Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (226)

jenik71 

všechny recenze uživatele

Celý film je postaven na skutečně výborném výkonu Renée Zellwegerové. Pochybuji, že by některá herečka ztvárnila tuto postavu lépe. Příběh se pomalu rozjíždí jako parní lokomotiva z nádraží a postupně nabírá na síle. Děj není nijak složitý, ale je skvěle zpracován. K dobrému dojmu přispívá i kvalitní kamera a také velmi dobrý dabing na DVD. Dabovaná Zellwegerová má podle mého názoru příjemnější hlas než její skutečný. Zaslouženě nadprůměrný zážitek. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maltby Jr. .. Tohle je tak pohádkově (bezelstně, vlezdoprdekově - každý ať si vybere) krásné a milé, že nejde odolat. Škoda té přímočarosti, ale jestli tohle život dal, je těžké to byť sebelepším scénářem nějak upravit. Renée už sice hrála lepší role, ale když se cukruje s Ewanem, není to tak otravné, jako cukrování s Emily nebo roztžky s rodiči. Podívaná z které sice neztloustnete, ale ani se pořádně nenasytíte.. ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že o Beatrix Potter jsem nikdy neslyšela, ale o to víc mě okouzlil tento film. Ta žena, co myslela svou vlastní hlavou a šla si za svými sny, které se natolik příčily viktoriánské představě o řádné dámě a ze všeho nejraději kreslila a vymýšlela příběhy plné fantazie, navíc ztvárněná Renée Zellweger, která se pro roli dokonale hodila, se mi velmi líbila. Nejen příběh, ale i provedení je skvělé, krásná výprava, příroda Lake District a mnohé ostatní si na 88 minut získaly mé srdce. Skutečně hezký, snivý film... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Krásu je třeba chránit..." Krásný tento životopisný film o anglické spisovatelce a kreslířce Beatrix Potterové vskutku je a to po všech stránkách. Krásná (ba přímo okouzlující) Renée Zellwegerová, krásné přírodní scenérie a vůbec celkový úžasně barevný vizuál, krásná hudba a k tomu všemu  skvělý nápad v podobě kouzelně pohyblivých obrázků z pera mladé Beatrix, které odkazující na silnou autorčinu představivost. Ale málo kdy je lidský život vždy jen krásný. Ty stíny, které  do života Beatrix Potterové přišly tak znenadání, dodaly celkovému vyznění filmu nový rozměr. Celkově tak nemám nic, co bych tomu filmu vytknul. Byl to "sladký" film, ale díky té smutné pasáži nikoliv přeslazený. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Když přišla začínající spisovatelka do nakladatelství, že chce vydat knihu se zvířátky, a měla neuvěřitelný štěstí, že souhlasili, předpokládala jsem, že to nastartuje její kariéru kvalitní autorky, ale to jsem se spletla. Zůstala věrná svým králíčkům, oceňuju, co dělala pro děti, ale nedivim se, že jí nejdřív spoustu lidí nebralo vážně. Navíc postava se skoro nevyvíjela (až na změnu názoru na manželství), žila pořád ve svym dětskym světě, kterej jí zničila katastrofa... Co následovalo potom, už se do filmu skoro nehodilo, i když jsem se konečně dočkala trochu dospělejšího tématu. Nechci jenom kritizovat, byl to příjemnej film, když nic jinýho nedávali:), ale Renée zkrátka umí hrát jenom Bridget Jonesovou... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)

Reklama

Reklama