné romantické drama neoslovilo. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Ale áno, je to milé. Renée aj Ewan sú príjemní (i keď mne sa ešte viac pozdávala Emily Watson) a keďže film je nám prezentovaný skrz optiku autorky literatúry pre najmenších, aj neskrývaná naivita je ospravedlniteľná a hodí sa ku konceptu. Absenciu dramatickosti však už odpustiť neviem ("len-tak-mimochodom" úmrtie jednej dôležitej postavy nepovažujem za dobrý dramatický zvrat). Miss Potter je príliš priamočiara, jednoduchá a "bezkonfliktná", než aby dokázala poskytnúť hlbší (a aj emocionálnejší) zážitok či si nebodaj vynútiť aj viaceré pozretia. 7 / 10. Zlatý J.M. Barrie a Finding Neverland. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Standardní životopisné drama, které ničím nevybočuje z řady podobných filmů. Film není moc dlouhý a plyne naštěstí poměrně rychlým tempem, kterému pomáhá slušný výkon Renée Zellweger. Škoda, že Ewan McGregor byl odstaven na vedlejší kolej, jelikož jeho role je na filmu to nejlepší. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozjezd filmu mě dost vyděsil, obávala jsem se střetu nějaké infantilní sufražetky se zkostnatělou a zatuchlou společností, ale nakonec se z příběhu vyklubala příjemná podívaná, i přesto, že se Renée svými kyselými úšklebky na pomyslné stupnici od jedné do desíti vytasila s nejvyšší hodnotou :-) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Snímek, který zahřeje u srdce, v jehož první polovině ke mně doléhala vlna sentimentality, když hlavní hrdinka vzpomínala na doby, kdy začala tvořit svá úžasná díla a ilustrace. Krásný anglický venkov, příjemná hudba a vynikající dobová atmosféra. Skvělá Renée Zellweger a Emily Watson. Film není dlouhý a jeho dějová linie je poutavá a neomrzí - 80%. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Trochu skratkovité. Na wiki čítam, že Potterová bola tiež botanička, pričom čelila predsudkom voči ženám vo vede. Ale aj keby som sa nedal ovplyvniť informáciami mimo filmu, kde bol napríklad jej brat v dospelosti? V detstve nerozlučná dvojka a potom ho spomenuli jednou vetou v súvislosti s tým, koho si vzal za ženu. Zrejme za ňou odcestoval, no aspoň na tom veľkom vianočnom večierku sa ukázať mohol. Dve hodiny by filmu určite prospeli. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Celé mi to přišlo moc naivní a idylické, stejně jako ti její králíčci. Neoslovilo mě to, asi díky tomu, že knížky Beatrix Potter jsou u nás prakticky neznámé. Líbila se mi krajina Lake Districtu - vyvolalo to ve mně touhu se tam jednou podívat. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že o Beatrix Potter jsem nikdy neslyšela, ale o to víc mě okouzlil tento film. Ta žena, co myslela svou vlastní hlavou a šla si za svými sny, které se natolik příčily viktoriánské představě o řádné dámě a ze všeho nejraději kreslila a vymýšlela příběhy plné fantazie, navíc ztvárněná Renée Zellweger, která se pro roli dokonale hodila, se mi velmi líbila. Nejen příběh, ale i provedení je skvělé, krásná výprava, příroda Lake District a mnohé ostatní si na 88 minut získaly mé srdce. Skutečně hezký, snivý film... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Krásne. Naozaj. Nepamätám si kedy ma film takto dojal svojou jednoduchosťou, krásou, úprimnosťou a miernym fantazírovaním. Beatrix Potterová v podaní Renée Zellweger je uveritelniahodná a fantastická takisto ako obrázky a príbehy, ktoré vytvára. Ewan McGregor tu s obrovskými fúzami hrá jednu so svojich najúprimnejších úloh a musím priznať že mu to setsakramentsky svedčí. Títo dvaja sa stretli pri filme Kašlu na lásku,ktorý bol originálny a roztomilý ale bohužiaľ americký, čo má jednu nevýhodu a to tu že koniec je strašne nesúrodi a hlúpy. Tento film je však prepáčte mi za výraz dokonalý. Iskrenie medzi McGregorom a Zellwegerovou je roztomilé čo vidno v scéne keď mcgregor žiada Renée o ruku. Obrázky v tomto filme hrajú dôležitú úlohu a práve oni spôsobili tie slzy, ktoré sa objavili na mojej tvári počas tohoto filmu. Samozrejme niektoré veci sú samozrejmé a niektoré som vedel dopredu ale od tohoto filmu som neočakával zápletku v štýle 6 zmyslu a čakal som rozhodne lepší film ako vášeň a cit. Krátka stopáž je robí veľa tak isto ako hudba rachel portman , ktorá je skrátka Rachel Portman. bravo a jeden s ďalších skvelých filmov do mojej zbierky. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rozprávkovo pojatý životopis, ktorý mi štýlom pripomenul romantiky Jane Austenovej, takže nesmie chýbať ani výrazná romantická línia v ktorej sú prekážkou námietky rodín kvôli triednym rozdielom. Chémia medzi Renée a Ewanom funguje od prvých sekúnd. Obidvaja sú takí naivní dobráci od kosti, čo snáď môže vadiť nejakým cynikom, ale romantici si ich príbeh užijú. O to šokujúcejší bo pre mňa zvrat v poslednej tretine, ktorý som v tak pozitívne naladenom filme nečakal. Nakoniec sa to síce skončilo hapyendom, ale aj tak to na mňa emocionálne dosť zapôsobilo. Celkovo mi bolo ľúto, že film nebol dlhší o takú pol hodinu. Vďaka krátkej stopáži má síce svižné tempo, ale niektoré udalosti by mohli dostať väčší priestor, aby pôsobili ešte intenzívnejšie. Hlavne by som uvítal viac spoločných scén medzi Ewanom a Renée, ktorý k sebe dokonale pasujú. Celkovo som ale do veľkej miery spokojný a nechápem, že mi tento film doteraz unikal. 7/10. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Miss Potter je hezká, milá slečna. Film působí stejně. Postavičky, které ožívají jsou roztomilé. Sen o tom, že bude psát knihy pro děti se jí brzy splní. Film na mě působí jako taková malá hezká pohádka. Hodnocení: 65% ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Když přišla začínající spisovatelka do nakladatelství, že chce vydat knihu se zvířátky, a měla neuvěřitelný štěstí, že souhlasili, předpokládala jsem, že to nastartuje její kariéru kvalitní autorky, ale to jsem se spletla. Zůstala věrná svým králíčkům, oceňuju, co dělala pro děti, ale nedivim se, že jí nejdřív spoustu lidí nebralo vážně. Navíc postava se skoro nevyvíjela (až na změnu názoru na manželství), žila pořád ve svym dětskym světě, kterej jí zničila katastrofa... Co následovalo potom, už se do filmu skoro nehodilo, i když jsem se konečně dočkala trochu dospělejšího tématu. Nechci jenom kritizovat, byl to příjemnej film, když nic jinýho nedávali:), ale Renée zkrátka umí hrát jenom Bridget Jonesovou... ()

Reklama

Reklama