Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před svátkem svatého Rufa v roce 1278 se sešla vojska krále Přemysla Otakara II. na pravém břehu Moravy u Suchých Krut. V předvečer bitvy s německými vojsky Rudolfa Habsburského přísahají čeští a moravští páni věrnost svému vojevůdci. I když jich je mnohem méně, Přemyslovi vojáci nejprve vítězí. Zrada Miloty z Dědic způsobí však nakonec jejich porážku a smrt českého krále. Přemyslův syn, kralevic Václav, je dosud dítě, a tak císař Rudolf stanoví správcem země markraběte Otto Braniborského. Ten uvězní kralevice na hradu Bezdězi. Zemi zatím rabují Ottovi žoldnéři, panuje tu mor a hlad... (podle dobového popisku). (ČSFD)

(více)

Diskuze

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Karlos80

Tak určitě. I když i z podtitulku "Historický příběh. Titul se promítal hlavně na dětských představeních." (http://www.volny.cz/czfilm/Film/VezennaBezdezi.htm)  vyplývá, že vynaložené úsilí nebude odpovídat výsledku (tj. v tomto případě kvalitě filmu).

Upozorním zde na jiný film z téže doby (teda POII.) König Ottokars Glück und Ende (TV film), který teda už nebude mít nižádnou hodnotu pro pamětníky a milovníky starých filmů, ale mohl by zajímat lidi, které zajímá druhá polovina XIII. století ve filmu. Hodlám to koupit na dvd, takže pak k tomu také uvedu více a doplním obsah etc.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Jinak v knize ČHF i se uvádí že námět i scénář dělal Karel Špelina který je rovněž uveden i jako vedoucí výroby, on sám pak ale nebyl příliš úspěšný režíser, dva jeho filmy se rovněž nedochovaly, jeho "Paní Kačka zasahuje"..byla dlouho a tak trochu neprávem zapovězena, odvysílaly ji premiérově po letech, teprve nedávno na cs-filmu.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Zkus to, jistě ti tam už někdo poradí, někam na něko tě přesměrují. Když už tě to tak moc zajímá, pak se tady s námi o ty novinkové informace můžeš pochlubit:-)

na příspěvěk reagoval elizabeth_ba

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Jak jsem se dívala na ten obsáhlejší popis na fdb, tak to vypadá na něco jako Sv. Václav z roku 1292 (soudím podle: "Jinak zůstával tento film němý. Hovory zde byly nahrazeny hojnými titulky, pravzláštní literární jakosti a bez jakékoliv filmovosti." (fdb.cz)) ale ještě v mnohem horším provedení. No, ještě, že mi z toho vynechali Záviše a chvíli mi trvalo, kdo že je ten Špaček z Kostelce a on to Dittrich Spatzmann... :-))

Uživatel elizabeth_ba smazal svůj příspěvek.

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Promiň, přehlédla jsem předtím tvůj příspěvek, asi to bude tím, že jsme je oba psali téměř současně a tady to neráčí upozornit jako na fórech, že je tam jiný příspěvek, který by mohl změnit obsah toho, co člověk píše. Takže Ti děkuju za informace. Mně by třeba ale i zajímalo, zda někdo jako prof. Josef Šusta nebo někdo z jeho okruhu spolupracoval na scénáři apod. Asi do NFA napíšu.

Uživatel Karlos80 smazal svůj příspěvek.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

elizabeth_ba

Tam to nemají uvedeno snad všechny ty filmy kterých se to týká. Já bych bral jako prioritní informaci přímo tu kterou pokytuje ČHF I která byla vydaná NFA, tam je to černé na bílém. Jinak zajímavosti přímo u tohoto filmu se o tom také zminují. Jinak něco málo o filmu zahrňuje obsah u konkurence http://www.fdb.cz/film/vezen-na-bezdezi/popis-obsah/24801 kde se naznačuje, že šlo hodně o neumětelský pokus pochybné režie, kde jen Stalicha kamera za něco málo stála, jinak to asi bylo strašné fiasko, srovnatelné s těmi nejhoršími filmy z let 30-35.

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Zajímavé je, že v tomto seznamu tento film Vězeň na Bezdězi, na rozdíl od jiných nemá uvedeno, že se nedochoval. Ač jiné, které také v této diskusi uvedeny jsou, to tam napsáno mají. Hodlám na odkazovaném serveru ohledně tohoto filmu vznést téže dotazy jako zde níže.

na příspěvěk reagoval Karlos80

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Je to jeden z cca 20 československch filmů které se nedochovaly (ne nedokončily, to je zas jiná kategorie) v publikaci ČHF I se uvádí toto: soudobá dokumentace: 24 fotografií, 1 plakát, 1 plakátak (jsou tam uvedeny i rozměry) a 2 popisky. Podle dobové ročenky byla metráž filmu 2300,0 m. Takže jak vidíte nic moc. Jinak napsáno o tom filmu bylo asi 5 článků (všecky v roce 32), takže jedině sehnat někde tyhle staré archiválie, jinak není asi možnost se o tomto filmu dozvědět víc. Ale pokud se přeco jen natočil celý a zmizel neznámo kam, tak se třeba jednou někde (u někoho najde), pokud ta kopie filmu třeba neshořela. Nebo pak zbývá pro bližší info napsat jedině do NFA:-) Ale jinak to téma samotné by mě také moc zajímalo, podobně jako třeba u nedokončeného "Knížete Václava".

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Tak tento film by som si aj ja velmi rad pozrel, skoda ze sa neda zohnat :(

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Díky brouzdání se diskusí o tom, které filmy není možno hodnotit, jsem narazila i na tento, který se, bohužel, nedochoval a tudíž se na něj nemohu podívat. Že ho nemohu hodnotit bych překousla, ale že ho nemohu zhlédnout mě skutečně mrzí. I když už z pouhého obsahu je je zřejmé, kolik bych zase k němu měla připomínek. :-)) Nejsou nějaké zprávy např. o tom, jak na film bylo tehdy reagováno (historiky, filmovými odborníky či ostatními)? A dochovalo se z něj alespoň něco či vůbec nic ani obrázky? A proč vůbec tento film takový osud potkal?

Reklama

Reklama