Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozsáhlá poema "Máj" básníka Karla Hynka Máchy patří k stěžejním dílům české literatury a je považována za vrchol českého romantismu. Autor vypráví tragický příběh lásky dvou mužů k jedné ženě zasazený do přírodního rámce kvetoucího jara. Syn pro lásku zabije svého soka, aniž tuší, že jím nebyl nikdo jiný než jeho otec. Romantické dílo převedl do filmové mluvy F. A. Brabec, autor úspěšné filmové adaptace jiného českého klasika – K. J. Erbena a jeho Kytice. Ve svém filmovém ztvárnění Máje posílil režisér a spoluautor scénáře dějovou linii vytvořením nové postavy kata – aktéra i vypravěče děje. Zásadním vkladem filmu je však jeho obrazová složka, jak u kameramana a režiséra F. A. Brabce bývá dobrým zvykem. Krajina a romantická zákoutí Českého ráje tu souznějí s poryvy duše všech hlavních postav. Důležitou složkou filmu se stalo i zhudebnění známých veršů skupinou Support Lesbiens. (Česká televize)

(více)

Recenze (793)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pokud chtěl pan režisér natočit film, kde se jenom m***á (viz. komentář AngelAngie) , tak to měl natočit bez blbostí a zbytečností okolo jako pořádnou erotiku a možná by mu někdo řekl díky. To se nestalo a místo toho divák dostane rádoby poetický příběh o ženě s pěkným tělem, která se doslova rozdá na všechny strany, do čehož celou dobu vstupuje kat recitující slova Máje... Výsledek? nevtipná parodie. Tam, kde Kytice bodovala svým vzhledem, tam Máj naprosto ztrácí a digitálně upravené prostředí je opravdu hrozné.... O hercích ani nemluvím, protože chápu, že pro většinu to byla dobrá šance jak si: a)přivydělat, b) šáhnout na pěknou a mladou holku, c) najít pár voliček(voličů). Na závěr rána smrtící pro všechny diváky, co mají vkus... Support Lesbians a hudba? Asi jsem hudebně nevzdělaný, hluchý nebo už nevím, ale už při vyslovení názvu této skupiny se mi chce utéct k dechovce a děkovat Bohu, že existuje. Pro zvědavé 1* je za těch pár záběrů na tělo Jarmily... více pozitiv bych tu nenašel. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Máj je prostě velmi divné dílo, prvních pár minut se mi i celkem líbilo, ale poté to šlo vše do kopru. Čekal jsem něco na úrovni Kytice, ale z tohohle filmu jsem byl opravdu poněkud rozčarován. Nutno poznamenat, že je ve filmu vlastně jedna soulož za druhou a opakující se záběry na (.)(.) Sandry Lehnertové nemající konce a tak si občas říkáte, na co se to vlastně díváte. Dále cituji z oficiálního obsahu: "…kameraman a režisér F. A. Brabec toto dílo ztvární okouzlenýma očima třetího tisíciletí…" Očima možná, ale měli je buď zavřené, nebo koukali jiným směrem a všichni asi tušíte, kam tím mířím. Herecké obsazení, podání jednotlivých postav a to především mladistvých floutků na mě působilo spíše jako pubertální jízda ve stylu Snowboarďáci/Rafťáci a mlynář vypadal jako starý kozel z porna, který už má svá nejlepší léta za sebou. Když už jsem nic horšího nečekal, přišla studená sprcha v podání hudebního doprovodu Support Lesbiens, jinak to normální skupiny, kterou samozřejmě neposlouchám. Kdyby tam hrála dechovka, byl bych snad spokojenější a to ji opravdu nemám rád. Je to prostě zmatená mozaika postavená na klasice a za to by se měla stydět. Pan režisér může být rád, že nejsem kritický člověk, jinak bych tomuto paskvilu nasolil odpad! a dále bych jej ani nerozebíral. (2/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

69 minut čistého času trvalo (na ČT od 20:00 do 21:09), než naběhly závěrečné titulky, při nichž jsem si položil otázku: "Lze do jedné kytice vplétati kus kýče ke kýči a k tomu ještě kus p!či na tyči?" Tak bizarně pseudoumělecky onanistický sled záběrů vlajících hadrů a zhulených "snových" scén jsem snad ještě nezaznamenal - v české kinematografii tedy rozhodně ne. A toho domácího zvířectva - hlavně těch koz!!! - všade, vespol s chudičkou českou verzí Potkanů říznutých Jackem Sparrowem s indiánskými ozdůbkami pod stabilně růžovofialovým nebem. Zkrátka a dobře nevídáno. Bohužel také téměř nedívatelno. Kvalitní herci (ne Stropnický a Lehnertová) na čele s Janem Třískou deklamují klasiku údobí romantismu (který obecně není právě mým šálkem vnitřně rozervaného trpitelského čaje) důstojně, ale co zmůžou proti všemu tomu zmaru, ke kterému patří i nůž působící neviditelná zranění (doprovázená ovšem Tarantinovskými gejzíry ředěného brusinkového džusu) mlynářům lízajícím frndy ledva zletilých děvčic, kteří pak mají za mrtva umně aranžovanou jizvu přes celý krk? Jak nás veřejně poučily houfně schvalované Ženy V Pokušení, na voňavý frndě není nic vulgárního - a tahle navíc voněla svěcenou vodou, takže mi laskavě vlezte na hrb...teda na skálu nad Máchovým jezerem, ze které si můžete zpomalovaně až do zastavení skočit do zatmívačky:P Při vzpomínce na němou, jenom se hihňající a vzdychající Jarmilu si říkám never more, sweet little something, a převádím sebe a svého osla přes most do končin muzikálních. Hudba mi přišla převážně zajímavá v kontrastu s obrazovým pojetím filmu a nevhodná mi přišla asi na dvou místech. No dobře, na pár dalších jsem si potom říkal, jestli to jsou "Saporti" nebo Čechomor, ale pozitivní dojmy převažují, i když ten hlavní motiv byl možná opakován moc často. Každopádně jak jsem si cenil Kytice, tak potápím Máj. Audioknihu Jan Tříska čte Máchu bych si pořídil bez váhání, ale od filmu odradím koho jen budu moci. 40% za softporno (k čemuž jen poznamenám, že na Kytici se chodilo na školní projekce a bylo to v pořádku...tady bych si tím nebyl vůbec jistý;)), za surreálný zážitek a za vynikající sestřihy z děl Michaela Baye, které by bez Máje nevznikly:) A jak kdysi poznamenala paní Spáčilová - pan Stropnický kdyby se raději věnoval té politice... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdybych to neviděl a jen si tady četl názory diváků, tak si řeknu "to musí být ale strašný průser". Jenže není. Ta houfně kritizovaná vizuální stránka se mi líbila (až na pár hrubě kýčovitých záběrů), měla totiž svůj účel - šlo přeci o zobrazení básně, jedné z nejkrásnějších českých básní, abych byl přesnější. Pravda, té erotiky tam mohl F.A.B. (nepřipomíná vám ta zkratka něco? :-P) nacpat o něco méně (možná tam nemusela být vůbec), nicméně s ohledem na vzhled Sandry Lehnertové mi zase tak nevadila. ;-) Tříska deklamuje procítěně a dodává filmu svým jedinečným hlasem kus atmosféry, která mu jinak "díky" dírám ve scénáři i průměrným výkonům herců chybí. Z toho průměru se vymykají jen zmíněný Tříska a typově přesně obsazený Javorský, částečně pak i Divíšková, zbytku ansámblu se člověk vesměs zdráhá uvěřit byť i jedinou větu. Tak, a dostáváme se k hudbě - ta je asi nejzajímavější složkou filmu a lepí celou řadu dalších děr, na které nestačil hlas Jana Třísky :-). Supporti nebyli (až na jeden song) tak úplně k poznání a tudíž jejich vsuvky nepůsobily vůbec rušivě, spíše naopak. A abych nebyl úplně out, srovnám ještě Máj s Kyticí, jako to udělali jiní - ano, Kytice vítězí na body. Ale Máj myslím si stojí za to vidět i přesto, že do dějin českého filmu určitě nevstoupí... P.S. Jsem jediný, komu se při pohledu na "Viléma" Stropnického asociovali Tokio Hotel? :-P ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prázdná manýra obrazu, povrchní kecy o metafyzice, PR kampaň na okolí Macháče, krásná Třískova recitace veršů. Herecké obsazení s výjimkou Jana Třísky je částí přehmat, částí smutná situace, kdy není s kým, není o čem a každý je v sobě sám. Vůbec mě nepřekvapuje, že Brabec přes všechny vlající cáry a kříže podél cest zase nedošel dál než k banální milostné slátanině. Jedna hvězda ze recitaci a neustále se obnažující ženskou hrdinku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obsahově vyprázdněné záběry podkreslené reklamně znějící hudbou. Tomuhle kýčovitému videoklipu nelze říkat literární adaptace, snad jen ,,natočeno volně na motivy"... Filmový melodram postavený proti vlastnímu duchu literárního romantismu, potažmo subjektivnímu máchovskému byronismu. F. A. Brabec ztratil soudnost, Karel Hynek Mácha zase svoji uměleckou poctivost, nad tímhle ,,poetickým" filmem by si hrubě odplivl (neudělal-li by něco mnohem horšího)... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jaká předloha, taková adaptace (ano, vše co nesnáším na romantismu, představuje právě Máj). Lehnertová hrát neumí, naštěstí je většinu stopáže svlečená a mlčí. Stropnického strašný lesů pán je opravdu strašný. Dvaašedesátiletý Kukura nezvládá říci jedinou větu tak, aby to znělo aspoň trochu přirozeně, ví to a proto studem raději zabořuje hlavu do "písku" (pozn. písek je zde lůno dívky, která by mohla být jeho vnučkou). Třískův svěřepý výraz tomu také nepřidává, naštěstí u něj to zachraňuje hlasový projev. K přesdržkovému nápadu se Support Lesbiens, naprosté nenávaznosti po sobě jdoucích záběrů, snovým výjevům či "kameře" se odmítám vyjadřovat, nervy mám jen jedny. ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle nezvládnutý a nabubřelý, přitom hloupý kýč zde nebyl od UMUČENÍ KRISTA. Pokud Ježíše nahradíte "Strašným lesů pánem" ze Strany zelených a Jarmilu budete vnímat jako Máří Magdalenu, tj. kurvu, je možné, že se u téhle nesoudné onanie páně Brabcovi budete provinile bavit na účet televizní reklamy/videoklipu (nehodlám to nazývat filmem). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Příběh, který se možná nemusel stát…. Dlaň plná motýlů, ve větru vlající hadry, verše z úst ,,smrťáckého“ J.Třísky, krásná Jarmila (ať nahá tak oblečená) a loupežník Stropnický, připomínající spíše indiána. Některé záběry se povedli, ale spíše to vše zavání kýčem a vypočítavostí. Ač dělají všichni co mohou, Kytice to není! Hororové obrazy v sobě zřejmě skýtají daleko větší možnosti než ty májové a vzhledem k tomu, že nefungují některé faktory, nemá film kouzlo, které by opět způsobilo nadšení. Takže, pokud nechce F.A.Brabec čekat než něco napíšu já, měl by se poohlédnout po něčem jiném. A jestli mermomocí trvá na poezii, tak ať se inspiruje třeba ZDE u T.Burtona. PŘÍBĚH*** HUMOR 0 AKCE* NAPĚTÍ * ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Pokud hodlá Brabec svým břídilstvím i nadále s takovou vehemencí dokazovat, že česká básnická díla jsou geniální, možná mu někdy k stáru tu režisérskou stoličku odpustím. PS: proč bylo ze všech možných pojetí zvoleno právě to, v kterém Jarmila vystupuje jako němá (?!) nymfomanická kurva? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý ľudský čin sa dočká odplaty... ale kto potrestá kata?“ Kebyže vidím trailer (a spomeniem si na úchvatnú KYTICU), určite by som sa na MÁJ tešil. Bohužiaľ, ako film to vôbec nefunguje: rozpadáva sa, je nepresvedčivý a zbytočne „prehnaný“ (na rozdiel od podobnej KYTICE tým ale ubližuje sám sebe). Niektoré scény sú poetické, nežné a krásne. Ale ako príbeh to nedrží pokope už preto, že sa skoro nič nedeje (má to hodinu desať aj s titulkami) a to, čo sa deje, nemá logiku (ako môže osem trápnych tínedžerov s nožíkmi terorizovať dedinu?). Pardály Tříska a Kukura nemajú čo hrať a miestami je snímka až kŕčovito smiešna (v každej druhej scéne prsia). Na rozdiel od KYTICE, ktorú režisérovi a kameramanovi Brabcovi produkovali monštruózni Jakubiskovci, MÁJU pravdepodobne chýbala práve silnejšia producentská ruka/vízia. Lebo nádherná príroda nestačí. Zďaleka najlepší bol totálne katastrofický (v podstate až komický) spôsob „jazdenia“ na koni ústredného frajírka (ani neviem, ako sa volal, ale snáď už preboha nikdy nebude v ničom „hrať“ a pôjde radšej, čo ja viem, do zámoria darovať orgány). ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem si přečetl hodnocení od jiných uživatelů tady, než jsem na tento film šel. Váhal jsem, jestli na něj vůbec jít. Musím ale uznat , že jsem byl mile překvapen... Brabec to spracoval dá se říct podle svého pocitu a ne přímo podle knížky, která nám je všem dobře známá ze školních lavic. A právě toto zpracování dodalo onu filmu kouzlo a celkové zamyšlení se nad Májem "originál". Hudba k tomu byla též perfektní. 75% ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Pohádka, romance, balada, drama a já nevím co ještě... to vše se podařilo Brabcovi do tohoto filmu vtěsnat. Nedá mi to, musím srovnávat s Kyticí. Zatímco v Kytici se Brabcovi parádně podařilo zachytit poetiku a básnivost díla, Máj zůstal jen neuchopitelným slepencem. Když pominu fakt, že Brabec udělal s Viléma chladnokrevného otcovraha (v předloze Vilém zabíjí soka, aniž by věděl, že je to jeho otec), nemůžu překousnout divokou rockovou "party" umrlců. A herecké obsazení? Přemýšlím, koho "pochválit" dřív.... Kukuru se slovenským akcentem nebo neskutečně patetického Hamleta Třísku? Po shlédnutí Kytice jsem měl opravdu o čem přemýšlet a těšil jsem se na to, do čeho se Brabec zase pustí. Ovšem teď ve mě zůstává jen prázdno. Teda vlastně jeden pocit mám. Strach z toho, co se rozhodne Brabec zprznit příště. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Hynku! Viléme! Jarmilo! Hudba bylo to nejlepší na celém filmu. Vizuální podměty; mohlo by být lépe (Copak Brabče, vykrádáš sám sebe? Nebo to byl pokus o "čisté umění" či co? :) ) Ale ne, tak dalo se to, ale měl dát víc na Máchu, na jeho verše, to byl tahoun celého Máje. Vilém nepřesvědčivý, Jarmila husa, která spáchala sebevraždu až nakonci (!); proč ne na začátku? No nic, jak už bylo řečeno: "Pane režisér, příště dej více na předlohu! ALE chválím vás za Třísku: ještěže tam byl, díky jeho 'mrtvé milenky cit' mám hned lepší den." :-) Hm, ale stejně bych to natočila úplně jinak. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Překvapivě snesitelné. Kytici se sice nevyrovná, v některých detailech (jednostnost děje, ne úplně doslovný přepis knihy) ji ale výrazně předčí. Příběh by vydal asi na 20 minut, takže bylo potřeba vymyslet vatu okolo a osobně mám pocit, že ta vata funuje zdaleka nejlépe. F. A. Brabec mimochodem sám říká, že chtěl natočit film o tom "...jak Jarmila mrdá". Problém jsem měl opět s divadelním herectvím, znatelným především v první půli, herečtí pardálové, jako Kukura, Javorský, nebo Tříska (ze kterého jde kupodivu místy docela strach) ovšem nemají problém s přirozeností. Ani Stropnický nakonec nedopadl zle, akorát Sandra Lehnertová je tu opravdu kvůli tomu mrdání... :) Největší výhrou je ale pro mě kamera (prý z devadesáti procent čistá ruční práce, jen minimum postprodukcí) a především hudba. Největší risk se stal největším trumfem a hudba Support Lesbiens se opravdu mimořádně povedla, funguje dokonce i ve velice odsuzovaném duchařském intermezzu ( o scénách s klobouky ani nemluvě). Takže akorát režijně to Brabec opět úplně neustál, po Boleru a Krysařovi je to ale každopádně velký pokrok. ()

Bebacek odpad!

všechny recenze uživatele

Karel Hynek se chudák musí v hrobě obracet z toho, jaké laciné porno mu z Máje udělali. A kdyby viděl Viléma, radši by žádnou báseň ani nenapsal. ()

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Staň se hercem!

Staň se hercem!

22.03.2007

Česká televize a Beltfilm hledají dívky a kluky ve věku od 15 do 20 let pro obsazení hlavních rolí nového filmu Máj režiséra F. A. Brabce. Konkurz proběhne v neděli 25. března v čase od 9:00 do 18:00… (více)

Reklama

Reklama