Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravný film z období pádu Římské říše, který se nedávno natáčel i na Slovensku (Spišský Hrad, Červený Kameň). Když se začne Římská říše rozpadat, opustí mladý Romulus Augustus město a vydá se na nebezpečnou cestu, aby vytvořil legii věrných - POSLEDNÍ LEGII. (oficiální text distributora)

Recenze (277)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

A sakra! Čo to spravili s mojou obľúbenou knihou od Valeria Massima Manfrediho?! Predloha je výborný historický (autor je archeológ a odborník na staroveký Rím) a zároveň dobrodružný román (akcie je v ňom naozaj požehnane a svojimi vizuálnymi popismi vyložene prosí o sfilmovanie). Lenže všetky zmeny, ktoré scenáristi urobili, posúvajú príbeh do pozície fantasy báchorky á la Xena, takže fanúšikovia predlohy i znalci histórie môžu vyjsť z kina ruku v ruke a spoločne sa hodiť pod prvú električku. Na druhej strane, vyhodením polovice knižného deja (putovanie polkou Európy je tu zhrnuté do jediného záberu na hrdinov prechádzajúcich cez Vysoké Tatry... ehm, Alpy) film aspoň získal svižnejšie tempo a skôr vám utečie. Doug Lefler je celkom zručný v akčných scénach (veľmi mu pomáha bombastická hudba Patricka Doylea), ale atmosféru a hercov už nezvláda. Čo je celkom škoda, lebo Colin Firth je charizmatickejší než Clive Owen v Kráľovi Artušovi (čo je nepriznaná adaptácia toho istého románu), Ben Kingsley si úlohu Merlina celkom užíva, Kevin McKidd je ako záporák Wulfila zábavne komicko-hrozivý (ako každý správny béčkový zloduch) a na Aishwaryu Rai sa fakt dobre pozerá. Lenže čo narobíte, keď ostatní herci hrajú ako ponocní, dej je blábol, dialógy blbé a film celkovo lacný až hanba (tragické CGI, smiešne masky, príšerné kostýmy a rekvizity a fakt nemožný komparz)? Vidieť Spišský hrad ako súčasť Hadriánovho valu je možno zábavné, ale zároveň aj rušivé a určite sa kvôli tomu neoplatí kupovať lístok do kina. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jako plno lidí i já jsem si ze začátku řikal, že by to zas tak špatné být nemuselo leč není tomu tak. Historická vsuvka, která ze začátku vypadala zajímavě a barevně se později změnila v nudný, hrůzně nasnímaný a se špatnými herci natočený příběh z období, kdy slávy Říma uvadaly jako květina, na kterou postupem času každý zapomněl. Co taky čekat od režiséra, který se podílel na takových seriálech jako například Xena nebo Hercules... Když si to tak vemu z herců mě jedině mohl potěšit Ben Kingsley, ale zrovna on musel hrát čaroděje, který mě jeho proslovy a různými chvaty vytáčel scénu za scénou. Jedna hvězda je prakticky za závěrečnou pointu, kterou doufám alespoň nějaký čas zde nikdo neprokecne, byla by to škoda, pak už by se nebylo na co těšit. --- Jsem bůh nebo chlapec? - Jsi Caesar! ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Zlo. Nízký rozpočet je vidět víc, než by bylo dobré a herci se všichni tváří, jako kdyby tu byli omylem. Režisér neumí komponovat akční scény, scénáristé neumí napsat normální dialog a celé je to až příliš levné a blbé na to, aby se to vůbec dalo brát vážně. To ale tvůrcům Poslední legie evidentně nedošlo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $67miliónovTržby USA $5,933,494Tržby Celosvetovo $25,303,038║ ten slušný rozpočet tam veru len ťažko nájdete __Príbeh rovnako kostrbatý a nevýrazní ako tomu bolo u omnoho drahšom Kráľovi Artušovi(50%), rovnako tak by som označil aj súboje, tie sú miestamy až smiešne, skoro ako vystrihnuté zo seriálu Herkules(55%), za priešlap sa dá označiť obsadenie Bena Kingsleya ako Merlina, ostatné úlohy sú ako tak znesiteľné ale len ak by sa to bralo ako televízna produkcia a nie ako historický veľkofilm, lebo v takej konkurencii by to nemalo najmenšiu šancu, takže jediná možnosť ako by sa dal tento film označiť je televízna rozprávka, nič viac. Keď nie sú veľké očakávania dá sa to stráviť ale druhý krát sa asi ťažko k filmu vrátite, nebude najmenšia možnosť prečo. /35%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Vidím, že jsem se u toho asi bavil víc než ostatní. Pokud přistoupíte na hru: Nestálo to moc peněz a je to hloupé, solidně se pobavíte. Pokud si vyberete: Předloha je vynikající a film jí určitě nezůstane nic dlužen, shoří vaše naděje dřív, než byste řekli Excalibur. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Režisér nezapře své zkušenosti ze seriálů typu Xena. Ono to dokonce vypadá jako celovečerní epizoda nízkorozpočtového fantasy seriálu. Proto celkem příjemně překvapí úplný začátek kdy se zdá, že by nemuselo jít o úplnou ztrátu času. Bohužel však čím více postupuje stopáž tím více se Poslední legie propadá do béčkových vod. Ovšem ani v nich se nezastaví a ke konci klesá ještě někam podstatně níže. Scény se postupně dostávají z kategorie dobrých, přes snesitelné a zastavují se na úrovni nechtěně směšných. Bitvy nezajímavé, výprava televizní a herci jsou buď strašní a těžce přehrávající či v lepším případě alespoň znudění a jentak postávající. Snad jen ta hudba má své kvality. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Občas kouknu na historický film, ale tohle byla děsná nuda. A nebýt herečky Aishwarya Rai, kterou miluji, asi bych se na film ani nedodíval. Ona mne už učarovala ve filmu : "Královna koření". Je tak krásná orientální herečka....... ach ach ach.... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Patrick Doyle: 1. Sacred Pentangle - Patrick Doyle ,2. The Coronation ,3. The Goths Seize Rome ,4. The Wrong Answer ,5. The Secret Sword ,6. The Escape From Capri ,7. The Nestor's Betrayal ,8. The Journey To Britannia ,9. The Hadrian's Wall ,10. The Excalibur ,11. The Sword Play Romance ,12. The Who Killed Them? ,13. The Battle Of Hadrian's Wall ,14. The Death Of Vortgyn ,15. The No More War , ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Historie konce Římské říše pro teenagery. Spousta dobrodružství, racionální základ - a filmově o ničem. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ze začátku vyloženě televizní fraška, která s přibývající stopáží vcelku solidně graduje. Na První ligu (v čele s Královstvím nebeským) nemá ani v nejmenším, přesto se ale ke konec dokáže dostat na úroveň Krále Artuše, což sice není nic moc, ale na to, jak mizernej to mělo rozjezd... A navíc to má fajn pointu.. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Je mi záhadou ako mohol Doug Lefler (tvorca perál ako Dračie srdce 2 či seriálov Herkules a Xena) dostať na natáčanie filmu taký slušný balík. Veď to už bol jasný prúser od začiatku. Posledná légia je proste na poslednom mieste z historických filmov za poslednú dobu. Hviezdičku dávam len za pekný pohľad na Kriváň a Spišský hrad. Kto čítal knihu - v žiadnom prípade film nepozerajte (to platí vlastne pre každého). S knihou to má spoločné len mená postáv. 20% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na komentářích k Poslední legii je velmi dobře vidět, co filmovým fanouškům připadá na žánru fantasy jako nejpodstatnější - to znamená výpravnost. Poslední legie je levnější záležitost, ale to mi osobně nijak nevadí. Horší je to se scénářem, který recykluje motivy už mnohokrát viděné a používá tupým způsobem řadu obvyklých žánrových klišé. Jde o případ tzv. historické fantasy, která se snaží svůj děj umístit do konkrétní historické epochy a využívá konkrétních historických postav, pohříchu nanejvýš povrchním způsobem. Jediným světlým bodem jsou áčkoví herci, kteří se sice v tomhle kousku opravdu ocitli spíše omylem, ale předvádějí slušný standart a po pravdě řečeno po herecké stránce hravě předčí řadu známých fantasy minulosti (Ničitele Conana například). Jenže co naplat, tam, kde se objevuje jako bojovnice štíhlounká krásná Indka, která bez uzadýchání vyřídí dvanáct po zuby ozbrojených hromotluků, zkušených válečníků, a tváří se přitom, že by stihla zároveň uštrykovat svetr, tam jenom krčím rameny a tvrdím, že tehnle druh pohádky už jednoduše není pro mě. Celkový dojem: 35 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

DVD béčko vrhnuté do kin a předstírající historický velkofilm. Laciné, statické, blbé, s nezvládnutými akčními scénami a Benem Kingsleym, který podobné filmy zřejmě důsledně sbírá. Podíval jsem se nato jen kvůli Aishwarye Rai a jen díky ní to taky dokoukal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I ty, Leflere..? Gandalf Kingsley, protivný pubertální imperátor a jeho kadeřavá au-pair, které se vrátí krev do brněním přiškrcených partií, když spatří Miru (podotýkám, že ne Kalouska). Když spolu zdolávali hradby pevnosti na Capri a ona mu přitom stoupla na hlavu, všimli jste si Colinova výrazu? Jako by pochopil, že po tomhle na ní bude mít i nasráno.. Navzdory rozpočtu vypadá rejžův Poslední tunel neuvěřitelně lacině, odkrvené akční scény, při kterých pořád umírá pět stejných Gótů, jsou vysloveně trapné, knihy o historii dostávají teplotu 451° Fahrenheita a celé to připomíná seriálový pilot, který se sice producentům líbil, ale protože tam král Artuš nestřílel ze samopalu a římský císař byl běloch, k další realizaci nedošlo. Pomatené fantasy, u kterého máte nutkání rozběhnout se hlavou proti Hadriánovu valu.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružná koprodukce s mnoha zajímavými tvářemi je tenhle film naprosto v pořádku. Pointa je ovšem poměrně odvážná. Nadto jde již o čtvrtý film v angličtině s Aish Rai Bachchan a zároveň je to srdcovka xenaversního režiséra Douga Leflera. O pojítku s Johnem Hannahem ani nemluvě. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Jedna tlupa hardnošů jde proti druhé tlupě hardnošů, máchají po sobě haldou recyklovatelných mečíků a putují přírodou s vysázenými keříky a čert ví proč zaplněnou rozvalinami z papundeklu. Vtipnost začíná s oficiálním plakátem lákajícím na neexistující, končit by mohla u Bena Kingsleyho v další z pamětihodných rolí. Ale nekončí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Z jedné strany brambůrky, či popcorn, z druhé strany pivo, či colu, nohy na stůl a vypnout mozek. 35%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S Poslední legií jsem na tom stejně jako s Králem Artušem. Vím, že není dokonalá, ale je to taková zábava, že prostě musím dát nadprůměrné hodnocení. Film nesmíte srovnávat s prvoligovými záležitostmi typu Gladiátora, Království nebeského a jim podobnými. Je to čistokrevná popkornovka s dobrými herci (z Firtha jsem měl ze začátku trochu strach, ale zbytečně, Kingsley mě překvapil tím, jak byl sympatický), skvělou hudbou Patricka Doylea, scénářem, který sice není extra nápaditý, ale rychle odsýpá a tu a tam je i (úmyslně!) vtipný, a senzační finální pointou. Hodina a půl utekla tak rychle, až jsem se divil. Tři a tři čtvrtě. ()

Související novinky

Další maso od Marshalla

Další maso od Marshalla

29.01.2009

V ultimátním béčku Soudný den se skotský hrdlořez Neil Marshall podíval do nepříliš vzdálené budoucnosti. Ve svém novém filmu nazvaném Centurion se naopak vydá do hodně vzdálené minulosti. Konkrétně… (více)

Z Říma na skotskou Vysočinu

Z Říma na skotskou Vysočinu

26.08.2008

Může být jenom jeden! A není vyloučeno, že tím vyvoleným bude skotský herec Kevin McKidd, kterému byla nabídnuta hlavní role v chystaném remaku Highlandera. V historickém seriálu Řím, kde ztvárnil… (více)

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Reklama

Reklama