Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (226)

ilovebritain 

všechny recenze uživatele

Spíše než životopis je to smutnější pohádka s velkým kouzlem. Krajinky radost pohledět, hudba radost poslechnout. Reneé pomalu začíná dokazovat, že není jen herečkou komedií a špatných westernů. Ewanův potenciál je zde sice na můj vkus trochu nevyužit, leč něco se tam vyskytne. Všichni, co máme, rádi krajinky, hudbu, malovaná oživlá zvířátka (která nás nechtějí sežrat) a trochu toho feminismu si zde přijdeme na své. Ty ostatní prosím, aby se raději nedívali, neb by byli trpce zklamáni. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

Renée Zellweger se mi vzhledově nikdy nelíbila - ani tlustá ani hubená (asi jako skoro všechny Angličanky - vypadají jak nemocná nedochůdčata a ne pořádné ženské). Ale příběh byl kouzlený. Navíc se mi líbila ta vnitřní síla protagonistky, jak si věřila a stála si za svým až dosáhla toho, co si vždy přála. Krásná pohádka, která se občas stane realitou. Akorát na vánoční čas a poškádlení slzných kanálků a emotivní stránky člověka. ()

Megynka 

všechny recenze uživatele

Je to moc krásný film, hlavně díky Renée, ale bez ní by se mi to asi tolik nelíbilo. Nevím, je to tak nějak ... o ničem. Každopádně milé :) ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Melodramatický a nejspíš i hodně zidealizovaný příběh mně naprosto neznámé spisovatelky dětských knížek. Je ale natočen s takovou grácií i životním nadhledem a správně okořeněn i pravým anglickým humorem, že si ode mne nakonec 4 hvězdičky vcelku s přehledem vysloužil. ()

LukeSharp 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jenom chvilkově přecitlivělý,ale tohle bylo prostě okouzlující.Film až po okraj nabitý emocemi a vynikající herecký koncert hlavních představitelů.Většina podobně laděných snímků(ještě k tomu zasazena do Anglie v době kdy auta byly něco jako pro nás terminátor) mi bytostně nesedí,ale prostě tomu až přeslazenému úsměvu Renée Zellweger jsem totálně podlehl.Její Miss Potter je ukázka štěstí a radosti ve své nejčistší podobě a optimismus z ní sálá na kilometry daleko.Ale trochu té kritiky na závěr,poslední dvacetiminutovka je o poznání slabší.Má k tomu sice důvod,ale přece jenom by se to dalo nějak zkrátit ptže už tam chyběl ten kouzelný náboj,ale i tak je to jenom drobná chybička na kráse celého filmu.75% ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Hezký, dojemný film, bohužel poskakující a pusu špulící afektovaná Zelweegerová (zvláště v první části filmu) mi nedovoluje dát víc než 3*. ()

Lumpus 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film,poctivá filmařina,dobrá angličtina,výborné herecké výkony,hezké kostými,sametová zábava.konec,bodka. ()

Rent 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu se mi vybavily vzpomínky na dětství a jednu kreslenou knížku plnou zvířátek :-) ()

honeybunn2 

všechny recenze uživatele

Príbeh fakt veľmi pekný, nadherné exteriéry, kamera, veľmi pekné vystihnutie doby, ale aj rozpravkového sveta tejto slávnej autorky. Ale fakt mi celú dobu vadila Renée Z. V tomto tak pekne spracovanom filme by som si vedela predstaviť aj sympatickejšiu herečku, ktorá by celý film neodohrala len špúlením huby, ach až ma z nej štipalo v zadku. Tri hviezdy. ()

alpeew 

všechny recenze uživatele

Autobiografické a lehce sladce vedené vyprávění osudů - a nijak růžových, natož sladkých - Beatrix Potter, malířky a spisovatelky dětských knížek z přelomu 19. a 20. století. je kouzelně pohádkovým filmem. Beatrix se v těchto - pro pokrokově smýšlející ženy - krušných a často hlavně krutých časech - rozhodla stát profesionální malířkou, ilustrátorkou dětských knížek, což se jí přes značné strázně osudu podařilo - jejím odkazem pro děti celého světa je série 23 krátkých příběhů známých jako The Original Peter Rabbit Books. Reneé Zelvegerová se jako Batrix snad narodila a po jejím boku dále exceluje Evan Mc Gregor i Emily Watson.V druhé hl. roli pak kouzelná a až snově krásná krajina anlického venkova ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Taková miniatura, režijně vše poplatné vyznění příběhu a navození dobové atmosféry. Povedené, povedené.... ()

Melpomene 

všechny recenze uživatele

film mal síce pomalší rozbeh, napriek tomu sa z neho vykľul krásny romantický príbeh o žene, ktorá sa nikdy nevzdávala svojich snov ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,9/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 67%, Audience Score - 68% | FDb.cz - 75.6% | Velmi příjemný snímek s výbornými herci i atmosférou, který snad každého (i suchara) hezky pohladí po duši, díky své rozumné minutáži nenudí a my jsme si jej fakt užili. Obzvláště Renée a Ewan to táhnou. Bohužel posledních 20 minut, když Norman zemře, to trochu ubere a jede to už jen na půl plynu, ale opět se pořádně rozezní krásné tóny od Rachel Portmanové, pro jejíž hudbu máme slabost, takže odpouštíme:-) Holt nic převratného, ale krásný film, který se minimálně těm, kteří poznali nezaměnitelné kouzlo Králíčka Petra (my se mezi ně naštětstí řadíme), musí líbit... 75% ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Osobnost skutečné slečny Potter byla barvitější, než jak nám ji úhledný životopisný snímek představuje. 60 % (Ci 04/2008) ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Cely film sa nesie na velmi prijemnej a nevinnej vlne, s krasnymi kresbami, ktore ozivaju. Beatrix sa da dokopy s vydavatelom, ktory uveri v jej talent a napady, uspech nenecha na seba dlho cakat a vznikne tiez medzi nimi laska. Ani hadky s rodicmi nie su realna prekazka. V druhej tretine nastane tragedia, ale film sa rychlo vrati k svojej nevinnosti. Pekna rozpravka. ()

Nefaria 

všechny recenze uživatele

Taká milá rozprávka vhodná predovšetkým na čas, keď prídete z práce/školy a nechce sa vám rozmýšľať nad skrytými zmyslami. Neprekvapí, ale poteší. ()

Gottfried 

všechny recenze uživatele

V zaujme zdraveho dusevneho vyvoja svojich deti by som im v ziadnom pripade tento film nepustil. Pri jeho sledovani mnou lomcovali podobne pocity, ako pri citani Jany Eyrovej, presnejsie tuzba chytit hlavnu postavu pod krk a drzat niekolko (desiatok) minut. Mrs. Potter s brilantne zahranym nepricetnym vyrazom v tvari nervozne okrikuje zvieratka na obraze, ktory prave maluje, aby sa nehybali. Drogy. Mrs. Potter je narcista ako vysita. Cely film a vsetci v nom su infantilni, presladeni, alebo inak mentalne vysinuti. Napriek tomu, vysoko treba hodnotit pracu ludi od vypravy, pretoze film vas dostane do pokojnej casti viktorianskeho sveta, kde zivot je krasny a zajtrajsky su prirodzene svetle. ()

Reklama

Reklama