Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Tommassi3 k tomuto seriálu (105)

Bakaláři (1972) 

Přes ten původní Horníčkův nápad, diváckou oblíbenost i nemálo skutečně dobrých epizodek platí Bakaláři za projekt nakonec veskrze průměrný, když na Kavkách nebyli schopni ani udržet kvalitu, protože jednotlivé dílky nezřídka svěřovali do pracek neskutečným patlalům, tak ani včas přestat.. O tom, jak projekt nakonec zkoušeli znovu dojit coby porevoluční Trapasy, které se staly trapasem nakonec pouze řemeslným, ani netřeba psát.. Veliká potíž celého konceptu tkví navíc ve skutečnosti, že náměty diváků často ani neměly vůbec co nabídnout, díky čemuž se v rámci zadaného tématu zpracovávaly historky tak prázdné, tupé či nevkusné, že by jim důstojnou podobu prostřednictvím vhodně dofabulovaného či poupraveného scénáře nedokázaly vtisknout ani větší kabrňáci než třeba takový nesmírně přeceňovaný mistr floskulí Jaroslav Dietl, díky čemuž vzniklo tolik odpudivých kraťasů, že by se jeden při jejich sledování studem malém pozvracel.. A tak nakonec lze vlastně jako jedinou pozitivní konstantu Bakalářů vidět pouze osobu Vladimíra Menšíka, ať už v pozici moderátora coby symbolicky jedinečného vypravěče, či přímo hereckého účastníka jednotlivých příběhů, které mnohdy právě svým mistrovským darem improvizace dokázal učinit koukatelnými, často i přímo jako typické one-man show skvostnými.. ()

Žárlivost (1972) (S01E06) 

"Tak si pusť televizi.. Nebo plyn.." ;) Naprosto marná snaha Lipského s Bohdalovou zachránit ztracenou bakalářku bez scénáře i nápadu.. Dramaturg se patrně rovněž ztratil.. ()

Deštník (1974) (S03E01) 

"Táto, já číhám !!" - "Jen číhej, pusinko, číhej !!" ;) ()

Nádraží (1974) (S03E02) 

"Nekoukej na mě !! Všechno, co dělám, je hodný odsouzení !!" ;) ()

Klec (1974) (S03E03) 

"Ale vždyť my žádnou větev nemáme !!" - "Tak ať spí na trubce vod vysavače !!" ;) Poměrně tragická bakalářka, kterou zachraňuje pouze improvizující opičák Vladimír Menšík, který však žel zůstává až příliš dlouho uvázaný na obojku.. ()

Úklid (1974) (S03E07) 

"Myslíš, že už je to dobrý, tatínku ??" - "No, mně se to líbí !!" - "A myslíš, že se to bude líbit i mamince ??" - "To určitě ne !!" ;) ()

Krádež (1974) (S03E13) 

"A vpředu visela taková malá opička !!" - "Jaká značka ??" - "To já nevím !! Asi šimpanz.." ;) Dudkova slaboučká socialistická bakalářská studie socialistické slepice.. Moučka ovšem výtečný !! ()

Večeře (1974) (S03E14) 

"Já netrucuju, maminko !! Mně je hanba.." ()

Aero 30 (1974) (S03E15) 

"A držte nám palce !! Ať nám to v půli cestě nechcípne.." To spíš tradičnímu duu Dudek, Dietl došel dech !! Pointa by tu byla, diletantovi Dietlovi navzdory, ovšem ta moralistická katarze či alespoň opovržlivý postoj tvůrců, co jsem si tak, ruce málem sevřené v pěsti, přál, jaksi schází.. Tragická normalizačně socialistická báchorka podbízivě a v důsledku nedůsledně a bez využití z hlavy dítěte jako vypravěče.. Asociace s kontrastně užitým motivem z bijáku Na samotě u lesa, kde malý syn píše domácí úkol s myšlenkou děda nám překáží, se přímo nabízí.. Svěrák, to je ovšem docela jiná liga, bez ohledu na žánr i metrážní půdorys.. ()

Náušnice (1974) (S03E25) 

"Jak je ta věda dneska dál, viď ?! To my jsme tenkrát zhasli petrolejku a co přišlo, to se voslavovalo !!" ;) ()

Davídek (1974) (S03E34) 

"Tak pojď, ty psí žalobníčku !!" ;) Další scenáristická sraženina páně Dietla, který tradičně žongluje floskulemi a rádoby vtipnými replikami, jinak ovšem znovu tak marný, že ani režisér Dudek nezmůže zhola nic.. Bakalářka holá jako dětská prdelka.. ()

Dveře (1974) (S03E37) 

"Rozumíš tomu ?? Já taky ne !! Asi ho něco kouslo.." ;) ()

Kousek života (1975) (S04E10) 

"A už kakáte normálně ??" ;) ()

První pohled (1975) (S04E12) 

"Tak on je to komplot !! Vy jste na mě domluveni !!" ;) ()

Tornádo (1975) (S04E28) 

"Kdybych byl tak chytrej, jak jsem blbej !!" ()

Svatba (1975) (S04E34) odpad!

"Já se omlouvám, že nejsem tak rozumnej jako vy, a moh bych se dopustit nějaké hlouposti.." A jak slíbil, tak i udělal.. A ožral se jako Dán !! Bohužel ani Dudek s Dietlem si svou porci hlouposti a neumětelství rovněž nedokázali odpustit, když přišli s příšernou šmudlou bez příběhu, smyslu i pointy, jakkoli si na ni ten Hartlův voiceoverový dovětek snaží hrát.. Hrát ovšem nemá co ani on, ani Martin Růžek s Milenou Dvorskou.. A takové mrhání hereckými esy a v neposlední řadě i diváckým časem nelze tolerovat.. ()

Linecké pečivo (1975) (S04E37) 

"Ty seš ale holka bláznivá !!" ;) Ladislav Frej, respektive jeho postava manžela, tu má sice doslova máslo na hlavě, nicméně ani ta bláznivá cukrářka není v naprosto zbytečné hádce úplně bez viny.. Tahle lehce unylá, leč příjemně civilní, vánoční bakalářská povídka dua Dudek, Dietl sice stojí na mizerných nožkách, ty však nakonec dík Dudkově snaze i vtipné pointě, byť očekávané, tuhle účelně vyprázdněnou krátkometrážku bez problémů udrží.. Vánoční svátky jsou zkrátka oslavou stresu a hádek, dnes čím dál spíš víc než míň, a tak tahle povídka jistě stojí za zamyšlení, ačkoliv její poselství nabízí vícero výkladů.. Nic se vlastně nezměnilo, snad jen skutečnost, že dnes nejen ty kvasnice seženete de facto i na Štědrý den.. Ale je to ještě vůbec pozitivum ?? ()

Lokomotiva (1975) (S04E39) 

"Ahoj mami !! Je táta doma ?? A je veselej nebo spí ??" Menšík dokonale civilní, přirozený, vlastně až nemenšíkovský, ve snaze (ne)herecky se vyrovnat malému Potměšilovi, dítěti, opravdu kongeniální.. Jaroslav Dudek natočil takový milý Menšíkův vánoční dárek divákům a zároveň další z řady filmových důkazů, že Vladimír Menšík dokázal herecky na svých bedrech utáhnout skutečně téměř cokoli.. To právě nedoceněný Menšík je ta skutečná herecká lokomotiva.. ()

Babička (1975) (S04E40) 

"No, snad si nemyslíš, že nám všem kromě babičky ty tvoje služební cesty nebyly dávno jasný !!" ;) ()

Párek (1976) (S05E05) 

"Já byla tak navztekaná, když ste mně ten párek brala vod huby !!" ;) ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama