Reklama

Reklama

11. septembra 2001. Teroristi uniesli štyri lietadlá. Tri zasiahli svoj cieľ. Toto je príbeh štvrtého z nich. Štyria teroristi chceli použiť let číslo 93 ako zbraň proti USA a zasiahnuť Biely dom vo Washingtone. Štyridsiati statoční cestujúci s posádkou im v tom zabránili - aj za cenu vlastných životov. Televízny film režiséra Petra Marklea s dokumentárnou presnosťou rekonštruuje osudné udalosti spojené s letom číslo 93 z Newarku do San Francisca. Vychádza z autentických záznamov komunikácie posádky a telefonátov pasažierov z paluby lietadla spoločnosti United Airlines, ktoré ako jediné zo štyroch strojov unesených moslimskými teroristami nezasiahlo svoj cieľ. Keď sa pasažieri dozvedeli o náraze dvoch unesených lietadiel do budov Svetového obchodného centra WTC v New Yorku, podnikli zúfalý pokus o odzbrojenie štyroch teroristov a záchranu nielen svojich životov, ale aj Bieleho domu, ktorý bol cieľom útoku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

genetique 

všechny recenze uživatele

Greengrassov snímok som síce ešte nevidel, nemám s čím porovnávať, no ak by toto malo reálne ukázať na situáciu okolo 11teho septembra a dôkladne vykresliť pocity, strach a hrôzu v lietadle, tak potom myslím, že to nebolo až také hrozné. Aj keď je pravda, že väčšiu hrôzu a súcit som pociťoval v ten deň doma pripútaný ku kreslu ako počas sledovania tohto filmu. Dialógy telefonátov rodín sú hrozné, nepomáhajú tomu ani herci, tobôž nie scenár. Nevyužiť takýto námet je obrovská škoda. 55%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jako televizní je snímek samozřejmě chudičký po nějaké trikové, resp. technické stránce (což nemusí být ZAS AŽ TAKOVÝ problém), nejdůležitější je fakt, že ve mně nevyvolal skoro vůbec žádné emoce. Všechno je to strašně kontraproduktivní (co byste chtěli, když desetkrát za pět minut uslyšíte "Miluji tě"), a vypadá to, jako kdyby letadlo nedosáhlo svého cíle ne díky statečnosti pasažérů, ale kvůli neschopnosti teroristů. Tento film bude nejdůležitější z hlediska srovnání s Greengrassovým (nyní už to můžeme podle hodnocení odevšad ze světa klidně napsat) mistrovským kouskem. Abychom si ho o to víc vážili. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem si film sehnal a až po zapnutí jsem zjistil že to je toto a ne United 93...takže až se to bude distributovat tak v tom bude velký bordel...No nic jinak k filmu...jako televizní snímek je to celkem slušné...Herecké výkony nic moc ale ty nahrazuje celkem slušná hudba. Celou dobu jsem čekal co posádka udělá až...se zřítili a já jsem měl možnost vidět (pouze) díru v poli a nic víc...Jinak je to film velice přesný na minuty a do nejmenších detailů, ale co se tenkrát na letadle stalo víme pouze leda tak z dohadů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na TV produkciu to nie je najhoršie, pozrieť sa to dá ale chýba to väčšia hĺbka, cit aby to mohlo viac zavážiť. /40%/ ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si myslel, že je to TEN Let 93. No naštěstí jsem si toho všiml a nebyl jsem zbytečně naštvanej kvůli dalšímu letošnímu blábolu. Tedy filmu předem považovanýmu za dobrý a po shlédnutí za blábol. Tento není až tak špatnej, ale hodnotit tady tu situaci a oběti nehodlám. Jde mi o zábavnost snímku a ta je věru zanedbatelná. Vlastně je to tak špatnej film, že jsem si pořád představoval, jak skvěle by se dal parodovat, na každou situaci by se našla jiná zábavnější, a proto jsem se nedokázal tvářit nijak vážně ani když dopadli na zem. Navíc ta díra je přímo k smíchu, jak kdyby měli dva utahaný fachmany, kteří vykopali malou díru, pak do ní dali jednu dynamitovou patronu a vyhodili to do vzduchu. Co se týká kolegy zmiňované sentimentality, je to už v prvních pěti minutách, kdy pilot políbí spící manželku a usměje se na probudivší se dceru. V následujících deseti minutách aspoň pět lidí telefonuje z paluby letadla domů a všichni končí se slovy: "Zavolám ti podrobněji, až tam dorazím." K smíchu levný. K zvracení směšný. V září 2001 mi bylo přes sedmnáct a už ten den mi celá tahle tero-akce byla naprosto ukradená (nepleťte se, těch obětí mi je líto). A po tomhle filmu snad ještě víc než kdy jindy (nehledě k tomu, že tam umřelo mnohem míň nevinných lidí, než v následně Bushem rozpoutané kvaziválce proti terrorismu). Myslím, že hodnocení těchto filmů se týká spíš hodnocení útoků jako takových, ale jako filmy pro lidi to neobstojí. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Když dva dělají totéž, není to totéž. Z Greengrassova filmu vyzařuje NĚCO, tento je pouze standard. Přitom to nezačalo špatně. _______Po třetině filmu jsem si říkal, že dám čtyři hvězdičky a film nesmažu, ale nechám si ho. _____Po dvou třetinách jsem si říkal, že dám tři, ale že napíšu poznámku "Kdybych neviděl United 93, dal bych čtyři", a film si stejně nechám._______ Po skončení filmu dávám tři už bez poznámky, a smazal jsem ho. Konec filmu se nevyhnul patosu a po nárazu letadla ještě dobrých deset minut sledujeme zpomalené záběry na zdrcené tváře pozůstalých a na záchranáře postávající u trosek letadla (přesněji řečeno u kruhu zčernalé země o průměru pět metrů, letadlo zřejmě vysublimovalo). Zajímavostí je, že triky dělala česká firma UPP. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jsem vážně zvědavý, kolik zmatku v hodnocení způsobí tenhle film, protože jeho podobnost s Greengrassovým "United 93" je obrovská (viděl jsem ho jako první). Film má datum DVD distribuce 4.4.'06, předně jmenovaný měl kinopremiéru 28.4.'06, ale k nám se dostane až v září. Zvláště při stahování z netu se tak může stát, že leckdo bude nevědomky koukat na úplně jiný film. Vše je navíc komplikováno tím, že "United 93" má webovou stránku www.flight93.net. Kdo od koho opisoval, proč byly vypuštěny ve stejný měsíc dva stejné filmy, které jsou i podle traileru od sebe naprosto k nerozeznání, netuším, tipnul bych si, že tenhle se asi chtěl na očekávaném filmu nějak přiživit, ale kdo ví. Každopádně je vidět, že s tím pietním vyčkáváním to nebylo nijak žhavé a s příchodem Stoneova "World Trade Center" se leckdo i na téhle tragédii pokusí trhnout, co se dá. // Ale k filmu. Už od první scény loučení se kapitána letadla se spící manželkou a dítětem je jasné, o co půjde. O lidi. Respektive o lidský rozměr téhle tragédie. Bohužel tak lidský, že někde při pátém telefonátu s dítětem v ruce a při patnáctém "I love You so much" mi zrovna tuhle rovinu poněkud otupil. Tam, kde má Greengrass prostřihy do řídících a vojenských center servíruje Markle obrazy šťastně žijící spokojené rodiny a tyto momenty po čase spolehlivě bortí efekt, jaký se, podobně jako u Greengrasse, daří pomocí ruční kamery, střihu a osudově tikající hudby vytvořit. Jako TV projekt to možná obstojí, ve srovnání s Greengrassem už méně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že sa jedná o tv film, to bolo celkom slušné, ale ak ste videli Greengrasovu verziu tak vám táto nič nové ani lepšie neprinesie, pretože sú si aspoň dejovo dosť podobné. Samozrejme Grengrasov snímok som poriadne prežíval a dlho rozdýchaval, tu až taký nával adrenalínu nehrozí, ale i tak ide o dobre spracovaný film. Záverečné minúty plné patriotizmu a vznešenej hudby som mal chuť pretočiť, ale vydržal som. Práve tomuto sa Greengras nádherne vyhol a aj preto je jeho film víťazom na plnej čiare. Ak chcete vidieť iný pohľad alebo porovnať obe verzie, tak smelo do toho. 60%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebavil ma snímok ani od Paula Greengrassa.No ale tento je ešte horši.Od Greengrassa tam bolo aspoň napätie.Tu nieje ani to.Dokonca ani tie herecké výkony.15% - 1* ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nenudil som sa ako pri UNITED 93, ale toto je technicky veľmi nevýrazný film. Na televízny počin síce znesiteľné, ale to tvárenie sa na historický film mi je proti srsti. Už pri DOKONALEJ BÚRKE ma dráždilo, že film vytvorený na základe dohadov sa tvári, že je podľa skutočnej udalosti... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slabý TV film, který se snaží zmapovat situaci v jednom z unesených letadel z 11. září. Film nemá vůbec žádné napětí a autenticitu by jste v něm hledali marně. Tomuto snímku se vyhněte velkým obloukem a nepleťte si ho s dokonalým Greengrassovým dílem zpracovávajícím stejné téma. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Tak už sem viděl i United 93 a mužů srovnávat!! Tyto dva filmy mi nadělaly v hlavě pořádnej bordel!!!! Věřili bys te , že jsem tomuto filmu dal 5*?? A kdybych neviděl United 93 , tak bych klidně s čistým svědomím 5* dal.Ale nemůžu!!Tento film se mi taky hodně líbil ale je staven spíše na telefonních rozhovorech s rodinou.Ovšem líbil se mi hodně konec , kdy letadlo spadne do pole , je tam díra a k němu míři záchranáři.Dále pěkná hudba , dobré herecké výkony!!Pro mně je to spíše 3,5*. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film o rovnakych udalostiach o ktorych pojednava film United 93. Ale tento obsahuje vsetky tie trapne klise a otravne pokusy o citove vydieranie, ktorym sa United 93 vyhol. 4/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Televízia mala stále tendenciu parazitovať na úspechu kde akého kino snímku, či už to bolo pred, alebo po jeho premiére ( napr. TITANIC, alebo ROBIN HOOD z roku 1991 ). Tento je jeden z nich, ale musím uznať, že síce nedosahuje úrovne Greengrassovho UNITED 93 má určité kvality, ktoré nemožno prehliadnuť. Má spád a určite nenudí. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

6/10 Jako televizní film mě rozhodně příjemně překvapil. Určité úseky byly až mrazivé, kdy mi naskakovala husí kůže a to nejsem žádnej cíťa. Celkem přesné a dosti věrohodné. Ještě jsem neviděl všude vychvalovaný United 93, tak doufám, že nebudu zklamaný..............Tak jsem viděl United 93, a proto musím snížit hodnocení na 3* ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Oblbovačka a citové vydieranie ohľadne 11. septembra sa dovalilo aj k nám. UNITED 93 po vzhliadnutí tejto rádoby skutočnej udalosti už pozerať určite nebudem. Jediné, čo ma zaujíma, kde v reále skončilo to lietadlo, totižto v tej dierke v zemi na záver filmu asi ťažko. ()

Langy10 

všechny recenze uživatele

opravdu nádherný, i kdyz smutný film. Jsem na 100% ujistenej , že jsem viděl oba dva filmy , který se mi zdáli uplne stejný jen ten konec byl jinej... smutný, ale jsem rád, že jsem to viděl.. ()

Reklama

Reklama