Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 10 (1981) (série)


Herečka (S10E09)

(epizoda)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1981, 19 min

Obsahy(1)

Touha a talent přece nestačí! Mladší dcera Julie (L. Kořínková) si chce podat přihlášku na herectví. Manžel její starší sestry Karel (P. Nárožný), strohý účetní, jí to vymlouvá, neboť dle jeho mínění touha a talent nestačí. Julie se tedy na oko vzdá herectví a dá na slova Karla, že půjde studovat ekonomickou školu. Poprosí ho ale, aby ji na přijímačky připravil. Přitom ho začne svádět a daří se jí to. Ve skutečnosti mu chce jen dokázat, že talent opravdu má! A jak to všechno dopadne, na to už se podívejte v dnešním úsměvném bakalářském příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úžasný Petr Nárožný hraje zpočátku svého typického akurátního človíčka se smyslem pro disciplínu všech a všeho, ovšem vlivem náhlé přízně mladé švagrové postupně taje, osměluje se... Zkrátka během necelých dvaceti minut předvede něco, oč se jiní herci jindy mohou snažit třeba hodinu a půl - a marně. Z bakalářské povídky, která by jinak byla přinejlepším průměrná (a po prokouknutí pointy už jen pramálo zajímavá), udělal právě jeho roztomilý výkon mnohem lepší podívanou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když není v dohledu extra námět, je nutno sáhnout po dobrých hercích, aby byl zaručen alespoň (nad)standardní výsledek. Jeden herec v téhle bakalářské povídce ční nad ostatní. Je jím Petr Nárožný, ze kterého si vystřelí mladá holka, co v pánovi v letech probudí druhou mízu. Strohý suchar, jenž má v hlavě místo citů počítadlo, už ostatně ani nepočítal, že by v mladších ročnících vzbuzoval vášně. A přece se plešatý účetní dočká, když svoji příbuznou bude připravovat na zkoušky na ekonomku, i když ta má v hlavě jen hereckou kariéru. V domnění, že skutečně činí pro ni to nejlepší, neboť je hluboce přesvědčený, že herecká konzervatoř je jen pro ty, co mají herecký talent, se chytí do pasti. Julie už s ním má svůj vychytralý plán a herectví se vůbec nevzdala, jak si myslel. V popředí se Náročný ocitá od prvních okamžiků a všechny okamžitě zastíní. Nejlepším momentem povídky je, když se zálibně prohlíží v zrcadle, aby se ujistil, že má na to být těžkým lamačem vagin. Pointa není žádný zázrak, je docela průhledná, jenže je zde ten jmenovaný Nárožný, který si na malém prostoru exkluzivně poradil se všemi polohami a možnostmi své postavy. Divák si ani téměř nevšimne, že zde s ním účinkovaly ještě tři další herečky - Hegerlíková, Fišárková a Lenka Kořínková, která v podstatě hrála hlavní roli, ale její kvalitnější herecký kolega ji o ní nekolegiálně připravil. Ve výsledku se režie a scénář potkaly v přijatelné symbióze. Povídka je celkem zapamatovatelná i originální. Vtip však do ní protlačil a nudu z ní i vytlačil jen Petr Nárožný. 60% ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší scénka, když Nárožný kontroluje, jestli mu někdo neupil z lahváče, kterýho má otevřenýho v ledničce. Jinak vcelku slabota, taková průměrná bakalářská povídka, ve které dostává hodně prostoru kromě Nárožnýho i škaredá Lenka Kořínková. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky Petru Nárožném, na kterého ostatní víceméně koukají, jedná se o zcela průměrnou bakalářskou povídku. Sice měla celkem slušnou pointu, nicméně jinak spíše nuda a šeď. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lenka Kořínková si omotá svého tatínka Petra Nárožného kolem prstu kvůli své touze studovat na herecké škole a také kvůli tomu, aby všem dokázala, že z ní bude dobrá herečka. Průměrná bakalářská povídka založená na duu Nárožný - Kořínková. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakalářský příběh o tom, že šikovná ženská, i když je ošklivá (jako tady mladá Kořínková), voblbne každýho chlapa a ten je za to ještě rád. Teda aspoň chvíli :-) ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Když to řikáš ty, tak tomu věřim." Rodinný příběh, natočený podle zadaného tématu "Kdybych to neviděl na vlastní oči, tak tomu neuvěřím", podávající jasný důkaz toho, že herečkám nelze věřit ani nos mezi očima, ve kterém exceluje Petr Nárožný, za zdatné asistence Antonie Hegerlíkové, spolu s vyjímečně, takřka přirozenou Zuzanou Fišárkovou a Lenkou Kořínkovou, tentokrát bez lalůčku. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající povídka, kde si Petr Nárožný zopakoval roli pedantského otce se smyslem pro přesnost a disciplínu, kterou si už zahrál rok předtím ve filmu ´Ten svetr si nevslíkej!´ Byl tam tak skvělý, že to asi byla v jeho obsazení přímá volba i do tohoto bakalářského příběhu. Lenka Kořínková je ve své roli nepřekvapující, neboť ve své době hrála takřka pořád stejně. Příběh o dokazování talentu u tak náročného člověka, jakým je Karel (P. Nárožný) je napsán zajímavě a přesvědčivě. K humoru tu sice toho zase moc není, ale moralita děje, tedy to, že si má člověk jít za svým snem i přes to, že mu to někdo bude vytýkat i za cenu jeho přesvědčení, je daná a jasná. Lépe by to snad vyjádřit už ani nešlo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Petr Nárožný zde sehrál velmi podobnou roli té, jakou hrál v televizním filmu Hlavní výhra. Také tam šetřil každou korunu a na všelijaké plýtvání si dával pozor. Jenomže tohle byla reálná postava. Pravdou je, že Julie rodině svůj talent dokázala a navíc vytáhla na povrch staré křivdy hromadící se v muži, ale jestli to stačilo na komisi k přijetí se už nedozvíme. ()

Reklama

Reklama