Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je rozhodně agitka, a to agitka silně levicová, s mnoha argumenty tu použitými lze polemizovat a mnohé jsou zjevně zvoleny pouze proto, že se hodily autorům snímku do koncepce scénáře, jakož i do koncepce angažovanosti celého snímku, ale na rozdíl třeba od politicky a názorově obdobně motivovaného Michaela Moora (hlavně jeho Fahrenheita 9/11) s tímhle snímkem souzním a ztotožňuji se s ním... Je dobře, že už konečně někdo takovýhle film plný hollywoodských hvězd natočil a že zase nejde o nezávislou produkci s minimálním dopadem. Přesně takhle podle mého světonázoru funguje náš západní svět. Kapitalismus, jenž svou dravostí a premisou maximálního zisku zašlapává demokratické principy do hlíny... (Tenhle film funguje trochu na principu knihy - nejspíš realistického románu...musíte se prokousat nezáživnými popisnými pasážemi symbolizujícími svět, který film popisuje, stejně jako si musíte projít stohy nezáživných materiálů, jestliže se chcete dostat k meritu věci, možná už s tím mají diváci na konci alfabetického věku tak trochu problém, ale já v tom nevidím nějaké mínus filmu...to by dneska například taková Markéta Lazarová už vůbec neměla žádné diváky...) ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Stokrát lepší počin než trapný pseudodokument supersizeme. Dobře schématicky propracované prostředí "takového jednoho fastfoodu" všech možných skupin lidí, jenž se podílejí na výrobě dobrot ve fastfoodech. Film tohodle typu se mi líbil a oceňuji dobrý pohled na věc, který zbytečně nespadnul do nějaké levicové agitky a propletenec osudů lidí byl zpracován věru inteligentně. Když se nad tím zamyslíte, tak to vůbec vše nebylo přímočaré, nýbrž těžce spekultabilní a postavy nebyli vykreslovány prvoplánově. Snímek oceňuji poctivými 90% Ps: ale stejnak se občas do toho mekáče zajdu a dám si poctivýho burgera, pěkně pokypřenýho nějakou tou sračkou!! :D ()

Reklama

sta 

všechny recenze uživatele

nene, tak tohle se Linklaterovi prostě moc nepovedlo - skoro to vypadá, jako by se US-indie scéna vyčerpala. je to moc ukecané (salónní levičáctví snímku velmi dominuje, Evropa bude nadšena), natočeno bezpohlavně, beze stylu. výsledek zachraňuje výtečná muzika a především závěrečná scéna na jatkách, to bylo skutečně MASO! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když si u hladového okna koupím za čtyřicet korun obří housku s flákem masa velkým jako talíř, napěchovanou hranolky, salátem, vejci, navrch politou kečupem, hořčicí a majolkou, musím počítat s tím, že asi ne úplně všechno bude all right. Za to bych ale předpokládal, že když si pustím film, s kterým mají co do činění Bruce, Kris nebo Ethan, bude toho all right daleko víc. To mi řekněte, kam mám tohle zařadit. Film to není, protože tomu chybí pointa. Dokument také ne, protože se to snaží tvářit právě jako film. Hraje tam Avril, přesto ani koncertem bych to nenazval. A nejvíce ze všeho mě mate označení ´romantický´. Takže ono to asi nakonec bude romantické hovno... ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Zajimvy namet zabyvajici se Americkou "narodni masinerii" - rychlymi obcerstvenimi. Film celou problematiku popisuje z pohledu Marketingoveho poradce jedne takove firmy, dale pak z pohledu Mexickych uprchliku, kteri byli nuceni pracovat v jedne z tovaren vyrabejici hamburgry. A posledni pohled je z pozice mlade studentky pracujici v jednom z FastFoodu.. Pokud jste naruzivymi konzumenty hamburgeru, doporucuji vychovne shlednuti :-) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (4)

  • Režisér Richard Linklater bol nominovaný na Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. (Greenpeacak)
  • Film sa natáčal v texaskom meste Austin, v Colorado Springs a aj v Mexiku. (Greenpeacak)
  • Avril Lavigne, která zde v menší roli ztvárnila vegetariánskou aktivistku bojující za osvobození krav, je vegetariánkou i ve skutečnosti. Jednou nicméně uvedla, že by se za vegetariánku nepovažovala, pro případ, že by ji někdo viděl jíst maso. (GreatestFan)

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama