Reklama

Reklama

Mapa míst svatých a klatých

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Mysteriózní
Česko, 2003, 28 min

Hudba:

Kamil Holub

Hrají:

Radoslav Brzobohatý (vypravěč), Vilma Cibulková (vypravěč)

Obsahy(1)

Dokumentární esej Josefa Císařovského o rozvolňujícím se svazku mezi lidmi, krajinou a historií. Pokus o rekonstrukci ztracené mapy Bohuslava Balbína, kde byla zaznamenána památná místa naší země se stopami pradávných kultur v podobě menhirů, památných stromů, obětních kamenů atd., na nichž nebo v jejichž těsné blízkosti umístila v historické době křesťanská kultura své symboly – rotundy, kapličky, křížky, chrámy a kostely. Přesto se původní vztah k těmto místům nepodařilo z podvědomé paměti obyvatel zcela vymazat, a dokumentární film se je snaží přiblížit znovu k vědomému vnímání. Na Ekofilmu 2003 získal snímek režiséra Josefa Císařovského Zvláštní cenu poroty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

blitzer 

všechny recenze uživatele

"Tím, že nedbáme o vytváření nových svatých míst, klatých míst přibývá." Dle názvu jsem očekával něco naprosto jiného, proto mě tato filosofická mozaika příliš nepotěšila. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"Mapy jsou různé, i když mapují stejnou krajinu. Podobně je tomu i s námi..." "Kolikrát dnes v krajině, bez povšimnutí, mineme stopy dávných událostí, bezejmenné památníky předků. Už neumíme přečíst vzkazy kamenů a mlčenlivých bytostí kolem nás. Míjíme tisíce let a netušíme, že procházíme kalendářem věků." ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený dokument z roku 2002 bobtná každým rokem novou silou. Čím víc člověk ducha zabíjí, tím víc ducha se soutřeďuje proti člověku – to není trest ani pokus o nápravu, ale v celku člověk není sám a nebezpečné extrémy jsou nastaveny tak, aby pohlcovaly samy sebe. Dokument, který určitě osloví jen někoho, má charakter Valhalla Rising – iniciační, posvátné, transmisivní, restorační. A čím dál tím aktuálnější. Nabízí i zábavné dramaturgické vtípky (ocení milovníci Kalendária se Saskií Burešovou ;) ). Kdyby jen Josef Císařovský v roce 2002 věděl, jak historicky budou znít jeho slova o „ztrácení se míst“ a o proměně krajiny v roce 2017. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

"Materiální dělením ubývá, zatímco duchovního dělením přibývá..." Obsahově zajímavý dokument, kterému je opět slabinou visuální stránka, jak se za desítky let stalo standardem České televize. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Jako pokus o rekonstrukci mapy to nevidím. Obrazové ztvárnění je poněkud diskutabilní, ale čtený text je velmi působivý a podmanivý, také díky hlasu Radoslava Brzobohatého. Dokument určitě stojí za zastavení a zamyšlení. ()

ZeldaZ 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem doslova "rekonstrukci ztracené mapy Bohuslava Balbína, kde byla zaznamenána památná místa naší země..." tedy snad průvodce konkrétními místy. Toto bylo půl hodiny patosu, který toho bohužel moc neřekl. ()

Reklama

Reklama