Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor Dobner hledá kámen mudrců, který by mu umožnil poznat tajemství výroby zlata. Pátrá proto po záznamech alchymisty Melchiada Kolomana, kterému se podle legendy podařilo zlato vyrobit. Dobner se seznámí s Japoncem Nakahitou a indickým fakírem Arkajem a zasvětí je do svých plánů. Fakír dokáže zhmotnit mrtvého člověka a navrhne svým společníkům, že se pokusí přivést k životu Kolomana, aby jim prozradil hledanou formuli. Potřebuje k tomu mladého zdravého muže. Nakahito najde mladého zhýralce Marcela, který promarnil všechno své jmění a uvažuje o sebevraždě. Za slib bezstarostného života po dobu jednoho roku je ochoten se experimentu podrobit. Během roku se zamiluje do Dobnerovy dcery Vlasty a chce začít nový život. Musí však dodržet smlouvu. Indovi se pokus podaří, Melchiad oživne, Marcel přežije, ale ztratí vědomí. Když oživlý Koloman dopisuje úplné údaje o výrobě zlata, podá Japonec Dobnerovi jed, aby se sám zmocnil tajemství. Než se Dobner stačí napít jedu, dozví se od policie, že Nakahita je mezinárodní podvodník. Koloman umírá dotykem s elektrickým proudem a mizí. Laboratoř je výbuchem zničena. Marcel se uzdraví, ožení se s Vlastou a Dobner nachází klid při výchově vnoučat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Véča 

všechny recenze uživatele

Docela zábavná sci-fi kniha o možnostech využití elektřiny, ilustrací je zde ale oproti textu opravdu poskrovnu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na 20. léta slušně promyšlený příběh, který odněkud někam jde (jen jsem nepochopil, když byl Ind podvodník, jak se mu to ztělesnění Melchiada povedlo?), a dokonce i kamera je slušná - jak záběr laboratoře ve stylu zlatého řezu, tak i exteriéry a jejich lokace (především zámeček a potom putování s Melchiadem po Praze. A dokonce se dočkáme trikových záběrů! Že herci přehrávají, je na tu dobu normální - úplně se mi vybavila Horníčkova scénka, kde potřebu vyjádřit expresivním herectvím v němém filmu situaci přetlumočil sám svým hraním velmi přesně a vtipně. Ale ty dvě ženské, co tam hrály - jedna větší machna a krabice než druhá, na ty fakt moc hezký pohled nebyl. Jinak si myslím, že příběh šlo daleko víc dotvořit - třeba Melchiadova "návštěva" Prahy po 250 letech mohla být víc zúročena. Některé scény (naštěstí jich není moc) jsou pak vyloženě pitomé ("ač mrtvá, porodila" - profesorovo křepčení před obrazem - jed do kafe...). Ale celkově, na tu dobu a tehdejší nabídku a možnosti, je to fakt pecka. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Československý pokus o akčnú fantasy vyšiel z dobového hľadiska celkom obstojne. Nechýba prehrávanie divadelných hercov, infantilné triky a melodráma zaobalená do fantastického hávu. A pritom to nemá ani trištvrte hodinku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Objektivně to na slabé 3* je. 40 minut je pro ten příběh tak akorát, děj je celkem dobře vedený (v rámci doby, takže se dá odpustit i ta předvídatelnost), sem tam to má i dobré záběry a nějaká historická hodnota v tom je (mám snad i dojem, že to je úplně první československá sci-fi). Ale na druhou stranu to má nezajímavou kameru, herci dost přehrávají a chování postav je neskutečné blbé a naivní. Dolů to sráží i ten fakt, že se nejedná o bůhvíjak zajímavý film a podruhé bych si to znova nepustil, ale jak už jsem psal, objektivně si Melchiad Koloman slabé 3* zaslouží. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

No ten příběh dejme tomu...Ale ta primitivní filmařina by se snesla pár let před válkou, ne v roce 1920 (interiéry tvořené látkovými kulisami, které se pohybují ve větru...). A ta řada zbytečných chyb a nesmyslů (Koloman se narodil 1530 mrtvé matce, zemřel 1689, ale uškrcen byl až roku 1690...). A ošklivější herečku na roli dcery fakt nenašli ? ()

Reklama

Reklama