Reklama

Reklama

11. septembra 2001. Teroristi uniesli štyri lietadlá. Tri zasiahli svoj cieľ. Toto je príbeh štvrtého z nich. Štyria teroristi chceli použiť let číslo 93 ako zbraň proti USA a zasiahnuť Biely dom vo Washingtone. Štyridsiati statoční cestujúci s posádkou im v tom zabránili - aj za cenu vlastných životov. Televízny film režiséra Petra Marklea s dokumentárnou presnosťou rekonštruuje osudné udalosti spojené s letom číslo 93 z Newarku do San Francisca. Vychádza z autentických záznamov komunikácie posádky a telefonátov pasažierov z paluby lietadla spoločnosti United Airlines, ktoré ako jediné zo štyroch strojov unesených moslimskými teroristami nezasiahlo svoj cieľ. Keď sa pasažieri dozvedeli o náraze dvoch unesených lietadiel do budov Svetového obchodného centra WTC v New Yorku, podnikli zúfalý pokus o odzbrojenie štyroch teroristov a záchranu nielen svojich životov, ale aj Bieleho domu, ktorý bol cieľom útoku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

monolog 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si myslel, že je to TEN Let 93. No naštěstí jsem si toho všiml a nebyl jsem zbytečně naštvanej kvůli dalšímu letošnímu blábolu. Tedy filmu předem považovanýmu za dobrý a po shlédnutí za blábol. Tento není až tak špatnej, ale hodnotit tady tu situaci a oběti nehodlám. Jde mi o zábavnost snímku a ta je věru zanedbatelná. Vlastně je to tak špatnej film, že jsem si pořád představoval, jak skvěle by se dal parodovat, na každou situaci by se našla jiná zábavnější, a proto jsem se nedokázal tvářit nijak vážně ani když dopadli na zem. Navíc ta díra je přímo k smíchu, jak kdyby měli dva utahaný fachmany, kteří vykopali malou díru, pak do ní dali jednu dynamitovou patronu a vyhodili to do vzduchu. Co se týká kolegy zmiňované sentimentality, je to už v prvních pěti minutách, kdy pilot políbí spící manželku a usměje se na probudivší se dceru. V následujících deseti minutách aspoň pět lidí telefonuje z paluby letadla domů a všichni končí se slovy: "Zavolám ti podrobněji, až tam dorazím." K smíchu levný. K zvracení směšný. V září 2001 mi bylo přes sedmnáct a už ten den mi celá tahle tero-akce byla naprosto ukradená (nepleťte se, těch obětí mi je líto). A po tomhle filmu snad ještě víc než kdy jindy (nehledě k tomu, že tam umřelo mnohem míň nevinných lidí, než v následně Bushem rozpoutané kvaziválce proti terrorismu). Myslím, že hodnocení těchto filmů se týká spíš hodnocení útoků jako takových, ale jako filmy pro lidi to neobstojí. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

6/10 Jako televizní film mě rozhodně příjemně překvapil. Určité úseky byly až mrazivé, kdy mi naskakovala husí kůže a to nejsem žádnej cíťa. Celkem přesné a dosti věrohodné. Ještě jsem neviděl všude vychvalovaný United 93, tak doufám, že nebudu zklamaný..............Tak jsem viděl United 93, a proto musím snížit hodnocení na 3* ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Greengrassov snímok som síce ešte nevidel, nemám s čím porovnávať, no ak by toto malo reálne ukázať na situáciu okolo 11teho septembra a dôkladne vykresliť pocity, strach a hrôzu v lietadle, tak potom myslím, že to nebolo až také hrozné. Aj keď je pravda, že väčšiu hrôzu a súcit som pociťoval v ten deň doma pripútaný ku kreslu ako počas sledovania tohto filmu. Dialógy telefonátov rodín sú hrozné, nepomáhajú tomu ani herci, tobôž nie scenár. Nevyužiť takýto námet je obrovská škoda. 55%. ()

Šňůra 

všechny recenze uživatele

Jde pouze o televizní snímek, takže rozpočet na něj byl nesrovnatelně menší než na filmový United 93 a zejména po technické stránce nemůže dosahovat jeho kvalit. Ale o to tady ani tak nejde. Především šlo o snahu zrekonstruovat, pokud možno co nejvěrněji, co se vlastně na palubě letu UA 93 stalo a v tomhle směru se to tady asi příliš nepovedlo. I když... to, co se tam přesně odehrálo, to se už asi stejně nikdy nedozvíme. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo vysvětlit, proč ve stejném roce dojde k natočení dvou filmu o stejné události, v podstatě stejně (pozor - to neznamená stejně kvalitně!) a s (alespoň v češtině) téměř stejným názvem? Kdyby došlo k natočení jen tohoto snímku, uznale pokývu hlavou a budu to brát jako důstojné připomenutí 11.9. Srovnám-li však tuto ždímačku citů a slz s Greengrassovým opusem, nezbývá než konstatovat, že si Peter Markle mohl ušetřit čas a námahu. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama