Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedná se o dvanáctidílný cyklus uměleckých portrétů největších osobností folku a country. Žánru, který v minulosti měl a stále má v naší republice obrovské množství příznivců. Žánru, který vycházel z tradic české trampské písničky na jedné straně a městských písničkářů typu Karla Hašlera na straně druhé. V sedmdesátých a osmdesátých letech se transformoval ve společenský proud nesouhlasu s tehdejšími politickými a společenskými poměry.

Projekt volně koresponduje se seriálem "Legendy folku a country - čtvrtstoletí folku a country v Československu", který pro Českou televizi - tvůrčí skupinu Radima Smetany a Vítězslava Sýkory realizovala produkční společnost Free Art v roce 2000 a který bude vysílán od 7.září 2001.

Cyklus "Uprotřed běhu", vysílaný Českou televizí ve čtyřtýdenních intervalech průběžně po celý rok 2001, obsahuje portréty Jaroslava Hutky, Vlasty Třešňáka, Vladimíra Merty, Jana Vyčítala, Oldřicha Janoty, Pavla Lohonky "Žalmana", Wabiho Daňka, Petra Ulrycha, Jaroslava Wykrenta, Kapitána Kida, Mikyho Ryvoly a Karla Plíhala.

Prvně jmenovaní byli v dobách tvrdé normalizace majákem, který lidem bez rozdílu věku a vzdělání signalizoval a připomínal, že existují i jiné hodnoty než vyrobení co největšího množství oceli nebo boj za rozšíření socialismu po celém světě. Mnohé z jejich písniček byly natolik obsažné, že takřka zlidověly a lidé si je zpívají dodnes.

Ti ostatní sice ve zmíněné době tolik nebojovali, i když i oni se potýkali se zákazy vystupování, ale rozdávali svými písničkami lidem opravdovou, ideologickým balastem nezkalenou radost.

Jedno pak mají všichni společné. Zůstali věrni svému "řemeslu" i nyní. V době, která podle mnohých prognostiků měla přinést zánik folkové muziky. Stále mají o čem zpívat a stále mají své posluchače.

Tvůrci cyklu se snaží, jak vyplývá ze samotného názvu, zachytit protagonisty teď v aktuálním čase, na prahu nového tisíciletí. Diskrétně a láskyplně nahlédnout do jejich soukromí. Poodhalit tajemství zrodu jejich písniček, filmové nebo divadelní hudby, obrazů, či jiných uměleckých oborů, které jsou s jejich životem spjaty. Přiblížit umělce divákům z jiné stránky než jak je znají z koncertních pódií, televizní obrazovky či obrázkových časopisů. Pochopitelně vždy zbude kousek času i na rekapitulaci dosavadního uměleckého i osobního života. Prostě jedná se o malé zastavení uprostřed běhu na dlouhé v životě takřka nikdy nekončící trati, kterou život umělců v této branži bývá.

Seznam epizod:
Čechomor
Vlastimil Třešňák
Pavel Žalman Lohonka
Básníci Live
Ian Anderson
Jura Pavlica
Jiří Hošek
Vladislav Bláha
Honza Vyčítal
Miroslav Donutil
Jana Kirschner
Vladimír Mišík
Jan Spálený
Štěpán Rak
Jaroslav Hutka
Stanislav Wabi Daněk
Jiří Černý
Miki Ryvola
Robert Křesťan
Jiří Dědeček
Taxmeni
Pavel "Žalman" Lohonka
Ivan Huvar a Roman Venclovský
Jaroslav Samson Lenk
Jan Burian
Oldřich Janota
Tony Linhart
Petr Ulrych
Vlasta Redl
Miroslav Kovařík
Vladimír Merta
M. Paleček a M. Janík
Jaroslav Wykrent
Michal Němec
Hugues Aufray
Pozdrav francouzskému šansonu
Juliette Gréco
Gérard Pitiot
Oskar Petr
Ondřej Suchý
Chantal Poullain
Kapitán Kid
Básníci Live 2. část (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele

Viděn díl s Honzou Vyčítalem. Je to takový živý dokument, který přináší něco málo vzpomínek, ale hlavně hodně materiálu z aktuálního Honzova života a záběry z jeho venkovního koncertu na nějakém fesťáku. Je to pohodka, která pro fanoušky Vyčítala nebo Greenhorns je povinná. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vynikající a přesto málo reprízované... 1. díl: Myšík 2. díl: Ryvola 3. díl: Spálený 4. díl: Redl 5. díl: Vyčítal 6. díl: Křesťan 7. díl: Pavlica-(model kdy deset vteřin hraje hudba a 10 vteřin se mluví je strašný...) 8. díl: Ondřej Suchý 9. díl: Linhart 10. díl: 11. díl: 12. díl: 13. díl: 14. díl: 15. díl: 16. díl: 17. díl: 18. díl: 19. díl: 20. díl: 21. díl: 22. díl: 23. díl: 24. díl: 25. díl: 26. díl: 27. díl: 28. díl: 29. díl: 30. díl: 31. díl: 32. díl: 33. díl: 34. díl: 35. díl: 36. díl: 37. díl: 38. díl: 39. díl: 40. díl: 41. díl: 42. díl: 43. díl: 44. díl: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095438648-uprostred-behu/dily/ ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný cyklus o velikánech našeho (nejenom) folku a country. Režisér Jiří Vondrák je současně skvělý autor i hudebník, je naladěn na podobnou notu a právě proto jsou jednotlivé portréty velice zajímavé a autentické. Pevně věřím, že budou po Robertovi Křesťanovi reprízovány i další díly tohoto velice působivého cyklu dokumentů. Určitě by to stálo za to. ()

Reklama

Reklama